ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Δεκεμβρίου 2021

Η ΓΡΙΠΗ ΤΟΥ 1918 ΣΚΟΤΩΣΕ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, (ΤΟ 7% ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ). ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΙΩΝΑ ΠΕΘΑΝΑΝ 500 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ 150 ΑΠΟ ΙΛΑΡΑ. ΑΠΟ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΚΟΚΚΥΤΗ, ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ, ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΠΕΘΑΝΑΝ (ΜΟΝΟ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ) ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ 2100 ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 2.300.000 ΡΩΜΙΟΙ ΣΤΗΝ ΓΗ ΝΑ ΥΜΝΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΕΣΙΛΕ ΤΟΥΣ.

 

Βρετανία: Ο (τουρκοεβραίος) πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγινε και πάλι πατέρας! Για έβδομη σίγουρα και πιθανώς για 27η φορά. Ξέρει ποια είναι η αληθινή δύναμη ενός λαού. Οι ρωμιοί αποτρελάθηκαν τελείως και αυτοκτονούν ομαδικά, αδέλφια ανύπαντρα εναντίον αδελφών και γονέων, Έλληνες χωρίς ελπίδα, χωρίς μέλλον, χωρίς συντρόφους, χωρίς παιδιά, κρυμμένοι μέσα στα κρύα διαμερίσματα. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΕΒΡΑΙΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ. ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΡΩΜΙΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ, ΚΑΝΟΥΝ 300.000 ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΕΣΙΛΕ, ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΗΛΟΥΪΑ (ΕΒΡΑΙΣΤΙ = ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΙΕΧΩΒΑ), ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΓΡΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.

 

 


 

Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΝΕΥΡΟΑΝΟΣΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΑΣΟΓΛΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΦΕΥΡΕΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ.

 


ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 - 2021 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4% (ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 4%). ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ (ΚΑΘΟΛΟΥ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 8% (ΕΕ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ 2%). ΕΛΛΑΔΑ 2021: ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΨΙΑ, ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ, ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ, ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ, ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΣΜΟ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ, ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

 

 


Η ΓΡΙΠΗ ΤΟΥ 1918.
Η πανδημία γρίπης του 1918 ήταν μία από τις σοβαρότερες πανδημίες στην ιστορία. Προκλήθηκε από έναν ιό H1N1 με γονίδια που προέρχονταν από τα πτηνά και επηρέασε δυσανάλογα υγιείς νεαρούς ενήλικες.
Αν και δεν υπάρχει καθολική ομοφωνία σχετικά με τον τόπο προέλευσης του ιού, εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο κατά τη διάρκεια του 1918 1919.
Εκτιμάται ότι περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι ή το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού προσβλήθηκε με αυτόν τον ιό. Ο αριθμός των θανάτων εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενδεχομένως έως και 100 εκατομμύρια, δηλ. 7 τοις εκατό του τότε πληθυσμού. Σκότωσε περισσότερους ανθρώπους και από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους μαζί.
Χωρίς εμβόλιο για προστασία ενάντια στη λοίμωξη από γρίπη και χωρίς αντιβιοτικά για τη θεραπεία των δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων το 1918, οι προσπάθειες ελέγχου παγκοσμίως ήταν περιορισμένες.
Κάθε χρόνο έχουμε μία επιδημία γρίπης και κάθε 10 με 15 χρόνια έχουμε μία πανδημία γρίπης. Αναφέρεται ότι κάθε 100 περίπου χρόνια έχουμε και μία παγκόσμια, εξαιρετικά θανατηφόρα πανδημία γρίπης. Η τελευταία παγκόσμια πανδημία γρίπης ήταν του 1918.

ΖΗΜΕΙΩΣΗ  Ζ.Π.:  ο  Ζ.Π. δίδασκε και ιστορία των Επιστημών  σε διάφορες σχολές του Ελληνικού κράτους.  Από το 1990 εξηγούσε στους μαθητές τον μόνιμο φόβο αυτών που μελετούν την ιστορία των λοιμωδών νοσημάτων.  Η  ανθρωπότητα κινδύνευε και πάντοτε θα κινδυνεύει από τους ιούς και τα βακτήρια.

Κάθε ένδεκα χρόνια περίπου επέρχεται μία παγκόσμια επιδημία Γρίπης και κάθε 100  χρόνια μία Πανδημία Γρίπης με εκατομμύρια θανάτους.

Όπως εξηγούσε ο Ζ.Π. στους μαθητές, από το 1990 ήδη, είναι μόνιμος ο φόβος του. ότι σε εκατό χρόνια  από την Γρίπη του 1918, δηλαδή  περίπου το 2020, θα εμφανιστεί μία νέα ιογενής πανδημία που μπορεί να εξολοθρεύσει, όπως το 1918 το 7% του ανθρώπινου πληθυσμού.  

Αυτό δεν είναι συνωμοσιολογία. Είναι απτή πρόβλεψη ενός γνώστη της ιστορίας.

 

 

Μέσα στον 20ό αιώνα η ευλογιά προκάλεσε περίπου 300 με 500 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο. Η ιλαρά σκοτώνει 150 εκατομμύρια. Μόνο τα δύο νοσήματα αυτά σκότωσαν 5 με 7 φορές περισσότερους από όσα τα θύματα των δύο παγκόσμιων Πολέμων που έγιναν τον ίδιο αιώνα.
Και δεν υπολογίζουμε σε αυτόν τον αριθμό τα εκατομμύρια νεκρών από κοκκύτη, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, ισπανική γρίπη, ηπατίτιδες γιατί δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα θύματα τους. 

 

ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΚΑΙ Η ΕΥΛΟΓΙΑ

Στις 5 Μαρτίου του 1520 ένας μικρός Ισπανικός στόλος απέπλευσε από την Κούβα για το Μεξικό. Τα πλοία μεταφέρουν Ισπανούς στρατιώτες, πυροβόλα. Δεν είναι όμως αυτά το φονικό φορτίο. Μαζί τους είναι ο σκλάβος Φρανσίσκο ντε Εγκία. Ο Φρανσίσκο είχε ευλογιά. Σε λίγες μέρες ανεβάζει πυρετό και πέφτει στο κρεβάτι, στο σπίτι μιας οικογένειας αυτοχθόνων Αμερικανών στην πόλη Κεμποαλάν. Κολλούν όλα τα μέλη της οικογένειας και μετά οι γείτονες και μετά κι άλλοι, κι άλλοι...
Σε 10 μέρες το Κεμποαλάν είχε γίνει νεκροταφείο. Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έκαναν προσευχές, κρύα μπάνια, εντριβές με πίσσα. Άλλα μάταια. Στο τέλος οι αρχές γκρέμιζαν τα σπίτια πάνω στα πτώματα. Τον Σεπτέμβριο του 1520 η επιδημία έφτασε στην μεγαλειώδη πρωτεύουσα των Αζτέκων, την Τσενοτστιτλάν μια μεγαλειώδης μητρόπολη 250 χιλιάδων κατοίκων.
Μέσα σε δύο μήνες πεθαίνει το ένα τρίτο του πληθυσμού μαζί με τον αυτοκράτορα Κιτλαχουάκ.
Μέσα σε περίπου 6 μήνες από τον ερχομό της νόσου το Μεξικό που είχε τότε 22 εκατομμύρια κατοίκους είχε πια, μόνο τους μισούς. Και μετά ήρθε η ιλαρά και η γρίπη. Σε λίγα χρόνια το Μεξικό είχε πια 2 εκατομμύρια. Αυτό ήταν το τέλος των πολιτισμών της κεντρικής Αμερικής. Όχι από τους κατακτητές όπως πιστεύεται. Από την ευλογιά, την ιλαρά και τη γρίπη.
Από έναν μικρό ιό που έβραζε μέσα στο αίμα του καημένου Φρανσίσκο ντε Εγκία.


H αφήγηση για την επιδημία του Μεξικού είναι από τον ιστορικό Yuval Harari.

 

 

Η μάχη με την ευλογιά

Ήταν Μάιος του 1980 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε μόλις ανακοινώσει πως η ευλογιά, μια θανάσιμη ασθένεια από την οποία είχαν νοσήσει και είχαν πεθάνει εκατομμύρια άνθρωποι, είχε επιτέλους εξαλειφθεί εντελώς από τον πλανήτη. Η ασθένεια προκαλούσε το θάνατο σε περίπου 400.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο κατά το 18ο αιώνα ενώ κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα υπολογίζεται ότι η ευλογιά προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50 υπολογίζεται ότι εμφανίζονταν περίπου 50 εκατομμύρια περιστατικά κάθε χρόνο παγκοσμίως.  

Το 1967 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε ότι εκείνη τη χρονιά 15 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια και 2 εκατομμύρια πέθαναν. 

Η ευλογιά εντοπιζόταν κυρίως στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του δέρματος, καθώς και του στόματος και του λαιμού. Στο δέρμα προκαλούσε χαρακτηριστικά ερυθηματώδη εξανθήματα και αργότερα φουσκάλες γεμάτες υγρό ενώ το πιο επικίνδυνο στέλεχός της είχε συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 30-35%.

Για να καταπολεμηθεί η ευλογιά χρειάστηκαν περίπου δύο αιώνες ο Βρετανός παθολόγος Έντουαρντ Τζένερ ήταν αυτός που ανακάλυψε το εμβόλιο αφού πρώτα διετέλεσε ένα πείραμα που σήμερα θα ήταν αδιανόητο να γίνει, κάνοντας δοκιμές τότε σε ένα 8χρονο παιδί. Η ευλογιά σκότωνε έως τότε έναν στους 13 κατοίκους του Λονδίνου. Μετά από επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού κατά τη διάρκεια των 19ου και 20ου αιώνα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980. Μέχρι σήμερα, η ευλογιά είναι η μοναδική νόσος του ανθρώπου που έχει εξαλειφθεί πλήρως.

 

 

 

Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΗΚΕ ΠΡΙΝ 1000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΑΠΟ ΖΩΑ.  

Επιστήμονες, που ανακάλυψαν τον φονικό ιό σε μια παιδική μούμια του 17ου αιώνα στη Λιθουανία και τον μελέτησαν, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η ασθένεια έχει ηλικία μάλλον εκατοντάδων παρά χιλιάδων ετών.

Η αντίληψη ότι η ευλογιά έχει ιστορία χιλιάδων ετών, βασίσθηκε κυρίως σε παλαιές περιγραφές συμπτωμάτων των ανθρώπων που είχαν αρρωστήσει επιδημίες (σε Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία, Ρώμη και αλλού), τα οποία έμοιαζαν με εκείνα την ευλογιάς. Για παράδειγμα, ουλές σε πρόσωπα μουμιών από την Αίγυπτο, έχουν θεωρηθεί ένδειξη για επιδημία ευλογιάς πριν από 3.000 έως 4.000 χρόνια. Όμως πάντα υπήρχε το περιθώριο λάθους, καθώς τα συμπτώματα ίσως αφορούσαν άλλες νόσους (π.χ. την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά).

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή εξελικτικής βιολογίας Έντουαρντ Χολμς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», πήραν άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μελετήσουν δείγματα του παθογόνου μικροοργανισμού της ευλογιάς, που εντοπίσθηκαν σε μουμιοποιημένο παιδί, το οποίο είχε βρεθεί σε μια κρύπτη της Δομινικανής Εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος στο Βίλνιους. Η ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα έδειξε ότι το παιδί πέθανε περίπου το 1650 μ.Χ., σε μια εποχή που η ευλογιά εξαπλωνόταν στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να «διαβάσουν» (αλληλουχίσουν) πλήρως το γονιδίωμα του ιού (Variola virus) που προκαλεί την ευλογιά και στη συνέχεια -συγκρίνοντάς το με πρόσφατα στελέχη του ιού από τον 20ό αιώνα- μπόρεσαν να «χαρτογραφήσουν» την εξέλιξή του. Πρόκειται για τον αρχαιότερο ανθρώπινο ιό που έχει ποτέ αποκωδικοποιηθεί (το παλαιότερο έως τώρα ήταν βακτηριακό DNA ηλικίας 1.600 ετών περίπου).

Παρ’ όλα αυτά ο ιός δεν είναι τόσο αρχαίος όσο θα περίμενε κανείς. «Το απολίθωμα μας αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα η εξελικτική ιστορία του ιού είναι πολύ πιο πρόσφατη από ό,τι νομίζαμε έως τώρα: μόνο μερικών εκατοντάδων χρόνων και όχι χιλιάδων», δήλωσε ο Έ. Χολμς.

Πρόσθεσε όμως ότι, προς το παρόν, είναι αδύνατο να πει κανείς από πού προήλθε η ευλογιά (από κάποιο ζώο ή από μετάλλαξη σε άνθρωπο), ποιος ήταν ο πρόγονος του ιού και πότε ακριβώς πρωτοεμφανίσθηκε στους ανθρώπους. Η νέα εκτίμηση είναι ότι αυτό συνέβη μεταξύ του 1588 και του 1654 μ.Χ., δηλαδή η εμφάνισή του -«βολικά» για την εξάπλωση του ιού- συνέπεσε με την εποχή των ανακαλύψεων νέων εδαφών, των μεταναστεύσεων και της πρώτης παγκοσμιοποίησης. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να ψάξουν και σε άλλες μούμιες για να φωτίσουν περισσότερο το ζήτημα, καθώς θεωρείται σημαντικό.

Η ευλογιά υπήρξε μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που έπληξαν ποτέ την ανθρωπότητα, προκαλώντας πολλά εκατομμύρια θανάτους. Η ανάπτυξη εμβολίου άρχισε μετά τα πρώτα πειράματα του Έντουαρντ Τζένερ το 1796.

Το τελευταίο γνωστό περιστατικό καταγράφηκε στη Σομαλία το 1977 και επισήμως η νόσος θεωρήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εξαλείφθηκε το 1980 μετά από μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμών (θεωρείται η μόνη ανθρώπινη νόσος που εξαφανίσθηκε μετά από εμβολιασμό). Μερικά αποθέματα του τρομερού ιού φυλάσσονται σήμερα -υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας- σε δύο εργαστήρια των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

 

 

Ευλογιά: Όπλο βιολογικού πολέμου και τρομοκρατία

 

Η ευλογιά είναι μια από τις περισσότερο επικίνδυνες και θανατηφόρες ιογενείς μεταδοτικές ασθένειες που υπάρχουν.

Υπάρχουν έντονες ανησυχίες, ότι μετά από τις επιθέσεις με τον βάκιλο του άνθρακα, ακόμη ένα πολύ επικίνδυνο βιολογικό όπλο, που είναι η ευλογιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες για να σπείρουν το θάνατο και τον πανικό.

Δια μέσου των αιώνων, η ευλογιά με την ικανότητα της να μεταδίδεται εύκολα, από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτω από οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες και σε οποιαδήποτε εποχή, αποτελούσε την κυριότερη λοιμώδη ασθένεια που απειλούσε τους ανθρώπινους πληθυσμούς και τη σημαντικότερη αιτία θανάτων από μολυσματικές ασθένειες.

Πριν από την εποχή του εμβολιασμού η ασθένεια αυτή ήταν ξαπλωμένη παγκόσμια. Τότε σχεδόν όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους ασθενούσαν με ευλογιά.

 

Το 1980, χάρις στο πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών παγκοσμίως, η ασθένεια εκριζώθηκε πλήρως. Αυτό επέτρεψε στην Παγκόσμιο Οργάνωση Υγείας να ανακοινώσει ότι η ασθένεια νικήθηκε και εφόσον η ασθένεια εξαφανίστηκε, δόθηκε η οδηγία να σταματήσουν οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες.

Η ευλογιά χρησιμοποιήθηκε από παλιά σαν βιολογικό όπλο. Οι Άγγλοι κατακτητές της Αμερικής σκόρπισαν με μολυσμένα μέσα, τον ιό της ευλογιάς στους Ινδιάνους, που δεν είχαν στην ήπειρό τους, για να τους προκαλέσουν την ασθένεια αυτή και να τους εξολοθρέψουν.

Κατά τον ψυχρό πόλεμο, οι Σοβιετικοί δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο παρασκευής των ιών της ευλογιάς και κατασκευής βομβών και διηπειρωτικών πυραύλων φορτωμένων με τεράστιες ποσότητες ιών. Να σημειωθεί ότι οι εγκαταστάσεις αυτές υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Η μολυσματική δόση που είναι αναγκαία για να μεταδώσει την ασθένεια, με μορφή ψεκασμού, είναι πολύ μικρή. Επιπρόσθετα ο ιός είναι πολύ σταθερός σε τέτοια μορφή γεγονός που δείχνει πόσο επικίνδυνα μεταδοτικός είναι.

Ακόμη και εάν ένας μικρός αριθμός ατόμων μολυνθούν θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια στους άλλους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός που θα επιβάλουν την λήψη ευρείας κλίμακας μέτρων.

Πώς μεταδίδεται η ασθένεια;

Ο ιός της ευλογιάς, προκαλεί τη νόσο της ευλογιάς, η οποία είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια και αρκετά συχνά προκαλεί το θάνατο.

Η ευλογιά, έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με τον άνθρακα λόγω του γεγονότος ότι είναι μεταδοτική μεταξύ των ανθρώπων. Ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται με σταγονίδια σάλιου, που μεταφέρονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όταν ένα άτομο έρχεται σε κοντινή επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, μαζί με κάποιον άλλο που έχει μολυνθεί ή που είναι ασθενής τότε τα σταγονίδια που μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, περιέχουν σημαντικές ποσότητες ιού που μεταφέρουν και διαδίδουν τη μόλυνση.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τούς ασθενείς είναι μεγαλύτερος κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της ασθένειας τους, διότι είναι σ' αυτή την περίοδο που έχουν μέσα στο σάλιο τους τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του παθογόνου ιού.

Να σημειωθεί ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται και μετά, κατά τη διάρκεια της νόσου, μέχρι που να πέσουν όλες οι εφελκίδες.

Οι εφελκίδες είναι οι σκληρές, μαυριδερές κρούστες που σχηματίζονται πάνω σε μια πληγή για την αναπλήρωση και αποκατάσταση του χαμένου ιστού. Οι βλάβες ή πληγές του δέρματος που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της νόσου, καλύπτονται από τις κρούστες αυτές.

Επίσης είναι σημαντικό να τονισθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από μολυσμένα ρούχα ή σεντόνια. Γι' αυτό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αποστείρωση των ρούχων και των κρεβατιών των ασθενών. Σαν απολυμαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ουσίες hypochlorite και quaternary ammonia για το πλύσιμο μολυσμένων επιφανειών.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα της ευλογιάς;

Από τη στιγμή που ο ιός θα εισβάλει στον οργανισμό μέχρι τη στιγμή που θα εκδηλωθεί η ασθένεια (χρόνος επώασης της ασθένειας) περνούν από 12 έως 14 ημέρες.

Ο ασθενής παρουσιάζει ψηλό πυρετό, αδιαθεσία, κατάπτωση, πονοκέφαλο πόνους στην πλάτη και στους μυς. Σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει έντονους κοιλιακούς πόνους και παραλήρημα.

Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα εξάνθημα κηλιδοβλατιδώδες, πρώτα μέσα στο στόμα και στο φάρυγγα, πάνω στις βλεννογόνους. Μετά επεκτείνεται στο δέρμα στο πρόσωπο, στους αντιβραχίονες και ξαπλώνεται στον κορμό και στα πόδια.

Σε μια με δύο μέρες, το εξάνθημα γίνεται φυσαλιδώδες και μετά φλυκταινώδες (φουσκαλίδες που περιέχουν πύο). 

Οι φλύκταινες που περιέχουν πύο, είναι χαρακτηριστικά στρογγυλές, με τεταμένη επιφάνεια, και βαθιά ενσωματωμένες μέσα στο μεσοδερμικό στρώμα της επιδερμίδας.

Την όγδοη με ένατη μέρα της ασθένειας, αρχίζουν να δημιουργούνται οι εφελκίδες, οι κρούστες που καλύπτουν τις δερματικές βλάβες. Στη συνέχεια αποκολλούνται και πέφτουν αφήνοντας ουλές άχρωμες στο δέρμα.

Θεραπεία και εξέλιξη

Περίπου το 30% των ασθενών πεθαίνουν, ενώ οι υπόλοιποι αναρρώνουν.

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία εναντίον του ιού της ευλογιάς που να είναι αποτελεσματική. Οι έρευνες για την κατασκευή ενός φαρμάκου εναντίον του ιού αυτού συνεχίζονται.

Για τους ασθενείς με ευλογιά μπορεί να δοθεί υποστηρικτική θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά, φάρμακα κατά του πυρετού και του πόνου. Επίσης μπορούν να χορηγηθούν αντιβιοτικά στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει δευτερογενής επιμόλυνση από βακτηρίδια.

Εμβόλιο

Οι συστηματικοί εμβολιασμοί εναντίον της ευλογιάς σταμάτησαν το 1972. Είναι πιθανόν ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πριν από τη χρονολογία αυτή να μην έχουν ικανοποιητική ανοσία και προστασία από τον ιό και έτσι πρέπει να θεωρείται ότι κινδυνεύουν και αυτοί από τον ιό της ευλογιάς.

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού εναντίον της ευλογιάς δεν συνιστάται. Δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα για μαζικό εμβολιασμό.

Τα άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί στην ευλογιά, εάν εμβολιαστούν μέσα σε 4 μέρες από την έκθεσή τους στην ασθένεια, τότε μπορεί να μειωθεί σημαντικά η σοβαρότητα της ασθένειας ή ακόμη να επιτευχθεί η πρόληψή της.

 

Το εμβόλιο κατά της ευλογιάς δεν περιέχει τον ιό της ευλογιάς αλλά ένα άλλο ζωντανό ιό, τον ιό της δαμαλίτιδας (ευλογιά των αγελάδων).

Τα διάφορα κράτη έχουν αποθηκευμένες ορισμένες ποσότητες εμβολίων. Όμως λόγω του κινδύνου βιοτρομοκρατικών επιθέσεων γίνονται σκέψεις για μαζική αύξηση των ποσοτήτων που θα έχουν για να υπάρχουν σε περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον του πληθυσμού. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και ευάλωτα στην ευλογιά.

 

 

 ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

13 σχόλια:

  1. Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ.
    Σε μετωπική σύγκρουση με τους επιστήμονες οι οποίοι αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία την προοπτική να επικρατήσει η παραλλαγή Όμικρον του SARS-Cov-2 βρίσκεται ο Βρετανός καθηγητής επιδημιολογίας Τζον Έντμουντς.
    Κατά τη δική του άποψη, η εξάπλωση της Όμικρον θα αποδειχθεί «το χειρότερο σενάριο για τα Χριστούγεννα», παρά τα ήπια συμπτώματα τα οποία φέρεται να προξενεί σε όσους μολύνονται από αυτήν.
    Μιλώντας σε εξ αποστάσεως σεμινάριο που διοργάνωσε η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής, ο καθηγητής Έντμουντς προέβλεψε ότι ένας σημαντικός αριθμός κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων μέσα στους επόμενους μήνες θα οφείλεται στην Όμικρον.
    Παρόλ’ αυτά, ο Τζον Έντμουντς, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς λοιμωξιολόγους, εκτιμά ότι τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να παρέχουν προστασία -έως κάποιο βαθμό- από την παραλλαγή Όμικρον και ιδιαίτερα με την «αναμνηστική» δόση.
    Σημειώνεται ότι τα μέχρι στιγμής κρούσματα Όμικρον ανέρχονται σε 817. Ωστόσο, διόλου καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι οι νοσούντες με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού διπλασιάστηκαν μέσα σε μία ημέρα: Από 131 την Τετάρτη, έφτασαν τους 249 την Πέμπτη.
    Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία προβλέπουν ότι τις επόμενες 2-4 εβδομάδες, τα κρούσματα Όμικρον θα έχουν φτάσει στο ήμισυ των συνολικών νέων μολύνσεων. Γενικότερα, η Βρετανία θεωρείται σαν η επόμενη μεγάλη εστία της Όμικρον και ότι στη συγκεκριμένη χώρα θα εκδηλωθούν πρώτα όλα τα φαινόμενα που συνδέονται από την παραλλαγή πριν εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καὶ ἐν τῇ Φινλανδίᾳ τόδε γίγνεται
    8 Δεκεμβρίου 2021
    http://www.akwn.net/
    Καὶ εἰ ὡς ἐπὶ τὸ πολὺ πρὸς τὰς Σκανδινάβας χώρας βλέπομεν ὡς παράδειγμα τῆς ὀρθότητος, ἐνίοτε ἐκεῖ τὰ αὐτὰ γίγνεται καὶ ἐν ἄλλαις χώραις, ἐν γὰρ τῇ Φινλανδίᾳ, οὗ ἡ νόσος Covid-19 νῦν αὖθις σκεδάννυται (τοὺς τελευταίους μῆνας τὴν νόσον κατεῖχον), ἡ τῆς χώρας Πρωθυπουργὴ Σάννα Μάριν ἐν δισκοθήκῃ τινὶ ὤφθη καίπερ δέον αὐτὴν ἐν ἐρημίᾳ οἴκοι μένειν τῆς νόσου ἕνεκα.

    οἱ μὲν ἰατροὶ αἰσθόμενοι τοῦ τῶν Ἐξωτερικῶν Ὑπουργοῦ τὴν νόσον πάσχοντος ἐκέλευσαν πάντας οἵτινες αὐτῷ ὁμιλήσαιεν εἰς ἐρημίαν ἐλθεῖν τε καὶ οἴκοι μένειν, ἡ δὲ Πρωθυπουργὴ εἰς δισκοθήκην τινὰ ἀπῆλθεν, ἀλλὰ ταχέως φωτογραφίαι ταύτης τῆς “νυκτερινῆς φυγῆς“ ἐπεφάνησαν· ἔπειτα δὲ ἀπολογηθεῖσα εἶπεν ὅτι τὸ τηλεφώνον οἴκοι καταλιποῦσα οὐκ εἰδείη δέον ἑαυτὴν εἰς ἐρημίαν εἰσελθεῖν (οἱ ἰατροὶ τὸ κέλευσμα διὰ τοῦ τηλεφώνου ἔπεμψαν).

    πρὸς δὲ τούτῳ οὐ τὸ πρῶτον οἱ ἐναντίοι αὐτὴν μέμφονται, λέγουσι γὰρ ὅτι ἡ Πρωθυπουργὴ πολλάκις, ἄγαν δή, τοῖς οὕτω καλουμένοις “κοινοῖς δικτύοις“ χρῆται ὡς ἂν εἰ νέα κόρη εἴη. ἡ Σ. Μ. τῷ μὲν 2019ῳ ἔτει Πρωθυπουργὴ κατέστη μόνον τριάκοντα καὶ τέτταρα ἔτη γεγονυῖα, οὕτω δὲ ἡ νεωτάτη τοῦ κόσμου πρωθυπουργὴ ἐγένετο.

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλο πράγμα τα δοκιμασμένα σε όλα τα στάδια εμβόλια, που έχουν επίσημη κανονική έγκριση και άλλο κάτι που είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, έχει αδεια κυκλοφορίας εκτάκτου ανάγκης και κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μην αναφέρουμε και τα λεγόμενα του Gates οτι αλλάζει το DNA των κυττάρων.
    Πότε άλλοτε γίνονταν μαζικοί εμβολιασμοί εν μέσω πανδημίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Για να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο εμβόλιο παραδοσιακού τύπου απαιτούνται 10 με 20 χρόνια δοκιμών. Σε πολλές λοιμώδεις ασθένειες, από ιούς κυρίως, δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν εμβόλια. Έτσι και για τους διάφορους τύπους γνωστών
      κορωνοϊών, εδώ και 20 χρόνια, προσπαθούν για ανάπτυξη εμβολίων και δεν το κατορθώνουν.
      Τα σημερινά εμβόλια για τον κορωνοϊό (mRNA) αρχικά αναπτύχθηκαν σαν προσπάθειες παρασκευής αντικαρκινικών φαρμάκων και μετά είδαν ότι λειτουργούσαν παράγοντας αντισώματα, δηλαδή κάνουν ότι ακριβώς περιμένουμε από τα εμβόλια. Άρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν κατασκευάστηκε σε λίγες εβδομάδες. Είχε πίσω του μελέτες και έρευνες τουλάχιστον 20 ετών. Λογικά οι περισσότεροι ιατροί συμφωνούν ότι εδώ έχουμε μία εντυπωσιακή εξέλιξη της επιστήμης. Κανένας δεν περίμενε το Φθινόπωρο του 2020 ότι θα είχαμε εμβόλια για τον κορωνοϊό, μέσα στο 2020.


      Για να πάρει "επίσημη κανονική έγκριση" το εμβόλιο θα έπρεπε να περιμένουμε 10 και περισσότερα χρόνια, την στιγμή που η πανδημία συσσωρεύει πτώματα. Όταν πεθαίνει ο πατέρας και η μάνα σου προσπαθείς με κάθε τρόπο να τους σώσεις. Προηγήθηκαν πειραματικές χορηγήσεις σε 40.000 εθελοντές χωρίς να εκδηλώσουν προβλήματα. Και η καλύτερη απόδειξη ότι έπαψε να είναι πειραματικό το εμβόλιο, βρίσκεται στην μέχρι σήμερα εμπειρία: το έκαναν πάνω από 2 δισ άνθρωποι και δούλεψε ουσιαστικά και χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Βέβαια δεν είναι και το τελειωτικό και το άριστο, ιδίως ως προς την διάρκεια ανοσίας. Σίγουρα θα βρεθούν αργότερα και καλύτερα. Αλλά σήμερα αυτό είχαμε, αυτό κάναμε. Και κανένα DNA δεν αλλάζει. Αυτά είναι αντιεπιστημονικές γελοιότητες.

      Τώρα όσον αφορά στο ερώτημα "πότε άλλοτε γίνονταν μαζικοί εμβολιασμοί εν μέσω πανδημίας" η απάντηση είναι: πάντοτε.
      Από το 1796 όταν ο Έδουάρδος Τζένερ βρήκε το εμβόλιο της Ευλογιάς και το έκανε μέσα στην πανδημία, μέχρι και σήμερα με τα ετήσια εμβόλια Γρίπης, που εάν υπάρχει πανδημία το κάνουμε δύο φορές, το πρώτο στις αρχές Φθινοπώρου και το δεύτερο μέσα στην χειμωνιάτικη πανδημία.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή












  4. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ "ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ". Ο ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ. ΟΛΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΙΑΤΡΟΙ.

    Προσομοίωση μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πραγματοποίησε το Ισραήλ μαζί με άλλες 10 χώρες, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τυχόν ζημιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.

    Το προσομοιωμένο «πολεμικό παιχνίδι», όπως το ονόμασε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ και σχεδίασε τον περασμένο χρόνο, εξελίχθηκε σε 10 ημέρες, με ευαίσθητα δεδομένα να εμφανίζονται στο Dark Web.

    Η προσομοίωση χρησιμοποίησε επίσης αναφορές ψευδών ειδήσεων που στο σενάριο προκάλεσαν χάος στις παγκόσμιες αγορές και bank run από τους καταθέτες.

    Η προσομοίωση – που πιθανότατα προκλήθηκε από αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούσαν “σοφιστικέ” παίκτες – παρουσίαζε διάφορους τύπους επιθέσεων που επηρέασαν τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, τη ρευστότητα, την ακεραιότητα των δεδομένων και τις συναλλαγές μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων.

    «Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε ένας αφηγητής μιας ταινίας που προβλήθηκε στους συμμετέχοντες ως μέρος της προσομοίωσης και μετέδωσε το Reuters.

    Πόσο πιθανή είναι μια τέτοια απειλή;

    Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέτοιες απειλές είναι δυνατές μετά τις πολλές κυβερνοεπιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες και ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί η όποια ζημιά είναι μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας, καθώς η τρέχουσα ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι πάντα αρκετά ισχυρή.

    «Οι επιτιθέμενοι είναι 10 βήματα μπροστά από τον αμυνόμενο», είπε στο Reuters ο Micha Weis, οικονομικός διευθυντής στον κυβερνοχώρο στο υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.

    Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Συλλογική Δύναμη», περιελάμβαναν αξιωματούχους των οικονομικών από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ταϊλάνδη, καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα και Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

    Το σενάριο

    Ο αφηγητής της ταινίας στην προσομοίωση είπε ότι οι κυβερνήσεις υφίστανται πίεση να διευκρινίσουν τον αντίκτυπο της επίθεσης, η οποία παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    «Οι τράπεζες κάνουν έκκληση για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε πολλά νομίσματα για να σταματήσει το χάος καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και περιορίζουν την πρόσβαση στη ρευστότητα, αφήνοντας τις τράπεζες σε αταξία και καταστροφή», είπε ο αφηγητής.

    Οι συμμετέχοντες συζήτησαν πολυμερείς πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συντονισμένης τραπεζικής αργίας, των περιόδων χάριτος αποπληρωμής του χρέους, των συμφωνιών SWAP/REPO και της συντονισμένης αποσύνδεσης από τα κύρια νομίσματα.

    Ο Rahav Shalom-Revivo, επικεφαλής των χρηματοοικονομικών δεσμεύσεων στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ, δήλωσε ότι η διεθνής συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και των διεθνών οργανισμών «είναι κλειδί για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος».

    Η προσομοίωση αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Dubai World Expo, αλλά μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ λόγω της παραλλαγής Omicron του COVID-19, με αξιωματούχους να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

    bankingnews.gr
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιοι είναι στην “πρώτη λίστα” για την 4η δόση κατά του κορωνοϊού.

    «Τα άτομα τα οποία βρίσκονται σε βαριά ανοσοκαταστολή είναι τα μόνα άτομα τα οποία ενδεχομένως να εξεταστεί αν θα κάνουν τέταρτη δόση εμβολιασμού», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε ερώτηση που έγινε στην κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 9/12.


    Όπως ανέφερε «Δεν έχει ωριμάσει κάποια τέτοια σκέψη είναι νωρίς ακόμα».

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της τρίτης δόσης τονίζοντας ότι «Είναι σημαντικό όλοι και ιδιαίτερα οι ενήλικες άνω των 50 ετών να προσέλθουν για τρίτη δόση ιδιαίτερα ενόψει Χριστουγέννων και υπό τον φόβο της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

    Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας επίσης σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως “μπορεί να μην έχει κλειδώσει η ημερομηνία για την τέταρτη δόση, όμως έχει αρχίσει η συζήτηση για τα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα”.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί προτεραιότητα σε

    -μεταμοσχευμένους ,

    -σε άτομα με χρόνια νοσήματα και βεβαρημένη υγεία, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους κτλ., ενώ στη συνέχεια αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί θα κρίνουν εάν πρέπει να γίνει στο γενικό πληθυσμό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΗΠΑ: Επιστήμονες ανέπτυξαν κολλύριο που βάζει «τέλος» στα γυαλιά πρεσβυωπίας.
    Το φάρμακο της εταιρείας «Vuity», που έχει εγκριθεί από το FDA, κυκλοφορεί ήδη στην αμερικανική αγορά.
    Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν οφθαλμικές σταγόνες, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τα γυαλιά οράσεως που πρέπει να φορούν όσοι έχουν πρεσβυωπία.

    Πρόκειται για μία πάθηση που συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 40 με 45 ετών με τους οφθαλμούς να αδυνατούν να εστιάσουν σε κοντινή απόσταση.

    Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «CBS NEWS», οι συγκεκριμένες οφθαλμικές σταγόνες έχουν ήδη λάβει την έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA) και μόλις κυκλοφόρησαν στην αμερικανική αγορά.

    Για την παρασκευάστρια εταιρεία, το οφθαλμικό διάλυμα θα μπορούσε να απαλλάξει τους πρεσβύωπες από τα γυαλιά οράσεως για αρκετές ώρες της ημέρες.
    Οι σταγόνες της εταιρείας «Vuity», που έλαβαν τις «ευλογίες» του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων τον περασμένο Οκτώβριο, θα μπορούσαν να διευκολύνουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων Αμερικανών.

    Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, περίπου 128 εκατομμύρια πολίτες έχουν πρεσβυωπία.


    Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CBS News, το νέο φάρμακο δρα ως εξής: Ρίχνουμε μία σταγόνα σε κάθε μάτι και μέσα σε περίπου 15 λεπτά, το φάρμακο έχει δράσει παρέχοντας ευκρινέστερη όραση για έξι έως 10 ώρες.

    Η Τόνι Ράιτ, μία από τους 750 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές του συγκεκριμένου φαρμάκου δήλωσε στο «CBS News» ότι το οφθαλμικό διάλυμα της άλλαξε τη ζωή.

    Προτού δοκιμάσει τις οφθαλμικές σταγόνες, η Ράιτ μπορούσε να βλέπει καθαρά φορώντας παντού γυαλιά πρεσβυωπίας: στο γραφείο, το μπάνιο, την κουζίνα και το αυτοκίνητό της.


    «Δεν ήθελα να τα φοράω γιατί για μένα αυτό ήταν σημάδι ότι γερνάω, ξέρετε, το να πρέπει να φοράω γυαλιά», όπως λέει.

    Η 54χρονη διαδικτυακή σύμβουλος λιανικής, που εργάζεται από τη φάρμα της στη δυτική Πενσιλβάνια, διαπίστωσε αμέσως διαφορά στην όρασή της.


    Το οφθαλμικό διάλυμα της εταιρείας «Vuity είναι το πρώτο που έχει λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αντιμετώπιση προβλημάτων οράσεως που σχετίζονται με την ηλικία.

    «Το συνταγογραφούμενο φάρμακο εκμεταλλεύεται τη φυσική ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του», υποστήριξε ο καθηγητής Τζορτζ Γουόρινγκ, επικεφαλής ερευνητής των κλινικών δοκιμών.

    «Η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος πεδίου ή το βάθος εστίασης και αυτό επιτρέπει να εστιάζετε σε διαφορετικό εύρος», τόνισε.


    Το κόστος του φαρμάκου για χρήση του επί ένα μήνα ανέρχεται περίπου σε 80 δολάρια και λειτουργεί καλύτερα σε άτομα, ηλικίας 40 έως 55 ετών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας «Vuity».

    Οι παρενέργειες που εντοπίστηκαν στις τρίμηνες κλινικές δοκιμές περιελάμβαναν πονοκεφάλους και κόκκινα μάτια, όπως αναφέρει η εταιρεία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφθαλμικές σταγόνες «Vuity» δεν αποτελούν θεραπεία της πρεσβυωπίας και, όπως επισημαίνει η παρασκευάστρια εταιρεία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση ή την εκτέλεση δραστηριοτήτων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

    Επιπλέον, οι οφθαλμικές σταγόνες είναι λιγότερο αποτελεσματικές μετά την ηλικία των 65 ετών.

    Προς το παρόν, το φάρμακο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύβοια: Πέθανε από κορωνοϊό ο γιατρός και πρώην υποψήφιος βουλευτής Νίκος Μπαραμπούτης από την Αμάρυνθο.
    Σύμφωνα με το eviazoom.gr, άφησε την τελευταία του πνοή, πριν λίγα 24ωρα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αττικής που νοσηλευόταν, ενώ ήταν ανεμβολίαστος.
    Ήταν γιατρός παθολόγος και υποψήφιος βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ στην Εύβοια, ενώ πρόσφατα είχε προσχωρήσει πολιτικά στο κίνημα «Έλληνες για την Πατρίδα».

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ»:
    Αντίο Συναγωνιστή Νίκο Μπαραμπούτη!
    https://ellhnes.net/
    Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το χαμό του στελέχους μας, Ιατρού Νίκου Μπαραμπούτη.
    Χάσαμε έναν σπουδαίο συναγωνιστή, φίλο και αδερφό μας.
    Θα τον θυμόμαστε πάντα για τον πατριωτισμό και την αγωνιστικότητά του.
    Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Συναγωνιστή Νίκο ο αγώνας σου θα συνεχιστεί. Να ‘ναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει. Καλό ταξίδι…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΒΟΡΙΔΗΣ: «ΑΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΕΛΛΗΝΕΣ».
    Πρέπει να προηγείται η ενσωμάτωση και ένταξη ενός αλλοδαπού και μετά να ακολουθεί η απόδοση ιθαγένειας, είπε ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή.
    “Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν θα κάνω κάποιον Έλληνα για να τον εντάξω. Για να τον κάνω Έλληνα, θα πρέπει να είναι ενταγμένος. Δεν θα αλλάξουμε τη σειρά των πραγμάτων”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις και την κριτική που διατυπώνεται για τις διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα πολιτογράφησης και αυτές τις ημέρες συζητώνται στη Βουλή.
    “Η πολιτογράφηση δεν είναι διαδικασία κοινωνικής εντάξεως, είναι προϊόν και απόρροια άλλων διαδικασιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη και μπορεί να καταλήξουν, ενδεχομένως, στην πολιτογράφηση”, είπε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό.
    Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, που παρατήρησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις “δεν αλλάζει η μεροληπτική απαίτηση για ελάχιστο εισόδημα και σταθερή εργασία” και ότι “το μεγάλο αγκάθι των κριτηρίων του εισοδήματός και σταθερής εργασίας, κόβει πάνω από το 80% των αιτούντων ιθαγένεια, μέσω πολιτογράφησης”.
    Αντίθετος “με τα εξωπραγματικά ταξικά, εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται”, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης που ζήτησε την κατάργησή τους.
    Με το νομοσχέδιο, καταργείται από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, η απαίτηση που αφορά στην ικανότητα του αλλοδαπού να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας ενώ επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πολιτογράφησης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια προφορικής συνέντευξης, μόνο σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς τη συνδρομή ή μη της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης του αιτούντος (ενώ σήμερα η συνέντευξη είναι υποχρεωτική).
    Το ελάχιστο εισόδημα
    Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της διαπίστωσης πως κάποιος αλλοδαπός έχει ενταχθεί ομαλά στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ως κριτήρια πολιτιγράφησης. “Θα πολιτογραφήσουμε κάποιον που δεν έχει ενταχθεί στη κοινωνική ζωή της χώρας; Θα τον πολιτογραφήσουμε;”, είπε ο Μάκης Βορίδης και απάντησε στην κριτική που διατυπώνεται επειδή έχει μπει ως προϋπόθεση να υπάρχει ελάχιστο εισόδημα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. “Πείτε μου πώς θέλετε να κρίνουμε ότι έχει ενταχθεί; Έχω βάλει ένα ελάχιστο εισόδημα, να μην είναι φοροφυγάς, να έχει τηρήσει την ασφαλιστική νομοθεσία και να έχει μια σταθερή εργασία. Σταθερή εργασία δεν λέω στο διηνεκές. Να φαίνεται ότι εργάζεται κάπου. Πείτε μου εσείς ποια κριτήρια θέλετε να βάλουμε για να διαπιστώσουμε την οικονομική του ένταξη. Το κριτήριο το οικονομικό είναι το ελάχιστο. Να έχει τον κατώτατο μισθό ως ελάχιστο, έχω βάλει. Τι θέλετε να βάλω; Για να καταλάβω δηλαδή, γιατί είναι άδικη αυτή απόφαση”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: “Λέτε τώρα, «Ναι, αλλά ξέρεις, αυτοί δουλεύουν μαύρα και δεν δηλώνουν τίποτα». Αυτό είναι το επιχείρημα. Δηλαδή, τι μου λέτε; Ότι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι για κάποιον λόγο, είτε γιατί φταίνε οι ίδιοι, είτε γιατί φταίνε κάποιοι άλλοι, πάντως δεν δηλώνουν το παραμικρό εισόδημα. Εγώ τι να κάνω; Να το επιβραβεύσω αυτό; Να τους πω συγχαρητήρια, μπράβο σας που δεν δηλώνετε κανένα εισόδημα, ελάτε να σας κάνουμε Έλληνες πολίτες. Επιβράβευση σε αυτό; ‘Αρα λοιπόν, τι γίνεται τώρα εδώ; Γιατί δέχθηκα μια κριτική πάλι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέει, εμ δεν έχουν που δεν έχουν τα κριτήρια που τους έχει βάλει ο Βορίδης, τους φωνάζει και για συνέντευξη και ταλαιπωρούνται. Τ΄ ακούω. ‘Αρα λοιπόν τι είπα; Εάν έχεις το ελάχιστο εισόδημα ή όχι, θα μου το πει η φορολογική σου δήλωση, εάν είσαι στα φορολογικά σου συμμορφωμένος θα μου το πει φορολογική ενημερότητα, εάν είσαι ασφαλιστικά συμμορφωμένος θα μου το πει η ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτά προκύπτουν εξ εγγράφου, δεν είναι ζήτημα γνώμης. ‘Αρα λοιπόν, αφού αυτά δεν είναι ζήτημα γνώμης, μήπως τότε να κάτσουμε να το δούμε ένα βήμα πριν, ώστε αν ο άνθρωπος αυτός δεν τα έχει αυτά τα κριτήρια, δεν έχει νόημα να έρθει στη συνέντευξη. Αφού δεν τα έχει τα κριτήρια, γιατί να τον φωνάξουμε σε συνέντευξη; Φτιάχνουμε λοιπόν ένα στάδιο πριν και ουσιαστικά λέμε ποιος έχει νόημα να έρθει στη συνέντευξη. Νόημα έχει να έρθει στη συνέντευξη κάποιος ο όποιος εκπληρώνει τα βασικά κριτήρια”.
      Ναυτεμπορική
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Ο Wasim Rizvi ήταν αυτό που θα λέγαμε «μετριοπαθής μουσουλμάνος». Πρώην επικεφαλής του σιιτικού συμβουλίου τής Ούταρ Πραντές, μιας από τις 28 ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν το κράτος της Ινδίας (εκεί πολιτεύεται και ο Mohammed Feroz Khan), είχε ζητήσει δημοσίως να αφαιρεθούν 26 στίχοι από το Κοράνι, καθώς προωθούν την τρομοκρατία και την τζιχάντ. Και μάλιστα κατέθεσε σχετική αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας! Λογική άποψη για έναν λογικό άνθρωπο, διότι πώς αλλιώς να ερμηνευθεί ο στίχος 4:89 του Κορανίου: «Αν όμως απομακρυνθούν (από το Ισλάμ) πιάστε τους και σκοτώστε τους όπου τους βρείτε» ή η χαντίθ Μπουχάρι 9.84.57 που εμφανίζει τον Μωάμεθ να λέει «Όποιος άλλαξε την ισλαμική του θρησκεία, σκοτώστε τον»; Γι’ αυτό η θανατική ποινή για την αποστασία είναι βασική αρχή του ισλαμικού νόμου, σύμφωνα με όλες τις σχολές της ισλαμικής νομολογίας, σουνιτικές και σιιτικές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεγάλη Ινδία διαιρέθηκε το 1947 σε Ινδική Δημοκρατία και Πακιστάν (Ανατολικό και Δυτικό, τότε), παρά τις αγωνιώδεις, αυτοθυσιαστικές προσπάθειες του Γκάντι, ήταν για να χωρίσουν τα τσανάκια τους οι ινδουιστές από τους μουσουλμάνους. Στην Ινδία έμειναν 35,4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σύμφωνα με την απογραφή του 1951. Σήμερα είναι 195 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη γρηγορότερα αναπτυσσόμενη θρησκεία στην Ινδία, όπως και σε όλον τον κόσμο, η οποία αυξάνει συνεχώς και την ποσοστιαία συμμετοχή της στο σύνολο του πληθυσμού της Ινδίας. Όχι μόνο δεν έχουν αφομοιωθεί, αλλά προσπαθούν να επιβληθούν στον ινδουιστικό πληθυσμό με απειλές και δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν μετατρέψει τη ζωή των παραδοσιακά ειρηνικών και υπομονετικών ινδουιστών σε καθημερινό εφιάλτη.
      Αντιθέτως, στο Πακιστάν στο οποίο ο ινδουισμός ήταν κάποτε η μοναδική θρησκεία, η ινδουιστική κοινότητα βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό. Από 15% στο Δυτικό Πακιστάν το 1947, σήμερα οι ινδουιστές αποτελούν μόνο το 1,6% και συνεχίζουν να καταφεύγουν στην Ινδία για να γλυτώσουν από τις διώξεις.
      Στη Λαχόρη, οι ινδουιστές/Σιχ ήταν το 40% του πληθυσμού το 1941 και σήμερα είναι λιγότερο από το 1%, ζώντας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Οι νόμοι περί βλασφημίας οδηγούν δεκάδες μη μουσουλμάνους στα πακιστανικά δικαστήρια με γελοίες κατηγορίες όπου συχνά επιβάλλεται η ποινή του θανάτου, ενώ ο μουσουλμανικός όχλος με κάθε ευκαιρία ξεσπάει σε ινδουιστικά κτήρια, όπως το 2019, που κατέστρεψε τρεις ναούς, πολλά καταστήματα και ένα σχολείο όταν ένας μουσουλμάνος μαθητής κατηγόρησε τον ινδουιστή διευθυντή ότι έκανε βλάσφημα σχόλια για τον Προφήτη Μωάμεθ. Φέτος τον Αύγουστο, ένα… οκτάχρονο αγόρι ινδουιστικής οικογένειας συνελήφθη για βλασφημία και αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου! Η οικογένεια του αγοριού κρύβεται, και πολλοί από την ινδουιστική κοινότητα στην περιοχή (Ραχίμ Γιαρ Χαν, στο Πουντζάμπ), εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς το εξαγριωμένο μουσουλμανικό πλήθος ξέσπασε εναντίον ινδουιστικών στόχων, μετά την αποφυλάκιση του αγοριού με εγγύηση μέχρι να δικαστεί!
      (Η είδηση εδώ: https://www.theguardian.com/global-development/2021/aug/09/eight-year-old-becomes-youngest-person-charged-with-blasphemy-in-pakistan)
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
    2. ΟΙ ΑΒΡΑΑΜΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ.


      34 ΜΗ ΝΟΜΙΣΗΤΕ ΟΤΙ ΗΛΘΟΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΙΡΗΝΗΝ ΕΠΙ ΤΗΝ ΓΗΝ, ΔΕΝ ΗΛΘΟΝ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΙΡΗΝΗΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΧΑΙΡΑΝ.
      35 ΔΙΟΤΙ ΗΛΘΟΝ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΩ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΝΥΜΦΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΝΘΕΡΑΣ ΑΥΤΗΣ. Ματθαίος (10, 34-36).
      ΙΗΣΟΥΣ: δεν ήρθε για να φέρει ειρήνη, αλλά πόλεμο (μάχαιρα). Ήρθε για να χωρίσει τους οπαδούς του από τους γονείς και τα υπόλοιπα οικεία τους πρόσωπα, λέγοντας μάλιστα οτι όποιος δεν μισεί τον πατέρα, τη μητέρα, τα παιδιά, τα αδέρφια, όπως επίσης και την ίδια του τη ζωή (!), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει μαθητής του.


      58 ΕΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΥΠΑΓΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΝ ΚΑΘ ΟΔΟΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥ, ΜΗΠΟΤΕ ΣΕ ΣΥΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΡΙΤΗΝ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΤΗΣ ΣΕ ΠΑΡΑΔΩΣΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΤΗΝ ΚΑΙ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΣΕ ΒΑΛΗ ΕΙΣ ΦΥΛΑΚΗΝ.
      59 ΣΟΙ ΛΕΓΩ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΞΕΛΘΕΙ ΕΚΕΙΘΕΝ ΕΩΣΟΥ ΑΠΟΔΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟΝ ΛΕΠΤΟΝ. (Λουκ. 12, 58-59)

      Ο Ιησούς εδώ δίνει μια εύκολη και γρήγορη λύση σε όσους έχουν χρέη. Καθώς πηγαίνουν με τον αντίδικό τους (αυτόν που του χρωστούν) στο δικαστήριο, να προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από αυτόν μια και καλή! Όπως είναι διατυπωμένο αυτό, δε χωράει αμφιβολία οτι εννοεί την εξόντωση του αντιδίκου σε κάποιο σκοτεινό στενό. Στην περίπτωση που διστάσουν να το κάνουν, ο δικαστής θα τους ρίξει φυλακή, όπου σίγουρα θα σαπίσουν μέχρι να ξεπληρωθεί το χρέος τους! Οπότε, το «δραστικό» αυτό μέτρο είναι επιβεβλημένο!


      26 ΕΑΝ ΤΙΣ ΕΡΧΗΤΑΙ ΠΡΟΣ ΕΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΣΗ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΔΕΛΦΑΣ ΕΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΑΥΤΟΥ ΖΩΗΝ, ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΟΥ. Λουκάν: (14, 26)





      36 ΕΙΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΟΣΤΙΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΑΝΤΙΟΝ ΑΣ ΛΑΒΗ ΑΥΤΟ ΜΕΘ ΕΑΥΤΟΥ, ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΣΑΚΚΙΟΝ ΚΑΙ ΟΣΤΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟ ΙΜΑΤΙΟΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΑΓΟΡΑΣΗ ΜΑΧΑΙΡΑΝ.
      37 ΔΙΟΤΙ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΟΤΙ ΕΤΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗ ΕΙΣ ΕΜΕ, ΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΟΜΩΝ ΕΛΟΓΙΣΘΗ, ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΜΟΥ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΣΙ ΤΕΛΟΣ.
      38 ΟΙ ΔΕ ΕΙΠΟΝ ΚΥΡΙΕ ΙΔΟΥ ΗΔΗ ΔΥΟ ΜΑΧΑΙΡΑΙ. Ο ΔΕ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ. (Λουκ. 24, 36-38)

      Οι συμβουλές του Ιησού προς το ακροατήριο είναι οι εξής: «όποιος έχει λεφτά ας τα πάρει μαζί του, ενώ όποιος δεν έχει να πουλήσει τα ρούχα του για να αγοράσει μαχαίρι».

      ΙΗΣΟΥΣ: «πλήν τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου». (Λουκάς 19/ιθ: 12-17).
      Ζ.Π.


      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...