ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

06 Δεκεμβρίου 2023

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό τέταρτης γενιάς στον κόσμο. Ο Μητσοτάκης έθεσε σε λειτουργία τον 1000ό γερμανικό ανεμιστήρα στην Μύκονο και 10.000 γκαρσόνια τον χειροκροτούσαν.

 

 

 

 

ΤΟ 1984 (ΕΠΙ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) ΤΟ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΗΤΑΝ 48,2 ΔΙΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΙΣΟ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΠ ΤΩΝ 60,0 ΔΙΣ. Το 2023 το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι λιγότερο από το 1/4 της Τουρκίας.

 

 Την ανάπτυξη προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων συμφώνησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του Μπιλ Γκέιτς. Η εταιρεία προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς και η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας ENEC των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Μητσοτάκης και η χορωδία του ασχολούνται με τους ανεμιστήρες.

 

 


Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, βρίσκεται στην Σαντόνγκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Tον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο, τέταρτης γενιάς, έθεσε σήμερα σε λειτουργία η Κίνα.

Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο που σημειώνει ο ασιατικός γίγαντας στην κούρσα για τους αντιδραστήρες του μέλλοντος.

Ο πυρηνικός σταθμός του Σιντάο Μπέι, που βρίσκεται στην Σαντόνγκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τροφοδοτείται από δύο αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που ψύχονται με αέριο κι όχι με νερό υπό πίεση.

«Η εμπορική εκμετάλλευση του σταθμού του Σιντάο Μπέι άρχισε επισήμως», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Παγκόσμια πρεμιέρα του συγκεκριμένου τύπου αντιδραστήρων

 


Πρόκειται για την πρεμιέρα παγκοσμίως αυτού του τύπου αντιδραστήρων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι παραδοσιακοί αντιδραστήρες επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια.

Αλλά αυτά τα προηγμένα μοντέλα (οι λεγόμενοι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες ή SMR) μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες εφαρμογές, όπως κυρίως η θέρμανση, η αφαλάτωση θαλασσινού νερού ή ακόμη ο ατμός για τις ανάγκες της βιομηχανίας.

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να απαλλαγεί από τον άνθρακα για την τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην κούρσα για τους νέους αντιδραστήρες.

Η χώρα επιδιώκει εξάλλου να μειώσει την εξάρτησή της από ξένες τεχνολογίες, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τις δυτικές χώρες.

Κινεζικής κατασκευής το 90% του σταθμού

Πάνω από το 90% των εξοπλισμών του σταθμού του Σιντάο Μπέι είναι κινεζικής κατασκευής, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους υπευθύνους του σχεδίου, ο Ζανγκ Γιανσού, τον οποίο επικαλέστηκε το Xinhua.

Η κατασκευή του σταθμού άρχισε το 2012. Ένας πρώτος SMR είχε συνδεθεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2021.

Η δυνατότητα παραγωγής του Σιντάο Μπέι ανέρχεται σε 200 MW, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, οι αντιδραστήρες SMR μπορεί να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην απανθρακοποίηση και στην ενεργειακή μετάβαση, χάρη στην συμπαγή και απλοποιημένη αρχιτεκτονική τους, έναν σχεδιασμό σε μονάδες που μειώνει το κόστος και τη διάρκεια κατασκευής, και την πολλαπλή χρήση τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πάνω από 80 σχέδια βρίσκονται σε ανάπτυξη σε 18 χώρες.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...