ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

08 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΑΝΕΠΤΥΞΑΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΑΠΟ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ.

 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ; Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΨΑΪΚΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ

 


ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ «ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ» ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ;

 

 



Ο Δρ. Γεώργιος Α. Σωτηρίου είναι καθηγητής (στα σουηδικά: Forskare) στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Βιολογίας (MTC) στο Karolinska Institutet (Μονάδα Birgitta Henriques-Normark) με επίκεντρο τη νανοβιοτεχνολογία και την τεχνολογία βιοϋλικών. Έλαβε το διδακτορικό του από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σωματιδίων (ομάδα Καθ. Πρατσίνη) στο ETH Ζυρίχης, Ελβετία (2011) και πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές ερευνητικές διαμονές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (2013-2015, Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Νανοτοξικολογίας, ομάδα Καθ. Δημοκρίτου) και στο ETH Ζυρίχη (2015-2016, Drug Formulation and Delivery Lab, Prof. Leroux group) πριν ενταχθεί στο MTC
Ιστοσελίδα εργαστηρίου:  https://sotirioulab.org


Ο Έλληνας ερευνητής δημιούργησε νανοαισθητήρα που ανιχνεύει τα παρασιτοκτόνα στα φρούτα. Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο.  Τα μισά από όλα τα φρούτα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων.


Επιστήμονες στη Σουηδία, με επικεφαλής έναν Έλληνα της διασποράς, ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μικροσκοπικό αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία τοξικών γεωργικών παρασιτοκτόνων στα φρούτα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.


Η τεχνική χρησιμοποιεί νανοσωματίδια από άργυρο για να αυξήσει το “σήμα” των χημικών ουσιών που τυχόν υπάρχουν μέσα στα φρούτα. Αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τέτοιοι νανοαισθητήρες θα βοηθήσουν σημαντικά στο μέλλον προκειμένου να ανιχνεύονται επικίνδυνα για την υγεία χημικά μέσα στα φρούτα, προτού αυτά καταναλωθούν.


Οι  επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Γεώργιο Σωτηρίου του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Advanced Science”.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής, “έως τα μισά από όλα τα φρούτα που πουλιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουν συνδεθεί με προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Όμως οι υπάρχουσες τεχνικές για την ανίχνευση παρασιτοκτόνων σε προϊόντα πριν την κατανάλωση τους είναι περιορισμένες στην πράξη λόγω του υψηλού κόστους τους και της δύσκολης παραγωγής των αισθητήρων τους. Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, αναπτύξαμε φθηνούς και εύκολα αναπαραγόμενους νανοαισθητήρες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή παρασιτοκτόνων στα φρούτα, ακόμη και στο ίδιο το κατάστημα πώλησης τους”.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι ο νέος αισθητήρας μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις παραθείου στα μήλα μέσα σε πέντε λεπτά χωρίς να προξενήσει καμία βλάβη στο φρούτο.

Ο Γ.Σωτηρίου αποφοίτησε από τη σχολή ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ (2006) και έκανε μεταπτυχιακά στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, από όπου πήρε και το διδακτορικό του (2011). Μετά από μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (2013-15) και στο ΕΤΗ (2016), είναι σήμερα ανώτερος ερευνητής στο σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, εστιάζοντας στη νανοβιοτεχνολογία και στα βιοϋλικά.

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...