ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Δεκεμβρίου 2023

ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ SLIM ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΧΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ. Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA, έχει δηλώσει πως η προσσελήνωση του σκάφους θα έχει «ακρίβεια χωρίς προηγούμενο».

 


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ 8,33% ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ; ΜΕΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.





Η Ιαπωνία έκανε το πρώτο βήμα για μία ιστορική προσσελήνωση η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, καθώς στην τροχιά της Σελήνης μπήκε με απόλυτη επιτυχία το διαστημικό σκάφος SLIM.

Το Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) έχει το προσωνύμιο Moon Sniper επειδή σχεδιάστηκε για να προσεδαφιστεί εντός 100 μέτρων από ένα συγκεκριμένο στόχο που έχει τεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αν η προσσελήνωση είναι επιτυχής, η Ιαπωνία θα γίνει η πέμπτη χώρα που θα έχει φέρει σκάφος στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

 

Το SLIM θα ξεκινήσει την κατάβαση προς την επιφάνεια της Σελήνης στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ιαπωνίας στις 20 Ιανουαρίου, με την προσσελήνωση να αναμένεται 20 λεπτά αργότερα.

Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA, έχει δηλώσει πως αυτή η προσσελήνωση θα έχει «ακρίβεια χωρίς προηγούμενο».

Σε σχέση με άλλα σκάφη που προσεδαφίστηκαν χιλιόμετρα μακριά από το στόχο τους, το SLIM έχει περιθώριο λάθους μόλις 100 μέτρων, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδύνατο.

Το SLIM περιέχει ένα lander το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μία εταιρία παιχνιδιών. Έχει σφαιρικό σχήμα με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μία μπάλα του τένις και μπορεί να αλλάξει το σχήμα του για να κινηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η Ιαπωνία έχει έως τώρα δύο αποτυχημένες προσπάθειες στη Σελήνη. Πέρυσι η JAXA έστειλε ανεπιτυχώς το σκάφος Omotenashi ως μέρος της αποστολής Atemis 1 των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς η ιαπωνική startup ispace προσπάθησε να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρία που θα προσσεληνωθεί στη Σελήνη, αλλά έχασε την επικοινωνία με το σκάφος μετά από μία περιπετειώδη κάθοδο, με αποτέλεσμα το σκάφος να συγκρουστεί με την επιφάνεια.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Ιαπωνία: Με αεροπλανοφόρο για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    https://flight.com.gr/iaponia-xana-me-aeroplanoforo/
    Νέες φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο X στις 25 Δεκεμβρίου, δείχνουν το ιαπωνικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο JS Kaga να εκτελεί θαλάσσιες δοκιμές.
    Το πλοίο εισήλθε σε ιαπωνική υπηρεσία ως ελικοπτεροφόρο, αλλά από τον Μάρτιο του 2022 τροποποιείται σε αεροπλανοφόρο, ώστε να φέρει μαχητικά F-35B. Οι κύριες παρεμβάσεις αφορούν επέκταση και ενίσχυση στο κατάστρωμα πτήσης.
    Παρόμοιες εργασίες γίνονται στο αδελφό πλοίο JS Izumo, οπότε η Ιαπωνία θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια σε υπηρεσία αεροπλανοφόρα για πρώτη φορά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το JS Kaga έχει μήκος 248 μέτρα, εκτόπισμα 27.000 τόνους έμφορτο και είναι το μεγαλύτερο ιαπωνικό πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε μετά το 1945.

    Η αρχική του κατάταξη στο Ιαπωνικό Ναυτικό το 2017 ήταν ως “αντιτορπιλικό πολλαπλών ρόλων” ώστε να τηρούνται τα νομικά προσχήματα που θέλουν την Ιαπωνία να συντηρεί μόνο “δυνάμεις αυτοάμυνας”. Βέβαια το όνομα του προέρχεται από το ομώνυμο αεροπλανοφόρο κατασκευής του 1928, που πήρε μέρος στην ιαπωνική αιφνιδιαστική επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ…
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...