Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΘΕΣ: ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΑΛΛΕΝ ΓΚΡΙΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΙΠΕΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ». Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΚΟΚΑΪΝΗ.
Ζ.Π.: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MERCK: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΤΗΣ PFIZER ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ». ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΟΥΤΡΕΧΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ MERCK ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΣΤΟ DNA». ΠΑΡΤΕ ANΘΡΩΠΟΙ ΦΘΗΝΑ "ΦΑΡΜΑΚΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΟ DNA.
Οι πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη spike του ιού, που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα του ιού, και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελεί στόχο των εμβολίων και των φαρμάκων έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο στέλεχος.
Σε μία
συνάντηση ειδικών για τον ιό SARS-CoV-2, συζητήθηκαν διάφορα φλέγοντα ερωτήματα
για το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, το όμικρον.
Συμμετείχαν η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο του Michigan,
Preeti Malani, ο επίκουρος καθηγητής λοιμωξιολογίας, Adam Lauring,
και ο διακεκριμένος καθηγητής λοιμωξιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του
πανεπιστημίου Emory, Carlos del Rio.
Οι επικρατέστερες θεωρίες γύρω από το πώς προέκυψε αυτό το στέλεχος είναι δύο:
- Η πρώτη είναι ότι κάποιο άτομο με HIV και βαριά ανοσοκαταστολή παρέμεινε μολυσμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και πάνω από 300 ημέρες, με αποτέλεσμα ο ιός να πολλαπλασιάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μεταλλάσσεται συνεχώς.
- Η δεύτερη θεωρία είναι αυτή της ζωονόσου, ότι δηλαδή ο ιός με την πάροδο του χρόνου προσέβαλε ζώα, εξελίχθηκε μέσα σε αυτά και μπορεί μετά να προσβάλλει τον άνθρωπο ξανά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συγκλείνουν ότι δεν έχουν γίνει διαδοχικές μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο στέλεχος ύστερα από προσβολή πολλαπλών ατόμων, αλλά όλες οι μεταλλάξεις αυτές έγιναν στον ίδιο ξενιστή, γιατί είναι αρκετά διαφορετικό σαν στέλεχος από τα προηγούμενα.
Το CDC για να αντιμετωπίσει το νέο στέλεχος ενέκρινε τις δόσεις ενίσχυσης σε όλα τα άτομα άνω των 18 ετών, και συστήνει να διενεργείται πιο συχνά γενωμικός έλεγχος για να εξακριβώσει τα διάφορα στελέχη, για να γνωρίζουμε την επίπτωση του καθενός.
Όσον αφορά τα διεθνή ταξίδια, απαιτείται στις ΗΠΑ αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι, και σε χώρες όπου έχει ανιχνευθεί το στέλεχος όμικρον μπορεί να απαιτείται και 24 ώρες πριν.
Τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του όμικρον δεν είναι ακόμη ώριμα, ωστόσο οι θεραπείες αυτές δε θα είναι σε κάθε περίπτωση διαθέσιμες γρήγορα στο ευρύ κοινό.
Αυτό που είναι απαραίτητο είναι εύκολα προσβάσιμες αντιικές θεραπείες από το στόμα.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η εικόνα δεν είναι ακόμη σαφής, ακόμα συλλέγονται τα αντίστοιχα δεδομένα για το στέλεχος δέλτα.
Ενώ οι προσπάθειες των κλινικών γιατρών έχουν στραφεί στο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι με δόσεις ενίσχυσης, σημαντική μερίδα του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστη. Σε αυτούς ανήκουν άτομα που δε θα εμβολιαστούν σε κάθε περίπτωση λόγω προσωπικής επιθυμίας, αλλά και κάποιοι που είναι διστακτικοί, οι οποίοι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά και να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση.
Αβάσιμος ο φόβος για επανέναρξη της πανδημίας
Παρότι
πολλοί φοβούνται ότι με την εμφάνιση του όμικρον μπορεί να αρχίζει η πανδημία
από την αρχή, αυτό είναι μάλλον αβάσιμο.
Πλέον σχεδόν δύο χρόνια μετά, έχουμε στα χέρια μας αποτελεσματικά εμβόλια, ενώ
ήδη τα πρώτα εγκεκριμένα φάρμακα έναντι της COVID-19 αρχίζουν να κυκλοφορούν.
Με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί ίσως μπορούμε να πούμε ότι το τέλος
της πανδημίας είναι πλέον ένα χειροπιαστό σενάριο ίσως και μέσα στην ερχόμενη
χρονιά.
Δ. Παρασκευής: Η Όμικρον πιθανώς αναπτύχθηκε σε άνθρωπο με ανοσοκαταστολή.
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν το στέλεχος Όμικρον είναι πιο πολύ μολυσματικό, παρότι κάποιοι άνθρωποι έχουν τοποθετηθεί επ’ αυτού. Ο Π.Ο.Υ. αλλά και η επιστημονική κοινότητα, ακόμη δεν έχει επίσημα στοιχεία αναφορικά με τη μολυσματικότητα .Σε ότι αφορά τη δυνατότητα διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία, επίσης έχουν γίνει υποθέσεις, ότι ίσως κάποια μονοκλωνικά αντισώματα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα. Και το πιο πιθανό σενάριο -πάλι όμως αποτελεί υπόθεση- ότι το εμβόλιο είναι ίσως λιγότερο αποτελεσματικό σε ότι αφορά την προστασία που παρέχει έναντι μόλυνσης, αλλά μάλλον θα συνεχίσει να μας παρέχει ικανοποιητική προστασία έναντι σοβαρής νόσου. Οι επισημάνσεις ανήκουν στον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Δημήτρη Παρασκευή, ο οποίος σε συνέντευξη του στο DailyPharmaNews τονίζει ότι αυτά αποτελούν ακόμα πολύ πρώιμες ενδείξεις και υποθέσεις και μένει να τεκμηριωθούν, αν πραγματικά είναι έτσι. Επίσης δεν γνωρίζουμε, συμπληρώνει, τα χαρακτηριστικά του στελέχους αυτού, αν δηλαδή θα προκαλεί σοβαρή νόσο. Τα δεδομένα, εξηγεί, ακόμη αφορούν μικρό αριθμό ανθρώπων, μικρής ηλικίας και προέρχονται από την Νότιο Αφρική.
Τα αντιικά εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματικά-Επιφυλάξεις για τα μονοκλωνικά
Ποιο είναι όμως το καλό και ποιο το κακό σενάριο; «Κατά τη γνώμη μου επειδή έχει κυριαρχήσει το στέλεχος Δέλτα αν το νέο στέλεχος δεν είναι πιο μολυσματικό, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του, δεν θα κυριαρχήσει εύκολα, ακόμα και αν έχει μία ελαφρά υπεροχή σε ότι αφορά τη δυνατότητα να μολύνει άτομα, τα οποία έχουν εμβολιαστεί. Το άσχημο σενάριο είναι σαφώς να μπορεί να μολύνει αποτελεσματικά είτε τους εμβολιασμένους είτε τους ανεμβολίαστους, και να έχει και άλλες ιδιότητες, όπως αυξημένη λοιμοτοξικότητα, δηλαδή να προκαλεί νόσο σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν το έχουμε δει αυτό μέχρι τώρα στον κορονοϊό, αλλά μένει να δούμε τι θα ισχύει πραγματικά». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν τα υπάρχοντα φάρμακα μονοκλωνικά, αντιικά κλπ δουλεύουν σε αυτή την παραλλαγή; «Τα αντιικά φάρμακα που αποτελούν αναστολείς των ενζύμων της πολυμεράσης όπως τα νέα φάρμακα, εκτιμάται ότι θα είναι αποτελεσματικά. Για τα μονοκλωνικά είμαστε πιο επιφυλακτικοί μέχρι να δούμε τι θα ισχύσει στην πράξη. Ίσως όμως η αποτελεσματικότητα τους να είναι μειωμένη, αλλά το λέμε πάντα με επιφύλαξη εν αναμονή των δεδομένων».
Είναι η πρώτη φορά όπου σε ένα και μόνο στέλεχος του SARS-CoV-ταυτοποιούνται τόσες πολλές μεταλλάξεις. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό, ρωτήσαμε τον καθηγητή. «Πράγματι αφορά ένα στέλεχος το οποίο έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και μάλιστα αυτές δεν αναπτύχθηκαν σταδιακά, αναπτύχθηκαν «σε ένα βήμα». Η προσωπική μου υπόθεση που δεν στηρίζεται ακόμη σε τεκμηριωμένη γνώση, είναι ότι πιθανώς, αυτό το στέλεχος να έχει αναπτυχθεί σε κάποιον άνθρωπο με ανοσοκαταστολή, όπου η ανοσία του ήταν σε ενδιάμεσα επίπεδα, και ο ιός μπορούσε να πολλαπλασιάζεται και να αναπτύσσει συνέχεια μεταλλάξεις, που θα του επέτρεπαν να διαφύγει από την ανοσιακή απάντηση. Είναι κάτι το οποίο αποτελεί υπόθεση, αλλά το έχουμε δει και με το στέλεχος Α περίπου ένα χρόνο πριν».
Όσο υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ο ιός δεν θα προκαλεί σοβαρό νόσημα
Τελικά όσο κυκλοφορεί ο ιός και μεταλλάσσεται γίνεται ηπιότερος για τον άνθρωπο ή το αντίθετο αναρωτιέται πολύς κόσμος, καθότι η πληροφόρηση ενίοτε είναι αντιφατική; «Αυτό που είναι βέβαιο είναι όσο περνάει ο χρόνος και αναπτύσσουμε ανοσία στον ιό, η κατάσταση είναι όλο και καλύτερη. Η προστασία που έχουμε έναντι του ιού είναι αυτή, η οποία θα μας προφυλάξει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Ανεξάρτητα αν ο ίδιος αναπτύσσει μεταλλάξεις, θα μπορεί να ξεφεύγει όπως και ο ιός της γρίπης και να μολύνει κάθε φορά ένα ποσοστό ανθρώπων. Αλλά όσο υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, δεν θα προκαλεί σοβαρό νόσημα. Με άλλα λόγια ίσως αρχίζουμε και βλέπουμε ένα σενάριο επιστροφής στην ενδημικότητα, αν και είναι νωρίς να το πούμε και θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η Όμικρον, αλλά από ένα σημείο και μετά αυτή είναι η πορεία του ιού και αυτό θα συμβεί τελικά».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Έβρος: Ανιχνεύθηκε κρούσμα της γρίπης των πτηνών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αμέσως προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς και η παθογονικότητα του ιού.
Συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο καθώς εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών.
Σε έναν ημιθανή βουβόκυκνο, στο δέλτα του Έβρου, ανιχνεύτηκε πριν από τρεις ημέρες ο ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α (υπότυπος Η5Ν1), σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία επικαλείται ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προσδιοριστεί επακριβώς και η παθογονικότητα του ιού, εκτιμάται ωστόσο ότι πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας. Το συγκεκριμένο εύρημα, άλλωστε, καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ) σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές και σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου, ακόμα κι όταν δεν είναι υποχρεωτικός ο εγκλεισμός των πουλερικών συνιστάται η διατήρησή τους σε κλειστούς χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, πτηνοτρόφοι και κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τόσο στην εφαρμογή όλων των υποχρεωτικών μέτρων όσο και στην υιοθέτηση των όποιων συστάσεων εκ μέρους των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Από την πλευρά τους, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο και σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών να ενημερώνουν τους αρμόδιους για τη συλλογή τους και την αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο.
Ζ.Π.
Μετάλλαξη Όμικρον: Το σύμπτωμα που έχει το 90% των ασθενών. Τι συμβαίνει τη νύχτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστήμονες από τις ΗΠΑ δημοσίευσαν τα αναλυτικά συμπτώματα των 43 πρώτων περιστατικών της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο γιατροί από τη Νότιο Αφρική ανέφεραν ότι υπάρχει ακόμα ένα, το οποίο εκδηλώνεται τη νύχτα.
Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός έχουν αρχίσει να καταγράφουν οι επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μερικές εκπλήξεις.
Η πρώτη λεπτομερής καταγραφή που δημοσιεύεται προέρχεται από τις ΗΠΑ. Επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) δημοσίευσαν την συμπτωματολογία 43 συμπολιτών τους, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στην νέα παραλλαγή. Οι ασθενείς αυτοί κάλυπταν όλο το ηλικιακό φάσμα, καθώς:
• Οι τέσσερις ήσαν ανήλικοι (κάτω των 18 ετών)
• Οι 25 είχαν ηλικία 18-39 ετών
• Οι 10 είχαν ηλικία 40-64 ετών
• Οι τέσσερις ήσαν άνω των 65 ετών
Οι 17 από τους ασθενείς ήσαν άνδρες και οι υπόλοιποι γυναίκες. Επιπλέον, οι οκτώ ήταν ανεμβολίαστοι και οι υπόλοιποι πλήρως εμβολιασμένοι. Μάλιστα οι 14 από αυτούς είχαν κάνει και την τρίτη δόση.
Τα συμπτώματα
Το πρώτο συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με την παραλλαγή Όμικρον (το 93%) ανέπτυξαν συμπτώματα. Μόλις τρεις παρέμειναν ασυμπτωματικοί. Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το εύρημα πως τα συμπτώματα των ασθενών ήταν αισθητώς διαφορετικά από εκείνα που λένε οι γιατροί ως «βασικά συμπτώματα της COVID-19».
Ειδικότερα, το συχνότερο σύμπτωμα, και μάλιστα με διαφορά, που παρατηρήθηκε ήταν ξηρός βήχας με «γρατζούνισμα» στο λαιμό. Τον εκδήλωσε το 89% των ασθενών. Δεύτερο σε συχνότητα σύμπτωμα ήταν η κόπωση, την οποία παρουσίασε το 65% των ασθενών. Άλλα συμπτώματα ήταν:
• Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) ή συνάχι: 59%
• Πυρετός: 38%
• Ναυτία ή έμετος: 22%
• Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή: 16%
• Διάρροια: 11%
• Απώλεια γεύσης ή όσφρησης: 8%
Τα θεωρούμενα ως βασικά συμπτώματα της COVID-19, όμως, είναι παγκοσμίως έντονος βήχας, πυρετός και δύσπνοια και ακολούθως απώλεια γεύσης και όσφρησης. Η παραλλαγή Όμικρον, όμως, δεν φαίνεται να τα πληροί και τόσο πολύ.
Πως εξελίχθηκε η υγεία τους
Οι επιστήμονες των CDC κατέγραψαν επίσης την πορεία της υγείας των ασθενών. Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, ο ένας από τους ασθενείς χρειάσθηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Ο ασθενής αυτός ήταν εμβολιασμένος και πήρε εξιτήριο μετά από δύο ημέρες. Οι υπόλοιποι ανέρρωσαν στο σπίτι.
Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η προαναφερθείσα συμπτωματολογία είναι προκαταρκτική. Όπως εξήγησαν, θα αναθεωρείται καθώς θα αυξάνονται τα περιστατικά που αναλύονται.
Και στη Νότια Αφρική
Εν τω μεταξύ, γιατροί από τη Νότια Αφρική αποκάλυψαν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ακόμα ένα σύμπτωμα, το οποίο όμως εκδηλώνεται μόνο τη νύχτα.
Το σύμπτωμα αυτό είναι η νυχτερινή εφίδρωση, κατά την οποία ένα άτομο ιδρώνει τόσο πολύ, ώστε βρέχει το κρεβάτι και τα ρούχα του, παρότι δεν κοιμάται σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.
Σε συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας της χώρας, o Dr. Unben Pillay είπε ότι η νυκτερινή εφίδρωση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των ασθενών. Άλλα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι ξηρός βήχας, πυρετός, κόπωση και «πολλοί πόνοι στο σώμα».
Ο Dr. Pillay είπε ακόμα ότι οι εμβολιασμένοι «πηγαίνουν πολύ καλύτερα» όταν τους μολύνει η παραλλαγή Όμικρον. Και πρόσθεσε πως το ποσοστό όσων νοσεί βαριά ο κορωνοϊός Όμικρον είναι το μισό απ’ ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Ζ.Π.