ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Δεκεμβρίου 2023

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ: «Στις 27 Δεκεμβρίου 2023 η “παρθενική” πτήση του νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς “Kaan” που θα βομβαρδίσει την Αθήνα». Σχεδιάζεται η ένταξή του στο οπλοστάσιο της τουρκικής Αεροπορίας έως το 2032. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΙΔΗ ΠΟΥ, ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΙΣΑΓΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ.

 


Ο ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΙΣΡΑΗΛ ΝΟΜΙΖΕΙ (όπως νόμιζε κι ο Ιωαννίδης), ΟΤΙ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΤΑΥΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ. ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ - σαν Επικαιρίδης - ΑΥΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΣΑΝ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΠΩΣ Ο ΗΡΩΔΗΣ "ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ" ΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ ΣΑΝ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ. ΑΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ - ΣΑΝ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ - ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΕΛΕΙ.






Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι στις 27 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η «παρθενική» δοκιμαστική πτήση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς «Kaan», ενώ σχεδιάζεται η ένταξή του στο οπλοστάσιο της τουρκικής Αεροπορίας έως το 2032.

Κάνοντας σε συνέντευξη Τύπου τον απολογισμό του υπουργείου του για το 2023, ο Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι σε σχέση με την αγορά από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της Τουρκίας, παρακολουθούν τη διαδικασία, οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουν τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

 

Όπως είπε στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει κάνει προετοιμασίες για να μεταφέρει το ζήτημα στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, σχολίασε ο Τούρκος υπουργός, το πιο σημαντικό ζήτημα στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είναι ότι «οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον».

«Δηλώνουμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοούν καλά την παγκόσμια και περιφερειακή λειτουργία της Τουρκίας και, κατά συνέπεια, πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιους περιορισμούς. Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία, ακόμη και έναν ισχυρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας» ανέφερε.

Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter στην ανώτερη έκδοσή τους, 20 στην πρώτη φάση και 20 στη δεύτερη φάση.

«Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη» είπε, εκφράζοντας την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας:

«Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας».


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


21 σχόλια:

  1. Ο Σ.Κασσελάκης στο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του ΚΕΘΕΑ – Μαζί με τον Τάιλερ και την σκυλίτσα τους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Σ.Κασσελάκης και Κ.Μητσοτάκης διαγκωνίζονται ποιος θα νομιμοποιήσει πρώτος γάμους gay και τεκνοθεσία.
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταθέσει πρώτος νομοσχέδιο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΠΑΛΙ.

    17 Δεκεμβρίου: Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω είναι προστάτες Άγιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και Κύπρου και η μνήμη τους τιμάται με σειρά εκδηλώσεων στις 17 Δεκεμβρίου.
    Οι Τρεις Παίδες εν Καμίνω, οι οποίοι προέρχονται από την Παλαιά Διαθήκη, ήταν τρία εβραιόπουλα, ο Ανανίας, ο Αζαρίας και ο Μισαήλ, που κατάγονταν από βασιλικό γένος και ζούσαν στα Ιεροσόλυμα. Όταν η πόλη τους κυριεύτηκε από τον βασιλιά των Βαβυλωνίων, Ναβουχοδονόσορα Β’ τον Μέγα (634-562 π.Χ), τα τρία παιδιά σύρθηκαν αιχμάλωτα στη Βαβυλώνα μαζί με τον φίλο τους Δανιήλ, τον μετέπειτα προφήτη. Εκεί ξεχώρισαν για τη φρόνηση και την αρετή τους και ο βασιλιάς τους διόρισε επιστάτες στην Αυλή του.

    Όμως, όταν αρνήθηκαν να προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα του, ο Ναβουχοδονόσωρ εξοργίστηκε και διέταξε να τους ρίξουν σ’ ένα ιδιαίτερα πυρακτωμένο καμίνι. Τότε εμφανίστηκε άγγελος Κυρίου και τους προστάτευσε, απλώνοντας πάνω τους τις φτερούγες του και μεταβάλλοντας τη φωτιά σε δροσιά.

    Έκπληκτος ο Ναβουδονόσωρ από το θαύμα που συντελέστηκε ενώπιόν του, ομολόγησε ότι ο Θεός των Ιουδαίων είναι μεγάλος και τους χάρισε τη ζωή. Έκτοτε, οι «τρεις παίδες» έζησαν εν ειρήνη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ; "ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ" ΤΗΣ AstraZeneca ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ mRNA ΤΗΣ Pfizer.
    Ορισμένα λάθη κυτταρικής μετάφρασης είναι μικρά, όπως η ορθογραφία μιας λέξης σε ένα κείμενο, ενώ άλλα είναι πιο επιζήμια κι επικίνδυνα
    Τα εμβόλια Pfizer mRNA COVID-19 μπορεί να μην παράγουν πρωτεΐνες ακίδας αλλά κάτι άλλο, διαπιστώνει μια νέα μελέτη του Cambridge, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των ειδικών, για την αυτοάνοση απόκριση του οργανισμού, όπως μεταφέρουν οι The Epoch Times.
    Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι το 8% των περιπτώσεων, τα εμβόλια Pfizer mRNA COVID-19 μεταφράζονται λανθασμένα, οδηγώντας στον σχηματισμό μη επιθυμητών πρωτεϊνών.
    «Η εργασία μας παρουσιάζει ταυτόχρονα μια ανησυχία και μια λύση για αυτό το νέο είδος φαρμάκου», δήλωσε η κορυφαία συγγραφέας Anne Willis στο δελτίο τύπου της μελέτης.
    Κάποιος μπορεί να σκεφτεί τα εμβόλια mRNA ως ένα σύνολο οδηγιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πρωτεϊνών αιχμής.
    Μόλις το εμβόλιο εισέλθει στο κύτταρο, τα ριβοσώματα ερμηνεύουν τις οδηγίες του mRNA για να παράγουν πρωτεΐνες, όπως πρωτεΐνες ακίδας.
    Εάν παρερμηνευθούν οι οδηγίες, ενδέχεται να προκληθούν σφάλματα στην τελική πρωτεΐνη.
    Ορισμένα λάθη είναι μικρά, όπως η ορθογραφία μιας λέξης σε ένα κείμενο, ενώ άλλα είναι πιο επιζήμια.
    Αυτή η παρερμηνεία ονομάζεται μετατόπιση πλαισίου, η οποία συμβαίνει όταν παραλείπονται μία ή δύο βάσεις mRNA.
    Δεδομένου ότι οι βάσεις mRNA μεταφράζονται σε σετ των τριών, η παράλειψη μιας βάσης θα επηρεάσει όλες τις ακολουθίες προς τα κάτω, οδηγώντας στο σχηματισμό νέων πρωτεϊνών
    «Η αλλαγή πλαισίου έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πολλαπλών, μοναδικών και δυνητικά παρεκκλίνων πρωτεϊνών», έγραψε η ανοσολόγος Jessica Rose στο άρθρο της στο Substack που συζητούσε τη μελέτη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Σκληρή αλληλουχία

      Ενώ τα περισσότερα φυσικά απαντώμενα mRNA περιέχουν ουριδίνη, τα εμβόλια mRNA της Pfizer χρησιμοποιούν Ν1-μεθυλψευδοουριδίνη.
      Αυτό καθιστά την αλληλουχία mRNA πιο σκληρή και λιγότερο επιρρεπή σε διάσπαση από το ανοσοποιητικό σύστημα.
      Η επιλογή της Pfizer για βάσεις mRNA που απαντώνται λιγότερο συχνά είναι επίσης ο λόγος που ορισμένοι επιστήμονες αποκαλούν τα εμβόλια mRNA τροποποιημένο RNA ή modRNA.
      Εφαρμόζοντας πρόσθετες τροποποιήσεις στις αλληλουχίες mRNA, οι συγγραφείς μπόρεσαν να μειώσουν περαιτέρω πρωτεΐνες με μετατόπιση πλαισίου.
      Αν και “δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι ανώμαλες πρωτεΐνες που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό Pfizer σχετίζονται με δυσμενή αποτελέσματα, για μελλοντική χρήση της τεχνολογίας mRNA, είναι σημαντικό να “τροποποιηθεί ο σχεδιασμός της αλληλουχίας mRNA” για να μειωθούν αυτές οι μετατοπίσεις, κατέληξαν οι συγγραφείς.

      Μεταξύ των ελεγμένων εμβολίων, μόνο η Pfizer έχει το πρόβλημα

      Εκτός από τα σφάλματα μετατόπισης πλαισίου, η τροποποίηση της Ν1-μεθυλψευδοουριδίνης μπορεί επίσης να επιβραδύνει και να διακόψει τη μετάφραση του mRNA σε πρωτεΐνη, οδηγώντας ενδεχομένως σε συντομότερες από τις αναμενόμενες αλληλουχίες πρωτεΐνης.
      «Υπό ιδανικές συνθήκες, τα ριβοσώματα μεταφράζουν το mRNA του εμβολίου στην πρωτεΐνη S [ακίδα].
      Εάν το κυτταρικό μηχάνημα (ριβοσώματα) «ανιχνεύσει» τη διαφορά [μεταξύ της φυσιολογικής ουριδίνης και της Ν1-μεθυλψευδοουριδίνης], μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή εσφαλμένη μετάφραση.
      Ο Δρ Adonis Sfera, επίκουρος κλινικός καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loma Linda, έγραψε στους The Epoch Times:
      "Στη μελέτη, οι ερευνητές εμβολίασαν αρχικά ποντίκια με εμβόλια Pfizer και AstraZeneca.
      Διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer ήταν σημαντικά πιο πιθανό να παράγουν πρωτεΐνες με μετατόπιση πλαισίου.
      Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τους εμβολιασμούς σε ανθρώπους, συγκρίνοντας 21 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer με 20 που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca.
      Κανένας από τους εμβολιασμένους με AstraZeneca δεν είχε ανοσολογική αντίδραση σε πρωτεΐνες που έγιναν από λάθη στη μετάφραση, αλλά περίπου το ένα τρίτο των εμβολιασμένων Pfizer είχε.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

    2. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ...
      Εσφαλμένη ανοσία και αυτοάνοσa

      Οι συγγραφείς έγραψαν ότι κανένας από τους εμβολιασμούς της Pfizer δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά ανησυχούσαν για τις ανοσολογικές συνέπειες.
      «Η κακώς κατευθυνόμενη ανοσία έχει τεράστιες δυνατότητες να είναι επιβλαβής», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο ανοσολόγος Δρ James Thaventhiran, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.
      «Οι ανοσολογικές αντιδράσεις εκτός στόχου θα πρέπει πάντα να αποφεύγονται».
      Οι συγγραφείς δεν όρισαν περαιτέρω την εσφαλμένη ανοσία, αν και γενικά περιγράφει μια αντίδραση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στοχεύει το λάθος πράγμα.
      Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να σημαίνει ότι αντί να εκπαιδεύει το σώμα να καταπολεμά την πρωτεΐνη ακίδας, είναι εκπαιδευμένο να καταπολεμά τις πρωτεΐνες που εμφανίζονται αφύσικα, όπως τόνισε η Νορβηγίδα διατροφολόγος (!) Marit Kolby στη δημοσίευσή της στο X.
      Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί στην υγεία ανησυχούν ότι αυτές οι μοναδικές πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει αυτοάνοσες διαταραχές.
      Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας Vladimir Uversky, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και ο γιατρός Dr. Alberto Rubio-Casillas κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αυτοανοσία μπορεί να συμβεί εάν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίζουν να επιτίθενται στα κύτταρα που παράγουν αυτές τις ανώμαλες πρωτεΐνες.

      «Μια λανθασμένα μεταφρασμένη πρωτεΐνη μπορεί [επίσης] να μοιάζει με ανθρώπινη πρωτεΐνη και να πυροδοτήσει το σχηματισμό αντισωμάτων», πρόσθεσε ο Δρ Sfera.
      Η αυτοανοσία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του.
      Μπορεί να συμβαίνει για πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα.
      Τα ευρήματα της μελέτης του ανοσολόγου Aristo Vojdani υποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες ακίδας έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν διασταυρούμενες αντιδράσεις – που σημαίνει ότι το σώμα στοχεύει κατά λάθος τα δικά του κύτταρα στους ιστούς, σε μια μάχη ενάντια σε άλλα παθογόνα – με περισσότερους από 20 διαφορετικούς ανθρώπινους ιστούς, καθώς μοιράζονται δομικές ομοιότητες με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες.
      Η παραγωγή αυτών των ανώμαλων πρωτεϊνών και πεπτιδίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου ενός ατόμου, πρόσθεσαν οι κ. Uversky και Dr. Rubio-Casillas σε ένα email στους The Epoch Times.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή


    3. Τα κύτταρα μελανώματος έχει αποδειχθεί ότι παράγουν μετατοπισμένες πρωτεΐνες για να ξεφύγουν από την ανοσολογική ανίχνευση.

      «Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει πιθανότητα κατά τη μετάφραση του mRNA από τα εμβόλια COVID-19, οι ανώμαλες πρωτεΐνες που δημιουργούνται κατά τη μετατόπιση πλαισίου θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς επιβίωσης που μιμούνται αυτούς που αναπτύχθηκαν από καρκινικά κύτταρα για να ξεφύγουν από την ανοσολογική επιτήρηση», πρόσθεσαν οι δύο.

      Άγνωστες πρωτεΐνες στο σώμα
      Οι ερευνητές επί του παρόντος δεν γνωρίζουν τη δομή ή την αλληλουχία των νέων πρωτεϊνών που σχηματίζονται.
      Οι συγγραφείς αναγνώρισαν στη μελέτη ότι μία από τις πρωτεΐνες που ανιχνεύθηκαν ήταν μια χιμαιρική πρωτεΐνη – μια που σχηματίστηκε από τη συνένωση δύο ή περισσότερων γονιδίων που αρχικά κωδικοποιούσαν ξεχωριστές πρωτεΐνες.
      Η χιμαιρική πρωτεΐνη ήταν δομικά παρόμοια με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτοάνοσες αποκρίσεις.
      “Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ότι οι παρατηρήσεις συνδέονται με βλάβες, αλλά το γεγονός ότι θεωρητικά μπορεί να είναι και ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν ενδιαφέρονται να διερευνήσουν μια τέτοια πιθανότητα, θα πρέπει να ανησυχεί πολύ όλους”, δήλωσε ο Δρ. Jonathan Engler, συν. – είπε ο πρόεδρος της Ομάδας Συμβουλευτικής και Ανάκτησης Υγείας (HART) στους The Epoch Times. Το HART είναι μια ομάδα ακαδημαϊκών εμπειρογνωμόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο που μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συστάσεις που σχετίζονται με τον COVID-19.
      «Πρέπει να τονιστεί ότι η εργασία υποβλήθηκε για δημοσίευση πριν από σχεδόν ένα χρόνο και πιθανολογείται ότι η εργασία είχε γίνει μερικούς μήνες πριν. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν ήταν κάποιοι ακαδημαϊκοί τριτοβάθμιου πανεπιστημίου, μερικής απασχόλησης», πρόσθεσε.

      ΟΙ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΣΕ ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
      Ελαττωματικό σχέδιο
      Ο Δρ Engler είπε ότι το γεγονός ότι τα εμβόλια mRNA μπορεί να μεταφραστούν λάθος είναι ένα ελάττωμα σχεδιασμού.
      Άλλοι ειδικοί διαφωνούν.
      «Οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να φτιάξουν ένα βουνό από αυτόν τον λόφο», επέκρινε ο Edward Nirenberg, ένας ιατρικός εκδότης, σε μια ανάρτηση X σχετικά με τη μελέτη.
      “Οι μετατοπίσεις πλαισίων είναι ασυνήθιστα αλλά φυσικά συμβάντα σε, για παράδειγμα, ιογενείς λοιμώξεις…
      Αυτά προκαλούν προϊόντα πρωτεΐνης που μπορούν επίσης να στοχοποιηθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.”
      Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν στο δελτίο τύπου ότι η συνθετική αλληλουχία mRNA που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο ήταν «επιρρεπής σε σφάλματα».
      Η Pfizer δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.
      Ζ.Π.



      Διαγραφή
  5. ΑΛΗΘΕΥΕΙ; Η Sunlight προσανατολίζεται να ανοίξει το εργοστάσιο για τις μπαταρίες λιθίου στη Γαλλία. Οι συζητήσεις επί 18 μήνες (!) με την Ελλάδα για την επένδυση των 2 δις ευρώ δεν ευδοκίμησαν.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Ο Αλμπέρ Καμύ, (Albert Camus, 7 Νοεμβρίου 1913 – 4 Ιανουαρίου 1960) ήταν σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης και συγγραφέας που τιμήθηκε το 1957 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Φημισμένα είναι τα μυθιστορήματά του «Ο Ξένος» (“L' Étranger”, 1942), «Η Πανούκλα» (“La Peste”, 1947), «Η πτώση», (“La Chute”, 1956), «Ο ευτυχισμένος θάνατος» (“La Mort heureuse”, εκδόθηκε μετά θάνατον το 1970), τα θεατρικά του έργα «Καλιγούλας», «Οι δίκαιοι» και τα φιλοσοφικά του δοκίμια «Ο Μύθος του Σίσυφου» (“Le Mythe de Sisyphe”, 1942), «Η ΕΞΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ (“Hellen’s Exile”, 1948)και «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» (“L'Homme révolté”, 1951). [1]
    Λιγότερο γνωστή, στους Έλληνες, είναι η αγάπη του Καμύ, διάχυτη σε όλο το πνευματικό του έργο, για την κλασσική Ελλάδα, την οποία έβλεπε ως “πραγματική πνευματική πατρίδα του”, ενώ στις 10 Μαΐου του 1951, στο Nouvelles Litteraires, επαναβεβαίωσε την προτίμησή του για την ελληνικές αξίες έναντι των χριστιανικών: "Αισθάνομαι πιο κοντά στις αξίες του αρχαίου κόσμου παρά στις χριστιανικές. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πάω στους Δελφούς για να μυηθώ". [2]
    Η διπλωματική του εργασία είχε θέμα "Χριστιανική μεταφυσική και νεοπλατωνισμός", και περιελάμβανε κεφάλαια για τον Γνωστικισμό και τον Πλωτίνο, καθώς και για το χρέος του Αυγουστίνου σε αυτούς. [3]
    Για τον Καμύ το πέρασμα από τον ελληνισμό στον χριστιανισμό, στα “Σημειωματάρια" του, αποτελεί "το αληθινό και μοναδικό σημείο καμπής της ιστορίας" [4] διατυπώνοντας, με παραδειγματική ακρίβεια, την τρομακτική αλλαγή που ακολουθεί την καταστροφή του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ο Καμύ ήταν βαθιά αντίθετος σε όλα όσα πρεσβεύει ο χριστιανισμός όπως τις έννοιες της ενσάρκωσης, της χάρης, της λύτρωσης, της μετάνοιας και της συλλογικής ενοχής για κάποια αμαρτία που διαπράχθηκε εν αγνοία των ανθρώπων. [5]
    Λαμβάνοντας το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957 στη Στοκχόλμη, ο Καμύ θα εξηγήσει : "Έχω χριστιανικές αναζητήσεις [... ]αλλά η φύση μου είναι παγανιστική [. . .] αισθάνομαι άνετα ανάμεσα στους Έλληνες [. . .] τους προσωκρατικούς, τον Ηράκλειτο, τον Εμπεδοκλή, τον Παρμενίδη [. ..] Έχω πίστη στον κόσμο, στις αρχαίες αξίες, όσο κι αν αυτές έχουν εκπροσωπηθεί άσχημα μετά τον Χέγκελ .” [6] Στον Ελληνισμό ανακαλύπτει την πίστη “ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι αυτάρκης και ότι έχει μέσα του τα μέσα για να εξηγήσει το σύμπαν και το πεπρωμένο.” [7]
    Η τοποθέτηση του για την αξία του Σωκράτη στην εποχή του φασισμού, των γκουλάγκ και της καταστροφής μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ένα κάλεσμα για ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στις ελληνικές αξίες. "Η παρακμή του ελληνικού κόσμου” ισχυρίζεται “άρχισε με τη δολοφονία του Σωκράτη. Και έχουμε σκοτώσει πολλούς περισσότερους Σωκράτηδες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα σημάδι ότι μόνο το σωκρατικό πνεύμα της επιείκειας προς τους άλλους και της αυστηρότητας προς τον εαυτό μας [στον Σοφιστή] είναι επικίνδυνο για τους πολιτισμούς που έχουν παραδοθεί στη δολοφονία. Είναι έτσι το μοναδικό πνεύμα που μπορεί να αναγεννήσει τον κόσμο." [8]
    "Οι συνάδελφοί μου ακολουθούν το δρόμο των Γερμανών φιλοσόφων του 19ου αιώνα" είχε πει στην Αθήνα τον Απρίλη του 1955, "αλλά εγώ τρέφομαι από την ελληνική φιλοσοφία [. . .] είμαι γιος της ελληνικής φιλοσοφίας " [9]
    Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η συμμετοχή του με ένα άρθρο του με τον τίτλο “L’ enfant Grec” (Το Ελληνόπουλο), δημοσιευμένο στην εφημερίδα “L’ Express”, με αίτημα να δωθεί χάρη στον καταδικασθέντα από τους Άγγλους αποικιοκράτες στις 28 Οκτωβρίου του 1955, νεαρό Κύπριο αγωνιστή Μιχαλάκη Καραολή. [10]
    Ο Καμύ βρήκε τραγικό θάνατο, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, στις 4 Ιανουαρίου 1960, πριν προλάβει να συμπληρώσει τα 47 του χρόνια, στερώντας τον πεφωτισμένο κόσμο από ένα λαμπρό πνεύμα και ένα αληθινό πνευματικό παιδί του Ελληνισμού.
    Ζ.Π.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. [1] https://el.wikipedia.org/.../%CE%91%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE...
      [2] Henri Peyre , “Camus the Pagan”, Yale French Studies , 1960, No. 25, Albert Camus (1960), pp. 20-25, at 22. Yale University Press, content downloaded on Thu, 19 Oct 2023 11:00:22, JSTOR
      [3] Matthew Sharpe, “Albert Camus’ Hellenic Heart, between Saint Augustine and Hegel”, in Brill’s Companion to the Reception of Classics in International Modernism and the Avant-Garde, Edited by Adam J. Goldwyn and James Nikopoulos, 2017 Koninklijke Brill NV, pp. 242-268, at 243.
      [4] Camus, Albert. Notebooks 1942,-51. Translated by Justin O’ Brien, New York: Paragon House, 1991, p. 183.
      [5] Peyre, “Camus the Pagan”, at 23.
      [6] Sharpe, “Albert Camus’ Hellenic Heart, between Saint Augustine and Hegel”, at p. 244
      [7] ibid.
      [8] ibid. at 259
      [9] ibid. at 247
      [10] ανάρτηση Pambos Iacovou, https://www.facebook.com/pambos.iacovou.5/posts/10161006981755871
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Albert Camus, Nobel prize winner, half-length portrait, seated at desk, facing left, smoking cigarette. Photograph by United Press International, Public domain, via Wikimedia Commons
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
  7. 26 χρόνια μετά την κατασκευή του, το ελικοδρόμιο της Γαύδου παραμένει...ανύπαρκτο.

    Στην τελική ευθεία εισέρχονται πλέον οι διαδικασίες για την υλοποίηση του νέου σχεδίου δράσης για τις αεροδιακομιδές.
    Με την ψήφιση του νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις» την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκινά ουσιαστικά η δημιουργία έξι περιφερειακών βάσεων ετοιμότητας και επιφυλακής, στις οποίες θα διατίθενται εναέρια μέσα (ελικόπτερα) συν το απαραίτητο προσωπικό. Οι έξι βάσεις ετοιμότητας/επιφυλακής (ΒΕΕ) θα έχουν έδρες την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Αγχίαλο, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Ιωάννινα και την Ανδραβίδα.
    Με τη δημιουργία των έξι βάσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες θα καλυφθούν με εναέρια μέσα που θα ενοικιαστούν από το εξωτερικό, η πίεση στο EKAB θα περιοριστεί πλέον στη νησιωτική Ελλάδα στην οποία όμως η επισκεψιμότητα αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες και οι υπάρχουσες υγειονομικές δομές είναι μικρές, απομακρυσμένες και λειτουργούν με ελλείψεις, γεγονός, που, δυστυχώς, αποκαλύπτεται κάποιες φορές με τον πλέον δραματικό τρόπο.
    Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να καλύψει την παροχή άμεσων βοηθειών μετακίνησε τους καλοκαιρινούς μήνες στη νησιωτική χώρα περίπου 100 άτομα, τα οποία εργάστηκαν ως πλήρωμα ασθενοφόρων ενώ οι αεροδιακομιδές συνεχίστηκαν -κατά βάση- με τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού.
    Η δημιουργία βάσεων αεροδιακομιδών στα νησιά ιδίως στα πιο απομακρυσμένα είναι αυτή τη στιγμή εκτός των κυβερνητικών σχεδιασμών... ενώ προβληματική είναι σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και η λειτουργία των υποδομών που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις αεροδιακομιδές για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.
    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.
    Το Dailypharmanews φέρνει στη δημοσιότητα ένα έγγραφο της Αρχής Πολιτικής Προστασίας για το ελικοδρόμιο του νησιού το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1997 και ακόμη και σήμερα, 26 χρόνια μετά δεν έχει λάβει τη σχετική αδειοδότηση!
    Πρόκειται για έγγραφο της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή από τον υπουργό Μεταφορών και από το οποίο προκύπτει ότι η ΥΠΑ διέθεσε τον Ιούλιο του 1997 το ποσό των 136 εκατομμυρίων δραχμών, για την κατασκευή ελικοδρομίου στη νήσο Γαύδο, ώστε να καλυφθούν ζωτικής σημασίας ανάγκες των κατοίκων του νοτιότερου συνόρου της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό δεδομένου ότι το έργο δεν είχε συμπεριληφθεί στα κοινοτικά προγράμματα INTERREG I & II.
    Φορέας υλοποίησης του έργου κατασκευής του ελικοδρομίου ήταν Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) και δεδομένου ότι η περιοχή του ελικοδρομίου δεν ηλεκτροδοτείτο, η ΥΠΑ διέθεσε συμπληρωματικό ποσό 19,2 εκατομμυρίων δραχμών επιπλέον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έργο προχώρησε, ωστόσο λίγο πριν την τελική αυτοψία κόλλησε λόγω προβλημάτων με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελικοδρομίου το οποίο λύθηκε σχεδόν μετά από μια δεκαετία! Η τελική αυτοψία από κλιμάκιο της ΥΠΑ έγινε το 2011 το οποίο προέβη σε σειρά παρατηρήσεων προς τον φορέα υλοποίησης του έργου και τον Δήμο Γαύδου τις οποίες όμως ποτέ δεν υλοποίησαν.
      Αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων και των παραλείψεων είναι το ελικοδρόμιο της Γαύδου, να μην είναι μέχρι σήμερα αναγνωρισμένο ελικοδρόμιο, να μη διαθέτει δημοσιευμένες προσεγγίσεις και να μη βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αρχής
      Πολιτικής Αεροπορίας.
      Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αφού πέρασαν 26 χρόνια και ξοδεύτηκε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο που υπογράφει ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας κ. Χρ. Τσιτούρας πλέον έχει αλλάξει η διαδικασία αδειοδότησης των ελικοδρομίων και ο Δήμος Γαύδου εφόσον το επιθυμεί θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου αίτημα στην αρμόδια αρχή.
      Αναλυτικά το έγγραφο της Αρχής Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:
      1. Με την υπ΄ αριθ. Δ11/Α/31133/14276/29-7-1997 απόφαση, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, διέθεσε το ποσό των 136 εκατομμυρίων δραχμών, για την κατασκευή ελικοδρομίου στη νήσο Γαύδο, ώστε να καλυφθούν ζωτικής σημασίας ανάγκες των κατοίκων του νοτιότερου συνόρου της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν είχε περιληφθεί στα σχετικά προγράμματα κατασκευής ελικοδρομίων INTERREG I & II.
      2. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης(ΟΑΔΥΚ) ήταν ο φορέας υλοποίησης του έργου κατασκευής του ελικοδρομίου. Πέραν του ως άνω ποσού και δεδομένου ότι η περιοχή του ελικοδρομίου δεν ηλεκτροδοτείτο, η ΥΠΑ διέθεσε συμπληρωματικό ποσό 19,2 εκατομμυρίων δραχμών, με την υπ΄ αριθ. Δ11/Α/38843/18251/10-9-99 απόφαση, για την προμήθεια φωτοβολταϊκών στοιχείων για τη φόρτιση των συσσωρευτών ενεργοποίησης της γεννήτριας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τα συστήματα φωτοσήμανσης, πυρόσβεσης και οπτικής καθοδήγησης ελικοπτέρων στο ελικοδρόμιο.
      3. Κατόπιν της κατασκευής του ελικοδρομίου και λόγω ύπαρξης προβλήματος με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ελικοδρομίου, η τελική αυτοψία προκειμένου αυτό να αδειοδοτηθεί καθυστερούσε. Για το σκοπό αυτό και μετά από διαβεβαίωση και σχετικό έγγραφο της Κοινότητας Γαύδου ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει λυθεί, πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2010 μετακίνηση κλιμακίου της ΥΠΑ. Με το υπ’ αρ. ΥΠΑ/Δ3/Α/1996/483/24-01-2011 έγγραφό της, η ΥΠΑ διαβίβασε, τόσο στον ΟΑΔΥΚ όσο και στον Δήμο Γαύδου, τα ευρήματα της αυτοψίας, τα οποία ήταν απαραίτητο να αποκατασταθούν. Κατόπιν του ανωτέρω, ουδέποτε η ΥΠΑ ή εν συνεχεία η ΑΠΑ έγιναν γνώστες περί της αποκατάστασης των ευρημάτων.
      4. Σημειώνεται ότι ήδη με το ΠΔ 19/2009, έχει αλλάξει η διαδικασία αδειοδότησης ελικοδρομίων, και δεδομένου ότι η υπόθεση έχει εκκινήσει πριν την έκδοση του ως άνω ΠΔ, πλέον για την αδειοδότηση του ελικοδρομίου, ο όποιος ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τα διαλαμβανόμενα σε αυτό, και να υποβάλλει εκ νέου αίτημα στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
      Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ Α.Π.Α.
      Δρ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  8. Ο μικρόσωμος Αιτωλός Πυραίχμης που νίκησε τον γίγαντα Δεγμένο είναι ένας θρύλος που αναφέρεται από τον Παυσανία στα "Αχαϊκά" του.
    Σύμφωνα με τον μύθο, ο Όξυλος, βασιλιάς των Αιτωλών, επιχείρησε να κατακτήσει την Ηλεία, αλλά αντιμετώπισε την αντίσταση των Ηλείων.
    Για να αποφασιστεί ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή, ορίστηκε μια μονομαχία μεταξύ ενός Αιτωλού και ενός Ηλείου πολεμιστή.
    Ο Όξυλος επέλεξε τον μικρόσωμο Πυραίχμη, ενώ οι Ηλείοι επέλεξαν τον Δέγμενο, έναν γίγαντα.
    Ο Πυραίχμης ήταν ένας επιδέξιος χειριστής της σφεντόνας, ενώ ο Δέγμενος ήταν ένας έμπειρος τοξότης.
    Η μονομαχία ξεκίνησε και ο Δέγμενος άρχισε να βάλει συνεχώς βέλη στον Πυραίχμη. Ο Πυραίχμης, όμως, έμεινε ακίνητος και δεν έδειξε καμία ανησυχία. Όταν ο Δέγμενος έριξε το τελευταίο του βέλος, ο Πυραίχμης έριξε μια πέτρα με τη σφεντόνα του στο μέτωπο του γίγαντα. Η πέτρα χτύπησε τον Δέγμενο στο μέτωπο και τον έριξε κάτω νεκρό.
    Η νίκη του Πυραίχμη σηματοδότησε την ήττα των Ηλείων και την κυριαρχία των Αιτωλών στην περιοχή. Ο Όξυλος έγινε βασιλιάς της Ηλείας και ο Πυραίχμης έγινε θρύλος για την ικανότητά του να νικάει τους αντιπάλους του με τη σφεντόνα του.
    Ένας μικρόσωμος πολεμιστής νικάει έναν γίγαντα με την ευφυΐα και την επιδεξιότητά του. Οι μύθοι αυτοί συμβολίζουν τη δύναμη της θέλησης και του ηθικού πλεονεκτήματος απέναντι στη δύναμη και τη φυσική υπεροχή.
    Ο Πυραίχμης είναι ένα σημαντικό πρόσωπο στην ελληνική μυθολογία. Είναι ένα σύμβολο της δύναμης του ανθρώπινου πνεύματος και της ικανότητάς του να ξεπερνά τα εμπόδια.
    Ζ.Π.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το 1969 η Καθολική Εκκλησία κήρυξε την αγία Βαρβάρα ανύπαρκτο ιστορικά πρόσωπο και αφαίρεσε τη γιορτή της (4 Δεκεμβρίου) από το ημερολόγιό της.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεινή ήττα για το σύστημα Σημίτη χθες στην Ακαδημία Αθηνών. Οι υποψήφιοί του για την έδρα Διεθνούς Δικαίου καθηγητές Χρήστος Ροζάκης και Λίνος Σισιλιάνος απερρίφθησαν από την Ακαδημία Αθηνών.

    Το αίτημά τους να γίνουν μέλη της δεν εγκρίθηκε από την Ολομέλειά της. Ο Ροζάκης έλαβε μόλις 10 ψήφους και ο Σισιλιάνος μόλις 15.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H EKΔΙΚΗΣΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΚΛΙΣΕΩΣ...
    Τήν πετοῦν ἀπό τήν πόρτα καί τούς μπαίνει ἀπό τό… παράθυρο!
    Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια ἀπό τόν Νοέμβριο τοῦ 1982, ὃταν ἡ κυβέρνηση τοῦ Ἀνδρέα Παπανδρέου πού ἢθελε νά… τά ἀλλάξει ὃλα (μέχρι καί νά ἐπαναφέρει ἀκόμη καί τόν…σοσιαλιστικό μετασχηματισμό), κατάργησε το πανάρχαιο πολυτονικό σύστημα καί καθιέρωσε τό μονοτονικό, πού δημιούργησε στρατειές ἀγραμμάτων σέ ὃλες τίς δομές τῆς δημόσιας διοίκησης, στήν παιδεία καί φυσικά στόν λαό.
    Λίγοι νυσταλέοι βουλευτές τοῦ ΠΑΣΟΚ (πού διεκδικεῖ ἐκ νέου τήν ἐξουσία) μέ ὑπουργό τόν Λευτέρη Βερυβάκη, ψήφισαν μεταμεσονύχτια τό ὀλέθριο νομοσχέδιο, μέ τό πρόσχημα ὃτι καταργοῦν τά πνεύματα καί τούς τόνους γιά νά ἁπλοποιήσουν τήν γλῶσσα, πού τάχα εἶχε ἀρχίσει ἢδη νά τήν ἁπλοποιεῖ ὁ λαός ἀπό…μόνος του λέγοντας ἀντηλικακό καί ὂχι ἀνθηλιακό. Ἀλλά ὁ λαός ἢξερε τί ἒλεγε, διότι ὁ Ὃμηρος βάζει ψιλή στόν ἣλιο, πού τόν λέει ἠέλιον.
    Ὃμως αὐτό ἦταν ἡ ἀφορμή γιά νά μεταβάλλουν δύο γενεές Ἑλλήνων σέ ἀγράμματους ἢ ἡμιμαθεῖς, συμπεριλαμβανομένων καί τῶν ἐκπαιδευτικῶν. Διότι μέ τό ὀλέθριο μονοτονικό δέν καταργήθηκαν μόνο κάποιοι τόνοι, ἀλλά ἀχρηστεύθκαν ὃλοι οἱ μηχανισμοί μιᾶς ἂριστα νομοθετημένης γλώσσας, μέ ἀποτέλεσμα ν᾽ἀκοῦμε καί νά διαβάζουμε ἀπό τίς τηλεοράσεις καί τά μέσα κοινωνικῆς δικτύωσης ἐκτρωματικά Ἑλληνικά, κακοτονισμένα, ἀνορθόγραφα καί σόλοικα, στά ὁποῖα ἀναφερόμαστε ἀπό καιροῦ εἰς καιρόν καί μᾶς σηκώνεται ἡ τρίχα.
    Βεβαίως ἡ γλῶσσα ἀλλάζει μέ τήν πάροδο τῶν αἰώνων γιά νά έξυπηρετήσει τίς τρέχουσες άνάγκες, ἀλλά αὐτό ἐπιβάλλεται ἀπό τόν ἲδιο τόν λαό καί ἀπό τά πνευματικά σπλάγχνα του πού λέγονται ποιητές, συγγραφεῖς καί γενικά ἂνθρωποι τοῦ πνεύματος καί ὂχι ἀπό δαψιλῶς ἀμειβόμενες παρεοῦλες ψευδοδιανοουμένων πού ἐκτελοῦν κυβερνητικές καί διακυβερνητικές ἐντολές.
    Γιά νά καταλάβει κάποιος τό κακό πού ἒχει γίνει στό γλωσσικό μέ τήν καθιέρωση τοῦ μονοτονικοῦ, δέν ἒχει παρά νά ἐντοπίσει τά γενεσιουργά αἲτια τῆς γλωσσικῆς μας ἀφασίας. Ἓνα ἀπό αὐτά εἶναι ἡ τρίτη κλίση, πού ἐκδικεῖται καθημερινά τούς μονοτονιστές, καθώς τούς φέρνει διαρκῶς σέ γλωσσικά ἀδιέξοδα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θ᾽ ἀσχοληθῶ λοιπόν σήμερα μέ τήν τρίτη κλίση, πού οἱ γλωσσοκατεδαφιστές τήν ἂφησαν νά…<> αὐτοβούλως, ὃπως τά ἀτίθασα ἂλογα στό ροντέο πού ρίχνουν κάτω τούς κάου μπόϋς, διότι καί οἱ πρῶτοι καί οἱ δεύτεροι δέν μπόρεσαν νά τιθασεύσουν τρίτη κλίση καί ἂλογα στίς ἐπιδιώξεις τους.
      Δηλαδή οἱ γλωσσολόγοι διώχνουν τήν τρίτη κλίση ἀπό τήν πόρτα και αὐτή μπαίνει ἀνενόχλητη ἀπό…τό παράθυρο!
      ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ
      ΝΑ ΕΞΟΒΕΛΙΣΘΕΙ Η ΤΡΙΤΗ ΚΛΙΣΗ
      Ἡ τρίτη κλίση, πού περιλαμβάνει καί τά τρία γένη, ἀρσενικά, θηλυκά καί οὐδέτερα, ἒχει μεγάλο φάσμα λέξων τῆς ἑλληνικῆς γλώσσας, ἐνῶ ἡ πρώτη κλίση περιλαμβάνει μόνο ἀρσενικά καί θηλυκά πού λήγουν σέ –ας καί –ης (τά ἀρσενικά) καί σέ –α καί –η τά θηλικά. Οἱ ἀναθεωρητές τῆς γλώσσας <> τήν πρώτη κλίση καί προσπάθησαν νά χωρέσουν σ᾽ αὐτήν τήν τρίτη κλίση καί νά μεταβάλλουν τήν θαυμάσια καί ἐκφραστική τρίτη κλίση σέ ἓνα εἶδος γλωσσικῆς πανάκειας πού θά τούς ἒλυνε ὃλα τά νεογλλωσσικά τους πειράματα. Τό μόνο πού κατόρθωσαν ἦταν νά δημιουργήσουν ἓνα πρωτοκλιτισμό πού τούς ἀφήνει κάθε τόσο ἐκτεθειμένους.
      Ἒτσι ὁ χειμών ἒγινε χειμώνας, ὁ κρατήρ κρατήρας, ὁ Πλάτων Πλάτωνας κλπ.
      ὃμως τά τριτόκλιτα ὀνόματα φυλάσσουν γιά τούς γλωσσολόγους μας μία δυσάρεστη ἒκπληξη. Λέγονται καί περιττοσύλαβα ἐπειδή στίς ἂλλες κλίσεις παίρνουν μία συλλαβή περισσότερη ἀπό τήν ὀνομαστική. Παραδείγματα: Τό μάθημα τοῦ μαθήματος, τό μέλι τοῦ μέλιτος, τό δέλεαρ τοῦ δελέατος, τό ἂστυ τοῦ ἂστεος κλπ. Τί γίνεται σ᾽ αὐτές τίς περιπτώσεις;
      Οἱ ἀναθεωρητές γλωσσολόγοι τοῦ πολιτικοῦ κατεστημένου σκέφτηκαν νά τά κάνουν ὃλα πρωτόκλητα, ἢ νά ὑπακούουν τέλος πάντων στήν πρώτη κλίση, ἀλλά αὐτό ἐστάθη ἀδύνατον. Μπορεῖ ὁ χειμών να ἒγινε χειμώνας, ὁ κρατήρ νά ἒγινε κρατήρας, ὁ ἣρως ήρωας κλπ. Ἀλλά ἡ ἰσχύς πῶς θά λεγόταν στήν γενική; Τό βρῆκαν: Ἡ <>, ὃπως <>. Τό μέλι ἂλλοτε γίνεται <>, ἂλλοτε δέν… κλίνεται καθόλου: Τό μέλι, τοῦ μέλι, ἀλλά οἱ νεόνυμφοι τούς ὑπενθυμίζουν ὃτι εἶναι τριτόκλιτο περιττοσύλλαβο, διότι κάνουν τόν μῆνα τοῦ μέλιτος. Αὐτό, λένε, εἶναι λόγια έκφραση. Κι ἒτσι ἐκφεύγουν τόν σκόπελο.
      Πῶς ὃμως θά ἒλεγαν τό μάθημα στήν γενική; Τοῦ μάθημα; Ὂχι. Τοῦ μαθήματος λένε ὑποχρεωτικά. Ἒτσι τό ἂφησαν ἀπείραχτο. Ἀλλά τά δύσκολα ἀρχίζουν καί εἶναι πάρα πολλά. Τό ἂστυ, γενική τοῦ ἂστεως πῶς θά τό ἒλεγαν; Τοῦ <>;
      Ἡ λέξη δέν προσφέρεται γιά μεταμφίεση. Ἒτσι τό ἀγνόησαν καί ἂφησαν τήν τριτόκλητη περιττοσύλλαβη λέξη τό κλεινόν ἂστυ.
      Τό <> γιά τούς μεταρρυθμιστές τῆς γλώσσας εἶναι ὃτι στήν τρίτη κλίση, ὃπως εἲπαμε, ὑπάρχουν πάρα πολλές λέξεις. Ἂλλες ἀπό αὐτές δέχονται τόν ἀναγκαστικό πρωτοκλιτισμό καί ἂλλες ὂχι. Ἒτσι ἒχομε: Ο Ἐλληνας, ο γίγαντας, ο τιτάνας, ο λιμένας, το χιόνι, το στάχυ, η πόλη, ο ἀγώνας κ.ἂ. Ἒτσι στόν βωμό τοῦ πρωτοκλιτισμοῦ θυσιάσθηκαν πολλές τριτόκλιτες λέξεις, πού στερήθηκαν στήν ὀνομαστική τό τελικό σῖγμα, ὃπως Ἀκρόπολις(η), δύμαμις(η), ἀπόφασις(η), ἀπαλλοτρίωσις(η) κ.ἂ. Κι ἀς λένε οἱ ξένοι Acropolis, crisis, hypothesis, metamorfosis κ.ἂ. Πολλές ὃμως λέξεις ἀντιστέκονται, ὃπως ὁ μύς, τό μάθημα (δέν μποροῦσε νά γίνη <>), τό καθῆκον (δέν ἒγινε τοῦ <>), τό γάλα (δέν ἒγινε τοῦ <> τό αἷμα δέν ἒγινε τοῦ <>, τό εἰσόδημα (δέν ἒγινε τοῦ <>, τό ἒθνος, τό κρέας, τό δέλεαρ, τό ὓδωρ, τό δόρυ, τό φῶς, τό καθεστώς, τό σύνταγμα καί μυριάδες ἂλλες τριτόκλιτες λέξεις. Ἒτσι οἱ μεταρρυθμιστές κλίνουν τίς λέξεις αὐτές ὃπως ἀκριβῶς τίς ἒκλιναν οἱ ἀρχαῖοι Ἓλληνες. Αὐτό ἀποδεικνύει ὃτι ἡ γλῶσσα τῶν Ἑλλήνων εἶναι μία καί ἐνιαία, ἀρχαία καί νέα. Γι᾽αὐτό ἀκρότητες δέν χωροῦν. Οἱ βασικοί γλωσσικοί κανόνες δέν πρέπει νά καταργοῦνται.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Κι ἂν δέν ὑπῆρχε ἡ τεραστία εὐελιξία τῆς γλώσσας μας, ὣστε νά ἀντιμετωπίζει μέ κατανόηση ἀκόμη καί τούς ὑπονομευτές της καί νά τούς ἐπιτρέπει νά χρησιμοποιοῦν ἀκόμη καί στρεβλά γλωσσικά ἐπινοήματα καί σόλοικες λέξεις γιά νά ἐκφρασθοῦν, σήμερα θά εἲχαμε προχωρήσει ἀδίστακτα στήν συστηματικότερη κατεδάφισή της, (πού σήμερα πάντως ἐπιχειρεῖται μέ τά greeklish μέ τό πρόσχημα τῆς τεχνολογίας), καί θά μιλούσαμε μέ γρυλισμούς καί ὑλακές τύπου shvarkpof (ἑπτά σύμφωνα καί μόλις δύο φωνήεντα), ξεχνῶντας ἀκόμη καί τήν φωνηεντική γλῶσσα μας πού θέλει τήν Εὒβοια μέ πέντε φωνήεντα καί μόλις ἓνα σύμφωνο, ἢ τό νησί τῆς Κίρκης Αἰαία χωρίς κανένα ἀπολύτως σύμφωνο ἢ ἀκόμη καί ὁλόκληρες φράσεις μόνο μέ φωνήεντα, ὃπως οἲα Ἠώ, ὦ υἱέ, ἀεί εἶ (σάν τήν αὐγή, ὦ γιέ μου πάντα εἶσαι).
      Οἱ δράστες τοῦ μονοτονικοῦ πάντως περιφανεύονται γιά τά κατορθώματά τους νά γελοιοποιοῦν σέ κάθε εὐκαιρία μία ἂριστα νομοθετημένη γλώσσα, ὃπως εἶναι ἡ Ἑλληνική, ἡ ὁποία ἒχει γονιμοποιήσει καί ἀκόμη γονιμοποιεῖ τίς εὐρωπαϊκές διαλέκτους.
      Ἀπελπίζονται ὃταν ἀδυνατοῦν νά ποῦν τό φρέαρ φρέαρο (συμβιβαζόμενοι μέ τό φρεάτιο πού τούς ἐξυπηρετεῖ καθημερινά), τό δέλεαρ δελέαρο, τό σύνταγμα τοῦ συνταγμάτου, τό εἰσόδημα τοῦ εἰσοδημάτου, τό γάλα τοῦ γαλάτου (ἀφοῦ καί οἱ ξένοι ἀκόμη παίρνουν τό <> γλακτ γιά νά ὀνομάσουν τήν σοκολάτα λάκτα) κλπ.
      Τό χρέος πῶς θά τό λέγανε ἂραγε; Χρέοτο μήπως; Τό θάρρος, τό μῖσος, τό σθένος, τό ὂφελος, τό πένθος( λέξη ὁμηρική), τό ὂνειδος, τό ἂνθος, τό ὓψος, τό τέλος καί χιλιάδες ἂλλες τριτόκλιτες καί δευτερόκλιτες λέξεις;
      Ἡ ὀμορφιά καί ἡ ἐπιστημονική δομή τῆς γλώσσας μας ὀφείλεται στήν τρίτη κλίση καί σέ πολλούς ἂλλους γλωσσικούς κανόνες ἡλικίας ἂνω τῶν 30 αἰώνων πού οἱ ἒμμισθοι γλωσσολόγοι ἐστάθη τῶν ἀδυνάτων ἀδύνατον νά ἐξοβελίσουν, ὃπως ἡ θαυμάσια δοτική κλίση πού ὁ λαός μας χρησιμοποιεῖ καθημερινά κατά κόρον, (ἐν πάση περιπτώσει, δόξα τῶ Θεῶ, ἐν πρώτοις, λόγω τιμῆς κλπ.) πού ὀμορφαίνει τήν ζωή μας, οἱ κανόνες τονισμοῦ, ἡ μετοχή παθητικοῦ παρακειμένου (πού κρατάει ἀπό τήν Γραμμική Γραφή Β), καί ἂλλα γλωσσικἀ ἐπιτεύγματα τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων, μέ τά ὁποῖα θά ἀσχοληθοῦμε σέ προσεχῆ σημειώματά μας.
      Καί ὁ ἒχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω.
      ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΚΑΣ
      (Αλιευμένο από την ιστοσελίδα του συγγραφέως triklopodia.gr)

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. http://www.arxeion-politismou.gr/2023/12/ekdikisis-tritis-kliseos.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  12. ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥΣ
    ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Hans Eysenck: «Οι επιστήμονες, ιδιαίτερα όταν απομακρύνονται από το στενό χώρο της ειδικότητάς τους, είναι ακριβώς τόσο στενοκέφαλοι, συνηθισμένοι και παράλογοι όσο και οποιοσδήποτε άλλος και στο μόνο που χρησιμεύει η ασυνήθιστα υψηλή ευφυΐα τους είναι στο να κάνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνες τις προκαταλήψεις τους». Sense and Nonsense in Psychology (1956), σελίδα 108
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ο καθηγητής Άκης Τσελέντης
    Λάβρος κατά των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ο καθηγητής Άκης Τσελέντης διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα.
    Αυτό που αναδεικνύει μεταξύ άλλων είναι ότι χρειάζονται 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να φτάσει net-zero CO2.
    Μάλιστα συμπληρώνει ότι το προσδόκιμο ζωής των μπαταριών είναι 10 χρόνια (μέσος όρος). Αυτό σημαίνει ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια αρχίζεις να μειώνεις το αποτύπωμα του άνθρακά σου. Τότε όμως πρέπει να αντικατασταθούν οι μπαταρίες, εξηγεί ο κύριος Τσελέντης.
    Η ανάρτηση του καθηγητή:
    ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ…
    Άκης Τσελέντης
    «Συγκεκαλυμμένη απάτη – η ουτοπία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων- ευχαριστώ δε θα πάρω»…
    Μια μπαταρία Tesla, μοντέλο Y, καταλαμβάνει όλο το χώρο κάτω από το διαμέρισμα επιβατών του αυτοκινήτου.
    Για να κατασκευαστεί χρειάζονται:
    – 12 τόνοι βράχου για το Λίθιο…
    – 5 τόνοι ορυκτών Κοβαλτίου… (Το περισσότερο Κοβάλτιο είναι φτιαγμένο ως υποπροϊόν επεξεργασίας του χαλκού και μεταλλευμάτων νικελίου – Είναι το πιο δύσκολο υλικό για να φτιαχτεί μια μπαταρία, αλλά και το περισσότερο ακριβό.)
    – 3 τόνοι μεταλλεύματος Νικελίου…
    – 12 τόνοι μεταλλεύματος Χαλκού…
    Πρέπει να μετακινηθούν 250 τόνοι χώματος για να αποκτηθούν:
    – 26,5 κιλά Λιθίου…
    – 30 λίβρες Νικελίου…
    – 48,5 κιλά Μαγγανίου…
    – 15 κιλά Κοβαλτίου…
    Η Caterpillar 994A που χρησιμοποιείται στη χωματουργία για την εξόρυξη των βασικών ορυκτών, καταναλώνει 264 γαλόνια πετρελαίου σε 12 ώρες…!
    Τελικά, παίρνεις ένα αυτοκίνητο «μηδενικών εκπομπών»…!
    Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων ορυκτών για την κατασκευή των μπαταριών, προέρχεται από την Κίνα ή την Αφρική. Μεγάλο μέρος της εργασίας για την απόκτηση των ορυκτών στην Αφρική, γίνεται από παιδιά! Όταν, λοιπόν, αγοράζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Κίνα κερδίζει τα περισσότερα!
    Χρειάζονται ΕΠΤΑ ολόκληρα χρόνια μέχρι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να φτάσει net-zero CO2. Το προσδόκιμο ζωής των μπαταριών είναι 10 χρόνια (μέσος όρος). Αυτό σημαίνει ότι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια αρχίζεις να μειώνεις το αποτύπωμα του άνθρακά σου. Τότε όμως πρέπει να αντικατασταθούν οι μπαταρίες! Έτσι, χάνονται όλα τα κέρδη που πετύχατε σε αυτά τα τρία χρόνια…
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...