ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

05 Σεπτεμβρίου 2022

Eurasia Daily: «Προτεραιότητες για Τουρκία η εξομάλυνση σχέσεων με Ισραήλ και η ισλαμική συμμαχία κατά Ελλάδας».

 

 

 

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΪΦΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

 



ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ







  Ο ΕΡΝΤOΓΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΕ ΡΑΒΒΙΝΟΥΣ

 

Στο πλαίσιο ενός αυξανόμενου αριθμού συγκρούσεων στον κόσμο, μερικές φορές παρουσιάζονται σπάνιες εξαιρέσεις όταν οι χώρες υποχωρούν και αρνούνται να αντιμετωπίσουν. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρόσφατη εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, γράφει η ρωσική Eurasia Daily.

Το φινάλε της ομαλοποίησης μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ημερομηνία 17 Αυγούστου, στην οποία ανακοίνωσε την πρόθεση των δύο χωρών να διορίσουν πρεσβευτές. 

 

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Ο πρώτος και πιο προφανής λόγος για την θέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι η επιθυμία του Ερντογάν να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

Παρά τις φιλοδοξίες της στην εξωτερική πολιτική, η Τουρκία δεν μπορεί να διατηρήσει οικονομικά τις συγκρούσεις με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιπλέον, η οικονομία σήμερα είναι ο τομέας που μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023 και να τον οδηγήσει σε πολιτική κατάρρευση.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία. Στο πλαίσιο της οικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, η οποία συνδέεται με σοβαρό κόστος, η Τουρκία έχει την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει τους Ευρωπαίους και τους Ρώσους χωρίς να συμμετέχει στην αντιπαράθεση των κυρώσεων.

Η μη ευθυγράμμιση με αντιρωσικές κυρώσεις και η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε νησί οικονομικής ευημερίας στο πλαίσιο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν ακόμη νιώσει πλήρως τις συνέπειες της οικονομικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Για τον Ερντογάν, η οικονομική σταθεροποίηση θα είναι ένα ατού που μπορεί να χρησιμοποιήσει στον πολιτικό αγώνα ενάντια στην αντιπολίτευση, η οποία είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι ο ίδιος.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ενέργεια. Είναι σημαντικό για την Τουρκία να τορπιλίσει επιτέλους το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τον Ιανουάριο του 2022 για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο EastMed (Eastern Mediterranean Pipeline) είναι ένα έργο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, το οποίο υποτίθεται ότι θα παρείχε φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Ισραήλ Λεβιάθαν και το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο EastMed είναι εξαιρετικά ασύμφορος για την Άγκυρα, αφού αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου όχι μόνο παρακάμπτει το έδαφος της Τουρκίας, αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά συμφέροντα  Κατεχόμενης Κύπρου, της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Για την Τουρκία, η ιδανική επιλογή θα ήταν η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω τουρκικού εδάφους προς την Ευρώπη.

 Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ έκανε ένα τέτοιο σενάριο πιο ρεαλιστικό.

Υποστήριξη από μουσουλμανικές χώρες

Ωστόσο, η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα πάψει να τοποθετείται ως προστάτης των μουσουλμάνων. 

Η απόχρωση είναι ότι σε αυτό το στάδιο η Άγκυρα χρειάζεται αλληλεγγύη και υποστήριξη από τις μουσουλμανικές χώρες σε άλλους τομείς.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε στον αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ένας χάρτης στον οποίο όλα τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο είχαν χαρακτηριστεί ως τουρκικά εδάφη σύμφωνα με την Εθνική Δέσμευση του 1920.  

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα δεν θα μπορέσει να το πραγματοποιήσει μόνη της, επομένως η Τουρκία αναπτύσσει μια στρατιωτικοπολιτική συμμαχία με το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 σχετικά με τα δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Δυτικής Θράκης.

Με άλλα λόγια, η ισλαμική αλληλεγγύη στη σύγκρουση με την Ελλάδα είναι πλέον πιο σημαντική για την Άγκυρα.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

4 σχόλια:

  1. Εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου: Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμα - Θα είναι ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

    Για τα εμβόλια κατά του καρκίνου και τον τρόπο που αυτά θα λειτουργούν μίλησε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Θάνος Δημόπουλος, εξηγώντας ότι θα είναι προσωποποιημένα για τον κάθε ασθενή και θα αντιμετωπίζουν όχι απλά τον τύπο του όγκου αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νόσου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι έτοιμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.
    Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τα εν λόγω εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία mRNA που όλοι γνωρίσαμε μέσα από την Covid 19.
    Τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αποτελούν μια συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη μορφή εξατομικευμένης ιατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου. Η λογική είναι ότι κάθε ασθενής έχει τον δικό του καρκίνο και κάθε εμβόλιο θα είναι προσωποποιημένο.
    Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, είπε παράλληλα πως «το σκεπτικό να αναπτύξουμε εμβόλια χρησιμοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα ή στοιχεία των καρκινικών κυττάρων για να αντιδράσει ο οργανισμός είναι πολύ παλιό. Αλλά η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη γιατί δεν είχαμε τρόπο να ενεργοποιήσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα του αρρώστου. Με το MRNA, το οποίο τώρα είναι πιο σταθερό και μπορούμε να το χορηγούμε, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού, η ενεργοποίηση είναι πολύ μεγαλύτερη».
    Ποιες μορφές καρκίνου θα αφορούν
    Σχετικά με το σε ποιες μορφές καρκίνου έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική η τεχνολογία MRNA, ο ίδιος εξήγησε:
    «Αυτή είναι μία διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη και σε μελέτη σε πολλούς όγκους. Κατά προτεραιότητα όγκοι, οι οποίοι είναι σε αλληλεπίδραση με το ανοσολογικό σύστημα, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του νεφρού, ο καρκίνος του πνεύμονα. Επομένως είναι μία τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε εμβόλιο κατά του καρκίνου για να ενεργοποιήσουμε το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς, να επιτεθεί στον καρκίνο, μέσω της έκφρασης νέου αντιγόνου».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αεροπορική συμφωνία με την Τουρκία ενέκρινε η ισραηλινή κυβέρνηση.
    Τα ισραηλινά αεροσκάφη θα μπορούν να προσγειώνονται & να απογειώνονται από την Κωνσταντινούπολη.
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Yair Lapid, με μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε πως η κυβέρνηση ενέκρινε αεροπορική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία προβλέπει ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη θα μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται από την Κωνσταντινούπολη και άλλους προορισμούς στην Τουρκία.
    Η συμφωνία είπε πως θα ωφελήσει «τους ισραηλινούς επιβάτες και την ισραηλινή αεροπορία».
    Ο Γιάιρ χαιρέτισε τη συμφωνία ως «ένα σημαντικό στρατηγικό βήμα προς τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών»..
    «Το επόμενο βήμα είναι ο διορισμός πρεσβευτών», πρόσθεσε.
    Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις διορίζοντας πρεσβευτές.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Toyota – Μετατρέπει τα εργοστάσια παραγωγής κινητήρων σε μονάδες παραγωγής μπαταριών.
    Η Toyota συνεχίζει να σημειώνει προόδους στο σχέδιο εξηλεκτρισμού της γκάμας της και ως μέρος του πλάνου επενδύσεων ύψους 5.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα μετατρέψει κάποια από τα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής κινητήρων εσωτερικής καύσης, σε μονάδες παραγωγής μπαταριών.
    Συγκεκριμένα, τόσο το εργοστάσιο στη Shimoyama όσο και στο Miochi, αμφότερα κοντά στα κεντρικά της Toyota, θα υποστούν τις απαραίτητες μετατροπές και αναβαθμίσεις ώστε να παράγουν μπαταρίες για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της ιαπωνικής φίρμας, με την λειτουργία τους να διαχειρίζεται η κοινοπραξία με όνομα Prime Planet Energy & Solutions, που δημιούργησαν γι’ αυτόν τον σκοπό η Toyota με την Panasonic. Η κίνηση του ιαπωνικού κολοσσού αποκτά ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι λίγες οι… Κασσάνδρες που προειδοποιούν για απώλεια θέσεων εργασίας από την στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Η Toyota, με την σταδιακή μετατροπή των εργοστασίων που κατασκευάζουν κινητήρες και την επανεκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού επιλέγει τον δρόμο της ελεγχόμενης εξέλιξης – μία επιλογή που έχει την στήριξη του προέδρου της, Akio Toyoda ο οποίος πιστεύει ακράδαντα στην διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά την μετάβαση στη νέα εποχή.
    Να υπενθυμίσουμε πως η επένδυση των 730 δισεκατομμυρίων yen ή περίπου 5.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την τρέχουσα ισοτιμία αποσκοπεί στην δραστική επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Toyota όσον αφορά στις μπαταρίες, αυξάνοντας την από τις 6 GWh τον περασμένο Μάιο στις 46 GWh όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στα υπάρχοντα εργοστάσια και η κατασκευή των νέων. Για να υποστηρίξει δε, την μεσοπρόθεσμη στρατηγική της που αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα θα οδηγήσει τις Toyota και Lexus στην πώληση 3.5 εκατομμυρίων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ετησίως μέχρι το 2030, ο ιαπωνικός γίγαντας θέλει να έχει ένα δίκτυο παραγωγής μπαταριών ικανό για 280 GWh – είναι εύκολο να καταλάβεις λοιπόν ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω επενδύσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άρθρο στην Die Welt, (Μάριον Σέντκερ): η Τουρκία προετοιμαζόμενη για πόλεμο με την Ελλάδα, ακολουθεί μια ακολουθία βημάτων:
    πρώτα, μυστικές συζητήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη,
    στη συνέχεια διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις,
    ακολουθούν πολεμικές ασκήσεις υψηλού κόστους,
    το επόμενο στάδιο είναι οι προειδοποιητικές βολές
    και μετά ακολουθεί η όποια επίθεση.
    Σύμφωνα πάντα με την Welt, η Τουρκία τον Αύγουστο 2022 βρισκόταν στη φάση 2, δηλαδή των στρατιωτικών γυμνασίων και εισερχόταν στην φάση 3, των πολεμικών γυμνασίων ή «ελιγμών πολέμου», καθώς στα τέλη Αυγούστου το ναυτικό της πήρε θέση, ενώ στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινούσε μεγάλη στρατιωτική άσκηση βορειοδυτικά της Κύπρου.
    Ερμηνεύοντας τις κινήσεις Ερντογάν η Welt έγραφε ότι η σταδιακή διαμάχη του για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο έχει μόνο έναν σκοπό: να εξασφαλίσει την εξουσία του και να ενώσει τους Τούρκους πίσω του.
    Ο μετασχηματισμός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ανακάλυψη ενός φερόμενου προσοδοφόρου πεδίου φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που είχε ήδη βρεθεί το 2004 και η κόντρα με την Ελλάδα είναι οι ψηφίδες ενός σχεδίου μέσω του οποίου θέλει να αποσπάσει την προσοχή του τουρκικού λαού από το να στραφεί εναντίον του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...