ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Μαΐου 2024

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ. ΠΟΝΕΣΕ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. "Ας λέει ότι θέλει ο Ερντογάν, αρκεί να μας δίνει εμπορεύματα". Παρά τις τεταμένες φαινομενικά σχέσεις των δύο κρατών σε διπλωματικό επίπεδο, δεν είχαν σταματήσει μεταξύ τους οι εμπορικές συναλλαγές πολεμικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του 2024. Η Τουρκία πουλούσε στο Ισραήλ κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καύσιμα αεροσκαφών, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, εύφλεκτες ύλες, εκρηκτικά, απάρτια και ανταλλακτικά, πυρομαχικά, καθώς και βλήματα διαφόρων ειδών και διαμετρημάτων. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ. ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ. ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΧΡΗΣΤΗ ΣΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΣ.

 





Ποινική δίωξη σε Αμερικανό βουλευτή για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος: Προωθούσε τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή της Τουρκίας. Προσπαθούσε να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Έτσι δουλεύουν τα σοβαρά κράτη. Με δωροδοκίες, εξαγορές, απάτες, εκβιασμούς, χρηματισμό διεφθαρμένων βουλευτών (που είναι άφθονοι), ακόμη και δολοφονίες. Όλοι υπερασπίζονται με λύσσα, με νύχια και με δόντια, τα συμφέροντα του λαού τους με όλα τα μέσα. Δεν επικαλούνται σαν ηλίθιοι (όπως η Ψωροκώσταινα) το (ανύπαρκτο) διεθνές δίκαιο.

 




Bloomberg: Η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει» όλες τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ.

Η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει σε «πάγωμα» όλων των εμπορικών σχέσεων της με το Ισραήλ, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές δύο Τούρκων αξιωματούχων, χωρίς να τους κατονομάσει. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα η Άγκυρα.

Η Τουρκία δια στόματος Χακάν Φιντάν, επιβεβαίωσε χθες ότι θα συμμετέχει στην κίνηση της Νοτίου Αφρικής να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ για απόπειρα γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Εκτός της Τουρκίας, όμοια πρόθεση εξέφρασε χθες και η Κολομβία, με τον πρόεδρό της να ανακοινώνει πως διακόπτει κάθε διπλωματική σχέση με το Ισραήλ.




Τουρκία: Ο υπουργός Εμπορίου επιβεβαίωσε ότι αναστέλλονται οι συναλλαγές με το Ισραήλ

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023

Σύμφωνα με σημερινή (3.5.2024) δήλωση του Τούρκου υπουργού Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ, οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με το Ισραήλ αναστέλλονται έως ότου εξασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα, καθώς και η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ανέστειλε χθες όλες τις εξαγωγές και τις εισαγωγές προς και από το Ισραήλ, επικαλούμενη την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής τραγωδίας» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η ασυμβίβαστη στάση του Ισραήλ και η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα οδήγησε την Τουρκία στην αναστολή του εμπορίου, δήλωσε ο Μπολάτ σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ανακοινώνοντας στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές του Απριλίου. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκε στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023.




Ισραήλ: Προσέφυγε στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας.


Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με το μποϊκοτάζ

Στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κατά της Τουρκίας προσέφυγε η ισραηλινή κυβέρνηση, αφού η Άγκυρα προχώρησε σε προσωρινή αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter) χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αντισημιτιστή δικτάτορα», ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και διαταράσσει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με το μποϊκοτάζ.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε εμπορική συναλλαγή με το Ισραήλ ωσότου η ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μπαρκάτ έγραψε στο Χ ότι το Ισραήλ αναμένει από τον ΟΟΣΑ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας για την «παραληρηματική απόφαση» του Ερντογάν «που βλάπτει ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Τουρκίας χθες, λέγοντας ότι «δεν είναι πλέον δυνατή η υπομονή» μπροστά στο συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς καταδίκασε την απόφαση του Ερντογάν, λέγοντας ότι είναι επιζήμια για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρήσεων. «Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας», έγραψε ο Κατζ στο Χ.


Ισραηλινός ΥΠΕΞ: «Θα απαντήσουμε στη “μονομερή παραβίαση” των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία». Οι περιορισμοί αφορούν 54 προϊόντα, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς και καύσιμα αεροσκαφών.


O Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ, μετά την απόφαση της Άγκυρας να περιορίσει τις εξαγωγές σε 54 κατηγορίες προϊόντων προς το Ισραήλ, προειδοποίησε πως η χώρα του θα απαντήσει στην «μονομερή παραβίαση» των εμπορικών συμφωνιών με την Τουρκία επιβάλλοντας τους δικούς του εμπορικούς περιορισμούς.

Ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν «θυσιάζει και πάλι τα οικονομικά συμφέροντα του λαού της Τουρκίας για να υποστηρίξει την Χαμάς και εμείς θα απαντήσουμε αναλόγως».

Η Άγκυρα επέβαλε από σήμερα περιορισμούς στην εξαγωγή σειράς προϊόντων αντιδρώντας στον πόλεμο στην Γάζα και ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη οργή του τουρκικού πληθυσμού για την διατήρηση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

«Η απόφαση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το Ισραήλ να κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει την διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας.

Οι περιορισμοί αφορούν 54 προϊόντα, ανάμεσά τους κατασκευαστικά υλικά από χάλυβα, σίδηρο και αλουμίνιο, καθώς επίσης και καύσιμα αεροσκαφών.

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης ότι «η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για στρατιωτικούς σκοπούς» δεν επιτρέπεται «εδώ και καιρό».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου εκδίδεται αφού η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εμπόδισε τουρκικό αίτημα για ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.



Τουρκία: Μεγάλες εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ

Συνεχίζονται εν μέσω της στρατιωτικής επέμβασης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Παλαιστίνη οι πωλήσεις υλικών κατάλληλων για στρατιωτική χρήση.

Παρά τις εντεταμένες φαινομενικά σχέσεις των δύο κρατών σε διπλωματικό επίπεδο, δεν έχουν σταματήσει μεταξύ τους οι εμπορικές συναλλαγές πολεμικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, οι τουρκικές εξαγωγές περιλαμβάνουν εύφλεκτες ύλες, εκρηκτικά, απάρτια και ανταλλακτικά, πυρομαχικά, καθώς και βλήματα διαφόρων ειδών και διαμετρημάτων.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


3 σχόλια:

  1. Το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς ΚΑΑΝ πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του. Έφτασε στα 10.000 πόδια μέσα σε 14 λεπτά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερντογάν για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας». Πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μητσοτάκης: Bγήκε βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί – «Βοηθάει και στη χώνεψη»
    Ανέβασε φωτογραφία με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
    Βόλτα με το ποδήλατο βγήκε σήμερα Κυριακή του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Αφού έκανε, μέσα από την ανάρτησή του στο Instagram, αναφορά στο αρνί, το βασικό έθιμο της Κυριακής τoυ Πάσχα, o Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε για τη βόλτα με το ποδήλατο που «βοηθάει στη χώνεψη».
    Ανέβασε, μάλιστα, φωτογραφία με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

    Στην ανάρτηση, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έγραψε το εξής:
    «Βόλτα με το ποδήλατο μετά το αρνί! Βοηθάει και στη χώνεψη! Χρόνια πολλά!»
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...