ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Ιουνίου 2023

Ακόμα χαμηλότερα η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας

 

 

 

Ο Μητσοτάκης θα δημιουργήσει υπουργείο Ανωμαλίας (με προμετωπίδα την ιστορία του Αισώπου «Ζεὺς καὶ αἰσχύνη»). Τα κόμμα του χρωστάει 400 εκατομμύρια. Η χώρα 400 δις. Οι νέοι έφυγαν και όσοι παρέμειναν είναι άνεργοι ή γκαρσόνια. Το μυαλό όμως του Μητσοτάκη και των συνταξιούχων ψηφοφόρων του, αντί στην δουλειά, είναι στην κωλοτρυπίδα.

 

 

 

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΑΝΤΑ, ΤΗΝ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ.

 

 

Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ βιομηχανική χώρα.

 

Η ιστορία πίσω από εγκαταλειμμένα εργοστάσια. Γιατί απέτυχε η ελληνική βιομηχανία;

 

Η ΕΛΛΑΔΑ EINAI H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΦΥΪΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 

  

Η ΕΛΛΑΔΑ EINAI H ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ζ.Π.:  ανταγωνιστικότητα στην οικονομική επιστήμη  είναι, με απλά λόγια, πόσο έξυπνος και δημιουργικός είσαι, για να πουλάς τα προϊόντα σου στους άλλους. 
 

Υποχώρηση κατά δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, που δημοσιεύτηκαν χθες.

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στην 49η θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ 64 χωρών, έναντι της 47η θέσης το 2022. 

 


Ακόμη μια χρονιά δηλαδή βρίσκεται στις θέσεις χαμηλής ανταγωνιστικότητας, παρά το γεγονός ότι την τετραετία 2019- 2023 βελτιώθηκε συνολικά κατά εννέα θέσεις. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας προέρχεται από την υποχώρηση στις δύο από τις τέσσερις κατηγορίες δεικτών της μεθοδολογίας της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του IMD. Ειδικότερα, η χώρα παρουσιάζει υποχώρηση στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας» κατά επτά θέσεις και από την 51η θέση πέρυσι βρίσκεται πλέον στην 58η και στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» όπου η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις και από την 46η θέση το 2022 βρίσκεται πλέον στην 48η. Αντιθέτως, σημειώθηκε βελτίωση στις δύο άλλες κατηγορίες δεικτών, στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα» κατά δύο θέσεις, με την χώρα μας να ανεβαίνει στην 53η θέση από την 55η πέρυσι, και στις «Υποδομές», στην οποία βελτιώθηκε κατά μία θέση, κατατασσόμενη στην 40ή θέση από την 41η το 2022.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Λουκία Σαράντη υπογράμμισε πως ο πληθωρισμός, το δημογραφικό πρόβλημα, η έλλειψη εξειδικευμένων εργατικού δυναμικού, η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, το υψηλό κόστος ενέργειας, η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας ο ΣΒΕ προτείνει μεταξύ άλλων τη λήψη μέτρων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τον σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών για την κάλυψη του ελλείμματος σε προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων και του χάσματος δεξιοτήτων, με προτεραιότητα στη βιομηχανία, στην προετοιμασία της χώρας, τόσο από άποψη υποδομών όσο και δημοσιονομικά, για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα, αλλά και την εξειδίκευση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία» για την επίτευξη του στόχου συνεισφοράς της βιομηχανίας κατά 15% στο ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2030.

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία
Όπως προκύπτει από την έκθεση, τα «δυνατά σημεία» για τη χώρα μας βάσει των επιδόσεων που σημειώνει στους επιμέρους δείκτες μεταξύ των 64 οικονομιών είναι μεταξύ άλλων ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (5η θέση), τα έσοδα από τον τουρισμό (7η θέση), ο αριθμός διαδικασιών για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης (6η θέση), τα κίνητρα για επενδύσεις (22η θέση), τα επίπεδα αμοιβών (20ή θέση), η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού (28η θέση).

Αντίθετα, οι δείκτες στους οποίους η χώρα εμφανίζει υστέρηση είναι ο σχηματισμός ακαθάριστου πάγιου κεφαλαίου ως % του ΑΕΠ (63η θέση), το εμπορικό ισοζύγιο (63η θέση), το συνολικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (56η θέση), η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας (56η θέση) και η υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς τις επιχειρήσεις (58η θέση).

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

6 σχόλια:

  1. Πολωνός πρωθυπουργός: «Εμείς δεν έχουμε ούτε έναν μουσουλμάνο μετανάστη».
    Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το «Νίκη» στήριξε το τριήμερο πένθος για το ναυάγιο της Πύλου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολωνός πρωθυπουργός: «Δώστε μας τον Μπαγκλαντεσιανό δολοφόνο να τον δικάσουμε εμείς».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σόρος: «Η Ελλάδα ποτέ ξανά δεν θα ορθοποδήσει οικονομικά – Το ευρώ ήταν ο τάφος της».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι «Σπαρτιάτες» μπαίνουν στην Βουλή όπως δείχνει η σημερινή δημοσκόπηση της MRB και το επόμενο κοινοβούλιο μπορεί να είναι εννεακομματικό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ: «MRB - Σήμερα: "Οι #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ φτάνουν το 3.5%!" Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στη Βουλή και θα ανατρέψουμε όλη την πολεμική του συστήματος, αν :
    • Ενημερώσουμε ΤΩΡΑ όλους τους γνωστούς και τους φίλους μας για τους #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ με τηλέφωνα και μηνύματα.
    • Γραφτούμε εκλογικοί αντιπρόσωποι και είμαστε παρόντες σε όλα τα εκλογικά τμήματα (τηλ: 6907 717 702, 6973 636 488, 6977 759 574)
    • Μοιράσει ο καθένας από εμάς εκατοντάδες φυλλάδια και ψηφοδέλτια του κόμματος (τηλ: Βόρεια Ελλάδα 6949 196 194 - 6983 046 376, Νότια Ελλάδα 2114 181 023 - 6947 300 351)
    • Διαδώσουμε σε όλο το διαδίκτυο τα βίντεο και τα μηνύματά μου, που στηρίζουν τους #ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ.

    Έχω δώσει 4 χρόνια από τη ζωή μου στον Αγώνα και ζητώ από εσάς να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τη μεγάλη νίκη μας, ενάντια σε ολόκληρο το Σύστημα!»

    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Γερμανία των σοσιαλιστών και των πράσινων θα πληρώσει άλλα 1,4 δισ. δολάρια αποζημίωση σε εβραίους. Από το 1952 η γερμανική κυβέρνηση έχει πληρώσει περίπου 81 δισεκατομμύρια ευρώ σε εβραίους.
    Σε δήλωση του ιδρύματος, που χειρίζεται αξιώσεις για λογαριασμό Εβραίων που έπεσαν θύματα της ναζιστική εποχή, αναφέρεται ότι αποφασίστηκε να καταβληθούν 888,9 εκατομμύρια δολάρια για την παροχή κατ’ οίκον φροντίδας και υποστήριξης σε ευάλωτα θύματα του Ολοκαυτώματος, μετά από διαπραγματεύσεις με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
    Επιπλέον, σύμφωνα με τη Διάσκεψη για τις υλικές αξιώσεις που διεκδικούν οι Εβραίοι κατά της Γερμανίας (Conference on Jewish Material Claims Against Germany), σημειώθηκε αύξηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων σε συμβολικές πληρωμές προς το ταμείο Hurtship Fund που συνδράμει 128.000 επιζώντες του Ολοκαυτώματος παγκοσμίως.
    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σημειώνεται επίσης ότι το σύνολο των 1,4 δισ. δολαρίων θα καταβληθεί μέσω διαφόρων σχεδίων και προγραμμάτων.
    Σκέρτσος: «ξεχάστε τις γερμανικές αποζημιώσεις».
    Ο ίδιος φάνηκε να δηλώνει ουσιαστικά παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δηλώνει ότι το θέμα «αφορά το παρελθόν», ενώ όπως λέει χαρακτηριστικά «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...