ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

31 Δεκεμβρίου 2023

Handelsblatt: «Υπάρχει ελληνική οικονομία; – Το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο και το 2032 θα πρέπει να πληρώσει τόκους 25 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα δεν δουλεύει τίποτε, δεν γίνονται επενδύσεις. Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 23% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Στην Ελλάδα είναι μόλις 14%».

 

Φαντάζεστε τον Πυθαγόρα, τον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Ιπποκράτη, τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα, τον Λυκούργο, τον Σόλωνα, τον Λεωνίδα, τον Περικλή, τον Φίλιππο, τον Μ. Αλέξανδρο και ατελείωτους άλλους λαμπρούς ΕΛΛΗΝΕΣ να γιορτάζουν την έναρξη κάθε χρόνου τιμώντας την ...περιτομή ενός ιουδαίου;

 


Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Τageszeitung: "Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ".












Η γερμανική  Handelsblatt με άρθρο του Γκερτ Χόλερ προειδοποιεί ότι το 2024 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, λόγω του ελληνικού χρέους που έχει εκτιναχθεί σε απόλυτα μεγέθη και του γεωπολιτικού ρίσκου που αυξάνεται λόγω των πολέμων σε Ουκρανία και Ισραήλ.

 

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μόνος λόγος για τον οποίο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο είναι γιατί μέχρι το 2032 η χώρα δεν θα χρειαστεί να καταβάλει τόκους για τα δάνεια του EFSF.

Τότε οι τόκοι θα έχουν φτάσει τα… 25 δισ. ευρώ και θα γίνου απαιτητοί!

Αυτό που αποκαλύπτει η εφημερίδα και στην Ελλάδα φαίνεται πως όλοι έχουν ξεχάσει είναι πως οι συνέπειες των μνημονίων θα δεσμεύουν την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα:«Πριν από οκτώ χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Πλέον, η πρώην υποψήφια για πτώχευση χώρα φαίνεται να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, με την ανάκτηση και της επενδυτικής βαθμίδας – και αυτή είναι μια αξιοσημείωτη επιστροφή.

Όμως οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν πρέπει να επαναπαυτούν στις δάφνες τους. Η χώρα εξακολουθεί να βαρύνεται τρομακτικά από την κληρονομιά των χρόνων της κρίσης.

Το μεγαλύτερο βάρος είναι το τεράστιο βουνό του χρέους, που αντιπροσωπεύει 1,6 φορές του φετινού ΑΕΠ

Βέβαια, το χρέος θεωρείται βιώσιμο επειδή πάνω από το 70% των υποχρεώσεων βαρύνουν δημόσιους πιστωτές όπως τα ταμεία διάσωσης του ευρώ, ESM και EFSF.

Οι όροι του δανείου είναι μεγάλοι και τα επιτόκια εξυπηρέτησης χαμηλά.

Η χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει καταβάλει καθόλου τόκους για τα δάνεια του EFSF, συνολικού ύψους 97 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το 2013.

Η εξυπηρέτησή τους έχει λάβει αναστολή μέχρι το τέλος του 2032.

Αλλά τότε οι Έλληνες μπορεί να υποστούν ξανά ένα απότομο και άγριο ξύπνημα.

Οι πληρωμές τόκων που θα έχουν προκύψει μέχρι τότε θα ανέρχονται σε περίπου 25 δισ. ευρώ!

Όταν ληφθούν υπόψη στις αρχές του 2033, ο δείκτης χρέους της Ελλάδας είναι πιθανό να αυξηθεί ξαφνικά κατά οκτώ έως δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Η ανάγκη για αναχρηματοδότηση θα αυξηθεί αναλόγως.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι δανειστές θα δίνουν στην Αθήνα συνεχώς νέες αναβολές. Αυτό είναι δυνατό.

Αλλά, Έλληνες, δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτό, γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η πολιτική ισορροπία δυνάμεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών των χωρών του ευρώ σε οκτώ χρόνια».

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, προκειμένου να μετριαστεί το επικείμενο σοκ επιτοκίων, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της το συντομότερο δυνατό τα επόμενα χρόνια.

Προϋπόθεση για αυτό είναι μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέπει δημοσιονομικά πλεονάσματα και επενδύσεις που προάγουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

«Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 23% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Στην Ελλάδα είναι μόλις 14%».

Για να καλύψει το χάσμα, η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην εκπαίδευση, τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Οι επενδυτές χρειάζονται εξειδικευμένους υπαλλήλους, μη περίπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης και εγγυήσεις ασφαλείας σε ό,τι αφορά την απονομή δικαιοσύνης καταλήγει η εφημερίδα.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ






4 σχόλια:

  1. Ν.Μεντβέντεφ: «Ο Β.Ζελένσκι θέλει να δει να μετατρέπουμε το Κίεβο σε Γάζα – Δεν θα το επιτύχει».
    «Δεν είμαστε σαν και αυτούς».
    Τον βομβαρδισμό στο Μπέλγκοροντ από τους Ουκρανούς σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    «Η επίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Μπέλγκοροντ προκλήθηκε από την αδυναμία του Ζελένσκι να αλλάξει κάτι στο μέτωπο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

    «Δεν είμαστε σαν και αυτούς. Αν και, πιθανώς, κάποιο απόβρασμα, όπως ο Ζελένσκι, κοιμάται και ονειρεύεται να δει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας να μετατρέπουν το κέντρο του Κιέβου σε κάτι σαν τη Λωρίδα της Γάζας. Τότε θα είναι πιο εύκολο για αυτόν να ικετεύει για νέα όπλα από τα αφεντικά του», σημείωσε ο Μεντβέντεφ.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 5 παιδιά και 12 ενήλικες πολίτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης στο Μπέλγκοροντ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατηγορούν την κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν για συνενοχή σε «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα.
    Τι αναφέρει το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων.
    Η κυβέρνηση του Τζο Μπάντεν κατηγορείται για συνενοχή σε «εγκλήματα πολέμου» από το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR).

    Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθυντής του CAIR, Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ, «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει παραδεχτεί κατ’ ιδίαν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση βομβαρδίζει αδιακρίτως τη Γάζα, ωστόσο έστειλε για άλλη μια φορά θανατηφόρα όπλα στην ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου».
    «Αυτό καθιστά το έθνος μας συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μίτσελ.

    Μάλιστα ο ίδιος σχολίασε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν «φαίνεται πως σκοπεύει να αγνοήσει τον αμερικανικό λαό και να επιτρέψει την εκστρατεία γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης και μαζικής πείνας του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα».
    «Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν ακούει τη συνείδησή του, θα πρέπει τουλάχιστον να ακούσει την πλειοψηφία των Αμερικανών που υποστηρίζουν τον τερματισμό αυτής της βίας και την επιδίωξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης», συμπλήρωσε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ισραήλ: Πώς ο στρατός πιάστηκε στον ύπνο, νέες αποκαλύψεις των New Tork Times.
    «Πιάστηκαν στον ύπνο»… από την έναρξη κιόλας της σύρραξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, τα όχι και τόσο οξυμμένα αντανακλαστικά της ισραηλινής πλευράς, κατά την ημέρα εισβολής από την ισλαμιστική οργάνωση, την 7η Οκτωβρίου, πυροδότησαν την περιέργεια της παγκόσμια κοινότητας.

    Στα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις που έχουν, το τελευταίο διάστημα, γραφτεί για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε αιφνιδιαστικά η Χαμάς και γιατί το Ισραήλ δεν είχε προετοιμαστεί για την πιο αιματηρή εισβολή του τελευταίου μισού αιώνα, προστίθεται και ένα εκτενές ρεπορτάζ των New York Times.

    Το αμερικανικό δίκτυο σε έρευνά του διαπίστωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν είχαν οργανωθεί επαρκώς, χωρίς να βρίσκονται σε θέσεις ετοιμότητας, αλλά επέλεξαν να βασιστούν στα κοινωνικά δίκτυα για να καταλήξουν προς τα πού θα κινηθούν.

    «Το Ισραήλ δεν είχε σχέδιο μάχης για να αντιμετωπίσει την τεράστια εισβολή της Χαμάς». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι NYT.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό αμερικανικό ρεπορτάζ, μακριά από τα αρχηγεία του ισραηλινού στρατού, στο Τελ Αβίβ, σε ένα καταφύγιο γνωστό με την ονομασία «The Pit», οι διοικητές προσπαθούσαν να καταλάβουν πόσο σοβαρές ήταν αναφορές περί επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, που άνοιξε ένας νέος κύκλος τρομακτικής αιματοχυσίας.

    Ο διοικητής που επέβλεπε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την ακριβή έκταση των επιθέσεων. Ζήτησε, ωστόσο, να σταλούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις.

    Με καθυστέρηση άνω της μίας ώρας οι οδηγίες

    Στις 07:43, πάνω από μία ώρα αφότου ξεκίνησαν να ηχούν τα πυρά και χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, εκδόθηκαν οι πρώτες οδηγίες.

    Διατάχθηκε, ειδικότερα, όλες οι δυνάμεις, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να κατευθυνθούν προς το νότο.

    Το ζήτημα, όμως, ήταν ότι οι διοικητές του στρατού δεν είχαν ακόμη αντιληφθεί ότι η εισβολή στο Ισραήλ προχωρούσε. Για τον λόγο αυτό, άμαχος πληθυσμός στη χώρα βρέθηκε να πολεμά μόνος χωρίς καμία στρατιωτική ενίσχυση για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

    Το τοπίο παράλυσης δεν άργησει να φανεί. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι κάτοικοι που έβλεπαν ζωές να χάνονται, καλώντας απεγνωσμένα για βοήθεια και παρακολουθώντας μία από τις σκληρές πράξεις βίας.

    Στο τέλος οι αριθμοί μιλούσαν από μόνοι τους: οι περίπου 1.200 ζωές που χάθηκαν στο Ισραήλ προδίδουν το έλλειμμα ουσιαστικής οχύρωσης.

    Σαφείς απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη από την κυβέρνηση Νετανιάχου, με τις αποκαλύψεις να αναμένεται σταδιακά να βγουν στο φως.


    «Βασίζονταν σε αναρτήσεις στα social media»

    «Ο στρατός του Ισραήλ ήταν υποστελεχωμένος, εκτός θέσης και ανεπαρκώς οργανωμένος. Οι στρατιώτες επικοινωνούσαν σε ομάδες WhatsApp και βασίζονταν σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι πιλότοι ελικοπτέρων διατάχθηκαν να κοιτάξουν τα δελτία ειδήσεων και τα κανάλια Telegram για να επιλέξουν στόχους» αποκαλύπτουν οι New York Times για την απουσία οργανωμένου σχεδίου.

    «Στην πράξη, δεν υπήρχε η κατάλληλη αμυντική προετοιμασία, δεν υπήρχε εξοπλισμός και ανάπτυξη δύναμης για μια τέτοια επιχείρηση», δήλωσε ο Γιομ Τοβ Σάμια, πρώην επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού.

    Το στοιχείο εκείνο που οφείλεται για την έλλειψη έγκαιρης και στοχευμένης παρέμβασης, ήταν και η εσφαλμένη εκτίμηση ότι η Χαμάς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία τόσο ευρεία στρατιωτική επιχείρηση.

    «Ο στρατός δεν προετοιμάζεται για πράγματα που θεωρεί αδύνατα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάκοβ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νετανιάχου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αιφνιδιατικές κινήσεις της Χαμάς

      Η Χαμάς, από την πλευρά της, εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της ισραηλινής πλευράς, αποκλείοντας βασικές διασταυρώσεις αυτοκινητοδρόμων, καθώς προσπαθούσαν να μπουν στις πόλεις. Η πολιορκία της Χαμάς στη στρατιωτική βάση στο νότιο Ισραήλ οδήγησε σε ακινητοποίηση της ισραηλινής, στρατιωτικής αντίδρασης.

      Ο στρατηγός Μπάρακ Χιράμ, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να αναλάβει τη διοίκηση μεραρχίας κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, κατευθύνθηκε προς τα νότια για να δει από κοντά πώς αντέδρασαν οι στρατιώτες.

      Θυμήθηκε τα μηνύματα που έλαβε από στρατιώτες στην περιοχή: «Ελάτε να μας σώσετε, μας σκοτώνουν».

      «Συγγνώμη που απευθυνόμαστε σε εσάς, μας έχουν ήδη τελειώσει τα όπλα» είπαν ακόμη στον στρατηγό.

      Την ίδια στιγμή, η Χαμάς εργάστηκε με στρατηγικό σχέδιο για να αποδυναμώσει το πλεονέκτημα του Ισραήλ σε στρατιωτικές δυνάμεις. Οι τρομοκράτες στόχευσαν ισραηλινά άρματα μάχης, πλήττοντας αρκετά από αυτά. Τα άρματα στέρευσαν, έτσι, από πυρομαχικά.

      Η ισλαμιστική οργάνωση πυροβόλησε, ακόμη, ισραηλινό ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να πέσει κοντά στη Γάζα.

      Οι επιθετικές αυτές ενέργειες, καταλήγουν οι New York Times, θα έπρεπε να έχουν αποτελέσει σημάδι προειδοποίσης για το Ισραήλ για μία απροσδόκητα μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση από τη Χαμάς, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά διαφορετικά.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...