Λαβρόφ σε Μπάιντεν: «Συνδέεις τις συζητήσεις για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κάτι που, αν συμβεί, θα αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη. Θέλεις να κάψεις με πυρηνικά τους λαούς της Ευρώπης και την Ρωσία και ζεις με την αυταπάτη ότι ο Γ΄ΠΠ θα αφορά μόνο την Ευρώπη και δεν θα επηρεάσει την Αμερική».
Η μείωση του πληθυσμού στην Ουκρανία είναι σοκαριστική σε σημείο που την καθιστά «νεκρή χώρα».
Είναι ενδεικτικό πως από τα σχεδόν 50 εκατομμύρια που είχε λίγο μετά την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έπεσε δραστικά στα 38 εκατομμύρια στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία το 2022.
Ωστόσο η πτώση δεν σταμάτησε εκεί!
Έκτοτε υπάρχουν αναφορές πως η Ουκρανία έχει χάσει σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους!
Οι περισσότεροι εξ αυτών κατάφεραν να διαφύγουν από την Ουκρανία με κάθε μέσο, ενώ δυστυχώς αρκετοί (νεαροί άνδρες ως επί το πλείστον) σκοτώθηκαν στο μέτωπο.
Η πιο ανατριχιαστική εκτίμηση έρχεται δια στόματος ενός πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, του Μίκολα Αζάροφ, που υπηρέτησε μέχρι λίγο πριν το πραξικόπημα του 2014.
Αναλυτικότερα:
«Οι εκτιμήσεις μου για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού της Ουκρανίας έχουν επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο αριθμός των ενεργών χρηστών κινητών επικοινωνιών στην Ουκρανία είναι 16 εκατομμύρια, οι ενεργές κάρτες SIM είναι περίπου 25 εκατομμύρια.
Δηλαδή, έχουν απομείνει τώρα περίπου 18-19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.
Όταν έγινε ανεξάρτητη το 1991, η Ουκρανία είχε περίπου 52 εκατ. ανθρώπους. Η απογραφή του 2001 –η μοναδική στη χώρα έως τώρα– κατέγραψε πληθυσμό 48,5 εκατ. Λόγω του ποσοστού θνησιμότητας που υπερβαίνει το ποσοστό γεννήσεων, της μαζικής μετανάστευσης, των κακών συνθηκών διαβίωσης και της χαμηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης, ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 6,6 εκατομμύρια, ή 12,8% από το ίδιο έτος έως το 2014.
Η Ουκρανική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία για τον σημερινό πληθυσμό.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι Ουκρανοί αποτελούν περίπου το 78% του πληθυσμού, ενώ οι Ρώσοι είναι η μεγαλύτερη μειονότητα, αποτελώντας το 17,3% του πληθυσμού. Οι μικρότερες μειονότητες περιλαμβάνουν τους Λευκορώσους (0,6%), τους Μολδαβούς (0,5%), τους Τάταρους της Κριμαίας (0,5%), τους Βούλγαρους (0,4%), τους Ούγγρους (0,3%), τους Ρουμάνους (0,3%), τους Πολωνούς (0,3%), τους Εβραίους (0,3%), τους Αρμένιους (0,2%), τους Έλληνες (0,2%) και τους Τάταρους (0,2%). Υπολογίζεται επίσης ότι υπάρχουν περίπου 10.000 με 40.000 Κορεάτες στην Ουκρανία, οι οποίοι ζουν ως επί το πλείστον στα νότια της χώρας, που ανήκουν στην ιστορική ομάδα των Κόριο-σάραμ, Κορεατών μεταναστών στην Άπω Ανατολή που απελάθηκαν επί Στάλιν δυτικότερα λόγω ανησυχιών ότι δούλευαν ως πράκτορες για την Ιαπωνία (τότε η Κορέα ανήκε στην Ιαπωνία).
Σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2022, ο πληθυσμός της χώρας είναι 41.167.336 κάτοικοι
Από το 1993 ο πληθυσμός της Ουκρανίας μειώνεται κατά 150.000 έως 350.000 άτομα κάθε χρόνο και το 2007 η χώρα είχε τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό πληθυσμιακής συρρίκνωσης παγκοσμίως.
Ο πληθυσμός της Ουκρανίας αναμένεται ούτως ή άλλως να μειωθεί κατά 50% έως το 2050 αφού έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στον πλανήτη.
Η συρρίκνωση του ουκρανικού πληθυσμού έχει τρεις πηγές: τη μείωση των γεννήσεων, την πτώση του προσδόκιμου επιβίωσης (λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης, υποβάθμισης του συστήματος περίθαλψης, κακής διατροφής, αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, μεγάλης διάδοσης του καπνίσματος και του αλκοόλ) την μετανάστευση προς το εξωτερικό. Πρόκειται για τάσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν, με διακυμάνσεις, όλη την μετασοβιετική τριακονταετία της ουκρανικής ιστορίας.
Σύμφωνα με την ουκρανική εθνική στατιστική υπηρεσία, οι γεννήσεις ανέρχονταν το έτος 2020 σε 8,1 ανά χιλιάδα πληθυσμού και οι θάνατοι σε 14,7 ανά χιλιάδα. Η ραγδαία πτώση της γεννητικότητας που γνώρισε η χώρα από την ανεξαρτητοποίησή της το 1991 και μετά άρχισε να αντιστρέφεται από το 2001, όμως οι γεννήσεις (που ποτέ σε όλο αυτό το διάστημα δεν υπερέβησαν τον αριθμό των θανάτων) άρχισαν και πάλι να μειώνονται από το 2014, έτος ξεσπάσματος της ουκρανικής κρίσης στην παρούσα μορφή της.
Υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν 1,2 παιδιά σε κάθε γυναίκα, δηλαδή όχι μόνο ο πληθυσμός δεν αναπληρώνεται, αλλά και η μείωσή του δεν είναι πλέον αντιστρεπτή.
Το Ινστιτούτο Δημογραφίας της Ουκρανικής Ακαδημίας υπολογίζει ότι οι τρεις στους δέκα Ουκρανούς άνδρες που σήμερα είναι 20 ετών θα πεθάνουν πριν συμπληρώσουν τα 60.
Την κατάσταση επιδεινώνει θεαματικά η μετανάστευση. Από το 1991 έως το 2004, οπότε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης επέβαλε ποικίλες μετακινήσεις πληθυσμών, η Ουκρανία είδε 2,2 εκατ, άτομα να εισρέουν στην επικράτειά της (εκ των οποίων τα δύο εκατομμύρια προέρχονταν από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες) και 2,5 εκατ. να την εγκαταλείπουν (τα 1,9 εκατ. προς άλλες σοβιετικές δημοκρατίες). Έκτοτε η μετανάστευση προς το εξωτερικό, όχι πάντοτε "ορατή”, συνεχίστηκε αδιάπτωτα. Από το 2014 και εξής η έξοδος πήρε μεγάλες διαστάσεις. Μόνο το έτος 2017, 662.000 Ουκρανοί έλαβαν βίζα για χώρες της Ε.Ε., κυρίως την Πολωνία, σύμφωνα με τη Eurostat. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έχει προτιμήσει την Ρωσία. Τα εμβάσματα των μεταναστών αντιπροσωπεύουν το 11% του ουκρανικού ΑΕΠ.
Οι Ουκρανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα (συχνά με το πρόσχημα των σπουδών) δεν καταγράφονται σε επίσημες στατιστικές και δεν είναι εύκολο να πει κανείς αν η επιλογή τους έχει χαρακτήρα μόνιμο ή όχι.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας υπολογίζει ότι 9 εκατ. πολίτες έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό, ενώ εντός της χώρας βρίσκονται μόνο 21 εκατομμύρια ηλικίας 20 έως 55 ετών. Με άλλα λόγια, ο πληθυσμός παραγωγικής ηλικίας υπολείπεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, του μη παραγωγικού.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου