ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

10 Ιουνίου 2024

Εξαιρετική διεθνής έρευνα με επικεφαλής τον Έλληνα επιστήμονα δρ Ευάγγελο Γιαμπαζολιά απέδειξε ότι η Βιταμίνη D αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου και προστατεύει από τον καρκίνο


 


ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ «ΕΚΛΟΓΕΣ» ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2023 ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΝ 2.115.322 ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ, (ΤΟ 21% ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ή ΤΟ 40,56% ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ). ΤΗΝ 9η ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ, 1.125.692 ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ (ΤΟ 12% ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Ή ΤΟ 28,31% ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ). ΜΟΝΟ 1.125.692 ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

 

  Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το μεταπτυχιακό του στην Κλινική Βιοχημεία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία του Καρκίνου από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Στίφεν Τέιτ, με υποτροφία από τον ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK» (CRUK). Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής εργάστηκε στο «CRUK Scotland Institute», όπου και ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν τον κυτταρικό θάνατο με την ανοσία στον καρκίνο. Σε αναγνώριση του επιστημονικού του έργου τιμήθηκε με τα βραβεία «Institute of Cancer Sciences Prize» (2017) και «CRUK Pontecorvo Prize» (2018).

Στη συνέχεια εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή Καετάνο Ρέις ε Σόουζα στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο. Εκεί ανακάλυψε πρωτεΐνες του πλάσματος στο αίμα που μειώνουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Του χορηγήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (2020) για να διερευνήσει το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των ευρημάτων με στόχο την παραγωγή νέων ανοσοθεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης, μελέτησε την επίδραση του εντερικού μικροβιώματος στο ανοσοποιητικό σύστημα και ανακάλυψε τη σύνδεση συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου στη διατροφή ως ρυθμιστή της ικανότητας μικροβίων του εντέρου να ενισχύουν ανοσολογικές αποκρίσεις κατά του καρκίνου. Από το 2023 ηγείται της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στο CRUK Manchester Institute, η οποία μελετά την επίδραση του κυτταρικού θανάτου και του εντερικού μικροβιώματος στην ανοσία κατά του καρκίνου.

 

Η βιταμίνη D ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου σε ποντίκια, βελτιώνοντας την ανοσία στη νόσο

Οι επιστήμονες διεξάγουν διαρκώς έρευνες για να βρουν τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης του καρκίνου, που εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο σε μικρότερες ηλικίες. 

Σε αυτές περιλαμβάνεται και μια νεότερη ερευνητική πειραματική προσπάθεια από ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (NCI) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας.

Στην πρόσφατη έρευνα τους, που δημοσιεύθηκε στο Science, διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός τύπου βακτηρίων του εντέρου σε ποντίκια, βελτιώνοντας την ανοσία στον καρκίνο. Ειδικότερα, παρατήρησαν ότι όσα εργαστηριακά ποντίκια ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D είχαν καλύτερη ανοσολογική αντίσταση σε πειραματικά μεταμοσχευμένους καρκίνους και βελτιωμένη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.

Το αποτέλεσμα αυτό επαληθεύθηκε όταν χρησιμοποιήθηκε γονιδιακή επεξεργασία για την αφαίρεση μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει τη βιταμίνη D στο αίμα και την κρατά μακριά από τους ιστούς.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου εφόσον το ηλιακό φως ενισχύει την παραγωγή της, περιέχεται σε τροφές όπως λιπαρά ψάρια, αυγά και ενισχυμένα τρόφιμα.

O ρόλος του μικροβιώματος

Παραδόξως, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν την ποσότητα ενός βακτηρίου που ονομάζεται Bacteroides fragilis. Το συγκεκριμένο μικρόβιο προσέφερε στα πειραματόζωα καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, καθώς οι μεταμοσχευμένοι όγκοι δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα, αλλά οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς.

Διευρύνοντας τη μελέτη τους και έχοντας ως στόχο να ελέγξουν αν τα βακτήρια μεμονωμένα θα μπορούσαν να δώσουν καλύτερη ανοσία στον καρκίνο, χορήγησαν σε ποντίκια με κανονική διατροφή Bacteroides fragilis. Αυτά τα ποντίκια ήταν επίσης σε θέση να αντισταθούν καλύτερα στην ανάπτυξη όγκων, όχι όμως όταν τα ποντίκια ακολούθησαν μια διατροφή με έλλειψη της βιταμίνης D.

Στο παρελθόν, προηγούμενες μελέτες έχουν προκρίνει κάποια συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου στον άνθρωπο, αν και τα στοιχεία δεν ήταν πειστικά. Επιπλέον, παρότι το βακτήριο Bacteroides fragilis βρίσκεται επίσης στο μικροβίωμα των ανθρώπων, θα χρειαστεί περισσότερη μελέτη, προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η δράση της βιταμίνης D στην ανοσολογική αντίσταση στον καρκίνο μέσω του ίδιου μηχανισμού.

«Ο εντοπισμός των παραγόντων που διακρίνουν ένα “καλό” από ένα “κακό” μικροβίωμα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Διαπιστώσαμε όμως ότι η βιταμίνη D βοηθά τα βακτήρια του εντέρου να ενισχύσουν την ανοσία απέναντι στον καρκίνο βελτιώνοντας την απόκριση στην ανοσοθεραπεία σε ποντίκια» εξήγησε ο Δρ Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Crick, και τώρα επικεφαλής της Ομάδας Ανοσοεπιτήρησης του Cancer Research UK Manchester Institute.

 

 «Αν καταφέρουμε να απαντήσουμε σήμερα στο πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα “καλό” μικροβίωμα, θα βρισκόμαστε κοντά σε νέους τρόπους με τους οποίους το μικροβίωμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας ενδεχομένως συναρπαστικές δυνατότητες για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου» καταλήγει.

 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science». Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη D προωθεί την αύξηση ενός είδους βακτηρίων στο έντερο των ποντικιών, το οποίο βελτιώνει την ανοσία κατά του καρκίνου. «Η αρχική μας παρατήρηση ήταν απρόσμενη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαμπαζολιάς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανοσοεπιτήρηση Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως περιγράφει, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι ποντίκια, στα οποία έλειπε μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, γνωστή ως «Gc globulin», έδειξαν ενισχυμένη ανοσία στον καρκίνο. Μία από τις κύριες λειτουργίες αυτής της πρωτεΐνης είναι να προσδένεται στη βιταμίνη D στο αίμα κρατώντας την μακριά από τους ιστούς. Αυτή η παρατήρηση οδήγησε τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η αυξημένη διαθεσιμότητα βιταμίνης D στους ιστούς θα μπορούσε να ενισχύσει την ανοσία στον καρκίνο, υπόθεση την οποία επιβεβαίωσαν με τα πειράματά τους: ποντίκια με έλλειψη στη «Gc globulin» υποβλήθηκαν σε δίαιτα χωρίς βιταμίνη D με αποτέλεσμα να μην έχουν προστασία από τον καρκίνο. Αντίστοιχα, όταν δόθηκε δίαιτα υψηλή σε βιταμίνη D σε ποντίκια με φυσιολογικά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης, εμφάνισαν βελτιωμένη αντίσταση σε πειραματικούς καρκίνους.

Ενδιαφέρον ήταν, επίσης, το γεγονός ότι η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D απουσίαζε σε ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά ή μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα με απουσία ζωντανών μικροοργανισμών. Με βάση το εύρημα αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η βιταμίνη D προάγει την ανοσία του καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τους πληθυσμούς των «φιλικών» μικροοργανισμών που ζουν μέσα στα ζώα και στον άνθρωπο. Όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η βιταμίνη D δρα στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, οδηγώντας στην αύξηση των επιπέδων ενός βακτηρίου του εντερικού μικροβιώματος που ονομάζεται «Bacteroides fragilis».

«Δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτό το είδος βακτηρίου προάγει την αντικαρκινική ανοσία», διευκρινίζει ο κ. Γιαμπαζολιάς. «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ της βιταμίνης D, του εντερικού μικροβιώματος και της ανοσίας του καρκίνου στους ανθρώπους». Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι «συνολικά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια άνευ προηγουμένου σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του μικροβιώματος του εντέρου που επηρεάζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο».

Άλλη μία σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η επίδραση της βιταμίνης D στην επιτυχία της ανοσοθεραπείας. Κατά τη μελέτη τους σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστικός παράγοντας της ικανότητας του εντερικού μικροβιώματος να προκαλεί ανοσολογικές αποκρίσεις στον καρκίνο και να αυξάνει την επιτυχία της συγκεκριμένης θεραπείας.

Η ανοσοθεραπεία έχει φέρει «επανάσταση» στη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και πλέον έχει εγκριθεί ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε ένα ευρύ φάσμα κακοηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των νεφρών και των πνευμόνων. Ωστόσο, ο Έλληνας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ανσοεπιτήρησης Καρκίνου στον βρετανικό ερευνητικό οργανισμό «Cancer Research UK Manchester Institute» εξηγεί ότι «παρά τα αξιοσημείωτα κλινικά αποτελέσματα, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς εξίσου καλά σε αυτή τη θεραπεία και μόνο μια μικρή ομάδα εξ αυτών έχει μακροχρόνιο όφελος». Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, πληθυσμοί βακτηρίων του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τις αντικαρκινικές ανοσολογικές αποκρίσεις και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας και η χρήση του μικροβιώματος ως θεραπευτική προσέγγιση με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι υπό διερεύνηση.

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς υπογραμμίζει, πάντως, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω έρευνα πριν καταλήξουμε με βεβαιότητα εάν η βιταμίνη D επηρεάζει το μικροβίωμα στον άνθρωπο και εάν αυτό έχει κάποιο θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος για τον καρκίνο». «Ένα βασικό ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε με την ομάδα μου χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα είναι το πώς ακριβώς η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα “καλό” μικροβίωμα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την πρόληψη ή θεραπεία του καρκίνου», τονίζει.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1,5 εκατομμύρια άτομα στη Δανία και εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Γιαμπαζολιάς, «συνεργαζόμαστε με κλινικούς γιατρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο για να διαπιστώσουμε εάν η βιταμίνη D συνδέεται με ένα “καλό” μικροβίωμα στους ανθρώπους» και προσθέτει: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η διόρθωση μιας ανεπάρκειας βιταμίνης D προσφέρει οφέλη για τη θεραπεία του καρκίνου».

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 


 


2 σχόλια:

 1. ΖΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.: ο Ζ.Π. δίδασκε και ιστορία των Επιστημών σε διάφορες σχολές του Ελληνικού κράτους. Από το 1990 εξηγούσε στους μαθητές τον μόνιμο φόβο αυτών που μελετούν την ιστορία των λοιμωδών νοσημάτων. Η ανθρωπότητα κινδύνευε και πάντοτε θα κινδυνεύει από τους ιούς και τα βακτήρια.
  Κάθε ένδεκα χρόνια περίπου επέρχεται μία παγκόσμια επιδημία Γρίπης και κάθε 100 χρόνια μία Πανδημία Γρίπης με εκατομμύρια θανάτους.
  Όπως εξηγούσε ο Ζ.Π. στους μαθητές, από το 1990 ήδη, είναι μόνιμος ο φόβος του. ότι σε εκατό χρόνια από την Γρίπη του 1918, δηλαδή περίπου το 2020, θα εμφανιστεί μία νέα ιογενής πανδημία που μπορεί να εξολοθρεύσει, όπως το 1918 το 7% του ανθρώπινου πληθυσμού.
  Αυτό δεν είναι συνωμοσιολογία. Είναι απτή πρόβλεψη ενός γνώστη της ιστορίας.
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέθανε ο 90χρονος Ιάπων βιοχημικός Ακίρα Έντο, πού είχε ανακαλύψει τις στατίνες.
  Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών, άφησε ο Ιάπωνας βιοχημικός Ακίρα Έντο, ο οποίος ανακάλυψε τις στατίνες.
  Οι στατίνες, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από τις καρδιακές προσβολές ή τα εγκεφαλικά, συγκαταλέγονται στα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως.
  Ο Κεϊτζί Χασούμι, καθηγητής και επί μακρόν συνεργάτης του Έντο, ανακοίνωσε ότι ο επιστήμονας «έφυγε» από τη ζωή στις 5 Ιουνίου.
  «Το έργο του ήταν πραγματικά σπουδαίο. Οι στατίνες δεν υπήρχαν πριν από τον Έντο. Έχει την ίδια αξία και επιρροή όπως η ανακάλυψη της πενικιλίνης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασούμι.
  Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν στατίνες
  Το Johns Hopkins Medicine λέει ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν στατίνες.
  Έρευνες υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν στατίνες και ότι η παγκόσμια αγορά για τις στατίνες είχε αξία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και αναμένεται αύξηση.
  Ο ερευνητής «ήταν ένας σκληρός, αυστηρός άνθρωπος, με διορατικότητα και υψηλή αντίληψη», ήταν «ικανός να βλέπει την κρυμμένη ουσία των πραγμάτων», είπε ο Χασούμι.
  Γεννήθηκε το 1933 σε μια οικογένεια αγροτών στην επαρχία της βόρειας Ιαπωνίας.
  Οι φιλοδοξίες του φάνηκαν από μικρή ηλικία χάρη στον παππού του, ο οποίος ενδιαφερόταν για την ιατρική και έγινε ένας «πολύ καλός κατ΄οίκον δάσκαλος», όπως είχε γράψει σε μια αυτοβιογραφική του έκθεση ο ίδιος ο Έντο το 2008.
  Ως φοιτητής ο Έντο ενδιαφέρθηκε για τα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη και «εντυπωσιάστηκε πολύ» από το πόσες ζωές έσωσαν, αναφέρεται στο ίδιο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.
  Η έρευνα για τη στεφανιαία καρδιακή νόσο
  Ο Έντο πραγματοποίησε έρευνα στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 60 όταν η στεφανιαία καρδιακή νόσος ήταν η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.
  «Έβλεπα συχνά ασθενοφόρα που έρχονταν για να μεταφέρουν στο νοσοκομείο ηλικιωμένους που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και αυτό με έκανε να καταλάβω τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης ενός φαρμάκου για τη μείωση της χοληστερίνης», είχε πει.
  Εργάστηκε στο Tokyo University of Agriculture and Technology και στην ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Sankyo, που σήμερα ανήκει στην Daiichi-Sankyo.
  Αντικρουόμενες πληροφορίες (ακριβώς σαν τα εμβόλια), για τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες από τις στατίνες έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια κάποιους από τους χρήστες τους να σταματήσουν να παίρνουν την ουσία.
  «Είναι ασφαλείς οι στατίνες; Για τους περισσότερους ανθρώπους η απάντηση είναι ένα εκκωφαντικό ναι, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 20 ετών αξίας δημοσιευμένης έρευνας του Τζον Χόπκινς το 2014», ανέφερε το αμερικανικό πανεπιστήμιο.
  Ο Έντο ήταν ισχυρός υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ αλλά ποτέ δεν το πήρε. Δεν ήταν εβραίος…
  Ζ.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...