ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

24 Απριλίου 2023

ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: «ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, Η ΘΕΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ». 

 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ:  «Στις ΗΠΑ μια επιχείρηση που χρωστάει τεράστια ποσά και βλάπτει κραυγαλέα το δημόσιο συμφέρον, δεν αλλάζει απλώς κτίριο.  Θα πρέπει να κηρυχθεί χρεοκοπημένη και οι ηγέτες της να οδηγηθούν σε δίκη και πιθανότατα στη φυλακή.  Ένα κόμμα σαν  την  Ν.Δ.  που χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ θα έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία και οι ηγέτες του να οδηγηθούν στην  φυλακή.  Κ. Μητσοτάκη,  εσείς  είστε ο ηγέτης αυτού ακριβώς του κόμματος».


ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: «Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΡΑΙΑ ΨΕΥΔΗ. ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΙΠΟΤΕ».


 

 ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ: «Ποιος περισώζει, διαδίδει, αναδεικνύει με επιστημονική ακεραιότητα και αυθεντική σπουδή τον ελληνικό πολιτισμό; Ποιος μελετά την Ελλάδα»;
ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ: «Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη δεν έστειλε τους αρχηγούς των ΕΔ στα νησιά το Πάσχα».
Ίδρυσε κι εσύ κόμμα – μπορείς

Ως πλέον ασήμαντος λοιπόν κάνω 10 προτάσεις. Ίσως φανούν κακές σε μερίδα πολιτών ή τρολ. Κατάργηση κομματικών νεολαιών και φοιτητικών παρατάξεων. Αιτιολόγηση: Αποτελούν μηχανισμούς καταστροφής των πανεπιστημίων και νόθευσης της δημοκρατίας. Πενταπλασιασμός της φορολογίας στα τσιγάρα. Εφαρμογή ποινών μέχρι ισόβια για λαθρεμπόριο τσιγάρων/καπνού. Δεκαπλασιασμός των προστίμων σε παραβάτες του νόμου για κάπνισμα σε δημόσιο χώρο. Μόνιμη αφαίρεση διπλώματος οδήγησης από μεθυσμένους οδηγούς και πρόστιμο μέχρι 100000 Ευρώ, αναλόγως του επιπέδου αλκοόλης. Μέγιστο συνολικό διάστημα που μπορεί κάποιος να είναι βουλευτής ή/και μέλος κυβέρνησης: 6 χρόνια. Εξόφληση των χρεών των κομμάτων με δήμευση της περιουσίας όσων διετέλεσαν υπεύθυνοι-αρχηγοί.

 

https://www.huffingtonpost.gr/ioannis-ioannidis/-5228_b_9769870.html

Ιωάννης Ιωαννίδης, Αρθρογράφος

 

Δεν ξέρω αν δικαιούμαι λόγο για τα κοινά. Είμαι Έλληνας, έχω κάνει το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής δουλειάς μου στην Ελλάδα, υποστηρίζω την Ελλάδα όπου βρεθώ, προσπαθώ να εκφράζω τη γνώμη μου. Σε προηγούμενα άρθρα μου, κάποιοι σχολιάσανε πως αν θέλω να μιλάω για τα κοινά, να γίνω πολιτικός. Να παραδειγματιστώ από τον συμμαθητή μου Κυριάκο Μητσοτάκη και τον συμφοιτητή μου Παύλο Πολάκη, να χτυπήσω σαν άντρας. Να αποφασίσω επιτέλους ποιοι θα θαφτούν τρία μέτρα κάτω από το χώμα: δημόσιοι υπάλληλοι ή δημοσιογράφοι και ιδιώτες. Ακόμα καλύτερα να ηγηθώ κόμματος. Να παραδειγματιστώ από Ζωή, Μπαλτάκο και Γλέτσο. Νέος δόκτωρ Ανδρέας ζιβάνγκο, υπέρμαχος ή νταής. Εμπρός, ίδρυσε κι εσύ κόμμα - μπορείς.

Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Η ίδρυση κόμματος απαιτεί να συντηρείς με την προσωπική αύρα και τα Ευρώ σου βαθυστόχαστους διανοούμενους (παπαγαλάκια), πρότυπα αρετής (εκβιαστές), εγγυητές της σωματικής και ψυχικής σου ασφάλειας (μπράβους και αυλοκόλακες), τεχνοκράτες (οικονομικούς ψυχαναλυτές και ψυχοβγάλτες) κι επικοινωνιολόγους (στρατηγικούς μακιγιέρ). Μετά, όπως λέει ο Ελύτης, θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους - για έρανο στο κόμμα. Να αυτοϊκανοποιείσαι νύχτα-μέρα αυτο-τουϊτάροντας μαζικά τα αποφθέγματά σου.


Αυτό που υποστηρίζω πολλά χρόνια είναι να δοθεί η δυνατότητα λόγου σε σοβαρούς επιστήμονες. Όχι για να γίνουν κομματάρχες, εξουσιαστές ή δικτάτορες, αλλά για να κοινωνήσουν ως απλοί, ισότιμοι πολίτες νέες ιδέες και αξιόλογες εμπειρίες. Υποστηρίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερους σοβαρούς επιστήμονες πολίτες που συνεισφέρουν γνώση και γνώμη στα κοινά, όχι περισσότερους πολιτικούς.

Τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνω συστηματικά δεδομένα για τους Έλληνες με την μεγαλύτερη επιρροή στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Στο τελευταίο μου βιβλίο, «Τractatus για την έκτη φήμη» (Κέδρος, 2016), καταγράφω αναλυτικά έναν-έναν 714 Έλληνες (681 ζωντανούς, 33 αποθανόντες) του κορυφαίου 0,2% των επιστημόνων σε παγκόσμια απήχηση. Οι περισσότεροι έχουν ακουστεί ελάχιστα ή καθόλου στην Ελλάδα. Σχεδόν 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες, αλλά η Ελλάδα τους απαρνιέται. Με μαζική μετανάστευση-προσφυγοποίηση επιστημόνων επί 6 χρόνια, σύμφωνα με τη βάση Scopus η θέση της Ελλάδας σε επιστημονική παραγωγικότητα ανάμεσα στις άλλες χώρες υποχώρησε εκεί που ήταν το 1969 επί δικτατορίας. Σήμερα ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων με διεύθυνση από την Ελλάδα υπολείπεται 10% της Αιγύπτου. Για κάθε επιστημονική δημοσίευση από Ελλάδα αντιστοιχούν 2,5 από Τουρκία.

Ορισμένοι κορυφαίοι επιστήμονες ίσως δεν επιθυμούν να μιλήσουν ή θεωρούν τη χώρα τελειωμένη. Όμως πολλοί ακόμα ελπίζουν και πιστεύουν στην Ελλάδα και θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς είναι ξεγραμμένοι από τα ΜΜΕ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, στερούνται βήματος για να κοινωνήσουν τις θέσεις τους. Ο ίδιος αποκλεισμός ισχύει και για τους περισσότερους πραγματικά κορυφαίους στην τέχνη, επιχειρηματικότητα και κάθε τίμια ανθρώπινη δραστηριότητα. Βήμα προσφέρεται κυρίως στους εκλεκτούς της διακομματικής ηνωμένης αναξιοκρατίας. Κάθε κυβέρνηση ανεξαρτήτως κομμάτων συμπεριλαμβάνει λεφούσι καθηγητών πολύ κάτω του μετρίου.


Ελάχιστοι καλοί (ή καλούτσικοι) επιστήμονες γίνονται πολιτικοί. Όταν το κάνουν, το σύστημα χτίζει βιογραφική καυχησιά. Παράδειγμα: πρώτος ομιλητής στο συνέδριο της ΝΔ ένας επιστήμονας με καλές σπουδές, ο κ. Γούσιας. Μπράβο! Άριστο μήνυμα! Όμως στο πρόγραμμα παρουσιάστηκε ως «Νευροεπιστήμονας με κορυφαίες διακρίσεις, βραβείο NOBELini». Το διαδικτυακό βιογραφικό εκτυφλωτικό για μη ειδικούς. Όμως οι «κορυφαίες διακρίσεις» (όπως το «NOBELini» που ακούγεται σαν Νόμπελ επί το νεανικότερον) είναι όλες έπαινοι για φοιτητές και μεταπτυχιακούς. Δεν φαίνεται να κατέλαβε ποτέ ακαδημαϊκή θέση, έστω χαμηλότατης βαθμίδας. Μόνο 3 δημοσιεύσεις σαν πρώτος συγγραφέας, καμία τα τελευταία 3 έτη (βάση PubMed). Επιστημονική απήχηση (620 αναφορές στο Google Scholar) περίπου το ένα εκατοστό της απήχησης των κορυφαίων Ελλήνων νευροεπιστημόνων (π.χ. Γεώργιος Παξινός [81990 αναφορές], Νίκος Λογοθέτης [37203 αναφορές]) και ένα πεντηκοστό σε σχέση με βιοεπιστήμονες της ίδιας γενιάς (π.χ. Ελευθερία Ζεγγίνη, 28036 αναφορές). Στο ίδιο πρόγραμμα αναφέρονται καμιά εκατοστή άτομα, πολλοί καθηγητές και επιστήμονες. Δυστυχώς, μόνο οι κκ. Δουκίδης και Σταϊκούρας συναγωνίζονται έστω τον κ. Γούσια σε διεθνείς αναφορές. Διαβάζοντας πολλά βιογραφικά, ένιωσα ασφυξία. Βοήθεια, οξυγόνο! Προσκεκλημένος πρώτος ομιλητής τη δεύτερη μέρα ο υπουργός παιδείας κ. Φίλης: η Αυγή του παρόντος προσκεκλημένη από την αυγή του μέλλοντος παρελθόντος. Στο φόντο, Χρυσή Αυγή.

Θα ακούσουμε ποτέ κορυφαίους ή μόνο νομπελίνια; Ίσως κάποια ΜΜΕ προτιμούν σταθερά τον συνεσταλμένο τηλεβιβλιοπώλη που δε μετρά ούτε 30000 τηλεοπτικές εμφανίσεις ή την χιλιοστή εκτόξευση πυραύλων Κουμουτσάκος-Γεροβασίλη στο Κέιπ Σαχλάβεραλ. Όμως όσοι υγιείς δημοσιογράφοι υπάρχουν, ας δουν τον κατάλογο των κορυφαίων επιστημόνων και ας τους προσφέρουν βήμα. Σαν αρχή, ας κάνει ο καθένας 10 σύντομες προτάσεις για την Ελλάδα: 5 απτόμενες του γνωστικού του αντικειμένου και 5 για γενικότερα θέματα.

Φυσικά, κανένας δείκτης επιστημονικής επιρροής δεν είναι τέλειος κριτής. Υπάρχουν πιθανόν αρκετοί άλλοι εξίσου σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες. Εκτός των 681 του κορυφαίου 0,2%, υπάρχουν χιλιάδες αξιολογότατοι στο κορυφαίο 5-10% που επίσης έχουν πολλά χρήσιμα να πουν, αλλά που επίσης συνήθως φιμώνονται. Ας ξεκινήσουμε από κάπου. Ας στερηθεί ο ελληνικός λαός λίγη τηλεθέαση Βούτση, Ζουράρι, Γιακουμάτου ή Λοβέρδου. Ας ακούσει αντ' αυτών τους Κώστα Σούκουλη, Χρήστο Ουζούνη, Κώστα Κουρκουμπέτη, Νίκο Κυρπίδη, Δημήτρη Κοντογιάννη, Χριστόδουλο Φλούδα, Χρύσα Κουβελιώτου, Αλέξανδρο Σταματάκη, Ευαγγελία Δεμερούτη, Κωνσταντίνο Σιούτα, Γιάννη Λάμπρη, Βασιλική Μπουσιώτη, Ξενοφώντα Βερύκιο, Κωνσταντίνο Βαγενά, Δώρο Θεοδώρου, Σπύρο Μακρυδάκη, Νίκο Ντουμάνη, Βασίλη Γοργούλη, Τίμο Σελλή, Κωνσταντίνο Σεντικίδη, Νίκο Φραγκογιάννη, Λυδία Καβράκη, Θέμη Λαζαρίδη, Μαρία Κανακίδου, Σπύρο Πανδή, Βασίλη Κολιάτσο, Ιωάννη Τόλη, Αναστασία Αϊλαμάκη, Κωνσταντίνο Παπαδιά, Χρίστο Παπαδημητρίου, Σάββα Δημόπουλο, Διομήδη Σπινέλλη, Ντέμη Χασάμπη, Άρτεμη Χατζηγεωργίου, Ηλία Κουτσουπιά - και εκατοντάδες άλλους εξίσου άριστους.

Από τους 681, γνωρίζω μόνον έναν εντελώς ασήμαντο. Έχω αποδείξεις ατράνταχτες της ασημαντότητάς μου. Π.χ, όταν εκλέχτηκα καθηγητής στην Ελλάδα, υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας γυμνασιακής μόρφωσης ακύρωσε την εκλογή. Στερούμαι ελαχίστων ακαδημαϊκών προσόντων, έκρινε. Αξιολογότατος συνάδελφος με συμβούλεψε πώς έκαμψε ανάλογες αντιστάσεις κομματανθρώπων στον δικό του διορισμό. Είχε μια φίλη καθαρίστρια στο υπουργείο. Χαράματα, ενώ σφουγγάριζε, η καθαρίστρια μετέφερε τον φάκελο στο επόμενο γραφείο. Εγώ ο αλαζόνας αρνήθηκα να χριστώ καθηγητής από καθαρίστρια. Περίμενα η Σχολή να ξαναπιστοποιήσει τα ελάχιστα προσόντα μου.

Ως πλέον ασήμαντος λοιπόν κάνω 10 προτάσεις. Ίσως φανούν κακές σε μερίδα πολιτών ή τρολ. Μετά την ανοιχτή επιστολή μου, συμπολίτης απευθύνθηκε επιτιμητικά στο Στάνφορντ. Δηλώνοντας υπερήφανο μέλος της ΝΔ ζήτησε να με επιπλήξουν και να ζητήσω δημόσια συγγνώμη. Ακόμα γελάνε οι συνάδελφοι. Σε άλλη τοποθέτηση, συριζαίος σχολιαστής ευχήθηκε: «κάποιος υπεύθυνος από το υπουργείο παιδείας να σε στείλει στο σπίτι σου γιατί είσαι επικίνδυνος για τα παιδιά». Φίλοι επικριτές, είθε ο παλαιονεοκομματισμός να αναδείξει Μεγαλέξανδρο, τον όποιο Τσιπρομητσοτάκη. Αν οι προτάσεις είναι κακές, οι προτάσεις των άλλων 680 θα είναι καλύτερες. Δώστε ευκαιρίες να μιλήσουν.ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΡΕΥΝΑ

1. Κατάργηση κομματικών νεολαιών και φοιτητικών παρατάξεων. Αιτιολόγηση: Αποτελούν μηχανισμούς καταστροφής των πανεπιστημίων και νόθευσης της δημοκρατίας.

2. Επένδυση του όποιου πλεονάσματος σε έρευνα-τεχνολογία. Αποφάσεις για κατανομή σε συγκεκριμένες δράσεις από εκτελεστική ομάδα με μέλη μόνο φιλέλληνες κατόχους βραβείου Νόμπελ. Αιτιολόγηση: κάθε 1% επένδυση σε έρευνα-τεχνολογία αυξάνει το ΑΕΠ 3-5%.

3. Δυνατότητα πρόσληψης καθηγητών/ερευνητών που χρηματοδοτούν οι ίδιοι το μισθό και την ομάδα τους με συναγωνιστική χρηματοδότηση από το εξωτερικό ή από ευεργέτες και με μισθολόγιο ανταγωνιστικό έναντι κορυφαίων διεθνών ιδρυμάτων. Αιτιολόγηση: Μηδενικό κόστος για το κράτος και πολλά πλεονεκτήματα. Προσέλκυση των καλύτερων απαιτεί αριστεία, κίνητρα και ατομική πρωτοβουλία.

Διαφήμιση

ΥΓΕΙΑ

4. Πενταπλασιασμός της φορολογίας στα τσιγάρα. Εφαρμογή ποινών μέχρι ισόβια για λαθρεμπόριο τσιγάρων/καπνού. Δεκαπλασιασμός των προστίμων σε παραβάτες του νόμου για κάπνισμα σε δημόσιο χώρο. Αιτιολόγηση: Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στον κόσμο. Το κάπνισμα στερεί κατά μέσο όρο 10 έτη ζωής από τους καπνιστές. Βλάπτει σοβαρότατα τους υπόλοιπους. Το κόστος του καπνίσματος σε βάθος χρόνου υπερβαίνει το συνολικό χρέος της Ελλάδας.

5. Μόνιμη αφαίρεση διπλώματος οδήγησης από μεθυσμένους οδηγούς και πρόστιμο μέχρι 100000 Ευρώ, αναλόγως του επιπέδου αλκοόλης. Τα πρόστιμα διατίθενται για βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου και για διαρρύθμιση δρόμων φιλικών σε πεζούς και ποδηλάτες. Αιτιολόγηση: 80% των θανάτων από τροχαία συμβαίνουν με επίρροια αλκοόλ. Το κόστος των τροχαίων αντιστοιχεί σε 3% του ΑΕΠ ετησίως.

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

6. Μέγιστο συνολικό διάστημα που μπορεί κάποιος να είναι βουλευτής ή/και μέλος κυβέρνησης: 6 χρόνια. Μείωση των βουλευτών σε 100 και εκλογή 50 βουλευτών με κλήρωση από όλους τους πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο. Αιτιολόγηση: Η διαφθορά συντηρείται από δια βίου διαπλεκόμενους πολιτικούς καριέρας.

7. Εξόφληση των χρεών των κομμάτων με δήμευση της περιουσίας όσων διετέλεσαν υπεύθυνοι-αρχηγοί. Αιτιολόγηση: Στις ΗΠΑ, με χρηματικά μεγέθη 100 φορές μεγαλύτερα, όταν το Δημοκρατικό κόμμα ξόδεψε μερικές χιλιάδες δολλάρια πλέον όσων συγκέντρωσε, θεωρήθηκε σκάνδαλο.

8. Εθελουσία παραίτηση των σημερινών Ελλήνων πολιτικών ηγετών από το δημόσιο βίο και έρανος για ανέγερση ανδριάντα κάθε εκούσια παραιτημένου ηγέτη που πάει σπίτι του αντί να συνεχίζει να ρημάζει την Ελλάδα. Αιτιολόγηση: Στοιχειώδες φιλότιμο.

Διαφήμιση

9. Εφαρμογή των νόμων του κράτους. Θέλετε και αιτιολόγηση;

10. Από όλους μας εξαρτάται.

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ: «Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥΣ, Ο ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΤΗΣ, ΠΟΥ ΑΡΜΕΓΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, Ο ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟ: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ. Η ΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ».


Η προφητική επιστολή κατά Μητσοτάκη από τον καθηγητή του Stanford Γιάννη Ιωαννίδη


Η επιστολή αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε από τη Huffington Post (ελληνική έκδοση) σχεδόν αμέσως μετά από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγεία της Νέας Δημοκρατίας. Η επιστολή με μια δριμύτατη κριτική για το «καλύτερο βιογραφικό της χώρας», όπως γράφει ο καθηγητής του Stanford Γιάννης Ιωαννίδης, αποτελεί κόλαφο για τον τότε νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για το σύνολο της πολιτικής ελίτ της χώρας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας και στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Stanford, γράφει με μια σχετική οικειότητα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προφανώς γιατί υπήρξαν συμμαθητές στο σχολείο.  

«Η γραμματέας που προσέλαβα έχει περισσότερα προσόντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Απλώς δεν ξεκινάνε όλοι την καριέρα τους από διευθυντές τραπεζικών ομίλων… Υπάρχουν Έλληνες με καλύτερο βιογραφικό από αυτό του αρχηγού της ΝΔ, αλλά είναι άνεργοι».

 

«Ανοιχτή επιστολή στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας

Ιωάννης Ιωαννίδης

Άκουσα την ομιλία στην κοινουβουλευτική ομάδα του κόμματός σας. Γενικά τα είπατε πολύ ωραία, είστε ικανός ρήτορας. Στρωτός λόγος και αρκετά λογικά ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα. Ειδικά όταν είπατε ότι τιμάτε την αριστεία, κόντεψα να λιποθυμήσω απ’ τη χαρά μου. Όμως γρήγορα συνήλθα, ενθυμούμενος ότι οι κομματικοί σας σύντροφοι κατέχουν εξίσου πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ αναξιοκρατίας και μετριοκρατίας όσο και οι κομματικοί σας αντίπαλοι – με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης σας χειροκροτήσανε μεν οι από κάτω, αλλά αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι στα έδρανα δεν μου φάνηκαν και πολύ χαρούμενοι με τη ζωή τους.

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, ως παλιός συμμαθητής και ασήμαντος απλός πολίτης θέλω δημόσια να σας δώσω συγχαρητήρια και για την εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ και γιατί πληροφορήθηκα ότι έχετε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Ίσως είμαι στενόμυαλος, αλλά φοβάμαι ότι όλα τα κόμματα βλάπτουν τη Συρία το ίδιο, όπως έγραφε και ο Καβάφης πολύ πριν η Ελλάδα γίνει Συρία.

Το ότι διαθέτετε ένα από τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας έγινε αρχικά αντιληπτό στο πανελλήνιο σε προεκλογική συνέντευξή σας σε δημοφιλή τηλεπερσόνα. Ως κακομοίρης επιστήμονας πρέπει να αναγνωρίσω πως πλέον οι πιο πιστευτές πηγές επιστημονικών πληροφοριών είναι πρωτίστως οι τηλεπερσόνες και έπονται σε απόσταση αναπνοής τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ. Μετά από αυτή την βιογραφική αποκάλυψη, επικρατήσατε απέναντι σε τρεις τιτάνες του δεξιού πνεύματος. Τώρα ηγείστε ενός κόμματος που, επειδή τιμά την αριστεία και εστιάζει στην παιδεία, έχει εξαποστείλει ως ευρωβουλευτή για να εκπολιτίσει την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού και παιδείας τον γίγαντα ποδοσφαιριστή Ζαγοράκη. Τρέμω να αναφέρω τα ονόματα δεκάδων άλλων φωστήρων του κόμματος που έχουν εξαθλιώσει σεμνά και ταπεινά την Ελλάδα επί έτη πολλά. Για να είστε αρχηγός πλέον όλων αυτών, πρέπει να διαθέτετε όχι απλώς ένα από τα καλύτερα, αλλά το καλύτερο βιογραφικό της χώρας – και πάλι λίγο είναι ίσως για να τα βγάλετε πέρα.

Δεν αστειεύομαι- ή, ορθότερα, δεν αστειεύομαι μόνο. Γνωρίζω ότι έχετε σπουδάσει σε εξαιρετικά πανεπιστήμια. Τα ίδια προσόντα (άριστα σε πτυχίο και μεταπτυχιακά σε εξαιρετικά πανεπιστήμια) έχει και μια κοπέλα που προσλάβαμε πέρυσι σαν βοηθό γραμματέα της γραμματέως σε ένα τμήμα που διευθύνω στο Στάνφορντ. Δεν κάνω αυτή τη σύγκριση για να τη μειώσω, η κοπέλα είναι ικανότατη και πανέξυπνη. Απλώς δεν ξεκινάνε όλα τα παιδιά την καριέρα τους από διευθυντής τραπεζικού ομίλου και πάνω.

Γνωρίζετε βέβαια ότι από ακαδημαϊκή άποψη υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες Έλληνες με μεγαλύτερη απήχηση από εσάς στην επιστημονική βιβλιογραφία, κυρίως νεότεροι, και πολλοί από αυτούς άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σε πράγματα άσχετα με την επιστήμη τους. Γνωρίζετε επίσης ότι από επαγγελματική άποψη υπάρχουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες με άριστες περγαμηνές και μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία από εσάς που όμως είναι άνεργοι ή απελπιστικά χαμηλόμισθοι. Απλώς εσείς τα καταφέρατε και πήγατε μπροστά, και εύγε.

Αυτοί ακόμα δυστυχώς ψάχνονται – ελπίζοντας να μη χρειαστεί να ψάχνουν και σκουπιδοντενεκέδες. Σας παρακαλώ, όσο ψηλά κι αν φτάσει το άστρο σας, μην ξεχάσετε όλους αυτούς τους αποτυχημένους που ίσως τελικά θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη, αν υπήρχε στοιχειώδης ισοπολιτεία και αξιοκρατία.

Άκουσα την ομιλία στην κοινουβουλευτική ομάδα του κόμματός σας. Γενικά τα είπατε πολύ ωραία, είστε ικανός ρήτορας. Στρωτός λόγος και αρκετά λογικά ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα. Ειδικά όταν είπατε ότι τιμάτε την αριστεία, κόντεψα να λιποθυμήσω απ’ τη χαρά μου. Όμως γρήγορα συνήλθα, ενθυμούμενος ότι οι κομματικοί σας σύντροφοι κατέχουν εξίσου πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ αναξιοκρατίας και μετριοκρατίας όσο και οι κομματικοί σας αντίπαλοι – με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης σας χειροκροτήσανε μεν οι από κάτω, αλλά αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι στα έδρανα δεν μου φάνηκαν και πολύ χαρούμενοι με τη ζωή τους. Πολλές κατεβασμένες φάτσες και πολλή βλεφαρόπτωση με κροκοδειλίσιο βλέμμα διαπίστωσα. Πολλοί βήχανε, και δεν έφταιγε μόνο η χειμερινή έξαρση ιώσεων για τα συγκοπτικά βηχαλάκια.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι, όταν είπατε ότι η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα: ότι διέθετε και συνεχίζει να διαθέτει τέλειους πολιτικούς. Απλώς δε διαθέτει τίποτε άλλο. Οι πολιτικοί της είναι τόσο τέλειοι και καταλαμβάνουν τόσο χώρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι που δεν αφήνουν τίποτε άλλο να ανθίσει. Αν ο τέλειος πολιτικός ορίζεται ως αυτός που μπορεί να πείθει, ο λαός μας παράγει αστείρευτα ταλέντα. Τετριμμένα γνωστό παράδειγμα: χαρισματικός ασύλληπτος ιδεοληπτικός καταστρέφει με εντατικούς ρυθμούς την Ελλάδα επί επτά μήνες, καταπατά ασύστολα όλα όσα είχε υποσχεθεί, δίνει ρεσιτάλ διαχειριστικής ανικανότητας. Έστω κι έναν Έλληνα (πέρα από τα ξαδελφάκια του) να έπειθε να τον ξαναψηφίσει, θα του έβγαζα το καπέλο για μεγαλοφυία στην τέχνη της πειθούς. Κι όμως έπεισε κάπου 2 εκατομμύρια και ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός. Η απατεωνιά μαγικά μεταμορφώνεται σε χάρισμα.

Άλλο λαμπρό παράδειγμα: αρρενωπό μοντέλο που λανσάρει κομμώσεις γουλί, παρδαλά πουκάμισα και σακάκια με κόκκινη ρίγα πείθει εκατομμύρια Έλληνες και ακόμα περισσότερους ξένους ότι είναι διαπρεπής οικονομολόγος, χωρίς να έχει δημοσιεύσει ποτέ έστω και μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα από τα 30 καλύτερα περιοδικά οικονομικών επιστημών. Τον αναφέρω γιατί αυτός ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του τίτλου του καλύτερου βιογραφικού της χώρας στα τοπικά καλλιστεία μετριότητας.

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Δημοσιογράφος που χρειάζεται διερμηνέα για να συνεννοηθεί με αγγλόφωνους επενδυτές ηγείται απτόητος κόμματος που πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Άλλη αρχηγός κόμματος, συνταξιούχος από τα σαράντα κάτι, πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι στοχεύει στην παραγωγική ανάπτυξη. Άλλος καλός κύριος πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι ο Στάλιν ζει. Άλλοι πείθουν τόσους ή και περισσότερους για ακόμα πιο απίθανα πράγματα.

Σίγουρα έχουμε τέλειους πολιτικούς, να το χωνέψουμε αυτό. Μπορούμε όμως να έχουμε και τίποτε άλλο; Υπάρχει κάποια πιθανότητα να αφήσουμε ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενό τους και που δεν έχουν καμία διάθεση, κανένα ταλέντο, καμία κλίση για την πολιτική, το συνδικαλισμό, την κομματική συμμετοχή, τις επιτροπές και τα γραφεία των κομματαρχών, να κάνουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν το έργο τους; Υπάρχει περιθώριο για κάποιο έργο, δημιουργία, ποιότητα, καινοτομία εκτός από την πολιτική στη χώρα;

Κάτι αντίστοιχο είχα ρωτήσει παλιότερα και τον κ. Τσίπρα σε ένα κείμενό μουκαι απάντησε σαφέστατα με τις πράξεις του: Όχι. Κάτι τέτοια δυσοίωνα ερωτήματα εξακολουθώ να θέτω, ο απαισιόδοξος. Και εκεί πάνω έρχεστε κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, με το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Κάποιες φορές που σας ακούω, λέω, «Κοίτα, λες αυτός να είναι αληθινός αξιοκράτης επιτέλους, απίστευτο!» Αλλά έπειτα ακούγεται το κοφτό βηχαλάκι, κοιτάω ποιοι σας συντροφεύουν ολόγυρα, και θυμάμαι πάλι περί τίνος πρόκειται.

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, εύχομαι καλή επιτυχία, και σε εσάς και σε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες πολιτικούς όλων των κομματικών χώρων. Είστε τόσο τέλειοι που, με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού που πρεσβεύετε και όπως προβλέπει η θεωρία επιβίωσης του καταλληλότερου, έχετε επιτυχημένα εκδιώξει σχεδόν όλους τους υπόλοιπους πολίτες από τη χώρα κυριολεκτικά ή ψυχικά. Να μην ανησυχείτε καθόλου, δεν πρόκειται για γενοκτονία, μια μικρή εθνοκάθαρση είναι μόνο, όπως θα έλεγε και ο αιώνιος φοιτητής υπουργός παιδείας. Κοιτάξτε να μας διαιωνίσετε εσείς οι πολιτικοί τουλάχιστον, μιας κι εμείς οι Έλληνες σβήνουμε.

Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, να την χαίρεστε και να τη νέμεστε, την κερδίσατε με το σπαθί σας, με τα καλύτερα βιογραφικά σας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με εσάς, θα βρούνε δουλειές και οι τηλεπερσόνες, τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ, και οι υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων Siemens για πολιτική διαφήμιση. Ίσως αρκούν αυτά τα μοντέρνα επαγγέλματα για τη χώρα.

Ελπίζω τελικά να σταθείτε συνεπής στις αξίες σας, όποιες κι αν είναι αυτές. Δεν ξέρω όμως αν μπορείτε. Τι να πω, προσπαθήστε. Για παράδειγμα, με βάση το αξιακό σας σύστημα, στις ΗΠΑ μια επιχείρηση που χρωστάει τεράστια ποσά και βλάπτει κραυγαλέα το δημόσιο συμφέρον, δεν αλλάζει απλώς κτίριο headquarters για να πληρώνει λιγότερο ενοίκιο. Κανονικά, θα πρέπει να κηρυχθεί χρεοκοπημένη και οι ηγέτες της να οδηγηθούν σε δίκη και πιθανότατα στη φυλακή.

Με βάση αυτές τις αξίες, ένα κόμμα που χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ θα έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία και οι ηγέτες του να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε καλά ακόμα, αλλά είστε πλέον ο ηγέτης αυτού ακριβώς του κόμματος».


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

3 σχόλια:

 1. ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποκαλύπτουν πως επιχειρηματίες και πολιτικοί επιχείρησαν να τους δωροδοκήσουν για να υλοποιήσουν το βρώμικο σχέδιο να μπλοκάρουν ένα κόμμα. Δικαστές συναντώνται σε σπίτια… για να πάρουν γραμμή πως θα κινηθούν και τι θα πράξουν.
  Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Ντογιάκος Παναθηναϊκάκιας έφθασε σε αυτό το αξίωμα, γιατί έκανε όλες τις βρώμικες δουλειές των πολιτικών.
  Ο Άρειος Πάγος, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος, χορεύει στα κελεύσματα των υπουργών της κυβέρνησης…
  ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρώην πρόεδρος του ΣτΕ για αποκλεισμό «κόμματος Κασιδιάρη»: «Η κυβέρνηση καταλύει την συνταγματική τάξη».
  «Η τυχόν δικαστική νομιμοποίηση του αποκλεισμού του κόμματος θα δημιουργήσει μία διαρκή ρευστότητα στην λειτουργία της Δημοκρατίας».
  Με άρθρο-κόλαφο κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος την καταγγέλλει ότι «καταλύει την συνταγματική τάξη» με τις γνωστές τροπολογίες για αποκλεισμό του «κόμματος Κασιδιάρη»
  «Είναι πρόδηλο ότι το «σύστημα», που κατεβλήθη προσπάθεια να δομηθεί εντός του εκλογικού νόμου, είναι αντίθετο προς τη συνταγματική τάξη» αναφέρει και ξεκαθαρίζει ότι η απαγόρευση στο κόμμα του Κασιδιάρη δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της εκάστοτε Βουλής, αλλά μόνο μιας αναθεωρητικής Βουλής που αποστολή έχει την αναθεώρηση του Συντάγματος, αναφέρει στο άρθρο του σε γνωστή εφημερίδα.
  «Το σύνολο των νομοθετικών νεωτερισμών είναι έργο αναθεωρητικού νομοθέτη, εξ ου και η τυχόν δικαστική τους νομιμοποίηση θα δημιουργήσει μία διαρκή ρευστότητα στη λειτουργία της δημοκρατικής αρχής και δη στη σπουδαιότερη πρακτική της εκδήλωση: στο δικαίωμα των πολιτών να προσδιορίζουν κατά το δοκούν τη σύνθεση της Βουλής» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πέθανε ο Βασίλειος Μαρκεζίνης μετά από μακροχρόνια μάχη με σοβαρή ασθένεια.
  Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης, υπέφερε χρόνια από άνοια και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών, στην Οξφόρδη, όπου ζούσε μόνιμα.
  Ήταν σπουδαίος Έλληνας νομικός και πανεπιστημιακός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

  Ποιος ήταν ο Βασίλειος Μαρκεζίνης
  Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1944 και είναι γιος του πολιτικού Σπύρου Μαρκεζίνη. Έλαβε το πτυχίο του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό 10 και το πρώτο του διδακτορικό με άριστα. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου, όπως επίσης και του Πανεπιστήμιου του Λάιντεν (Ολλανδίας) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 ως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου. Επιπλέον, έχει διδάξει σε είκοσι πέντε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, έχει συγγράψει τριάντα τρία βιβλία και πάνω από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε νομικά περιοδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και κινεζικά. Είναι Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας Αθηνών, ξένος Εταίρος της Βελγικής, της Ολλανδικής και της Ιταλικής Ακαδημίας (Academia dei Lincei), όπως επίσης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Από το 1997 φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Συμβούλου της Βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας (Queen’s Counsel), ενώ από το 2000 είναι Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος του Πρώτου Προέδρου του Γαλλικού Ακυρωτικού (Cour de Cassation). Από το 2007 είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
  Έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας (2004), ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από τη Γαλλία (2006), καθώς και ο Ανώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από τη Γερμανία (2005). Το 2005 έλαβε τον τίτλο του Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για τις εξαίρετες υπηρεσίες που έχει προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις, έτσι λοιπόν στη Βρετανία φέρει τον τίτλο Sir (σερ).

  Στα πρόσφατα έργα του, ασχολείται με την κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τοποθετεί την έναρξη της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος στην αποστασία του 1965 και την ανατροπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου με εξωθεσμικό τρόπο, ενώ από τους ηγέτες της Μεταπολίτευσης επαινεί τον Ανδρέα Παπανδρέου για σωστή και πατριωτική εξωτερική πολιτική.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...