ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1958, Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ, ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΥΖΗ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΞΙΝΟ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 15 ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΤΑ 74 ΓΙΓΑΤΟΝΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΚΡΕΤΑ ΤΟΥΝΜΠΕΡΓΚ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΤΙ Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.
ΜΑΚΡΟΝ: «Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΩΡΑ». ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ».
Μπιλ Γκέιτς: Κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΓΚΕΪΤΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΛΙΓΝΙΤΗ.
Μαρία Δαμανάκη: Πυρηνική ενέργεια, ολική επαναφορά;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
https://www.kathimerini.gr/economy/561595555/maria-damanaki-pyriniki-energeia-oliki-epanafora/
Μαρία Δαμανάκη*
24.11.2021
Οι ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας αυξάνονται συνεχώς. Περίπου 80% της ενέργειας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, με προφανείς συνέπειες στη γιγάντωση της κλιματικής κρίσης. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Γλασκώβης, οι προσπάθειες να υιοθετηθεί απόφαση για τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων απέτυχαν. Αποφασίσθηκε ο περιορισμός της χρήσης τους, που προφανώς δεν αποτελεί ικανοποιητική απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Επαναφέρει όμως, με νέα ένταση, το ερώτημα: Ενέργεια από πού, λοιπόν;
H αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές την τελευταία δεκαετία είναι αναμφισβήτητα η απάντηση που εγγυάται ένα ασφαλές μέλλον. Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση της σχετικής τεχνολογίας, είναι ακόμα σχετικά ακριβή και οι καινοτόμες λύσεις (υδρογόνο) καθυστερούν. Από πολλούς προβάλλεται, λοιπόν, η χρήση της ενέργειας από πυρηνική σχάση ως η μόνη διέξοδος.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση σύντομα θα αντιμετωπίσει το δίλημμα, μετά και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της γαλλικής κυβέρνησης. Και η απάντηση δεν είναι εύκολη. Εχουμε την πίεση των καταναλωτών ενέργειας, που εφέτος υπομένουν αυξήσεις 23% και βλέπουν να ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές ακολουθώντας τις δηλώσεις του Πούτιν ή του Λουκασένκο. Εχουμε τα συμφέροντα του πυρηνικού λόμπι που επανέρχεται ισχυρότερο. Αλλά έχουμε και τις μνήμες του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα ακόμα ζωντανές και την επιρροή των πράσινων κινημάτων σε πολλές χώρες, που αρκούνται στο σύνθημα «Πυρηνική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ». Φοβούμαι, λοιπόν, ότι θα συμβούν τα γνωστά: Θα υπάρξει αξιολόγηση «ευλύγιστη», που θα αφήνει την ερμηνεία στα κράτη-μέλη. Είναι όμως αυτή η καλή λύση;
Μια ψύχραιμη (νομίζω) καταγραφή:
Η πυρηνική ενέργεια έχει πλεονεκτήματα: Eίναι σχετικά φθηνή (παρά το μεγάλο κόστος αρχικής επένδυσης) και η παραγωγή της σταθερή. Επιπλέον είναι «καθαρή», δεν επιδεινώνει την κλιματική κρίση.
Εχει όμως και σοβαρά μειονεκτήματα: Χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το ουράνιο, ορυκτό καύσιμο. Δεν είναι δηλαδή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Εχει πυρηνικά κατάλοιπα που η αποθήκευσή τους είναι εξόχως δύσκολη και προβληματική και η εξαγωγή τους σε φτωχές χώρες δημιουργεί σοβαρά θέματα ηθικής στις διεθνείς σχέσεις. Σε περίπτωση ατυχήματος, οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Τα συστήματα ασφαλείας δεν εγγυώνται την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, ακόμη και σε αντιδραστήρες νεότερης γενιάς, ακόμη και σε χώρες με σοβαρή διοίκηση. (Είχα την τύχη της προσωπικής εμπειρίας, στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Ιαπωνίας μετά τη Φουκουσίμα, με οδυνηρές επισκέψεις επιτόπου.) Σε χώρες σεισμογενείς, ή με προβληματική διοίκηση, οι κίνδυνοι αυξάνονται.
Οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν στη ραγδαία χρηματοδότηση των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι επενδυτές ανακάλυψαν νέα χρυσή ευκαιρία. (Η Rolls-Royce πρωταγωνιστεί!) Oι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι οι αντιδραστήρες εγκαθίστανται εύκολα και διαθέτουν συστήματα παθητικής ασφάλειας που λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Δεκάδες αιτήματα αδειοδότησης εκκρεμούν παγκοσμίως. Πόσο ασφαλείς νιώθουμε τώρα που η Νότια Κορέα προχώρησε στην πρώτη αδειοδότηση;
Με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεδομένη, μερικές ιδέες για το μέλλον:
– Xρειαζόμαστε σαφέστερη επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση πριν απαντήσουμε οριστικά στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των πιθανών καταστροφών από την πυρηνική ενέργεια. Το μεγάλο θετικό της Γλασκώβης ήταν η γενική αποδοχή της επιστήμης ως βάσης για συζήτηση. Εδώ θα αγνοηθεί; Ομως η επιστήμη χρειάζεται περισσότερο χρόνο και αξιόπιστους μηχανισμούς για μια ουσιαστική απάντηση. Μήπως ένα χρονικό moratorium παγκοσμίως θα ήταν η λύση;
– Xρειαζόμαστε επειγόντως ένα παγκόσμιο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (υπό τον ΟΟΣΑ) ήδη κριτικάρεται έντονα για μονομερείς θετικές απόψεις. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είναι ανεξάρτητος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά οι αρμοδιότητές του περιορισμένες και η χρηματοδότησή του ανεπαρκής. (Από αυτήν, μόνο το 10% διατίθεται για την ενεργειακή ασφάλεια.) Οσο για την ανεξαρτησία του, έχει ζωηρά αμφισβητηθεί, ιδιαίτερα την περίοδο μετά τη Φουκουσίμα. Η αναβάθμισή του τουλάχιστον στα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι επιβεβλημένη.
– Για την Ευρωπαϊκή Ενωση: Με τη χρήση ορυκτού ουρανίου θα θεωρούσε κανείς φυσική τη μη χρηματοδότηση πυρηνικών προγραμμάτων από το Πράσινο Ταμείο. Αλλά πάλι ποιος ξέρει;
* Η κ. Μαρία Δαμανάκη είναι πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Κομισιόν σε κυβέρνηση: Έχουν ξεφύγει έλλειμα και χρέος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον «κώδωνα» κρούει η Κομισιόν στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το έλλειμα και το χρέος έχουν ξεφύγει.
Η Κομισιόν ζητά συνετή δημοσιονομική προσαρμογή στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπά το καμπανάκι στην κυβέρνηση, καθώς κάνει λόγο για «δημοσιονομικές ανισορροπίες», αφού το έλλειμμα της χώρας, το χρέος και το επενδυτικό κενό έχουν ξεφύγει από τα ανεκτά όρια.
Με τον «δίδυμο» πονοκέφαλο που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο με την υγειονομική κρίση και την ακρίβεια, δεν αποκλείεται να απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τη λήψη επιπλέον παρεμβάσεων, ωστόσο υπογραμμίζει πως οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αφού το έλλειμμα του 2021 θα αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον ενεργειακό τομέα και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ έκαναν σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωση των περισσότερων ειδικών δεσμεύσεών τους μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μειώσει δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, να έχει θέσει σε λειτουργία τον ιδιωτικό φορέα διαχείρισης ακινήτων, στον οποίο θα περνά η πρώτη κατοικία όσων δανειοληπτών πτωχεύουν, θα πρέπει να προχωρήσει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (που περιλαμβάνει και το τεράστιο «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων), ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν και μεταρρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη και τη δικαιοσύνη.
Η Κομισιόν κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό χρέος, το οποίο το 2020 αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 206,3%, απόρροια του μεγάλου βάθους της ύφεσης αλλά και των μέτρων στήριξης που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προβλέπεται να αρχίσει να μειώνεται το 2021, ωστόσο σημειώνει πως το χρέος αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767.000.000
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τη 12η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, ανάβοντας παράλληλα το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση 767.000.000 ευρώ προς τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και το σχέδιο του προϋπολογισμού, ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης Ελλάδας στο 7,1% για το 2021 (φθινοπωρινή πρόβλεψη), ενώ για το 2022 η εκτίμησή της κάνει λόγο για 5,2%.
Μάλιστα, εκτιμά ότι στο τέλος του 2022 το ΑΕΠ θα είναι κατά 2,4% υψηλότερο σε σχέση με το 2019. Η καλή πορεία του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2021 και το 2022.
Ζ.Π.
Κατάθλιψη: Στην τέταρτη θέση παγκοσμίως η Ελλάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάθλιψη, δείχνουν πως η χώρα μας έχει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά. Συγκεκριμένα η Ελλάδα (μαζί με την Πορτογαλία) κατατάσσεται στην 4η θέση διεθνώς με συχνότητα 5,7% στον γενικό πληθυσμό με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, βρισκόμαστε δηλαδή στις πρώτες πέντε καταθλιπτικές χώρες παγκοσμίως.
Τα δε ποσοστά τετραπλασιάστηκαν όλη αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013. Ανησυχητικά τα ποσοστά και στον αυτοκτονικό ιδεασμό, που ξεκίνησε με 2,4% το 2008, διπλασιάστηκε το 2009 στο 5,2%, ανήλθε στο 6,7% το 2011, ενώ μειώθηκε στο 2,6% το 2013.
Ζ.Π.
Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ) ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μια σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο εθεάθη το βράδυ της Τετάρτης στο Θησείο η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία παρέστη σε συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου.
Όσοι την είδαν ενδεχομένως να ξαφνιάστηκαν, αφού η κ. Λινού το τελευταίο διάστημα είχε τακτικές επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ από τον πρώην πρωθυπουργό είχε προταθεί και ως υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής. Μάλιστα κάποιοι τότε είχαν πει ότι είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να την συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και ίσως να της δώσει και μία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας
Όμως φαίνεται πως η κ. Λινού δεν ξεχνά την παλιά της συμπάθεια που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπανδρέου.
Για αυτή την συμπάθεια βρέθηκε και στην συγκέντρωσή του στο Θησείο και σε δηλώσεις της ανέφερε πως δεν είναι γενικώς ΠΑΣΟΚ αλλά είναι... Γιώργος.
«Εγώ είμαι Γιώργος δεν είμαι γενικώς ΠΑΣΟΚ είμαι πάντα φίλη του Γιώργου, τον εκτιμώ βαθιά, τον ξέρω πολλά χρόνια και νομίζω ότι σε αυτή την εποχή τον χρειαζόμαστε και για τις κοινωνικές του απόψεις, γιατί έχει σπουδάσει κοινωνιολογία αλλά και για την βαθιά δημοκρατία όπου εκφράζει», είπε χαρακτηριστικά.
Ζ.Π.
Πέθανε η χήρα του Μ.Καντάρη που δολοφόνησαν Αφγανοί το 2011 για μια κάμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφυγε από τη ζωή από καρκίνο η Σιμόνα Βιρτζίλι, η χήρα του Μανώλη Καντάρη που είδε τον άνδρα της στα 44 του να δολοφονείται από Αφγανούς ενώ πήγαιναν στο μαιευτήριο να γεννήσει το 2011.
Η Σιμόνα άφησε πίσω της ένα ορφανό 10χρονο παιδί που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του και έχασε και τη μητέρα του στην πιο τρυφερή του ηλικία.
Αυτό το παιδί πρέπει να το υιοθετήσει το ελληνικό κράτος και να γίνει σύμβολο τη προσπάθειας η Ελλάδα να μείνει ελληνική και να υπάρχει ασφάλεια για όλους τους Έλληνες
Ήταν πνευμονολόγος στο επάγγελμα και διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», πάλεψε με τον καρκίνο για χρόνια σύμφωνα με το patrisnews.com.
Ζ.Π.
10 ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκροδεξιά θέση 1: Κανένα κόμμα δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους, χωρίς πολιτικό φίλτρο.
Ακροδεξιά θέση 2: Δεν υπάρχει καλή και κακή βία, καλή και κακή δικτατορία. Κάθε ολοκληρωτισμός είναι εχθρός της Δημοκρατίας, όποιον ανθρωπιστικό ή διεθνιστικό φερετζέ κι αν φοράει.
Ακροδεξιά θέση 3: Η παράνομη εισβολή στη χώρα είναι ποινικό αδίκημα. Όσοι διαφωνούν, ας καταργήσουν τον νόμο. Εφόσον ο νόμος ισχύει, η παράνομη είσοδος, από μη εμπόλεμη χώρα, συνεπάγεται: σύλληψη, δίκη καταδίκη, απέλαση. Αίτημα ασύλου μπορεί να υποβληθεί μόνο στις νόμιμες πύλες.
Ακροδεξιά θέση 4: Κάθε κοινωνία έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για τον εαυτό της. Η Αθήνα έχει δικαίωμα να παραμείνει ελληνική πόλη και το Ισλαμαμπάντ πακιστανική. Στο σπίτι μου εγώ αποφασίζω αν θα φιλοξενήσω, πόσους και για πόσο. Κανείς δεν μπορεί να μου επιβάλλει κάτι άλλο.
Ακροδεξιά θέση 5: Οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να λειτουργούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Η άλωσή τους από τα κόμματα και ο φατριασμός που αυτά επέβαλαν στις Ε.Δ. υπονομεύουν το αξιόμαχό τους και απειλούν την εθνική μας υπόσταση.
Ακροδεξιά θέση 6: Νόμος είναι ο νόμος που ψηφίζεται από τη Βουλή. Είτε μας αρέσει, είτε όχι. Νόμος δεν είναι το "δίκιο του εργάτη" ούτε του εφοπλιστή, εκφραζόμενο μάλιστα από αυτόκλητους εκπροσώπους κοινωνικών τάξεων, με τη δική τους αντίληψη περί δικαίου.
Ακροδεξιά θέση 7: Κόμματα που απεργάζονται την επιβολή δικτατορίας στη χώρα, παρανομούν συστηματικά βαφτίζοντας τις ποινικού χαρακτήρα πράξεις τους "πολιτική δράση" και προαναγγέλουν τον επόμενο εμφύλιο μόλις βρουν την ευκαιρία, θα πρέπει θεσμικά να αποκλείονται από τις εκλογές.
Ακροδεξιά θέση 8: Δεν μπορώ να ξέρω τι έχει σκοπό να κάνει όποιος μπουκάρει στο σπίτι μου. Άρα είναι απολύτως αδύνατο να εφαρμόσω... αναλογική βία! Θα προστατευθώ με όποιο μέσο διαθέτω, του όπλου συμπεριλαμβανομένου. Κάθε "επάγγελμα" έχει το ρίσκο του.
Ακροδεξιά θέση 9: Υπάρχουν ευπαθείς πολίτες, όσον χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Δεν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή φυλές που δικαιούνται να ζουν μόνιμα από τους φόρους των άλλων. Είναι και ρατσισμός αυτό. Κάθε Έλληνας έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις.
Ακροδεξιά θέση 10: Οι δομές μιας χώρας, όπως το σύστημα Υγείας, δεν ανήκουν στην Ανθρωπότητα! Είναι ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ όσων τους συντηρούν με τους φόρους τους. Αυτοί έχουν δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν χωρίς επιπλέον πληρωμή και κατά προτεραιότητα. Οι υπόλοιποι, στην ουρά και με κόστος.
Ζ.Π.