ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ, ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ, ΜΠΟΥΦΟΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ, ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ. ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΕΦΤΕΙ. ΤΟΥΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ. Η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα αποτελέσματα του προγράμματος διεθνούς αξιολόγησης μαθητών του ΟΟΣΑ, του γνωστού προγράμματος PISA, για το 2022 και καταγράφει τις ανησυχητικά χαμηλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών. Το 47,2% των 15χρονων Ελλήνων δυσκολεύτηκε να ερμηνεύσει και να αναγνωρίσει πώς μπορεί να αναπαρασταθεί μαθηματικά μια απλή κατάσταση (έναντι 29,5% στην ΕΕ). Το 37,6 % δεν μπόρεσε να εντοπίσει την κύρια ιδέα σε ένα κείμενο μέτριας έκτασης και να προβληματιστεί σχετικά με τον σκοπό της (έναντι 26,2 % στην ΕΕ). Το 37,3 % δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει την ορθή εξήγηση για γνωστά επιστημονικά φαινόμενα και να συναγάγει τεκμηριωμένα συμπεράσματα (έναντι 24,2 % στην ΕΕ). Μόνο το 2% των μαθητών επέδειξαν προηγμένες δεξιότητες στα μαθηματικά (ΕΕ 7,9%), το 2% στην ανάγνωση (ΕΕ 6,5%) και το 1,5% στις φυσικές επιστήμες (ΕΕ 6,9%).
Ιταλία: Παράνομος αλλοδαπός βίασε και σκότωσε 16χρονη μπροστά στη μητέρα της πριν βυθιστεί το σκάφος που τους μετέφερε.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία περί ιθαγένειας, όσοι υποβάλλουν αίτηση για πολιτογράφηση στη Γερμανία θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως κράτος.
ΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΟΤΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο 20χρονος Philippos Tsanis, όπως αποδίδουν το όνομά του τα γερμανικά ΜΜΕ, κατέληξε χθες, Τρίτη, σε νοσοκομείο του Μπαντ Οϊζενχάουζεν στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου νοσηλευόταν από τις 22 Ιουνίου με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μαζί με έναν φίλο του, είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα ανδρών, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν. Ο δεύτερος νεαρός νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, ο Philippos Tsanis ήταν προσκεκλημένος στην γιορτή αποφοίτησης της αδελφής του από το γυμνάσιο του Μίντεν. Μετά την γιορτή, γύρω στη 1:30, ο νεαρός αποχώρησε με τον καλύτερό του φίλο, είτε προκειμένου να συνεχίσουν το πάρτι σε ένα κλαμπ της περιοχής είτε για να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην διαδρομή πέρασαν από ένα πάρκο, όπου συνάντησαν ομάδα δέκα ανδρών, με τους οποίους διαπληκτίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες χτύπησαν τους δύο νέους με γροθιές και κλωτσιές και ένας από αυτούς επέμενε ειδικά στον 20χρονο. «Το θύμα υπέστη σοβαρά τραύματα κατά την επίθεση, τα οποία οδήγησαν σε μη αναστρέψιμη απώλεια των εγκεφαλικών λειτουργιών. Εξαιτίας αυτού υπέκυψε στα τραύματά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούκας Ρέκερ. Για τη φονική επίθεση σε βάρος του νεαρού στο Μίντεν συνελήφθη ένας 18χρονος μετανάστης, ο οποίος ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών. «Τον χτύπησαν στο κεφάλι, έπεσε κάτω το παιδί λιπόθυμο και εκεί συνέχισαν να το χτυπάνε στο κεφάλι. Πήγε στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διαπιστώθηκε πως ήταν κλινικά νεκρός» ανέφερε στην εκπομπή Tlive συγγενής του 20χρονου ο οποίος μίλησε για επιθέσεις με θρησκευτικά κίνητρα: «Το πιο άρρωστο είναι ότι αυτά τα ανεβάζουν σε βίντεο και καμαρώνουν για αυτά που κάνουν. Όλα αυτά τα παιδιά φορούσαν σταυρό και ήταν Χριστιανοί. Πριν τον Φίλιππο έγιναν ξανά τέτοιες επιθέσεις, τρομοκρατικές τις λέμε εδώ στη Γερμανία. Πριν τον Φίλιππο είχαν σκοτώσει έναν 26χρονο, επίσης όπως και έναν αστυνομικό» ανέφερε.
Όπως αναφέρει το CNN, η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη 27 Ιουνίου, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της ιθαγένειας από το Βερολίνο, καθώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και την κριτική που δέχεται η χώρα σχετικά με την στάση της απέναντι στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εξετάσεις πολιτογράφησης της χώρας θα περιλαμβάνουν πλέον ορισμένες νέες ερωτήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει το CNN.
«Σε απάντηση στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Γερμανία, ο κατάλογος των ερωτήσεων στο τεστ πολιτογράφησης έχει διευρυνθεί. Προστέθηκαν νέες ερωτήσεις στις εξετάσεις σχετικά με τα θέματα του αντισημιτισμού, του δικαιώματος του κράτους του Ισραήλ να υπάρχει και της εβραϊκής ζωής στη Γερμανία» αναφέρεται.
Ο πόλεμος στη Γάζα και η ισχυρή υποστήριξη του Βερολίνου προς το Ισραήλ έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Γερμανία.
Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, Γερμανοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, επανέλαβαν ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι θέμα εθνικού συμφέροντος της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, τον προηγούμενο μήνα, ο Σολτς και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο έκριναν ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, όπως είχαν αποφασίσει εκείνη την περίοδο η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία.
«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αναγνωρίσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή ως ξεχωριστό κράτος αυτήν τη στιγμή», είπε ο Σολτς στις 24 Μαίου φέτος, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος είναι να βρεθεί μια συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων «μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων» για μια λύση των δύο κρατών.
Η νομοθεσία εισάγεται σε εθνικό επίπεδο, αφού το ανατολικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ απαίτησε επίσης από τους αιτούντες υπηκοότητα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ τον Δεκέμβριο τoυ 2023.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, επιταχύνθηκε επίσης η διαδικασία απόκτησης της ιθαγένειας.
Όσοι εργάζονται στη Γερμανία και θεωρούνται «ενσωματωμένοι» μπορούν πλέον να αποκτήσουν την ιθαγένεια μετά από μόλις πέντε χρόνια αντί για οκτώ που ήταν πριν.
Οι αιτούντες δεν χρειάζεται πλέον να παραιτηθούν από την υπηκοότητα της προηγούμενης χώρας τους – κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση στη Γερμανία για τους μετανάστες πρώτης γενιάς.
Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέιζερ χαιρέτισε τις αλλαγές της Πέμπτης ως «δέσμευση για μια σύγχρονη Γερμανία».
«Όποιος μοιράζεται τις αξίες μας και καταβάλλει προσπάθεια μπορεί πλέον να αποκτήσει γερμανικό διαβατήριο πιο γρήγορα και δεν απαιτείται να εγκαταλείψει ένα μέρος της ταυτότητάς του με την προηγούμενη υπηκοότητα» συνέχισε η ίδια.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου