ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

09 Οκτωβρίου 2023

Οι Έλληνες ελεύθεροι σκοπευτές κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση ανάμεσα σε 45 ομάδες από 25 χώρες

 













 

 

Ο φετινός διεθνής στρατιωτικός διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών



Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν με δύο ελεύθερους σκοπευτές στον διεθνή



Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν με δύο ελεύθερους σκοπευτές στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό «European Best Sniper Team Competition 2023».

Οι Έλληνες snipers κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση ανάμεσα σε 45 ομάδες από 25 χώρες.

Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζεται ότι η κατάκτηση της 4ης και 5ης θέσης στον «European Best Sniper Team Competition 2023» έρχεται ως συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων στον «European Best Sniper Team Competition 2022», κατά τον οποίο οι Έλληνες ελεύθεροι σκοπευτές κατετάγησαν στην 1η και 4η θέση μεταξύ 36  ομάδων από 18 χώρες.

 

Ο φετινός διεθνής στρατιωτικός διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών «European Best Sniper Team Competition 2023», πραγματοποιήθηκε στο Hohenfels της Γερμανίας και διοργανώθηκε από το Joint Multinational Readiness Center (JMRC) της 7th Army Training Command των ΗΠΑ, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου.

Οι συνεχείς διακρίσεις των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ – ΕΔ) αντανακλούν θετικά την πρόσφατη αναδιοργάνωσή τους που επιτεύχθηκε με την ίδρυση της ΔΕΠ, αποτελώντας ένα ορόσημο στην εξελικτική πορεία τους.

Παράλληλα, σηματοδοτούν τη δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, παρέχοντας διευρυμένες επιλογές στην Ιεραρχία στην αντιμετώπιση κάθε σύγχρονης πρόκλησης ασφάλειας για την διασφάλιση των Εθνικών συμφερόντων και την επίτευξη στρατηγικών στόχων.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η επικαιροποίηση τακτικών, τεχνικών και χρήσης νέου εξοπλισμού και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ελεύθερων Σκοπευτών των συμμετεχουσών Χωρών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο και περιέλαβε αντικείμενα:

* Εκτέλεσης βολών με τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή κατά σταθερών και κινητών στόχων, ημέρα και νύχτα, σε γνωστές και άγνωστες αποστάσεις και σε συνδυασμό με σενάρια αυξημένης πολυπλοκότητας και δυσκολίας.

* Εκτέλεσης βολών με πιστόλι από διαφορετικές θέσεις και υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

* Αθέατης προσέγγισης του στόχου και εκτέλεσης βολής άνευ εντοπισμού της θέσης των Ελεύθερων Σκοπευτών από τον αντίπαλο.

* Τοπογραφίας, προσανατολισμού και τήρησης κατευθύνσεως με πλήρη εξοπλισμό.

Η διακεκριμένη συμμετοχή της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ στον «European Best Sniper Team Competition 2023» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό πλαίσιο, κατέδειξε το εξαιρετικά υψηλό επιχειρησιακό επίπεδό της και την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε αντικείμενα αυξημένης πολυπλοκότητας και προέβαλε την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν με δύο ελεύθερους σκοπευτές στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό «European Best Sniper Team Competition 2023». Οι Έλληνες snipers κατέκτησαν την 4η και την 5η θέση ανάμεσα σε 45 ομάδες από 25 χώρες.

 

 

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ

 


Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ Α΄ ΜΕΡΟΣ


Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ, Β΄ ΜΕΡΟΣ (ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΙΑ)

 

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ, Γ΄ ΜΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

19 σχόλια:

  1. Μη βιώσιμες οι ελληνικές πόλεις.
    Η βιωσιμότητα των πόλεων υπολογίζεται με βάση μετρήσιμους δείκτες, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τον αριθμό των πρόωρων θανάτων εξαιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας μέσω έκθεσης σε μικροσωματίδια, τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, τα επίπεδα της ακραίας στεγαστικής αποστέρησης, το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη του Στόχου Βιωσιμότητας των Πόλεων και των Κοινοτήτων είναι πολύ κατώτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις.
    Η βιωσιμότητα των πόλεων είναι ο 11ος από τους 16 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται η εξάλειψη της πείνας, της φτώχειας, η υγεία και ευημερία των πολιτών, η ποιοτική εκπαίδευση και η ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό, ο στόχος για βιώσιμες πόλεις «προωθεί την ανανέωση και τον σχεδιασμό των πόλεων και των κοινοτήτων, ώστε να παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, με πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, συγκοινωνίες, ελεύθερους χώρους πρασίνου, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη χρήση των φυσικών πόρων και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
    Πέρα από τα γενικόλογα ευχολόγια, η βιωσιμότητα των πόλεων υπολογίζεται με βάση μετρήσιμους δείκτες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τον αριθμό των πρόωρων θανάτων εξαιτίας της επιβαρυμένης ατμόσφαιρας μέσω έκθεσης σε μικροσωματίδια, τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, τα επίπεδα της ακραίας στεγαστικής αποστέρησης, το ποσοστό ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων.
    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα συγκεντρωτικά στοιχεία της Εurostat, οι πρόωροι θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 ήταν 237.810 σε όλη την Ε.Ε., από 321.112 το 2015, μειωμένοι κατά 25,9%. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης χάνονται κάθε χρόνο 889 προσδόκιμα έτη ζωής ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 582 έτη. Πρόκειται για την έκτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κροατία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσον αφορά τα θανατηφόρα τροχαία, οι ελληνικοί δρόμοι παραμένουν από τους πιο φονικούς στην Ευρώπη. Με βάση τον πίνακα της Εurostat βρισκόμαστε στην 7η χειρότερη θέση, με 5,5 θανάτους στην άσφαλτο ανά 100.000 κατοίκους το 2020, έναντι 4,2 στην Ε.Ε. Εκτοτε τα θανατηφόρα τροχαία έχουν αυξηθεί, καθώς το 2020 η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν μειωμένη εξαιτίας των λοκντάουν για τον περιορισμό του κορονοϊού. Στην Ελλάδα το 2022 υπολογίζεται ότι σημειώθηκαν 5,8 θάνατοι σε τροχαία ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 4,6.
      Η έκθεση της Εurostat δεν περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία από την Ελλάδα για την ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση των αστικών απορριμμάτων (στερεά απόβλητα), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τα στοιχεία που παρέχουν οι ελληνικές αρχές και έχει δώσει στη χώρα μας «κίτρινη κάρτα» για μη συμμόρφωση με τους στόχους της ανακύκλωσης. Οπως αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα είχε δηλώσει το 2019 ότι ανακυκλώνει το 21% των αστικών αποβλήτων, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48,7% και ο στόχος είναι να ανέβει στο 55% ώς το 2025.
      Αρνητικές επιδόσεις έχουμε και στους δείκτες ακραίας στεγαστικής αποστέρησης, δηλαδή στα ποσοστά των νοικοκυριών που διαβιούν σε κατοικίες με σοβαρά προβλήματα (π.χ. διαρροή στέγης, υγρασία, ακατάλληλο πάτωμα ή ενεργειακά ανεπαρκή κουφώματα, πολύ σκοτεινό διαμέρισμα κ.ά.). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ακραίας στεγαστικής αποστέρησης στην Ελλάδα ήταν 13,7%, όταν στην Ε.Ε των 27 είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο, στο 8,7%.
      Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και άλλους δείκτες στεγαστικής επισφάλειας, όπως το υπερβολικό κόστος στέγασης, βρισκόμαστε κυριολεκτικά στον πάτο της Ε.Ε. Σχεδόν το ένα στα τρία νοικοκυριά στις αστικές περιοχές (32,4%) αναγκάζεται να πληρώνει πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος για έξοδα στέγασης όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 10,4%. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για τα νοικοκυριά που νοικιάζουν σπίτι, καθώς επιβαρύνονται υπερβολικά σε ποσοστό 70%.
      Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η άλλη όψη της θλιβερής θέσης της Ελλάδας στους δείκτες βιωσιμότητας των πόλεων. Μπορεί να αναπνέουμε βρόμικο αέρα, να δίνουμε σχεδόν έναν μισθό για νοίκι, να μην έχουμε αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλείς δρόμους, ούτε αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά έχουμε «λευκές νύχτες», χριστουγεννιάτικες φωταψίες, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις, υπερκοστολογημένους και αποτυχημένους «περιπάτους» και δημάρχους που διοικούν με νοοτροπία, λεξιλόγιο και αισθητική μαφίας.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  2. Kάτοικος της Γάζας: «Το Ισραήλ πάντα μας έβλεπε σαν ζώα».
    Κάτοικος της Γάζας ξέσπασε σε δηλώσεις του για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, που αποτελούν εκδίκηση για την επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ότι στόχοι δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά νοσοκομεία και σπίτια.
    Ο Ραμί μίλησε στο MEGA και δήλωσε πως το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση της Χαμάς, επειδή «σκοτώνει κάθε μέρα παιδιά.
    Το Ισραήλ μας αντιμετωπίζει σαν ζώα από πάντα».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χαμάς είναι 1.000 άτομα, εμείς οι Παλαιστίνιοι δύο εκατομμύρια, τι φταίμε» και σημείωσε ότι «έχουμε πολλούς νεκρούς, χτύπησαν νοσοκομείο. Χτυπούν τα σπίτια και μέσα υπάρχουν άνθρωποι. Οι Ισραηλινοί έχουν ένα μέρος να πάνε, εμείς δεν έχουμε. Το πέρασμα στην Αίγυπτο είναι κλειστό. Δεν έχουμε νερό και ρεύμα»
    Επίσης, είπε ότι «το Ισραήλ έχει την ευθύνη. Φταίει ο Νετανιάχου, που το κάνει αυτό για να μείνει στην εξουσία. Όλος ο λαός στο Ισραήλ έχει όπλα. Το Ισραήλ δεν είναι καλή χώρα. Αυτό που θα γίνει είναι πως θα πεθάνουμε όλοι αλλά θα πεθάνει και το Ισραήλ μαζί μας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «260 μωρά σκοτώθηκαν από το Σάββατο που ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα» λένε οι Παλαιστίνιοι.
    Μπορεί οι μάχες μαχητών της Χαμάς με τις ισραηλινές δυνάμεις να συνεχίζονται αλλά οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ζουν το δικό τους δράμα με τοςυ συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες παιδιά.
    Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι παλαιστινιακές αρχές της Γάζας ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο έχει φτάσει τουλάχιστον τους 900, αριθμός αυξημένος από τους 830 νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
    Μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες, ανέφερε. Περίπου 4.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυτικοί αναλυτές: «Το μεγαλύτερο φιάσκο της Μοσάντ μετά το Γιομ Κιπούρ».
    Πρώην αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών της Δύσης και των ΗΠΑ μιλούν για το μεγαλύτερο κάζο της Μοσάντ, μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και δεν αφορά κάτι άλλο από την επίθεση της Χαμάς ενώ αναφέρονται για το πως πιθανόν κατάφερε να κρατήσει τόσο κλειστό το σχέδιο χωρίς διαρροές.
    Μερίδιο ευθύνης και μάλιστα μεγάλο αναλογεί και στην περιβόητη Σιν Μπετ, την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, στην οποία υπάγεται το Τμήμα Αραβικών Υποθέσεων, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη χώρα, στην Δυτική Όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας.
    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις Μοσάντ και Σιν Μπετ είχαν ρίξει το βάρος τους περισσότερο στην δράση της Χεζμπολάχ και λιγότερο στη Χαμάς, που έμοιαζε αδρανοποιημένη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
    Έμοιαζε αλλά δεν ήταν καθόλου όπως αποδείχτηκε, αφού για το συγκεκριμένο «χτύπημα» οι Παλαιστίνιοι άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, υιοθετώντας πρωτόγνωρες τακτικές που «βύθισαν» τους Ισραηλινούς στο σκοτάδι.
    Μόνο προφορικές εντολές
    Γνωρίζοντας ότι τα συστήματα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών, μηνυμάτων και mail που διαθέτει η Μοσάντ είναι ίσως τα πιο προηγμένα στον κόσμο, η Χαμάς φέρεται ότι επέλεξε τη μόνη μέθοδο που θα μπορούσε να κρατήσει το σχέδιο της επίθεσης μυστικό. Όλα τα μηνύματα που την αφορούσαν, μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, σύμφωνα με όσα πρεσβεύουν έμπειροι πρώην επιχειρησιακοί πράκτορες της Δύσης, χωρίς μάλιστα ο αγγελιοφόρος να βλέπει τον παραλήπτη.
    Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν ήξερε την ταυτότητα του άλλου, όνομα ή ιδιότητα, κάτι που προσέφερε απόλυτη στεγανότητα στην όλη επιχείρηση – τουλάχιστον αυτό εκτιμούν αξιωματούχοι Δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας.
    Ο αγγελιοφόρος μετέφερε το μήνυμα στον άγνωστο παραλήπτη και επέστρεφε στην δουλειά του, μέχρι να τον χρειαστούν ξανά, ενώ οι συναντήσεις αυτές γίνονταν συνήθως σε σπίτια-κρυσφήγετα.
    Παρότι Μοσάντ και Σιν Μπετ έχουν στρατολογήσει Παλαιστίνιους στην Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας ως πληροφοριοδότες, αυτοί δεν αντιλήφθηκαν τίποτε όπως και πολλά στελέχη της Χαμάς.
    Θεωρείται ότι ακόμα και ανώτεροι επιτελικοί αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Οργάνωσης δεν ενημερώνονταν καθόλου για το σχέδιο εισβολής, που ετοιμαζόταν τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο πριν.
    Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για το κάζο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, αφού θα περάσουν μάλλον αρκετά χρόνια για να αποκαλυφθούν ευρύτερες λεπτομέρειες της επίθεσης και το παρασκήνιο πίσω από αυτές.
    Σύμφωνα πάντως με το CNN, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών της Αιγύπτου, είχαν ενημερώσει τους Ισραηλινούς για επικείμενο μεγάλο χτύπημα, αλλά η Μοσάντ δεν το αξιολόγησε σωστά.
    «Τους προειδοποιήσαμε ότι η κατάσταση θα εκραγεί σύντομα, και πολύ σύντομα μάλιστα, και ότι η έκρηξη θα είναι μεγάλη. Αλλά υποτίμησαν αυτές τις προειδοποιήσεις» είπε ανώνυμα ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.
    Τα παραπάνω διαψεύδονται από το γραφείο του πρωθυυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νιετανάχου – ο οποίος πριν λίγες ώρες δήλωσε ότι η απάντηση του Ισραήλ θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Ο πρώην επιχειρησιακός πράκτορας της CIA Τζον Κυριάκου έδωσε την δίκη του εκδοχή για την αστοχία της Μοσσάντ: «Αυτή ήταν, φυσικά, μια αποτυχία πληροφοριών επικών διαστάσεων -πιθανώς η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ. Πώς λοιπόν δεν κατάλαβαν ότι ερχόταν αυτή η επίθεση; Υπάρχουν δύο πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό. Πρώτον, όλος ο σχεδιασμός, όλος ο συντονισμός, όλη η εφαρμογή, έπρεπε να γίνει είτε από στόμα σε στόμα με “ταχυδρόμους” μεταξύ Χαμάς και Ιράν, είτε χρησιμοποιώντας βιντεοπαιχνίδια για επικοινωνία. Αν θυμηθείτε τον τρομοκράτη του San Bernardino εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός και οι συμπατριώτες του χρησιμοποιούσαν βιντεοπαιχνίδια για να περάσουν μηνύματα επειδή η NSA, η GCHQ και η Μοσσάντ δεν παρακολουθούν βιντεοπαιχνίδια. Το είδαμε και στην τηλεοπτική εκπομπή Fauda. Οι πράκτορες της Μοσάντ σε εκείνη την εκπομπή στέλνουν σημειώσεις στο “chat” ενώ παίζουν τάβλι. Με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορεί να υποκλέψει το μήνυμα».
      Στα μέσα περίπου του περασμένου μήνα ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα σε μια μάλλον ασυνήθιστη ομιλία του, είπε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να χτυπήσει στην καρδιά της Τεχεράνης, προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες για πολλές Ιρανικές απόπειρες εναντίον ισραηλινών στόχων.
      Τρεις εβδομάδες μετά, ο Μπαρνέα – γνωστός ως «μηχανή θανάτου» στη διαβόητη Μυστική Υπηρεσία του Ισραήλ – βιώνει την πιο δύσκολη στιγμή της διαδρομής του από την «υποτιμημένη» Χαμάς.
      Ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης δολοφονίας του Ιρανού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ και ανέλαβε την ηγεσία της Μοσάντ πριν από δυόμιση χρόνια, έχει μια εμμονή με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.
      Στις πρώτες δηλώσεις του τότε η ατάκα του «κρατήστε το στόμα σας κλειστό, μέχρι να σας πω εγώ να το ανοίξετε» είχε κύριους αποδέκτες πρώην διοικητές και στελέχη της Μοσάντ που έδιναν συχνά συνεντεύξεις.
      Μέχρι το ξημέρωμα του περασμένου Σαββάτου ο Μπαρνέα ήταν στο απυρόβλητο, όμως πλέον αυτό δεν υφίσταται αφού οι διαβόητες Μυστικές Υπηρεσίες του Ισραήλ πιάστηκαν στον ύπνο, ενώ ήδη παλιοί διοικητές της Υπηρεσίας κάνουν δηλώσεις για την αποτυχία της Μοσάντ.
      Ένας από αυτούς, ο Εφραίμ Χαλεβί δεν μάσησε τα λόγια του στο CNN κάνοντας λόγο για απόλυτο αιφνιδιασμό του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας πέρα από κάθε φαντασία την μαζική επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες. «Ως επιχείρηση δυστυχώς τονίζω ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη και καλά συντονισμένη, ενώ εμείς δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα για το τι συνέβαινε».
      Οι ευθύνες θα αναζητηθούν αλλά όχι τώρα, ως είθισται να συμβαίνει σε πολεμικές συρράξεις, ειδικά την στιγμή που το Ισραήλ ετοιμάζεται να απαντήσει εμφατικά στη Χαμάς.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Τα επόμενα 25 χρόνια οι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια θα αυξηθούν κατά 50%.
    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων (WSO), προειδοποίησε πως την επόμενη 25ετία, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από εγκεφαλικά επεισόδια θα αυξηθεί κατά 50% εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας του παγκόσμιου πληθυσμού.
    Σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Neurology, o Οργανισμός εκτιμά πως το 2050 τα εγκεφαλικά θα κοστίζουν ετησίως 9,7 εκατομμύρια ζωές.
    Το 2020, όμως, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 6,6 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
    Ο αριθμός αυτό καθιστά τα εγκεφαλικά επεισόδια την δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.
    «Το χάσμα στη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικό μεταξύ των κρατών, είναι καταστροφικό. Χρειαζόμαστε δραστική βελτίωση σήμερα, όχι σε 10 χρόνια», δήλωσε η Dr. Sheila Martins, πρόεδρος του WSO.
    Οι επιστήμονες του Οργανισμού βασίζουν τα ευρήματά τους στα στοιχεία που τους έδωσαν 12 ειδικοί στα εγκεφαλικά επεισόδια από ισάριθμες χώρες.
    Οι έξι από αυτές ήταν οικονομικώς ανεπτυγμένες και οι υπόλοιπες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ανάπτυξη του πληθυσμού και η γήρανση.
    Τα στοιχεία τους έδειξαν πως η υψηλής ποιότητας επιτήρηση, πρόληψη, φροντίδα και αποκατάσταση «σκοντάφτει» σε σημαντικά εμπόδια, όπως η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού για τα εγκεφαλικά και τους παράγοντες κινδύνου.
    Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται:
    • Ο σακχαρώδης διαβήτης
    • Η υψηλή χοληστερόλη
    • Η παχυσαρκία
    • Η ανθυγιεινή διατροφή
    • Το κάπνισμα
    Οι περισσότεροι από τους εκτιμώμενους θανάτους (το 91%) από εγκεφαλικά επεισόδια θα καταγράφονται στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Ωστόσο ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις εύπορες χώρες.
    «Ακόμα και εντός των πιο πλούσιων κρατών του πλανήτη υπάρχουν ανισότητες», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της εκθέσεως Dr. Mayowa Owolabi, καθηγητής στο Κέντρο Γονιδιωματικής του Πανεπιστημίου Ibadan στη Νιγηρία. «Ανισότητες που αφορούν ακόμα και την έκθεση σε ορισμένους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου».
    Τεράστιο και το οικονομικό κόστος
    Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν έχουν τεράστιο κόστος μόνο στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και στην οικονομία των κρατών.
    «Εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως μένουν ανάπηροι ή/και χρειάζονται παρατεταμένη νοσηλεία και αποκατάσταση σε όλο τον κόσμο. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο οικονομικό κόστος», δήλωσε ο έτερος συγγραφέας Dr. Valery Feigin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ώκλαντ και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Εγκεφαλικών της Νέας Ζηλανδίας.
    Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το κόστος φροντίδας και στήριξης των ασθενών επίσης μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2050. Έτσι, από τα 891 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν το 2020, μπορεί κάλλιστα να φτάσει στα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2050.
    Τη μεγαλύτερη διαφορά στο κόστος αναμένεται να βιώσουν Ασία και Αφρική, όπου οι σχετικές υπηρεσίες ήδη υποχρηματοδοτούνται.
    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, τη λύση μπορεί να δώσει η Τηλεϊατρική. «Πολλές χώρες έχουν φάρμακα, αλλά όχι και γιατρούς που θα τα χορηγήσουν», εξήγησε η Dr. Martins. «Η Τηλεϊατρική μπορεί να αυξήσει την πρόσβαση στους ειδικούς σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΑΖΑ: αρχαία πόλη των Ελληνοφιλισταίων. Πρώτη ιστορική αναφορά της γίνεται από τον Φαραώ Τουθμωσις Γ' (της 18ης Φαραωνικής δυναστείας) δηλαδή περί το 1500 π.Χ. που σημαίνει ότι ήδη ήταν πόλη ανεπτυγμένη στην οποία κατοικούσαν οι Φιλισταίοι που κατάγονταν από την Ελλάδα.
    Επίσης η πόλη μνημονεύεται και στις "πινακίδες της Τελ ελ-Αμάρνα" που ως γνωστό αποτελούσαν τα διπλωματικά και διοικητικά αρχεία της αρχαίας Αιγύπτου.
    Στη Βιβλική Εποχή, η Γάζα ήδη ήταν, όχι μόνο σημαντική πόλη αλλά και το κέντρο της λεγόμενης Πεντάπολης των Φιλισταίων, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί παλαιότερα για 350 έτη από τους Αιγυπτίους.
    Στην Ελληνιστική Εποχή αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμένα όπου και έφερε το ελληνικό όνομα "Νεάπολις" και που απείχε 5 χλμ. από την παλαιά πόλη.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γάζα – στα Νέα Ελληνικά:
    1. λεπτό ημιδιαφανές ύφασμα μεταξωτό, λινό ή βαμβακερό
    2. διάφανο κεφαλομάντηλο
    3. «φαρμακευτική ή χειρουργική γάζα» — αποστειρωμένα κομμάτια ή ταινίες λεπτού υφάσματος που χρησιμοποιούνται για επικάλυψη και επίδεση τραυμάτων.
    [ΕΤΥΜΟΛ. Αβέβαιης ετυμολ. Η λ. προήλθε από την ονομασία της Γάζας, πόλης της Παλαιστίνης, και εισήλθε στην Ελληνική μέσω του τουρκικού jc (γαζ) «γάζα» ή του γαλλ. gaze «γάζα». Πρβλ. γερμ. Gaze, αγγλ. gauze, ισπ. gaza,. ιταλ. garza].
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γάζα – Αρχαία Ελληνικά:
      1. θησαυρός, πολύτιμα αντικείμενα αποθηκευμένα σε θησαυροφυλάκιο
      2. μεγάλο χρηματικό ποσό.
      [ΕΤΥΜΟΛ. Πρόκειται πιθ. για δάνειο από την Περσική (πρβλ. μσν. περσικό ganj). Η λατ. λέξη gaza, όπως πιθανώς και η συρ. gazā, είναι με τη σειρά τους δάνεια από την Ελληνική].
      τὰ δὲ ἱμάτια καὶ τὴν ἄλλην γάζαν κόπτεσθαι Thphr.HP 8.11.5
      γάζης κεκορεσμένος Call.Fr.764, cf. Cic.Sest.93, Cat.64.46, LXX Is.39.2

      ἀπορρινήματα γάζης Λυσιμάχου = migajas del tesoro de Lisímaco Daph.SHell.370,
      οἱ πρὸς τῇ γάζῃ PTeb.739.22 (II a.C.)
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. «ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ» ΤΑΦΟΥΣ (ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ) ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΘΗΔΩΝΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ. (ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΗΔΩΝΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ). ΠΟΙΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ 154 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/02/154.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΑΝΘΗΔΩΝ, ΤΟ ΕΠΙΝΕΙΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
      https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/02/blog-post_72.html
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  8. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙΣΤΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΕΛΩΝ (ΑΣΚΕΛΟΝΑ) ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ.
    https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2022/07/blog-post_36.html
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΑΖΑ – Εβραϊκό λεξικό:
      Gaza, Γαζα (Assyrian Ḫazzutu, etc., COTi. 97 DlPa 290, TelAm. Ḫazati, Azzati Wkl38*; Egyptian Gaḏatu̥ WMMAs. u. Eur. 87, 96, 159, 392; 𝔊 Γαζα, so JosAnt. xiii. 5, 5, etc.; Herod. ii. 159; iii. 5 Κάδυτις);—Philistine city

      Η ονομασία "Κάδυτις" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη "[[]]".
      Ο Ηρόδοτος την αποκαλεί με την ονομασία "Κάδυτος"

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Γάζα – ρώσος δημοσιογράφος:
      Ήταν οι Χαναναίοι που πιθανότατα έδωσαν το όνομά της στη Γάζα, που σημαίνει «δύναμη» στις αρχαίες σημιτικές γλώσσες. Οι Αιγύπτιοι αποκαλούσαν την περιοχή «Gazzat» (πολύτιμη πόλη).
      Ζ.Π.

      Διαγραφή


    3. Καδμηίς [-ίδος, ἡ]

      Καδμογενής [-ές]

      Κάδμος [-ου, ὁ]

      κάδος [-ου, ὁ]

      Καδούσιοι [-ων, οἱ]

      Κάδυτις [-ιος, ἡ]
      Κάειρα [ἡ]

      καήμεναι

      καθαγίζω [v.]

      καθαγνίζω [v.]

      καθαιμακτός [-ή, -όν]

      καθαιμάσσω [v.]

      καθαιματόω [v.]

      κάθαιμος [-ον]

      καθαίρεσις [-εως, ἡ]

      καθαιρετέος [-α, -ον]

      καθαιρέτης [-ου, ὁ]

      καθαιρέω ...

      καθαίρω ...

      καθάλλομαι [v.]


      Ζ.Π.

      Διαγραφή


    4. ΘΡΑΚΙΚΑ
      Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
      Κάδυτος* καί. κάθυτος τό αυτό «καθυταί μναΐ» είναι τά χρυσά ή αργυρά νομίσματα' κάδουλοι οί έν τοΐς μυστηρίοις των Κάβειρων ύπηρετοϋντες
      https://www.he.duth.gr/erg_laog/thrakika/Thrakika09.pdf
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    5. Gaza, Άζατις, Νεάπολις, Κάδυτις
      Ο Ηρόδοτος (5ος αιών π.Χ.) αναφέ-
      ρει Αραβία, Άραβας, Αραβικό Κόλπο,
      Συρία, Σύρους, έχων επισκεφθή την Πα-
      λαιστίνη γνωρίζει την Σιδώνα, την Τύρο
      και την Γάζα (Καδύτις), ουδέν όμως λέγει
      περί Εβραίων, Ισραήλ και Ιεροσολύμων.
      Πρώτοι Έλληνες συγγράφεις, ασχολού-
      μενοι, μετά τρεις αιώνες, με την περιοχήν
      είναι ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (1ος αι-
      ών π.Χ.) και ο Στράβων (1ος αιών μ.Χ.),
      οι οποίοι γνωρίζουν μόνο Ιουδαίους.
      https://kis.gr/files/xronika%20%20236-%20teliko2.pdf
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Οι ΗΠΑ «άδειασαν» τον Μ.Νετανιάχου: «Η Αίγυπτος προειδοποίησε τρεις μέρες πριν την επίθεση της Χαμάς».
    Τι δήλωσε πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόλ.
    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόλ αποκάλυψε ότι το «Ισραήλ είχε λάβει προειδοποιήσεις από την Αίγυπτο για πιθανή βία τρεις ημέρες πριν από τις φονικές επιθέσεις της Χαμάς».
    «Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», είπε ο ΜακΚόλ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.
    «Δεν θέλω να μπω πάρα πολύ σε ταξινομήσεις, αλλά δόθηκε μια προειδοποίηση», είπε χαρακτηριστικά. «Νομίζω ότι το ερώτημα ήταν σε ποιο επίπεδο». «Δεν είμαστε σίγουροι πώς το χάσαμε. Δεν είμαστε σίγουροι πώς το έχασε το Ισραήλ», πρόσθεσε ο ΜακΚόλ.
    «Είχαμε προειδοποιήσει το Ισραήλ για κάτι μεγάλο» αλλά αυτοί είχαν αλλού το μυαλό τους, είχε δηλώσει Αιγύπτιος αξιωματούχος στο Associated Press, προσθέτοντας άλλον ένα κρίκο στο «φορτίο» των ευθυνών που βαραίνουν τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό του Ισραήλ για τον πλήρη αιφνιδιασμό που υπέστησαν από τη Χαμάς.
    Κάτι που είχε διαψευσθεί λίγες ώρες αργότερα από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μ.Νετανιάχου.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...