ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

07 Δεκεμβρίου 2021

Ζ.Π.: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MERCK: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΤΗΣ PFIZER ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ». ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΥΤΡΕΧΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ MERCK ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ DNA». ΠΑΡΤΕ ANΘΡΩΠΟΙ ΦΘΗΝΑ "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ DNA.



ΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΙ ΝΕΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ, ΤΟΣΟΝ Η ΦΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ, ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ ΔΟΡΑΤΑ. Ο ΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ.







ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΦΑΡΜΑΚΩΝ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ.



Αν. Περράκης: Σοβαρές επιφυλάξεις για την μολνοπιραβίρη  της  εταιρείας  Merck.

Αν. Περράκης: Σοβαρές επιφυλάξεις για την μολνοπιραβίρη

Μπορεί να δημιουργεί μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA και να βοηθά τη 

δημιουργία νέων μεταλλάξεων του ιού

 

 Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 https://dailypharmanews.gr/site/post/22927/An-Perrakis:-Sobares-epifulaxeis-gia-tin-molnopirabiri

 

«Η μολνοπιραβίρη είναι πιθανό και να δημιουργεί μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA και να βοηθά τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων του ιού.Tο χάπι που εγκρίθηκε πρόσφατα από το FDA με οριακή πλειοψηφία 13-10 εγείρει στον επιστημονικό χώρο σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια του. Πρόκειται για τεκμηριωμένες επιστημονικά επιφυλάξεις με βάση επιστημονικές δημοσιεύσεις και εργαστηριακά δεδομένα, που εκφράστηκαν και από την μειοψηφία της αρμόδιας επιτροπής του FDA, καθώς και από άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως εγώ». Τα παραπάνω αναφέρει σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews ο βιολόγος Διευθυντής του Τομέα Βιοχημείας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Αναστάσσης Περράκης, τονίζοντας ωστόσο κατηγορηματικά ότι τα εμβόλια δεν αλλάζουν το DNA. «Ο μοριακός μηχανισμός των εμβολίων δεν δικαιολογεί καμία απολύτως επιφύλαξη και κανένας ειδικός επιστήμονας σε καμία αρμόδια επιτροπή δεν υποστήριξε ποτέ κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει για τα εμβόλια καμία απολύτως επιστημονική βάση για τον ισχυρισμό αυτό».

Ο διακεκριμένος βιολόγος απαντά στο αν τελικά είναι σωστό να γίνεται η τρίτη δόση στους 3 μήνες και τι δεδομένα υπάρχουν μέχρι στιγμής για τα εμβόλια και τα φάρμακα σε σχέση με την Όμικρον. Όσον αφορά το θέμα της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 η απάντηση του είναι διττή: «Ως πολίτης κρίνω την πολιτική απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους, ομολογία της αποτυχίας της εμβολιαστικής στρατηγικής της κυβέρνησης, ως ένα αυταρχικό μέτρο που καλύπτει διαχρονικές αδυναμίες και αστοχίες. Ως επιστήμονας όμως δεν μπορώ παρά να δεχθώ ότι το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο να ληφθεί, εφόσον ο εμβολιασμός σε αυτή την ευάλωτη ομάδα δεν έχει ξεπεράσει το 80%».

 

  • Γιατί θέλουμε 3η δόση;

Η αποτελεσματικότητα των περισσότερων εμβολίων πέφτει με τον χρόνο. Έτσι και με τα εμβόλια για τον κορονοϊό – αυτό δεν ήταν έκπληξη, αλλά ούτε και δεδομένο πως θα συμβεί. Η επιστήμη μελετά τα δεδομένα, και αντιδρά. Η επιλογή της τρίτης δόσης είναι σωστή αντίδραση. Τα διεθνή στοιχεία λένε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αρχικά είναι περίπου 90%, μετά από τρεις μήνες είναι ανάμεσα στο 70-85%, και μετά από έξι μήνες πέφτει ακόμα και στο 10% (Janssen), και είναι περίπου 50% για το Pfizer και 65% για το Moderna. Εφόσον η κυβέρνηση έχει απόθεμα εμβολίων – δυστυχώς λόγω της απροθυμίας πολλών ηλικιωμένων, αλλά και παιδιών να εμβολιαστούν – επιλέγει να επιτρέψει την 3η δόση ακόμα και μετά από 3 μήνες.

 

  • Είναι σωστό το άνοιγμα στο 3μηνο;

Όλες οι αποφάσεις για τα εμβόλια – και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού γενικά – δεν είναι ποτέ αμιγώς επιστημονικές: είναι πολιτικές αποφάσεις με βάση επιστημονικά δεδομένα. Αν η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για να εμβολιάσει το 1.5 εκατομμύριο ανεμβολίαστων συμπολιτών, πιθανότατα δεν θα είχε αρκετά εμβόλια για τρίτη δόση σε όλους μετά τον τρίτο μήνα. Εφόσον – δυστυχώς - έχει απόθεμα, και πολλοί πολίτες είναι υπεύθυνοι και κοινωνικά αλληλέγγυοι ώστε να επιθυμούν την τρίτη δόση, που θα συμβάλλει στην αποφόρτιση της τεράστιας πίεσης του δέχεται το σύστημα υγείας, η απόφαση για το άνοιγμα στους τρεις μήνες είναι σωστή. Το ζητούμενο παραμένει είτε να πεισθούν, είτε τελικά ακόμα και να εκβιαστούν όλοι οι πολίτες να εμβολιασθούν.

 

  • Πώς κρίνετε το θέμα της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60;

Επιστημονικά, όταν ένας στους πέντε πολίτες άνω των 60 δεν έχει κάνει εμβόλιο, υπάρχει θέμα. Αν αυτό το ποσοστό ήταν ένας στους δέκα, θα είχαμε σχεδόν τους μισούς ασθενείς στις ΜΕΘ! Όπως σας είπα όμως αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις. Ως πολίτης λοιπόν κρίνω την πολιτική απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους ομολογία της αποτυχίας της εμβολιαστικής στρατηγικής της κυβέρνησης, ως ένα αυταρχικό μέτρο που καλύπτει διαχρονικές αδυναμίες και αστοχίες. Ως επιστήμονας όμως δεν μπορώ παρά να δεχθώ ότι το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο να ληφθεί, εφόσον ο εμβολιασμός σε αυτή την ευάλωτη ομάδα δεν έχει ξεπεράσει το 80%.

 

  • Τι δεδομένα έχετε μέχρι στιγμής για το πως λειτουργούν τα εμβόλια με τον ιό;

Τα εμβόλια, όπως και τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα νέα φάρμακα, σίγουρα προφυλάσσουν από την μετάλλαξη όμικρον, και από μελλοντικές μεταλλάξεις. Κατά πόσον προφυλάσσουν δεν ξέρουμε ακόμα. Αλλά μπορούμε να κάνουμε κάποιες επιστημονικές υποθέσεις. Τα αντισώματα που αναπτύσσονται από τα εμβόλια στον καθένα από εμάς, είναι διαφορετικά μεταξύ τους, πολυκλωνικά όπως λέμε, και για την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού είναι αρκετές δεκάδες σε κάθε άτομο. Είναι πολύ πιθανόν τα περισσότερα από αυτά τα αντισώματα να συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την μεταλλαγμένη ακίδα. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, είναι λίγα και συγκεκριμένα, παρασκευασμένα στο εργαστήριο. Αλλά έτσι κι αλλιώς ελάχιστα βοηθούν, και σε λίγες περιπτώσεις, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά είτε βοηθούν, είτε όχι.

 

  • Τα υπάρχοντα φάρμακα δουλεύουν σε αυτή την παραλλαγή;

Τα φάρμακα που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι δύο. Το χάπι της Merck (MSD στην Ελλάδα), η μολνοπιραβίρη, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το FDA με οριακή πλειοψηφία 13-10 (και για να είμαι ειλικρινής ελπίζω να μην εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το ΕΜΑ) δημιουργεί μια «καταιγίδα μεταλλάξεων» αναγκάζοντας την ιϊκή πολυμέράση να ενσωματώσει μια «θανατηφόρα» βάση στο ιϊκό DNA κατά την διάρκεια της αντιγραφής του γενετικού υλικού του ιού. Το καλό είναι πως όλα τα νέα πιο μολυσματικά στελέχη του ιού σχεδόν εξ ορισμού αντιγράφουν καλά τον εαυτό τους, και το φάρμακο αυτό θα λειτουργεί. Υπάρχει όμως σοβαρή επιφύλαξη από αρκετούς συναδέλφους, την οποία συμμερίζομαι απόλυτα. Η μολνοπιραβίρη είναι πιθανό και να δημιουργεί μεταλλάξεις στο ανθρώπινο DNA και να βοηθά τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων του ιού.

 

  • Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Σημαίνει πως υπάρχουν στον επιστημονικό χώρο σοβαρές επιφυλάξεις για την ασφάλεια της μολνοπιραβίρης. Πρόκειται για τεκμηριωμένες επιστημονικά επιφυλάξεις με βάση επιστημονικές δημοσιεύσεις και εργαστηριακά δεδομένα, που εκφράστηκαν και από την μειοψηφία της

αρμόδιας επιτροπής του FDA, καθώς και από άλλους ειδικούς επιστήμονες, όπως εγώ. Υπάρχει μια τεκμηριωμένη ανησυχία συγκεκριμένα για την ασφάλεια της μολνοπιραβίρης.

Θα μου επιτρέψετε να τονίσω το «συγκεκριμένα για την μολνοπιραβίρη». Ξέρω πως κάποιοι υποστηρίζουν πως τα εμβόλια αλλάζουν το DNA. Ο μοριακός μηχανισμός των εμβολίων δεν δικαιολογεί καμία απολύτως επιφύλαξη και κανένας ειδικός επιστήμονας σε καμία αρμόδια επιτροπή δεν υποστήριξε ποτέ κάτι τέτοιο για τα εμβόλια. Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο φάρμακο και μόνο.

 

  • Δηλαδή δεν φοβάστε την χρήση εμβολίων, αλλά αντίθετα φοβάστε της χρήση του φαρμάκου, της μολνοπιραβίρης;

Ναι, η χρήση της μολνοπιραβίρης με βρίσκει επιφυλακτικό σε προσωπικό επίπεδο, συντάσσομαι με την μειοψηφία (τους 10 από τους 23) της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής του FDA. Είμαι βέβαιος πως η ΕΜΑ θα αξιολογήσει αυτές της ανησυχίες, ειδικά επειδή το όφελος από την χορήγηση μολνοπιραβίρης είναι σύμφωνα με την έκθεση του FDA σχετικά μικρό, γύρω στο 30%. Αντίθετα, το χάπι της Pfizer, η παξλοβίδη, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, πάνω από 90% με βάση αυτά που γνωρίζουμε από τις κλινικές δοκιμές. Έχει ως στόχο την πρωτεάση του κορονοϊού – δηλαδή έχει σχέση με την ωρίμανση των πρωτεϊνών του ιού και όχι με την αντιγραφή του γενετικού του υλικού - και είναι εντελώς απίθανο ως αδύνατο να επηρεάζει το ιικό ή τo ανθρώπινο DNΑ. Ελπίζω σύντομα η εξέταση των δεδομένων των κλινικών δοκιμών της παξλοβίδης, να οδηγήσει σε έγκριση της χωρίς επιφυλάξεις.

 

  • Θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση θεωρείτε; Ή το εμβόλιο θα το κάνουμε κάθε χρόνο όπως της γρίπης;

Ειλικρινά, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει. Το σημαντικό είναι να υπάρχει επαγρύπνηση, και να αναγνωρίζουμε τα σημάδια της ανάγκης για εμβολιασμό το νωρίτερο δυνατό. Πιστεύω πάντως, πως ειδικά οι άνω των 60-70, και όσοι έχουν κάποια χρόνια νοσήματα, θα εμβολιάζονται κάθε φθινόπωρο. Εξάλλου τα εμβόλια, είναι φθηνά, ασφαλή και αποτελεσματικά!

 

*Ο κ. Περράκης τονίζει πως οι απόψεις του για τα φάρμακα είναι αυστηρά προσωπικές, με βάση τα μοριακά δεδομένα μηχανισμού δράσης και τις δημοσιευμένες κλινικές μελέτες. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με καμία ρυθμιστική αρχή, ούτε καμία εξάρτηση και καμία συνεργασία με την Merck ή την Pfizer.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Μοριακός μηχανισμός δράσης του mulnopiravir: https://www.nature.com/articles/s41594-021-00657-8

  1. Επεξήγηση της απόφασης του FDA στο BMJ: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2984



Τι υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Merck 

(στην Ελλάδα MSD) για το χάπι της Pfizer κατά 

της Covid-19     6 Δεκεμβρίου 2021

Τι υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Merck (στην Ελλάδα MSD) για το χάπι της Pfizer κατά της Covid-19

Επιφυλάξεις εξέφρασε ανοιχτά ένα διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck (MSD στην Ελλάδα), η οποία έχει αναπτύξει το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού, σχετικά με το αντίστοιχο φάρμακο της ανταγωνίστριας εταιρείας Pfizer, το οποίο εμφανίστηκε λίγο μετά, λέγοντας ότι το τελευταίο θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς που παίρνουν άλλα φάρμακα για άλλες παθήσεις.

Ο Ελιάβ Μπαρ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Merck, σε συνέντευξη του στους Financial Times ανέφερε ότι και τα δύο αντιικά χάπια χρειάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον κορονοϊό. Όμως, παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του κατά του ανταγωνιστικού χαπιού, αναφέροντας ότι μερικοί ασθενείς δεν θα μπορούν να το πάρουν λόγω των πιθανών παρενεργειών του σε άλλες θεραπείες που ακολουθούν.

Μια απαίτηση του αντιικού χαπιού της Pfizer να λαμβάνεται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη (ritonavir) κατά του HIV σημαίνει, κατά τον Μπαρ, ότι το εν λόγω αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού δεν θα είναι κατάλληλο για χορήγηση σε πολλούς ανθρώπους που έχουν άλλες προϋπάρχουσες παθήσεις για τις οποίες κάνουν φαρμακευτική θεραπεία, την οποία μπορεί να παρεμποδίσει η ταυτόχρονη χρήση του ritonavir.

Όπως είπε ο Μπαρ, «η ριτοναβίρη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του HIV εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα φάρμακο που ειδικά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να διασπά τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει με τρόπο απίστευτα μη εξειδικευμένο. Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά φαρμάκων που οι άνθρωποι παίρνουν, ιδίως φάρμακα τα οποία δυστυχώς σχετίζονται με παθήσεις που ενέχουν κινδύνους».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" την προηγούμενη εβδομάδα, εντόπισε μια «άκρως υψηλή συχνότητα» αλληλεπιδράσεων μεταξύ φαρμάκων σε νοσηλευόμενους Ισπανούς ασθενείς με Covid-19, οι οποίοι έπαιρναν το αντιικό φάρμακο lopinavir μαζί με το ritonavir.

Σύμφωνα πάντως με την Pfizer, το ritonavir έχει καλό «προφίλ ασφαλείας» όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι αν προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πολλές περιπτώσεις, συνήθως με αναπροσαρμογή της δοσολογίας των άλλων φαρμάκων των ασθενών για το πενθήμερο που θα διαρκεί η χορήγηση του αντιικού χαπιού κατά του κορονοϊού. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας κατά της Covid-19, οι ασθενείς θα επιστρέφουν στην κανονική δόση των άλλων φαρμάκων τους. 

Από την άλλη, η Merck - η οποία δεν ανέπτυξε εμβόλιο κατά του κορονοϊού και «ποντάρει» πολύ στο χάπι της - τόνισε το «προφίλ» ασφαλείας του δικού της αντιικού χαπιού molnupiravir, το οποίο βρίσκεται υπό εξέταση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση κυκλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA γνωμοδότησε με μικρή πλειοψηφία (13-10) να δοθεί το «πράσινο φως» στο χάπι. Μερικοί επιστήμονες της επιτροπής εξέφρασαν πάντως ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του, ιδίως στις εγκύους.

Αν η FDA εγκρίνει το χάπι της Merck, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία να αγοράσει 3,1 εκατομμύρια θεραπείες αντί 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποστεί απώλειες στο χρηματιστήριο, της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που εμφάνισαν το αντιικό χάπι Paxlovid της Pfizer (το οποίο λαμβάνεται μαζί με τo ritonavir) να είναι πιο αποτελεσματικό από το molnupiravir της Merck, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από κορονοϊό.

Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. Ο Μπαρ επεσήμανε πάντως ότι πολλές κυβερνήσεις - πλήν των ΗΠΑ - έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το νέο αντιικό χάπι της. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ      



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ   

 


19 σχόλια:

  1. Η αποτελεσματικότητα των περισσότερων εμβολίων πέφτει με τον χρόνο. Έτσι και με τα εμβόλια για τον κορονοϊό – αυτό δεν ήταν έκπληξη, αλλά ούτε και δεδομένο πως θα συμβεί. Η επιστήμη μελετά τα δεδομένα, και αντιδρά. Η επιλογή της τρίτης δόσης είναι σωστή αντίδραση. Τα διεθνή στοιχεία λένε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αρχικά είναι περίπου 90%, μετά από τρεις μήνες είναι ανάμεσα στο 70-85%, και μετά από έξι μήνες πέφτει ακόμα και στο 10% (Janssen), και είναι περίπου 50% για το Pfizer και 65% για το Moderna.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Το χάπι της Merck (MSD στην Ελλάδα), η μολνοπιραβίρη, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το FDA με οριακή πλειοψηφία 13-10 (και για να είμαι ειλικρινής ελπίζω να μην εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το ΕΜΑ) δημιουργεί μια «καταιγίδα μεταλλάξεων» αναγκάζοντας την ιϊκή πολυμέράση να ενσωματώσει μια «θανατηφόρα» βάση στο ιϊκό DNA κατά την διάρκεια της αντιγραφής του γενετικού υλικού του ιού.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, είναι λίγα και συγκεκριμένα, παρασκευασμένα στο εργαστήριο. Αλλά έτσι κι αλλιώς ελάχιστα βοηθούν, και σε λίγες περιπτώσεις, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά είτε βοηθούν, είτε όχι.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    4. ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ.
      Τα πρώτα δεδομένα για το στέλεχος Όμικρον δείχνουν την γρήγορη επικράτηση του στη Νότια Αφρική, και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ήδη ανιχνευθεί σε 31 Πολιτείες των ΗΠΑ, με κάποια πρώτα στοιχεία να δείχνουν πιθανή ανθεκτικότητα του στελέχους σε μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν ήδη εγκριθεί.
      Ήδη η εταιρεία Regeneron, της οποίας το μονοκλωνικό αντίσωμα έχει λάβει έγκριση, αναφέρει πιθανή μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του νέου στελέχους Όμικρον, ενώ ήδη προετοιμάζονται νέας γενιάς φάρμακα ειδικά στοχευμένα για το νέο στέλεχος.
      Μία άλλη δημοσίευση αναφέρει ότι το στέλεχος όμικρον διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα των εταιρειών Regeneron, EliLilly και AstraZeneca, που έλαβαν έγκριση από τον FDA για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Σε εβραίο πούλησε το σπίτι της Γλυφάδας η οικογένεια Μητσοτάκη. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η οικογενειακή πολυκατοικία Κικίλια.
    Το σπίτι ανήκε και στα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Μητσοτάκη εξ αδιαιρέτου.
    ια μεγάλη και δύσκολη απόφαση έλαβαν τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, σύμφωνα με τη στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας «Καθημερινή».
    Η Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα και ο Κυριάκος, ύστερα από πολλή σκέψη και δισταγμούς, αποφάσισαν να πουλήσουν το ιστορικό σπίτι της οικογένειας στη Γλυφάδα.
    Ο αγοραστής του σπιτιού, όπου διέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη έξι μήνες τον χρόνο και που ανήκε στα τέσσερα αδέλφια εξ αδιαιρέτου, είναι Ισραηλινός. Η απόφαση ελήφθη προ εβδομάδων και η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί.
    H πρώην οικία Μητσοτάκη βρίσκεται στον ίδιο δρόμο (επί της Παύλου Μπακογιάννη) με την οικία (μία λευκή αστική μικρή πολυκατοικία) της οικογένειας του Βασίλη Κικίλια. Για την ακρίβεια η οικογενειακή κατοικία του υπ. Τουρισμού βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Παναγούλη.
    Στο δεύτερο όροφο της οικογένειας Κικίλια βρισκόταν το εργένικο διαμέρισμα του υπουργού το οποίο από την στιγμή που ο υπουργός εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Κολωνάκι το διαμέρισμα του υπουργού ενοικιάσθηκε με ένα μίσθωμα της τάξεως των 2.000-2.500 ευρώ ανά μήνα.
    Από το διαμέρισμα του Βασίλη Κικίλια ο υπουργός είχε άπλετη θέα στην μοναδική ισόγεια κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη, μία μοναδική hacienda σε απόσταση αναπνοής από το Καραμανλικό Γκολφ της Γλυφάδας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Ισραήλ ο Ν.Αναστασιάδης - «Γεωστρατηγική και με τεράστιες προοπτικές η συνεργασία των χωρών μας».
      Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει και της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Ισραήλ.
      Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετέβη το πρωί της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο της Ιερουσαλήμ όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της χώρας κ. Isaac Herzog.
      Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει και της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, η οποία διεξάγεται σήμερα.
      Κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών, στο οποίο έγραψε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
      «Εκφράζω τις εγκάρδιες ευχές μου για μια επιτυχή, καρποφόρα θητεία στον 11ο Πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ, τον καλό μου φίλο Issac και διαβεβαιώνω για τη σταθερή μου προσήλωση στη συνέχιση της συνεργασίας μας, με στόχο να φτάσουμε σε νέα επίπεδα ισχυρής συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ. Μιας συνεργασίας με γεωστρατηγική σημασία και με τεράστιες προοπτικές για τις χώρες μας, για τους λαός μας και για την περιοχή, και που εκφράζει το όραμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συλλογική ασφάλεια».
      Στο μήνυμα του ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στους οικογενειακούς δεσμούς που έχει ο νέος Πρόεδρος του Ισραήλ με την Κύπρο, αφού οι πρόγονοι του σχετίζονται στενά με το νησί.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Μητσοτάκης μετά την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ - «Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο».
      Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νάφταλι Μπένετ, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
      Αρχικά, ο Ναφτάλι Μπένετ είπε: «Φίλε μου Νίκο, φίλε μου Κυριάκο, καλωσήρθατε στην Ιερουσαλήμ. Οι χώρες μας έχουν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, με βαθιά ιστορία και πλούσια κληρονομιά, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες για την ευημερία, την ασφάλεια και την ελευθερία. Αναγνωρίζουμε τις απειλές στην περιοχή και τις προκλήσεις, ανησυχούμε για την ασφάλεια. Ενισχύουμε διαρκώς τις σχέσεις με τους φίλους μας σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία με τον East Med, συνεργαζόμαστε στο θέμα του Covid και της κλιματικής αλλαγής. Δεν είστε μόνο σύμμαχοι, είστε πραγματικοί φίλοι».
      Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο, με αφορμή και τη λειτουργία του κέντρου στην Καλαμάτα. Θα συζητήσουμε για την Covid, μάθαμε πολλά από το Ισραήλ και το πιο σημαντικό μήνυμα που λάβαμε, ήταν πως πρέπει να συνεχίσουμε επιθετικά τον εμβολιασμό. Θα μιλήσουμε για πεδία κοινής συνεργασίας, για τα συμπεράσματα της COP26 και τα ενεργειακά. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για περιφερειακές προκλήσεις και ατυχή γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στην Κύπρο τους προηγούμενους μήνες και τις προκλήσεις με τα Βαρώσια. Επίσης, θα μιλήσουμε για τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid. Ανυπομονούμε για ουσιαστικές συζητήσεις».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  3. ΟΙ ΝΕΓΡΟΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ. Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ Stein.
    Η έρευνα για τον πληθυσμό στη γη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και δείχνει την πρώτη μείωση του πληθυσμού της γης από τον 14ο αιώνα. Η έρευνα έγινε από την ομάδα του καθηγητή Παγκόσμιας Υγείας του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας, δρ Stein Emil Volset και είναι αποκαλυπτική.
    Σήμερα στη γη ζουν 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Μέχρι το 2064 ο πληθυσμός θα εκτοξευτεί στα 9,7 δισεκατομμύρια ενώ μέχρι το 2100 ο πληθυσμός θα μειωθεί στα 8,8 δισεκατομμύρια. Η μείωση αυτή έχει να συμβεί από τον 14ο αιώνα τότε που η ανθρωπότητα είχε να αντιμετωπίσει χωρίς φάρμακα τη Μαύρη Πανώλη.
    Μάλιστα 23 χώρες στον κόσμο όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα θα συρρικνωθούν το 2100 στο 50% του πληθυσμού τους. Ακόμη και η Κίνα που σήμερα έχει 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2100 θα έχει πέσει στα 732 εκατομμύρια. Όπως αναφέρει στη μελέτη του ο Stein Emil Volset: «Εάν η πρόβλεψή μας είναι σωστή, θα είναι η πρώτη φορά που η μείωση του πληθυσμού θα οφείλεται στη μείωση της γονιμότητας, σε αντίθεση με γεγονότα, όπως η πανδημία ή ο λιμός»
    Και συνέχισε: «Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες: η βελτίωση της πρόσβασης στη σύγχρονη αντισύλληψη και η εκπαίδευση κοριτσιών και γυναικών. Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν το ποσοστό γονιμότητας. Ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας του πληθυσμού. Το παγκόσμιο συνολικό ποσοστό γονιμότητας προβλέπεται να μειώνεται σταθερά, από 2,37 το 2017 σε 1,66 το 2100, πολύ πιο κάτω από το ελάχιστο ποσοστό (2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα) που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση του πληθυσμού»
    Η Αφρική και ο αραβικός κόσμος θα διαμορφώσουν το μέλλον μας
    Ενώ ο αρχισυντάκτης του Lancet δρ Richard Horton συμπλήρωσε πως θα ζήσουμε κοσμογονικές αλλαγές τον αιώνα που διανύουμε: «Ο 21ος αιώνας θα δει μια επανάσταση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γ.Παυλάκης: «Οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου».
    Όπως είπε, ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την μετάλλαξη Όμικρον.
    Για την την έξαρση στον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό, η οποία αναμένεται να κρατήσει έως τα Χριστούγεννα και για το ποιοι θα χρειαστούν 4η δόση εμβολίου, μίλησε ο ιατρός-καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
    Όπως είπε το πρωί της Τρίτης, ενδέχεται να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ σημείωσε πως μπορεί να φτάσουμε τους 20.000 ακόμα και 21.000 περίπου νεκρούς στη χώρα μας, μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
    Όσον αφορά στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.
    Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε
    «Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.
    Μάλιστα, αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο 2ος και ο 3ος. Ανέφερε δε ότι άτομα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλβέρτος Μπουρλάς: «Θα χρειαστούμε και τέταρτη δόση νωρίτερα από το αναμενόμενο».
    Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλάς υποστήριξε ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη δόση, νωρίτερα από το αναμενόμενο, δεδομένων των στοιχείων της προκαταρκτικής μελέτης της εταιρείας που έδειξε ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον υπονομεύει τα προστατευτικά αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια.
    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιοποίησαν οι Pfizer/BioNTech, η τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική για την εξουδετέρωση της Όμικρον, ωστόσο με μόνο δύο δόσεις μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα προστασίας του οργανισμού έναντι της Όμικρον. Αν και το εμβόλιο, ακόμη και με δύο μόνο δόσεις, συνεχίζει να παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση ή θάνατο.
    Βεβαίως, τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και, όπως εξήγησε ο κύριος Μπουρλά, θα χρειαστούν επιπλέον δοκιμές για περίπου άλλες δύο εβδομάδες για να υπάρξουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο με βάση αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής φαρμακευτικής, μιλώντας στο CNBC ξεκαθάρισε πως θα χρειαστεί και τέταρτη ενισχυτική δόση.
    «Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε και να δούμε, διότι έχουμε ακόμη πολύ λίγες πληροφορίες. Όμως, είναι πιθανόν να χρειαστούμε (τέταρτη δόση) γρηγορότερα» σχολίασε.
    Για την ώρα κάλεσε τον κόσμο να προχωρήσει στις ενισχυτικές δόσεις, για καλύτερη δυνατή προστασία, ενώ προέβλεψε υποχώρηση των κρουσμάτων και λιγότερες νοσηλείες με τη δρομολόγηση του νέου χαπιού της εταιρείας κατά του κορωνοϊού, του Paxlovid.
    H εταιρεία έχει ήδη υποβάλει αίτημα για έγκριση της χρήσης του αντι-Covid χαπιού της σε διεθνείς φαρμακευτικές αρχές, όπως ο ευρωπαϊκός οργανισμός ΕΜΑ και το αμερικανικό FDA. Μάλιστα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για τις κλινικές μελέτες της χρήσης του χαπιού, που εκτιμάται πως οδηγεί σε μείωση της νοσηλείας και του θανάτου από τη νόσο σε ποσοστό 89%. Μάλιστα, ο κύριος Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα του χαπιού και έναντι της Όμικρον.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.: από τα αποτελέσματα προκύπτει αναμφισβήτητα ότι τα σημερινά εμβόλια έναντι του κορωνοϊού είναι ασθενικά εμβόλια. Παράγουν σε πολλούς μειωμένα αντισώματα και τελικά η προστασία λήγει σε όλους σε τρεις -τέσσερις μήνες.
    Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Το εμβόλιο βέβαια ήταν μία επιτυχία των νεωτέρων ερευνών. Παλιά τα εμβόλια έκαναν για να αναπτυχθούν και να δοθούν στην κυκλοφορία 10 με 20 χρόνια.
    Ορισμένες εταιρείες σήμερα εργάζονται για καλύτερα εμβόλια. Μέχρι στιγμής πάντως η μοναδική λύση είναι αυτά τα ασθενικά εμβόλια που κυκλοφορούν. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιωάννης Κωτσιόπουλος: 11 αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν εγκριθεί και 6 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία τους.
    Έντεκα αιτήματα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων έχουν εγκριθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή από την Παρασκευή, που άνοιξε η πλατφόρμα διάθεσής τους. Οι έξι πρώτοι ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Πρόκειται για δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Σωτηρία, δύο από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο από το νοσοκομείο της Λαμίας.
    Η χώρα μας είχε παραγγείλει 2.000 δόσεις φαρμάκων με μονοκλωνικά αντισώματα. Διατίθενται σε δέκα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα για όλους τους ασθενείς που είναι θετικοί στον Covid-19 και ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά. Ο γιατρός τους, μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, να αιτηθεί τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος, το νοσοκομείο θα καλέσει τον ασθενή και θα γίνει η έγχυση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα σε μια ή δυο ημέρες. Όπως είπε ο κ. Κωτσιόπουλος «αυτό που θα θέλαμε να δούμε τις επόμενες μέρες, είναι περισσότερα αιτήματα από τους γιατρούς που έχουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν περισσότερο. Μπορούν να κάνουν εύκολα την αίτηση και εμείς ως υπουργείο Υγείας έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε αυξημένες δόσεις στον πληθυσμό».
    Ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι τα μονοκλωνικά δίνονται σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 12 ετών, που ανήκουν στις παρακάτω ευπαθείς ομάδες:

    • Ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων η αιμοποιητικών κυττάρων.
    • Άτομα που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, Νεφρική ανεπάρκεια.
    • Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση η περιτοναϊκή κάθαρση.
    • Ασθενείς με Κυστική Ίνωση.
    • Καρκινοπαθείς σε αγωγή (χημειοθεραπείες- ακτινοβολίες κλπ).
    • Ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.
    • Άρα αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν το νόσημά τους και οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, στην περίπτωση που έχουν ελεγχθεί με PCR και έχουν βγει θετικοί στο κορονοϊό. Ο γιατρός αμέσως μπορεί να κάνει την αίτηση για τη χορήγηση των μονοκλωνικών. Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

      Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν την έναρξη της χορήγησης των 2.000 Μονοκλωνικών Αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, καθώς συγκροτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

      Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

      - Έχει ηλικία 12 ετών και άνω
      - Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test
      - Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

      Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

      Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

      Για την πρώτη φάση χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς covid-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ) εξέδωσε σύσταση σχετικά με την προτεραιότητα στη διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Υγείας.

      Το ζήτημα έχει προκύψει από τη διαθεσιμότητα της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε περιορισμένο αριθμό δόσεων, σε σχέση με τους δυνητικούς λήπτες μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19.

      Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενδείκνυται μόνο για τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου, προ της ενδεχόμενης εισαγωγής για νοσηλεία του ασθενούς. Επίσης:

      Αναγνωρίζει ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε όσους διατρέχουν ύψιστο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
      Προτείνει τη χρήση της θεραπείας μόνον εκεί όπου υπάρχει προσδοκία ωφέλειας για την υγεία του προσώπου και όχι ως μέσο «προφύλαξης μετά από έκθεση («post-exposure prophylaxis») και υπό την προϋπόθεση της συναίνεσης ύστερα από ενημέρωση του τελευταίου ή (όταν δεν είναι σε θέση) του νόμιμου αντιπροσώπου του.
      Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αξιολογείται ως προς τη σοβαρότητα και την αμεσότητα λόγω υποκείμενων νόσων και με βάση γενικά αποδεκτούς παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο ανοσοκαταστολής και οι συννοσηρότητες. Η παρουσία περισσοτέρων του ενός τέτοιων παραγόντων αυξάνει πολλαπλά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και μπορεί να αποτελέσει κριτήριο προτεραιότητας.
      Προτείνει την προσθήκη δεικτών εκτίμησης και αριθμητικών τιμών στους παράγοντες κινδύνου.
      Προτείνει, όπου είναι δυνατόν, να ληφθεί υπόψη η συνδρομή μετρήσιμων δυσμενών κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που δυνητικά καθιστούν ορισμένες κατηγορίες νοσούντων ιδιαίτερα ευάλωτες (εφόσον δεν λάβουν θεραπεία), προκειμένου να αποφευχθεί η όξυνση των ανισοτήτων.

      Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
      Η Επιτροπή θεωρεί ορθή τη συγκρότηση «κεντρικής επιτροπής αξιολόγησης των αιτημάτων θεραπόντων ιατρών», ως μέσου που μπορεί να συμβάλει στην ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία. Η «εντός 24ώρου» απόκριση της Επιτροπής, όπως σχεδιάζεται, είναι σημαντικό να τηρηθεί, διότι από αυτήν εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.

      Αναφέρει επίσης, ότι χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για τη διασφάλιση ίσης δυνατότητας πρόσβασης στα μονοκλωνικά αντισώματα ασθενών από όλες τις περιοχές της χώρας, κεντρικές και απομακρυσμένες.


      Τέλος, διευκρινίζει ότι οι ασθενείς που μπορεί να είναι κατάλληλοι για θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, είναι ενήλικες ή παιδιατρικοί εξωτερικοί ασθενείς (ηλικίας άνω των 12 ετών και βάρους άνω των 40 κιλών), που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό, με την εμφάνιση ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων Covid-19 τις τελευταίες πέντε ημέρες και με σοβαρό κίνδυνο επιβάρυνσης της κατάστασής τους, λόγω διαφόρων παραγόντων υψηλού κινδύνου όπως μεταμόσχευσης, νεφρικής ανεπάρκειας, κυστικής ίνωσης, καρκίνου κ.α.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, ελάχιστα βοηθούν και σε λίγες περιπτώσεις, οπότε δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά είτε βοηθούν, είτε όχι. Όπως καταλαβαίνετε και από το όνομα, είναι λίγα και συγκεκριμένα, παρασκευασμένα στο εργαστήριο.
      Η "θεραπεία" των μονοκλωνικών αντισωμάτων ενδείκνυται μόνο για τα πρώτα στάδια εκδήλωσης της νόσου, προ της ενδεχόμενης εισαγωγής για νοσηλεία του ασθενούς.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  7. Ο ΕΜΑ θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα για το χάπι της MERC.
    O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα για τη χορήγηση του αντιικού φαρμάκου Lagevrio (μολνουπιραβίρη) κατά της COVID-19, το οποίο αναπτύσσεται από τη Merck Sharp & Dohme σε συνεργασία με τη Ridgeback Biotherapeutics.

    «Μετά τις ενδιάμεσες συστάσεις του EMA για την υποστήριξη των εθνικών αρχών που ενδέχεται να αποφασίσουν για την πρώιμη χρήση του Lagevrio (μολνουπιραβίρη) πριν από την άδεια κυκλοφορίας, ο Οργανισμός θα εξετάσει περισσότερα δεδομένα από την κύρια μελέτη του Lagevrio», αναφέρει η ανακοίνωση.
    Οι συστάσεις που εκδόθηκαν από τον EMA τον Νοέμβριο του 2021 βασίστηκαν σε αξιολόγηση των ενδιάμεσων δεδομένων που ήταν διαθέσιμα. Αυτά τα δεδομένα, με βάση 762 άτομα, έδειξαν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 14,1% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (εικονική θεραπεία) σε 7,3% στην ομάδα του Lagevrio. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
    Τα ενημερωμένα αποτελέσματα, με βάση 1.408 άτομα, δείχνουν ότι το Lagevrio μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με COVID-19 που διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου από 9,7% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου σε 6,8% στην ομάδα του Lagevrio. Ο EMA θα αξιολογήσει αυτά τα δεδομένα ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης αίτησης άδειας κυκλοφορίας.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το «φάρμακο» που θέλουν να μας πουλήσουν σε 1408 άτομα μείωση τον κίνδυνο νοσηλείς από 9,7 σε 6,8%, ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ.
    Για να μην αναφέρουμε ότι οι μισοί σχεδόν γιατροί δήλωσαν ότι είναι ύποπτο για αλλαγές στο DNA, δηλαδή καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις, αποβολές και επιδράσεις στις επόμενες γενεές.


    ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΤΗΣ Pfizer
    Η Pfizer ανακοίνωσε ότι στις περιπτώσεις που η θεραπεία χορηγήθηκε εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου μειώνεται κατά 89%. Εάν το χάπι χορηγηθεί εντός πέντε ημερών, ο κίνδυνος μειώνεται σχεδόν εξίσου, ήτοι κατά 88%.
    Σύμφωνα με τη Pfizer, το 0,7% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της δοκιμής και κανένας δεν πέθανε. Αντίθετα, το 6,5% των ασθενών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pfizer: Τελευταία δεδομένα δείχνουν την αποτελεσματικότητα ενός «χαπιού» έναντι της λοίμωξης COVID-19 στη σοβαρή νόσο.
      (ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MERCK: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΤΗΣ PFIZER ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ»).
      Η τελευταία ανάλυση της εταιρείας Pfizer έδειξε ότι το αντιικό χάπι Paxlovid μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους για άτομα με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο.
      Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα νεότερα δεδομένα.
      Η νεότερη ανακοίνωση αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων άγγιξε το 90% (Σημείωση: όπως το εμβόλιο της Pfizer, που πρέπει πλέοννα το κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα), όταν δόθηκε τρεις με πέντε μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ενώ τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία αποτελεσματικότητα και έναντι του στελέχους Όμικρον.
      “Η εμφάνιση του νέου στελέχους έχει αυξήσει τις ανάγκες για θεραπευτικές επιλογές για όσους έρθουν σε επαφή με τον ιό, και η έγκριση του φαρμάκου αυτού θα το καθιστά ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα έναντι στην πανδημία”, αναφέρει ο A. Burla,CEO της εταιρείας Pfizer.
      Δύο αντιικά φάρμακα σε μορφή χαπιού των εταιρειών Pfizer και Merck έχουν καταθέσει στοιχεία στον FDA για έγκριση, και η επίσημη απόφαση αναμένεται έως το τέλος του έτους.

      ΑΧΡΗΣΤΑ ΤΑ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ.
      Τα πρώτα δεδομένα για το στέλεχος Όμικρον δείχνουν την γρήγορη επικράτηση του στη Νότια Αφρική, και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει ήδη ανιχνευθεί σε 31 Πολιτείες των ΗΠΑ, με κάποια πρώτα στοιχεία να δείχνουν πιθανή ανθεκτικότητα του στελέχους σε μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν ήδη εγκριθεί.
      Ήδη η εταιρεία Regeneron, της οποίας το μονοκλωνικό αντίσωμα έχει λάβει έγκριση, αναφέρει πιθανή μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του νέου στελέχους Όμικρον, ενώ ήδη προετοιμάζονται νέας γενιάς φάρμακα ειδικά στοχευμένα για το νέο στέλεχος.
      Μία άλλη δημοσίευση αναφέρει ότι το στέλεχος όμικρον διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα των εταιρειών Regeneron, EliLilly και AstraZeneca, που έλαβαν έγκριση από τον FDA για άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό.
      Σε μία άλλη ανακοίνωση της Pfizer το φάρμακο Paxlovid ενώ δεν μείωσε τα συμπτώματα σε όσους ήταν χαμηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19, οδήγησε σε μείωση των επιπέδων του ιικού φορτίου και μείωσε τον ήδη χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε αυτή την υποομάδα, συμπεριλαμβάνοντας όσους ήταν εμβολιασμένοι και είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) γνωστοποίησε σήμερα Πέμπτη (16/12) ότι συστήνει την έγκριση δύο νέων «θεραπειών» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, του «Xevudy» (sotrovimab) και του «Kineret» (anakinra).

      Το «Xevudy» (sotrovimab) είναι φάρμακο μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο προορίζεται για τη θεραπεία του κροωνοϊού σε ενήλικες και εφήβους (από 12 ετών και βάρους τουλάχιστον 40 κιλών) που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνει σοβαρή η νόσος.

      To «Kineret» (anakinra) είναι ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που είναι ήδη εγκεκριμένο στην ΕΕ για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών καταστάσεων. Η ένδειξή του έχει πλέον επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο (οξυγόνο χαμηλής ή υψηλής ροής) και που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  8. Τα αντισώματα πέφτουν στο μισό τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
    Μία νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά του Sars-Cov-2, καθώς σύμφωνα με αυτήν ο τίτλος των αντισωμάτων πέφτει περίπου στο μισό στον τρίτο μήνα μετά την δεύτερη δόση, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα, τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.
    Μάλιστα σε καπνιστές, σε άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται δραματικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
    Όπως ανέφερε η μελέτη έγινε σε υγειονομικές δομές της Αθήνας και της Μεσσηνίας, στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι. Συμμετείχαν 612 εθελοντές υγειονομικοί στην πλειονότητα γυναίκες (66,8%) και ήταν ιατρικό προσωπικό (34%), νοσηλευτικό (45,6 ) και διοικητικό ( 20,4). Η μέση - ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Μεσσηνία ήταν τα 47 χρόνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές υπηρετούσαν σε διάφορες δομές υγείας της Αθήνας (50,3%) και της Μεσσηνίας (49,7%).
    Από την Αθήνα συμμετείχαν προσωπικό από το ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ και το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ ενώ από την Μεσσηνία εθελοντές από το Γεν. Νοσοκομείο Καλαμάτας, και το Γεν. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, από τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου καθώς και από το κέντρο αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ. Το 96,7 % των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% έλαβε τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.
    Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στους τρεις μήνες ίσως και νωρίτερα
    «Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτονται με επάρκεια από τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσης τους στον κορωνοϊό. Επίσης, θέλαμε να διακρίνουμε αν υπήρχαν κάποιες ειδικές κατηγορίες εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, όπως για παράδειγμα σε κλινικές Covid, ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα που οδηγούσε σε ταχύτερη πτώση στους τίτλους των αντισωμάτων τους».
    Από το αποτέλεσμα της μελέτης φαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη ότι μετά τον 4ο, 5ο μήνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασφαλή για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής. «Και καινούργια στελέχη όπως το στέλεχος Όμικρον, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος». Η μελέτη πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί σε μεγάλο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, σύμφωνα με τον καθηγητή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...