ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Ιουνίου 2024

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο Ερντογάν μετέφερε από τον Ιούλιο του 2021 πίσω στην Τουρκία όλο το απόθεμα χρυσού. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 53% ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΟ 1941 ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΧΡΥΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: "ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ". ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΔΩΣΑΝ ΠΟΤΕ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. Σήμερα (εκτός του κλεμμένου και χαμένου από τους άγγλους χρυσού), η ποσότητα χρυσού που διατηρεί η Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 151 τόνους. Το 47% αυτής βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 29%, δηλαδή περί τους 44 τόνους, είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20%, περί του 30 τόνους, στη Βρετανία και το 4%, περί τους 6 τόνους, στην Ελβετία.

 



Στην Γαλλία τρεις λαθρομετανάστες μουσουλμάνοι ηλικίας 12 και 13 ετών χτύπησαν και βίασαν ομαδικά, κατά φύση και παρά φύση, 12χρονη εβραιοπούλα, αποκαλώντας την “βρωμιάρα Εβραία”. Ο αρχιραββίνος της Γαλλίας, Αϊμ Κοριά, εξέφρασε τη «φρίκη» του για το «άνευ προηγουμένου κύμα αντισημιτισμού, που παρατηρείται στη χώρα». Δεν είπε τίποτε για τον Σόρος και τον Ρότσιλντ που χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ που κουβαλούν τους ισλαμιστές στην Ευρώπη.

 


Ιουδαίος Israel Shamir: «Οι Βρετανοί μπορούν να έχουν έναν Ινδό Πρωθυπουργό, έναν Πακιστανό Δήμαρχο του Λονδίνου και τους Gurkhas ως τα ελίτ στρατεύματά τους, αλλά η Τράπεζα της Αγγλίας ανήκει στους Εβραίους. Οι Άγγλοι είναι απλώς οι εργάτες που δουλεύουν σκληρά για να κρατούν την παγκόσμια τράπεζα του Λόρδου Ρότσιλντ να λειτουργεί σούπερ τέλεια. Και οι Εβραίοι φημίζονται για το ότι διατηρούν τον έλεγχο σ᾿ ό,τι έχει περάσει στα νύχια τους. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια έγινε σχεδόν Εβραϊκή: κάνουν περιτομή στα αγόρια τους και πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του βασιλιά Δαβίδ».







Όλα τα αποθέματα της σε χρυσό έχει φέρει πίσω στη χώρα, από το εξωτερικό,  η Τουρκία  προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξισορρόπηση  της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, ανακοίνωσε  ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2022

Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών πέρυσι, ενώ και τα νοικοκυριά έσπευσαν να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο για να προστατευθούν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ανέφερε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) σε έκθεσή του την Τρίτη. Ο επίσημος αριθμός ήταν στους 542 τόνους, αυξημένος κατά 148 τόνους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η ζήτηση για κοσμήματα στη χώρα αυξήθηκε επίσης και σημείωσε άλμα 32% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο του 2022. "Παρά την άνοδο της τοπικής τιμής του χρυσού κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου, ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός έφερε στο προσκήνιο το κίνητρο των επενδύσεων", ανέφερε το WGC.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως κατά την τελευταία πενταετία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. "Μαζί με το πετρέλαιο, ο χρυσός είναι ένα από τα πιο εισαγόμενα είδη", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μιας νέας εγκατάστασης εξόρυξης χρυσού στα δυτικά της χώρας. "Έχουμε τα αποθέματα για να καλύψουμε τουλάχιστον τη μισή ζήτηση σε αυτόν τον τομέα", πρόσθεσε.

Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές αγαθό μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών, τα οποία τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα έναντι των νομισματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Μετά από μια δίωξη των ΗΠΑ κατά ης τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank για μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, η Τουρκία επαναπάτρισε όλα τα αποθέματα χρυσού της από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για το 2021, ο χρυσός φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και στην κεντρική τράπεζα.


Στουρνάρας:  «το 47% του χρυσού τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ ΗΠΑ (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%)».

Η ποσότητα χρυσού που διατηρεί η χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 151 τόνους. Το 47% αυτής βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 29%, δηλαδή περί τους 44 τόνους, είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20%, περί του 30 τόνους, στη Βρετανία και το 4%, περί τους 6 τόνους, στην Ελβετία.


Χρυσός συνολικής αξίας 8,315 δισ. ευρώ, βάρους 151 τόνων, βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (TtE) με βάση τα στοιχεία για το 2022, έναντι 7,828 δισ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του 2022, στον χρυσό των 151 τόνων περιλαμβάνονται:


• τα διαθέσιμα της Τράπεζας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών και χρυσές λίρες Αγγλίας (3.673,3 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022, έναντι 3.666,9 χιλιάδων ουγγιών στις 31.12.2021),


• οι απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (985,6 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022 και 31.12.2021), οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό),


• ο χρυσός μη διεθνών προδιαγραφών και τα χρυσά νομίσματα (215,4 χιλιάδες ουγγιές στις 31.12.2022, έναντι 211,3 χιλιάδων ουγγιών στις 31.12.2021).


Τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό σημείωσαν μικρή αύξηση 10,5 χιλιάδες ουγγιές ως αποτέλεσμα κυρίως της αγοραπωλησίας χρυσών λιρών Αγγλίας και χρυσών νομισμάτων. Η αύξηση της αξίας τους κατά 487,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την 31.12.2021 οφείλεται κυρίως στην αποτίμηση του χρυσού.


Στις 30.12.2022 η τιμή του χρυσού ανά ουγγιά ανήλθε σε 1.706,075 ευρώ, έναντι 1.609,483 ευρώ στις 31.12.2021, όπως αυτή καθορίζεται από την ΕΚΤ.



Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΧΡΥΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: "ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ".

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ


Ήδη από τις αρχές Απριλίου 1941, και εφόσον διαφαίνεται η ήττα της χώρας, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΕ) με έδρα την Αθήνα έλαβε εντολή να αρχίσει τις προετοιμασίες για να ακολουθήσει την κυβέρνηση με τα αποθεματικά της προς «εδάφη που δεν έχουν καταληφθεί». Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Το ολικό φορτίο του αποθέματος της Ελλάδος ανήρχετο σε 611.000 ουγκιές χρυσού (περίπου 17,4 τόνους) σε μορφή ράβδων και λιρών.

Η εντολή για τη μεταφορά ήρθε με την είδηση της διάσπασης από τους Γερμανούς της αμυντικής γραμμής Όλυμπος- Τέμπη. Το απόθεμα της χώρας σε χρυσό μεταφέρθηκε με άκρα μυστικότητα και φορτώθηκε στα αντιτορπιλικά «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα». Τα οποία απέπλευσαν από Αθήνα- Πειραιά για το Ηράκλειο της Κρήτης. Όπου το πολύτιμο φορτίο θα φυλασσόταν στο τοπικό υποκατάστημα της ΤΕ. Η αποστολή συνοδεύτηκε από τους Βαρβαρέσο και Μαντζαβίνο, διοικητή και υποδιοικητή αντίστοιχατης ΤΕ, καθώς και τρεις ανώτερους διοικητικούς υπαλλήλους. Με την έναρξη της επιχείρησης Mercur ελήφθη η απόφαση, ο χρυσός να μεταφερθεί στην Αίγυπτο αντί για την Κρήτη. Εν μέσω επιθέσεων από βομβαρδιστικά του εχθρού, φορτώθηκε σε ένα βοηθητικό σκάφος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, την κορβέτα «Salvia» (K97) με προορισμό τον κόλπο της Σούδας Κρήτης, όπου ανέμενε το βρετανικό καταδρομικό «Dido» (37) για να αναλάβει τη μεταφορά του χρυσού στην Αλεξάνδρεια.


Φθάνοντας εκεί, οι ιθύνοντες (η διοίκηση της ΤτΕ είχε εγκατασταθεί μαζί με το βασιλιά και την κυβέρνηση Τσουδερού στα Χανιά από τις 23 Απριλίου ) αντελήφθησαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Καθόσον το λιμάνι βρισκόταν υπό συνεχείς επιθέσεις βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως (Ju-87B Stuka), τα οποία με τις εύστοχες βολές τους προκαλούσαν τον όλεθρο στα συναθροισμένα συμμαχικά σκάφη. Ωστόσο ο κυβερνήτης κατόρθωσε με τα μικρά του αντεροπιρικά πολυβόλα να καταρρίψη δυο από τα γερμανικά αεροπλάνα. Φοβούμενος όμως για την απώλεια του πλοίου του, ο κυβερνήτης του «Dido» πλοίαρχος Μακ Κολ, ανέμενε το πολύτιμο φορτίο με τις μηχανές αναμμένες και το σκάφος έτοιμο για άμεση αναχώρηση.

Η μεταφορά του χρυσού ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και το σκάφος απέπλευσε με ταχύτητα προς την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γεωργίου Μαντζαβίνου, κατά τη μεταφορά, ένα από τα κιβώτια έπεσε στο κατάστρωμα του σκάφους με αποτέλεσμα αυτό να γεμίσει με χρυσές λίρες. Παρ’ όλα αυτά, στη διαδρομή αυτές βρέθηκαν όλες, εκτός από μία!

Το καταδρομικό «Dido» έφθασε αυθημερόν στην Αλεξάνδρεια και από εκεί ο χρυσός μεταφέρθηκε για φύλαξη στην Τράπεζα της Αιγύπτου, στο Κάιρο. Μετά από σειρά επιτυχιών του στρατάρχη Ρόμελ στην Κυρηναϊκή, διαφάνηκε ότι και εκεί ακόμα τα αποθεματικά της Ελλάδας ήταν ανασφαλή.

Το ίδιο διάστημα, ο Γεώργιος ΄Β θα άφηνε την Αίγυπτο, για να καταλήξει στο Λονδίνο μέσω Νότιας Αφρικής. Η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια- αδερφή Αικατερίνη, αδελφός Παύλος με τη σύζυγο Φρειδερίκη και τα δύο παιδιά τους– θα έμεναν στη Νότια Αφρική έως το 1944.

Όχι τυχαία, ο χρυσός ακολουθεί τρόπον τινά τον βασιλιά και φθάνει στο Germiston, Transvaal της Νότιας Αφρικής. Όπου και αποφασίζεται οι χρυσές λίρες να μετατραπούν σε ράβδους χρυσού. Μετά από σύντομη αποθήκευση στην Τράπεζα της Νότιας Αφρικής (South Africa Reserve Bank), το φορτίο μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όταν κρίθηκε ότι αυτό δεν απειλείτο πλέον από τους Γερμανούς.


Μετά την απελευθέρωση, όταν η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την επιστροφή του ελληνικού αποθεματικού σε χρυσό από τη Βρετανία. Δέχτηκε με έκπληξη την απάντηση ότι «αυτό είχε χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των εξόδων του Ελληνικού Στρατού Μέσης Ανατολής, και ότι το Στέμμα δεν όφειλε τίποτε στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από την 9η Μαρτίου του 1942, η βρετανική κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνία με την ελληνική. Σύμφωνα με την οποία αυτή αναλάμβανε όλα τα έξοδα εξοπλισμού και διατροφής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.  (που τελούσαν άλλωστε υπό τις διαταγές του βρετανικού στρατηγείου Μέσης Ανατολής).


Ως εκ τούτου, οι όποιες αιτιάσεις των Βρετανών στερούνταν νομικής βάσης. Από την άλλη πλευρά όμως, και η ελληνική κυβέρνηση (έτη 1945-1946) έβρισκε στη Βρετανία τη μόνη σύμμαχο χώρα με δυνατότητα βοήθειας. Για την αντιμετώπιση των πλείστων εσωτερικών προβλημάτων που αυτή αντιμετώπιζε, σχετικά με την αποκατάσταση της τάξης (πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής) στην πρόσφατα απελευθερωμένη Ελλάδα.


Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως η διαπραγματευτική θέση της χώρας ήταν μάλλον αδύνατη. Δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί τι μέρος των αποθεμάτων χρυσού της ΤΕ επιστράφηκε τελικά στην Ελλάδα. Ενδεχομένως, κάποιες χρυσές λίρες από το αρχικό φορτίο να κατέληξαν στους Έλληνες αντάρτες (οι Βρετανοί τις μοίραζαν απλόχερα κατά τη περίοδο 1942-1943 - από τα δικά μας αποθέματα...).






ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΟ 1941 ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ


Τι έγιναν τα αποθέματα που έφυγαν από την Ελλάδα το 1941 και κατέληξαν στην Βρετανία; Επεστράφησαν ποτέ;

Τα αποθέματα του χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αποτελούν ουσιαστικά περιουσία του ελληνικού λαού, αλλά ποτέ δεν διαχειρίστηκαν ως τέτοια. Σήμερα, με την Ελλάδα να περνά μια οικονομική κρίση διαρκείας, η τύχη του ελληνικού χρυσού εξακολουθεί να είναι πρακτικά άγνωστη.

Η Ελλάδα διατηρούσε το χρυσό της στην ΤτΕ αλλά και στο εξωτερικό λίγο πριν την έναρξη του Β΄ΠΠ. Ο χρυσός που φυλασσόταν στην Αθήνα ήταν σε ουγγιές καθαρού καθ’ υπολογισμό βάρους 610.796 ή 17,4 τόνοι (άλλες πηγές ανεβάζουν την ποσότητα στους 42 τόνους!).

Τον Φεβρουάριο του 1931 ο Gates McGarrah πρόεδρος της τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS (Bank for International Settlements) της τράπεζας των κεντρικών τραπεζών, είχε αποστείλει επιστολή στον H. C. F. Finlayson (σύμβουλο της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην οικονομικός ακόλουθο της Βρετανίας στο Βερολίνο) απευθύνοντας ερώτημα για το πού βρίσκεται ο ελληνικός χρυσός.

Κάποιο μέρος του αποθεματικού χρυσού φαίνεται πως είχε χαθεί. «Τι απέγινε ο χρυσός της ΤτΕ, ένα μέρος του οποίου θεωρείται ότι έχει αφεθεί στο Παρίσι ή αλλού;» ήταν το ερώτημα του McGarrah προς τον Finlayson.

Όπως σημειώνει στο βιβλίο του “ Tower of Basel” ο Adam LeBor, προφανώς ο McGarrah ως πρόεδρος της BIS, η οποία είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο νωρίτερα το 1930 θα ήθελε να μάθει τι έγινε ο ελληνικός χρυσός που ήταν στο εξωτερικό προκειμένου να τον θέσει υπό τον έλεγχο της BIS. Όπως έγραφε ο McGarrah στην ίδια επιστολή, «η BIS θα παρείχε στην ΤτΕ καλύτερες υπηρεσίες για τον χρυσό από ότι αυτές που θα μπορούσε να προσφέρει η ίδια η ΤτΕ».

Εάν η ΤτΕ είχε αποθέματα χρυσού στην Τράπεζα της Γαλλίας και ήθελε να αγοράσει ένα άλλο νόμισμα, θα έπρεπε πρώτα να ρευστοποιήσει τον χρυσό σε γαλλικά φράγκα και στη συνέχεια να τα μετατρέψει στο άλλο νόμισμα με όλες τις υπηρεσίες και τις προμήθειες που προβλέπονταν. Αντίθετα, εάν ο χρυσός ήταν υπό την ευθύνη της BIS τότε η ΤτΕ θα είχε την ευκαιρία να ρευστοποιήσει όσο χρυσό ήθελε, σε όποιο νόμισμα ήθελε, με σταθερή ισοτιμία συναλλάγματος, και χωρίς να χρεώνει προμήθεια.


Ο πρώτος πρόεδρος της Τράπεζας των Διεθνών Διακανονισμών Gates McGarrah ο οποίος το 1931 ενδιαφέρθηκε έντονα για τα αποθεματικά του ελληνικού χρυσού που βρίσκονταν στο εξωτερικό

Ο McGarrah είχε πετάξει το «τυράκι». Η Ελλάδα για να έχει όλα αυτά τα «ωφελήματα» θα έπρεπε βέβαια να παραδώσει τον χρυσό της στην Διεθνή Τράπεζα των Διακανονισμών. Πρώτα όμως έπρεπε να τον βρει… Γιατί όμως ο McGarrah είχε δείξει τόση σπουδή για την ανεύρεση του ελληνικού χρυσού;

Άγνωστο εάν ο ελληνικός χρυσός που φυλασσόταν σε ιδρύματα του εξωτερικού βρέθηκε ή όχι, λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο η Βρετανία είχε ανακοινώσει την αποδέσμευση της Στερλίνας από τον κανόνα του χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι το βρετανικό νόμισμα που ήταν σταθερά συνδεδεμένο με άλλα νομίσματα και τον χρυσό τον ίδιο, έπαυσε να έχει σταθερή τιμή συναλλαγής.

Μέχρι τότε και βάσει του κανόνα του χρυσού του 1925 (Gold Standard Act of 1925) η στερλίνα διατηρούσε την αξία της σε μια συγκεκριμένη ισοτιμία. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο κανόνας του χρυσού είχε διαφυλαχτεί με δάνεια από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα και την γαλλική κεντρική τράπεζα, με τα αποθεματικά του χρυσού της Βρετανίας να χρησιμοποιούνται ως «εγγύηση».


Η Τράπεζα των Διεθνών Διακανονισμών (ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Ρότσιλντ), έχει την έδρα της στη Βασιλεία της Ελβετίας και δημιουργήθηκε με τις Συμφωνίες της Χάγης του 1930

Το σφάλμα όμως της επιστροφής της στερλίνας στην ισοτιμία που είχε πριν τον Α΄ Π.Π., την ώρα που έπρεπε να υποτιμηθεί για να κάνει την βρετανική οικονομία πιο ανταγωνιστική οδήγησε την οικονομία της χώρας σε σταδιακή ύφεση.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μπόρεσε να αυξήσει τα επιτόκια, για να κάνει την στερλίνα ανταγωνιστική του χρυσού οδήγησαν το 1931 στην εξάντληση των αποθεμάτων χρυσού, που χρησιμοποιείτο είτε για την στήριξη του νομίσματος, ενώ αρκετοί αντάλλασσαν τις λίρες τους με χρυσό (ράβδους ή νομίσματα τα οποία όμως δε μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην εσωτερική αγορά).

Έτσι, τον Σεπτέμβριο η Βρετανία ανέστειλε το κανόνα του χρυσού με τον κανόνα του 1931 (Gold Standard Amendment Act of 1931). Μάλιστα ο υποδιευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας Ernest Harvey είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Ramsay MacDonaldτ όταν ζητούσε επιτακτικά τη παύση πώλησης χρυσού από τα αποθεματικά ότι ένα μέρος του χρυσού της Ολλανδίας, που φυλασσόταν προφανώς στο Λονδίνο είχε… εξαντληθεί.


Η Ελλάδα διατηρούσε το χρυσό της στην ΤτΕ αλλά και στο εξωτερικό λίγο πριν την έναρξη του Β΄ΠΠ. Ο χρυσός που φυλασσόταν στην Αθήνα ήταν σε ουγγιές καθαρού καθ’ υπολογισμό βάρους 610.796 ή 17,4 τόνοι (άλλες πηγές ανεβάζουν την ποσότητα στους 42 τόνους!).

Στο «Χρονικό της Τράπεζας της Ελλάδας», έκδοσης 1955 που επιμελήθηκε ο Ηλίας Βενέζης, αναφέρεται ότι όταν στις αρχές του 1941 έγινε αντιληπτό ότι η χώρα θα ερχόταν αντιμέτωπη και με την Γερμανία, βασιλιάς και κυβέρνηση κάλεσαν τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος να προβεί σε όλα τα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μεταφέρει την έδρα της τραπέζης, αλλά κυριότερα τον χρυσό σε ασφαλές σημείο. Δεν ήταν όμως μόνο η κυβέρνηση. Αίτημα για τον ίδιο λόγο είχε υποβάλει και ο Βρετανός πρεσβευτής Sir Michael Palairet. Γιατί άραγε;


Το αντιτορπιλικό του Ελληνικού Ναυτικού «Βασίλισσα Όλγα», που μετέφερε μέρος του ελληνικού χρυσού στην Κρήτη

Η Κρήτη προκρίθηκε ως ο ασφαλέστερος τόπος και έτσι ο χρυσός μετακινήθηκε στο υποκατάστημα Ηρακλείου όπου υπήρχαν αρκετά και ασφαλή θησαυροφυλάκια. Η μεταφορά του έγινε πιθανότατα στις 3 Φεβρουαρίου (άλλες πληροφορίες δίνουν 10) σχεδόν δύο μήνες πριν την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης στις 6 Απριλίου, με τα δύο αντιτορπιλικά του Στόλου τα “Βασιλεύς Γεώργιος” και “Βασίλισσα Όλγα”. (Άλλες πηγές κάνουν λόγο για μεταφορά του χρυσού στην Κρήτη τον Μάρτιο με ημερομηνία άφιξης στις 16 Μαρτίου).

Μετά την κατάληψη της ηπειρωτικής Ελλάδας η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι η κατάληψη της Κρήτης ήταν θέμα χρόνου, επίσπευσε τις διαδικασίες μεταφοράς του πρώτα στην Αλεξάνδρεια.

Ο χρυσός μεταφέρθηκε ατμοπλοϊκώς στη Σούδα και από εκεί με βρετανικό πολεμικό σκάφος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και αποθηκεύτηκε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου να της παραδώσει τον χρυσό που είχε εναποθηκευτεί στο υποκατάστημα της Αλεξάνδρειας, προκειμένου να τον μεταφέρει στο Σουέζ, βρέθηκε προ της έντονης αντίρρησης της αιγυπτιακής Τράπεζας. «Εμείς ξέρουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στην Αθήνα» έλεγαν οι Αιγύπτιοι, προφανώς υποκινούμενοι από άλλους, υποκρινόμενοι ότι δεν αναγνώριζαν την διοίκηση της ΤτΕ που είχε καταφύγει στην Αίγυπτο μαζί με την κυβέρνηση.


Το βρετανικό καταδρομικό HMS Dido (37) το οποίο μετέφερε τον ελληνικό χρυσό από την Κρήτη στη Αλεξάνδρεια το Μάιο του 1941

Τελικά ο χρυσός, μετά από πολλά και έντονα διαβήματα, παραδόθηκε στην ΤτΕ και αφού φορτώθηκε σε εμπορικό σκάφος μεταφέρθηκε στην Νότια Αφρική. Εκεί και αφού ομογενοποιήθηκε όλη η ποσότητα σε ράβδους χρυσού με την τήξη χρυσών νομισμάτων και άλλων αντικειμένων, μεταφέρθηκε στην Βρετανία από το Κέιπ Τάουν. Αν και η μεταφορά του χρυσού μέσα από την περιπετειώδη αυτή διαδρομή ήταν διαφανής, το τι έγινε μετά είναι παντελώς άγνωστο. Τα σενάρια ποικίλουν, αλλά δεν υπάρχει μια επίσημη εκδοχή.

Ένα από τα σενάρια αναφέρει πως όταν μετά το τέλος του πολέμου ζητήθηκε, όπως ήταν φυσικό, ο επαναπατρισμός του χρυσού οι Βρετανοί, αρνήθηκαν λέγοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του είχε παρακρατηθεί για τα έξοδα των ελληνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.


Το γεγονός της παραμονής, ή μάλλον της κατακράτησης του ελληνικού στη Βρετανία είχε επιβεβαιώσει και το 2011 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, απατώντας σε ερώτηση του τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη. Απατώντας ο υφυπουργός Οικονομικών για την τοποθέτηση του ελληνικού χρυσού, είχε αναφέρει ότι ένα μέρος βρίσκεται στην Βρετανία από την εποχή του Β΄ΠΠ. Άρα ο χρυσός δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα.


Ο ελληνικός χρυσός στην Βρετανία (για την ποσότητα του οποίου η ΤτΕ δεν δίνει στοιχεία) πρέπει να θεωρείται ήδη διαγραμμένος από τα αποθεματικά.


Οι Βρετανοί δεν πρόκειται να τον επιστρέψουν όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί, (όπως και τα Μάρμαρα της Ακρόπολης άλλωστε), καθώς τον κράτησαν για τα έξοδα των ελληνικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, τα οποία βέβαια είχε καλύψει το ελληνικό Κράτος! Εκτός αυτού, ένα σημαντικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί, είναι εάν κάποιος έχει δει τον χρυσό αυτό; Η απάντηση είναι αρνητική. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την καταμέτρηση των αποθεμάτων και για τον επανέλεγχό τους από καμία αρμόδια αρχή.


Στις 31/12/2012 και σε ερώτηση της βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε.Ζαρούλια, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας είχε απαντήσει λέγοντας «στις 31.12.2012 τα αποθέματα φυσικού χρυσού ήταν 3.760 χιλιάδες ουγγιές, αξίας 4,74 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ φυλάσσεται στην ΤτΕ και το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Ελβετία».


Δύο χρόνια αργότερα και με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2015 στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβανόταν «χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό» αξίας 4.655.876.333 ευρώ (από 4.720.522.384 το 2014). Το βάρος του δε ανερχόταν σε 148,8 τόνους.






ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν την πρωτιά διατηρώντας περισσότερους από 8133 τόνους χρυσού στο θησαυροφυλάκιο τους. Από όσα είναι γνωστά τα αποθέματα φυλάσσονται  στο Φορτ Νοξ στην πολιτεία του Κεντάκυ, στην Φιλαδέλφεια στο Ντένβερ στο Σαν Φραντσίσκο και στο Γουέστ Πόιντ.


Δεύτερη χώρα στην κατάταξη είναι η Γερμανία με 3362 τόνους χρυσού, καθώς ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα επαναπατρισμού του χρυσού της από την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας και την Ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης ( New York Fed).

Η Ιταλία διατηρεί 2451 τόνους χρυσού σαν απόθεμα ασφαλείας και σαν αντιστάθμισμα στην μεταβλητότητα της τιμής του δολαρίου. Η Γαλλία έχει 2436 τόνους χρυσού σε χρυσά νομίσματα και σε ράβδους χρυσού των 12,5 κιλών. Τα θησαυροφυλάκια της κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας θεωρούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) ως τα πιο αξιόπιστα στον κόσμο.


Η Ρωσία αγοράζει χρυσό σε μεγάλες ποσότητες τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της κρίσης με τον Δυτικό κόσμο. Η Κίνα κατέχει 1948 τόνους χρυσού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κεντρική της τράπεζα και υπάρχουν εκτιμήσεις για μεγαλύτερες εισροές χρυσού τα επόμενα χρόνια. Η Ελβετία διατηρεί 1040 τόνους χρυσού στην κεντρική της Τράπεζα στην Βέρνη ενώ διατηρεί επίσης ένα 20% στην κεντρική τράπεζα της Αγγλίας και ένα 10% στην κεντρική τράπεζα του Καναδά.


Η Ιαπωνία αν και δεν χρειάζεται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο γιατί το νόμισμα της, το Γιεν (JPY), έχει τον τίτλο του ασφαλούς καταφυγίου στις παγκόσμιες αγορές, παρόλα αυτά έχει 765 τόνους χρυσού στα αποθέματα της. Η Ινδία παραδοσιακά είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού στον κόσμο και καθορίζει την παγκόσμια ζήτηση χρυσού ειδικά την περίοδο που παντρεύονται τα νέα ζευγάρια από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η Τουρκία βρίσκεται στη 12η θέση του πίνακα με 458 τόνους χρυσού.


Ας δούμε αναλυτικά τον πίνακα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα σε χρυσό:

 

ΧώραΤόνοιΠριν
ΗΠΑ81338133
Γερμανία33553358
Ιταλία24522452
Γαλλία24362436
Ρωσία22992299
Κίνα19481948
Ελβετία10401040
Ιαπωνία846846
Ινδία769760
Ολλανδία612612
Ευρωπαϊκή Ένωση505505
Τουρκία458431
Ταιβάν424424
Καζακστάν384368
Πορτογαλία383383
Ουζμπεκιστάν364337
Σαουδική Αραβία323323
Ηνωμένο Βασίλειο310310
Λίβανος287287
Ισπανία282282
Αυστρία280280
Ταϊλάνδη244244
Πολωνία229229
Βέλγιο227227
Αλγερία174174
Βενεζουέλα161161
Σινγκαπούρη154154
Φιλιππίνες153151
Ιράκ13096.42
Βραζιλία130130
Σουηδία126126
Νότια Αφρική125125
Αίγυπτος125125
Μεξικό120120
Λιβύη117117
Ελλάδα114114
Νότια Κορέα104104
Ρουμανία104104
Ουγγαρία94.4994.49
Αυστραλία79.8579.85
Κουβέιτ78.9778.97
Ινδονησία78.5778.57
Δανία66.5566.55
Πακιστάν64.6564.65
Αργεντινή61.7461.74
Κατάρ56.7451.29
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα55.7756.04
Λευκορωσία53.4453.44
Καμπότζη50.4550.45
Φινλανδία49.0249.02
Βολιβία42.5142.51
Βουλγαρία40.8340.83
Μαλαισία38.8838.88
Σερβία38.0737.78
Ιορδανία37.3237.32
Περού34.6834.68
Εκουαδόρ33.7833.78
Σλοβακία31.6931.69
Ουκρανία27.0627.06
Συρία25.8225.82
Μαρόκο22.1222.12
Αφγανιστάν21.8721.87
Νιγηρία21.3721.37
Μπαγκλαντές14.0313.97
Κύπρος13.913.9
Μαυρίκιος12.4412.44
Ιρλανδία12.0412.04
Τσεχία11.3210.92
Κυργιστάν10.1910.19
Γκάνα8.748.74
Παραγουάη8.198.19
Νεπάλ7.997.99
Μιανμάρ7.277.27
Γουατεμάλα6.896.89
ΣΚΟΠΙΑ6.896.89
Μογγολία6.847.64
Τυνησία6.846.84
Σρι Λάνκα6.76.7
Λετονία6.666.66
Λιθουανία5.825.82
Κολομβία4.684.68
Μπαχρέιν4.674.67
Σλοβενία3.173.17
Αρούμπα3.113.11
Βοσνία Ερζεγοβίνη2.992.99
Αλβανία2.82.8
Λουξεμβούργο2.242.24
Χονγκ Κονγκ2.082.08
Ισλανδία1.981.98
Τατζικιστάν1.981.98
Παπούα Νέα Γουινέα1.961.96
Τρινιντάντ Τομπάκο1.941.94
Αιτή1.811.81
Υεμένη1.561.56
Σουρινάμ1.461.46
Ελ Σαλβαδόρ1.371.37
Ονδούρα0.690.69
Μοζαμβίκη0.670.67
Δομινικανή Δημοκρατία0.570.57
Χιλή0.250.25
Εσθονία0.250.25
Ουρουγάη0.10.1
Μάλτα0.060.06
Μπουρούντι0.030.03
Φίτζι0.030.03
Κένυα0.020.02
Ομαν0.020.02



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

8 σχόλια:



  1. Uzay Bulut_
    It hurts my soul to see Erdogan’s government Arabising our lands and Islamising our identity, which genetically is still Greek.

    Most people in Turkey are unaware of it, but our Greek ancestors are still there within us.

    If the Arabs, amongst others, replace us, it will be the end of the Pontian and Anatolian Hellenic roots of Turkey. This is an intentional government policy of Erdogan. The final blow to Hellenism in Anatolia. We need a government that will end this genocidal mass immigration, ideological curse.

    Μεταφράση
    Πονάει η ψυχή μου να βλέπω την κυβέρνηση του Ερντογάν να αραβοποιεί τα εδάφη μας και να εξισλαμίζει την ταυτότητά μας, η οποία γενετικά είναι ακόμα ελληνική.

    Οι περισσότεροι στην Τουρκία το αγνοούν, αλλά οι Έλληνες πρόγονοί μας είναι ακόμα εκεί μέσα μας.

    Εάν οι Άραβες, μεταξύ άλλων, μας αντικαταστήσουν, θα είναι το τέλος των ποντιακών και ανατολικοελληνικών ριζών της Τουρκίας. Αυτή είναι μια σκόπιμη κυβερνητική πολιτική του Ερντογάν. Το τελειωτικό χτύπημα στον Ελληνισμό της Ανατολίας. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα τερματίσει αυτή τη γενοκτονική μαζική μετανάστευση, την ιδεολογική κατάρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ FACEBOOK, ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΝΜΠΕΡΓΚ, ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ!..
    Για χρόνια, ο Mark Zuckerberg στη σελίδα του προφίλ του στο Facebook προσδιοριζόταν ως «άθεος».
    Αλλά στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook φαίνεται ότι επέστρεψε στη θρησκεία.
    Ο Mark Zuckerberg έγραψε τις ημέρες των γιορτών: «Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Χανουκά από την Priscilla, τον Max, τον Beast και εμένα!». Ένας χρήστης του απάντησε «Δεν είσαι άθεος;», και το αφεντικό του Facebook του απάντησε «Όχι»!
    Συγκεκριμένα ο Zuckerberg του έγραψε: «Μεγάλωσα σε μια εβραϊκή οικογένεια και στη συνέχεια πέρασα μια περίοδο όπου αναρωτήθηκα αρκετά πράγματα όπως η θρησκεία. Αλλά τώρα πιστεύω ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική».
    Μάλιστα στο profile του δεν γράφει πια «άθεος».
    Ο ιδρυτής του Facebook κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κίνα το 2015 είχε γράψει: «Ο Βουδισμός είναι μια καταπληκτική θρησκεία και γενικότερα φιλοσοφία. Ελπίζω να συνεχίσω την κατανόηση του Βουδισμού πιο βαθιά».
    Όμως ο Mark Zuckerberg κάτι αντίστοιχο είχε πει και όταν είχε γνωρίσει τον Πάπα!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΗΣ CIA, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟΥ, Μάρτιος 2011. «Facebook: Το καλύτερο εργαλείο της CIA».
      Τό Facebook δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πείραμα της CIA καί μάλιστα πείραμα τό όποιο πήγε πολύ καλύτερα άπ' ό,τι οι ίδιοι περίμεναν.
      Τό εύσημα, σύμφωνα με τόν διευθυντή τής ΟΙΑ, ανήκουν στον Mark Zuckerberg ο οποίος στην CIA είναι γνωστός με τήν κωδική ονομασία " The Overlord " (Ο Επικυρίαρχος).

      Ο διευθυντής τής CIA, άφοΰ έδωσε συγχαρητήρια στον Mark Zuckerberg, δήλωσε τά έξης στην συνεδρίαση του Κονγκρέσου γιά τήν συνέχιση τής χρηματοδότησης του πειράματος:

      «Μετά από χρόνια δημόσιας παρακολούθησης, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι με τό γεγονός πόσοι πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυ¬μοι νά δημοσιεύσουν τήν διεύθυνση τους, τίς θρησκευτικές καί πολιτικές τους πεποιθήσεις, την αλφαβητική λίστα με όλους τους φίλους τους, προσωπικά e-mail, τηλέφωνα, εκατοντάδες φωτογραφίες τοΰ εαυτού τους, ακόμα καί πληροφορίες γιά τό τί ακριβώς κάνουν από λεπτό σέ λεπτό. Πραγματικά είναι ένα όνειρο πού γίνεται πραγματικότητα γιά την CIA».

      Επίσης υπογράμμισε πόσα λεφτά γλυτώνει η CIA από το Facebook.
      Δυστυχώς, όπως δήλωσε, άλλα προγράμματα όπως το Twitter δεν πηγαίνουν τόσο καλά: «400 δισ tweets και ούτε μια χρήσιμη πληροφορία…»
      Ζ.Π.




      Διαγραφή
  3. Ο "ΝΑΥΑΡΧΟΣ" ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    Ε. Αποστολάκης: «Δεν είναι μόνο o Σ.Κασσελάκης που δεν γνωρίζει τα εθνικά θέματα – Κανείς δεν τα γνώριζε».
    «Ούτε ο Α.Τσίπρας τα ήξερε», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Νέα μελέτη υποδεικνύει εξωγήινες μορφές ζωής ριζικά διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε.

    Μπορεί να βασίζονται σε αυτοσυντηρούμενες χημικές αντιδράσεις εντελώς διαφορετικές βιολογικά.
    Αυτοσυντηρούμενες χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη βιολογία ριζικά διαφορετική από τη ζωή όπως γνωρίζουμε μπορεί να υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς πλανήτες χρησιμοποιώντας μια ποικιλία στοιχείων πέρα από τον άνθρακα στον οποίο βασίζεται η ζωή της Γης, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jacs.3c07041
    Στη Γη η ζωή βασίζεται σε οργανικές ενώσεις. Αυτά τα μόρια αποτελούνται από άνθρακα και συχνά περιλαμβάνουν άλλα στοιχεία όπως υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορο και θείο. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναρωτηθεί εάν η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να εξελιχθεί με βάση σημαντικά διαφορετική χημεία. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εικάζουν εδώ και καιρό ότι το πυρίτιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ραχοκοκαλιά για τη βιολογία.
    «Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε αυτές τις πιθανότητες, ώστε να έχουμε μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζουν όλες οι μορφές ζωής, όχι μόνο η ζωή στη Γη», η Μπετούλ Κασάρ, αστροβιολόγος, βακτηριολόγος και εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γουσκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
    Ένα είδος χημικής αλληλεπίδρασης που είναι το κλειδί για τη ζωή στη Γη είναι γνωστό ως αυτοκατάλυση. Οι αυτοκαταλυτικές αντιδράσεις είναι αυτοσυντηρούμενες, μπορούν να παράγουν μόρια που ενθαρρύνουν να επαναληφθεί η ίδια αντίδραση. Σκεφτείτε έναν αυξανόμενο πληθυσμό κουνελιών. Ζεύγη κουνελιών ενώνονται και παράγουν πλήθη από νέα κουνέλια και στη συνέχεια τα νέα κουνέλια μεγαλώνουν για να ζευγαρώσουν και να κάνουν ακόμα περισσότερα κουνέλια. Δεν χρειάζονται πολλά κουνέλια για να αποκτήσετε σύντομα πολλά περισσότερα κουνέλια.
    «Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι ερευνητές της προέλευσης της ζωής ενδιαφέρονται για την αυτοκατάλυση είναι επειδή η αναπαραγωγή, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ζωής, είναι ένα παράδειγμα αυτοκατάλυσης. Η ζωή καταλύει το σχηματισμό περισσότερης ζωής. Ένα κύτταρο παράγει δύο κύτταρα, τα οποία μπορούν να γίνουν τέσσερα και ούτω καθεξής. Καθώς ο αριθμός των κυττάρων πολλαπλασιάζεται, ο αριθμός και η ποικιλομορφία των πιθανών αλληλεπιδράσεων πολλαπλασιάζονται ανάλογα» εξηγεί η Κασάρ.
    Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έψαξαν για αυτοκατάλυση πέρα από οργανικές ενώσεις. Σκέφτηκαν ότι η αυτοκατάλυση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αβιογένεσης, την προέλευση της ζωής από την έλλειψη ζωής από μη έμβια ύλη. Οι επιστήμονες εστίασαν σε αυτούς που ονομάζονται κύκλοι αναλογίας, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλά αντίγραφα ενός μορίου. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά έναρξης για να βοηθήσουν αυτούς τους κύκλους να επαναληφθούν, με αποτέλεσμα την αυτόματη κατάλυση.
    «Η αναλογία είναι αναμφισβήτητα μοναδική επειδή είναι μια ενιαία αντίδραση που παράγει πολλαπλάσια μιας παραγωγής και μοιάζει πολύ με την αναπαραγωγήΛέει ο Ζεν Πενγκ εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
    Με απλά λόγια η ζωή που όπως ομολογούν όλοι οι επιστήμονες «είναι επίμονη» μπορεί να έχει βρει πολλούς τρόπους και μεθόδους για να κάνει την εμφάνιση της, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε πολλών ειδών περιβάλλοντα και συνθήκες που στα δικά μας μάτια και γνώσεις θεωρούνται μη φιλικά στη ζωή και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε πιθανώς τις μεθόδους και τα εργαλεία αναζήτησης εξωγήινης ζωής τα οποία βασίζονται στον εντοπισμό δεδομένων και στοιχείων της ζωής όπως εμείς την γνωρίζουμε και άρα να περνά κάτω από τα ραντάρ μας εξωγήινη ζωή που υπάρχει κάπου εκεί έξω.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι «Υδροωκεάνιοι» πλανήτες ίσως διαθέτουν εξωγήινη ζωή.
    Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων, τα αναβαθμισμένα και ολοένα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια καθώς και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Διαστήματος έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ξεκινήσουν τα τελευταία 20 χρόνια ένα μεγάλο… κυνήγι για τον εντοπισμό πλανητών που διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.
    Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά κοντινά με αυτά της Γης όσον αφορά το μέγεθος και τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες τους. Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής.
    Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω στην ιδέα ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο από πλανήτες κάθε είδους και μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι φιλικοί στην παρουσία της ζωής χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναζητούν και να μελετούν όταν τους εντοπίσουν πλανήτες που διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή αλλά η ατμόσφαιρα τους κυριαρχείται από υδρογόνο. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους πλανήτες «Υδροωκεανών».
    Γνωρίζουμε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι κατά βάση ως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τη Γη και διαθέτουν μεγάλους ωκεανούς κάτω από την γεμάτη από υδρογόνο ατμόσφαιρα τους. «Οι πλανήτες υδροωκεανών ανοίγουν ένα νέο μεγάλο δρόμο στην προσπάθεια αναζήτησης ζωής μακριά από τη Γη» αναφέρει ο Νικού Μαντχουσουχάν, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επικεφαλής της μελέτης.
    Σε περίπτωση που οι ερευνητές έχουν δίκιο και οι πλανήτες αυτοί μπορούν πράγματι να υποστηρίζουν κάποιες μορφές ζωής αυτό θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Μάρτιν Άρμστρονγκ θεωρεί πως ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε διανύει τις τελευταίες ημέρες όπως ακριβώς κάποτε η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η μεταναστευτική κρίση που υπάρχει θυμίζει τις τελευταίες ημέρες της Ρώμης.

    Όπως η Ρώμη κατέρρευσε από τις ορδές του Ούννων, έτσι και τα δυτικά κράτη θα καταρρεύσουν από τις ορδές των Λατινοαμερικανών, Ασιατών και των Αφρικανών.

    «Είναι λάθος να νομίζουμε πως οι μετανάστες θα προσαρμοστούν στα δυτικά δεδομένα. Αν ανατρέξει κανείς στην Ιστορία, θα αντιληφθεί πως το ζήτημα είναι πολιτιστικό» αναφέρει ο αναλυτής και συμπληρώνει:

    «Αυτό το οποίο βοήθησε τις ΗΠΑ να προοδεύσουν δεν ήταν το κοινό νόμισμα, αλλά ο ρατσισμός. Όποιος δεν μιλούσε αγγλικά, δεν έμπαινε στο καράβι για την Αμερική.

    Οι σύγχρονοι μετανάστες κουβαλούν την κουλτούρα των χωρών τους, είναι τελείως διαφορετικά ζώα από εμάς. Ακόμα και η Ουκρανία με τη Ρωσία έχουν πολιτισμικές διαφορές που μεταξύ άλλων συνέβαλαν στην όξυνση του μίσους».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. “Οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή”, το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής.
    Αυτό είναι ένα απόσπασμα από τον ποιητή Πίνδαρο, ο οποίος ήταν γνωστός για τις επικές και λυρικές του συνθέσεις. Η φράση “οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή” αναφέρεται στην ιδέα ότι η εξωτερική μορφή ενός ανθρώπου αντικατοπτρίζει την εσωτερική του κατάσταση και ψυχική κατάσταση. Συγκεκριμένα, προέρχεται από τον πρώτο προοίμιο του έργου “Πυθικοί Ύμνοι”. Ο Πίνδαρος χρησιμοποιεί τη φράση για να περιγράψει την ουσία και την ομορφιά μιας ψυχής. Είναι μια ποιητική έκφραση που αναδεικνύει την ανθρώπινη φύση και την αξία της εσωτερικής ουσίας πέρα από την εξωτερική εμφάνιση.
    Οι Πυθικοί Ύμνοι αποτελούν μέρος του έργου του και αφορούν τους Πυθικούς Αγώνες. Σε αυτούς τους ύμνους, ο Πίνδαρος εξυμνεί τους νικητές και τιμά τους θεούς. Η ποίησή του είναι γεμάτη αναφορές στην υπεροχή των στοιχείων, όπως του νερού, του χρυσού και του ήλιου, και αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό.


    Η φράση “οια η μορφή και η ψυχή” προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα. Στο έργο του “Φαίδων” (Phaedo), ο Σωκράτης συζητά με τους φίλους του για την ψυχή και την αθανασία. Η φράση υποδηλώνει ότι η ψυχή είναι πιο σημαντική από το σώμα, και ότι η πραγματική ουσία του ανθρώπου βρίσκεται στην ψυχή, όχι στην εξωτερική του εμφάνιση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...