ΠΡΙΝ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ "ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ" ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΠΕΛΩΝΗΣ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ.
Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Tayfun, μετά από δηλώσεις που έκανε ο διευθυντής της κατασκευάστριας Roketsan, Μουράτ Ικιντζί, τις οποίες μετέδωσαν τα τουρκικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως αποκάλυψε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, η εταιρεία Roketsan εργάζεται επί του παρόντος πάνω στις μελέτες ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων, την ίδια στιγμή που η μαζική παραγωγή τους συνεχίζεται προκειμένου να παραδοθούν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ υπογράμμισε ότι θα κατασκευαστούν ειδικές διαμορφώσεις των Tayfun.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των Tayfun αντιπροσωπεύει το επίπεδο που έχει φτάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στην πυραυλική τεχνολογία που διαθέτει για να προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας την ικανότητα επίθεσης και αποτελεσματικού πλήγματος σε βάθος (deep attack and deep strike capability).
Έπειτα, ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές των βαλλιστικών πυραύλων τύπου Tayfun, οι οποίοι θα αποτελούν το στρατηγικό όπλο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες τους ως μια «οικογένεια» πυραυλικών συστημάτων με ποικιλομορφία στις δυνατότητες και τις πολεμικές κεφαλές, με τις οποίες θα εξοπλίζονται.
Ο Μουράτ Ικιντζί εξήγησε ότι οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας έχουν βεληνεκές από 300 έως 1.000 χιλιόμετρα και οι Tayfun όχι μόνο εντάσσονται στην δεύτερη κατηγορία, αλλά μάλιστα είναι τα πρώτα πυραυλικά συστήματα τέτοιου είδους που θα διαθέτουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους.
Τέλος, πρόσθεσε ότι μετά τους Tayfun, η Τουρκία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας τύπου CENK, με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, που θα έχουν ως στόχο Ελληνικές στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς I-Derby από το Ισραήλ αγοράζει η Τσεχία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας Spyder.
Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα αγοράσει 48 πυραύλους αέρος- αέρος μεγάλου βεληνεκούς I-Derby από το Ισραήλ στην προσπάθειά της να ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Τσεχία, μέλος του NATO, θα δαπανήσει 120 εκατομμύρια δολάρια για τους πυραύλους που κατασκευάζει η Rafael, οι οποίοι πρόκειται να παραδοθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2027.
Οι πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν drones, ελικόπτερα, αεροπλάνα και πυραύλους σε εμβέλεια έως και 80 χιλιομέτρων και σε ύψος 20 χιλιομέτρων.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία της άμυνας έναντι επιθέσεων από αέρος, είτε πρόκειται για drones είτε για τυπικούς πυραύλους», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Jana Cernochova.
Οι πύραυλοι I-Derby θα συμπληρώσουν τέσσερις μονάδες του συστήματος αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Spyder που κατασκευάζονται από τη Rafael, τις οποίες η Πράγα θα λάβει στο πλαίσιο σύμβασης του 2021 αξίας 630 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Έτσι, το βεληνεκές θα αυξηθεί από 60 χιλιόμετρα, σε 80.
Ζ.Π.