ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Ιουλίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΣ ΣΟΡΟΣ, ΜΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

 



Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ο Ηλίας Κασιδιάρης με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι». Ο "ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ" ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ", ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗΣ ΠΡΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ.

 




DVSDVSDV

Δύο κυκλώματα διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου λαθροπροσφύγων και λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Λέσβου, εξάρθρωσε η ελληνική αστυνομία. Αναφορές για εμπλοκή μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Όπως ανακοίνωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου (29.07.2023) η ελληνική αστυνομία, οι δύο ομάδες συναποτελούσαν οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο, τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μέσω της Λέσβου.

 


Στις δύο αυτές ομάδες διαπιστώθηκε η εμπλοκή 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων, μέλη διεθνούς κυκλώματος και ΜΚΟ και διαμένοντες σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Λέσβου. Ενώ στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία περιλαμβάνονται 16 ακόμη άτομα.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

 
Λέσβος: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών και αξιωματικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και με την ουσιαστική συνδρομή της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, διεξήγαγε από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και τις 25 Ιουλίου, ποινικού περιεχομένου έρευνα για τις μεταναστευτικές ροές-αφίξεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης της διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, στο διάστημα αυτό στη Λέσβο έφτασαν 139 μεταναστευτικές ροές, κατά τις οποίες μπήκαν στο νησί 4.050 (!) υπήκοοι τρίτων χωρών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι μεταναστευτικές αυτές ροές παρουσίασαν κατά την εξέλιξή τους αλληλουχία δράσης διακινητών, συνεργαζομένων προσώπων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών Μ.Κ.Ο. και κοινά χαρακτηριστικά όπως:

– Οι διακινητές παρείχαν στην Τουρκία οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, επιβάλλοντας την τήρηση αυτών, πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια της πλεύσης και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί της Λέσβου, είτε προφορικά, είτε κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, όπως επίσης παρείχαν ανάλογες οδηγίες και για την επικοινωνία κατά περίπτωση με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες χερσαίες περιοχές.

– Οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με την άφιξή τους στη Λέσβο αποκρύπτονταν σε δύσβατες χερσαίες περιοχές, αφού πρώτα διαμοιράζονταν σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αποστέλλοντας σχετικά πληροφοριακά στοιχεία.

– Στη συνέχεια ακολουθούσε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις Αρχές, η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τα στοιχεία που φέρεται ότι ελάμβαναν από τα διακινούμενα πρόσωπα κατά την άφιξή τους στη Λέσβο, καθώς και διαδικτυακή κατά περίπτωση ανάρτηση για την άφιξη της λέμβου και των νεοεισερχομένων ατόμων σε σελίδες που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., στις οποίες ανέφεραν ότι οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχρηζαν «άμεσης ιατρικής βοήθειας».

– Τα μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγχρόνως με την ενημέρωσή τους για την μεταναστευτική άφιξη, μετέβαιναν στις περιοχές όπου με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία βρίσκονταν οι νεοεισερχόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών, με το πρόσχημα της παροχής σε αυτούς ανθρωπιστικής-ιατρικής βοήθειας.

Από τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία περιελάμβανε την εξέταση μαρτύρων, την αξιολόγηση των στοιχείων που περιέχονται σε 191 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τις άρσεις απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, από την εργαστηριακή εξέταση πειστηρίων που κατασχέθηκαν και από την εν γένει αστυνομική έρευνα, προέκυψε η συγκρότηση και η ένταξη φυσικών προσώπων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις, ο σκοπός αυτών και η κατά περίπτωση αξιόποινη συμπεριφορά των μελών τους. Ειδικότερα:

Είκοσι συνολικά μέχρι στιγμής γνωστά – ταυτοποιημένα φυσικά πρόσωπα και ένα μη ταυτοποιηθέν, αλλοδαπής καταγωγής (διακινητές – συνεργαζόμενα με αυτούς πρόσωπα ευρισκόμενα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσου (Κ.Ε.Δ.Ν.) Λέσβου, υποστηρικτικές ομάδες – μέλη Μ.Κ.Ο.), καθώς και 16 μη ταυτοποιηθέντα φυσικά πρόσωπα – χρήστες τηλεφωνικών συνδέσεων, που φέρεται ότι παρείχαν πληροφορίες σε Μ.Κ.Ο. για τις αφίξεις των μεταναστευτικών ροών, ενεργώντας με πρόθεση και ευρισκόμενα σε αλληλουχία δράσεων και ενεργειών, προέβαιναν, στην κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επ’ αμοιβή διευκόλυνση της διακίνησης σε 31 τουλάχιστον, τετελεσμένες αφίξεις λέμβων κατά τις οποίες διακινήθηκαν 946 υπήκοοι τρίτων χωρών προς τη Λέσβο, αλλά και σε πέντε τουλάχιστον περιπτώσεις μεταναστευτικών ροών σε μορφή απόπειρας, που έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών Ιανουάριου και Μαρτίου 2023, υλοποιώντας τούτο με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Τα ευρισκόμενα στην Τουρκία έξι μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων (διακινητές), διαπιστώθηκε ότι, έδιναν στην Τουρκία, ή κατά τη διάρκεια της πλεύσης, ή και κατά την άφιξη της λέμβου στο νησί, προφορικά ή κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα, σχετικά με την πλεύση, και επέβαλλαν την τήρηση αυτών (των οδηγιών), έχοντας ως ειδικότερο σκοπό την απόδοση σε αυτούς (διακινητές) των παράνομων εκ της διακίνησης χρηματικών αμοιβών, που κατατίθεντο κατά περίπτωση από τους διακινούμενους μετανάστες, πριν την εκκίνηση εκάστης ροής ή και μετά από αυτή, σε δύο γραφεία μεταφοράς χρημάτων που βρίσκονται σε πόλεις της Τουρκίας. Εν λόγω χρήματα εκταμιεύονταν και περιέρχονταν στην κατοχή των διακινητών μετά την επιβεβαιωμένη άφιξη των μεταναστευτικών ροών στη νήσο Λέσβο, είτε με απευθείας επικοινωνία των διακινητών με τα ενδιάμεσα ή τα διακινούμενα πρόσωπα, είτε με τις αναρτήσεις για τις αφίξεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης Μ.Κ.Ο., είτε με την πιστοποιημένη άφιξη των μελών των Μ.Κ.Ο. στα σημεία εντοπισμού.

– Τα δύο συνεργαζόμενα με τους διακινητές πρόσωπα που ευρίσκονται σε χώρα του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι έδιναν στην Τουρκία πριν την έναρξη της μεταναστευτικής ροής, αλλά και κατά την άφιξη αυτής στη νήσο Λέσβο, κάνοντας χρήση κρυπτογραφημένων εφαρμογών επικοινωνίας, συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα διακινούμενα άτομα σχετικά με τη στάση αυτών, τόσο κατά την πλεύση της λέμβου, όσο και κατά την άφιξη αυτής στις ελληνικές ακτές και ενημέρωναν μέλη Μ.Κ.Ο. για τις αφίξεις, με σκοπό τη μετάβαση αυτών στα σημεία απόκρυψης των νεοεισερχόμενων ατόμων σε χρόνο προγενέστερο του χρόνου εντοπισμού τους από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

– Οι δύο υποστηρικτικές ομάδες διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (Κ.Ε.Δ.Ν.) της Λέσβου, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023, διαπιστώθηκε ότι, προέβαιναν κατά περίπτωση σε συγκεκριμένες δράσεις – ενέργειες, όπως η παροχή οδηγιών κατά την πλοήγηση των λέμβων, η παροχή πληροφοριών στους διακινητές για τις αφίξεις αυτών, η παρότρυνση για επιλογή των διακινητών του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου, η συγκέντρωση αλλά και η αποστολή μέσω εταιριών μεταφοράς χρημάτων των αναγκαίων για την υλοποίηση των διακινήσεων χρηματικών ποσών, η παροχή οδηγιών στα διακινούμενα πρόσωπα για απόκρυψη σε δασώδεις-δύσβατες περιοχές, καθώς και η τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, η ενημέρωση μη κυβερνητικών οργανώσεων, για τον χρόνο και τον τόπο άφιξης λέμβων στη Λέσβο, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό των διακινούμενων προσώπων από μέλη αυτών, που συνιστούσε ασφαλιστική δικλείδα για την αποδέσμευση των χρημάτων και τέλος ο εντοπισμός μεμονωμένων διακινούμενων προσώπων που αφίχθησαν στο νησί της Λέσβου και μεταφορά αυτών στην Κ.Ε.Δ.Ν., ως επίσης και διακινούμενων προσώπων που δεν είχαν προβεί στην αποδέσμευση των χρημάτων της διακίνησης, χρησιμοποιώντας προς τούτο βία ή απειλές βίας, για να επιτευχθεί η αποδέσμευση.

Από την όλη ερευνητική διαδικασία σχετικά με την αλληλουχία δράσης των δύο εγκληματικών οργανώσεων με τις Μ.Κ.Ο., προέκυψε σημαντικός αριθμός μελών Μ.Κ.Ο. που είχε φυσική παρουσία στους χώρους των αφίξεων των λέμβων και εντοπισμού των νεοαφιχθέντων ατόμων.

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, περί εγγραφής ή μη στο Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μ.Κ.Ο., προέκυψε ειδικότερα από τα καταστατικά τους για δύο εκ των Μ.Κ.Ο. που ερευνήθηκαν, ότι ουδεμία σε αυτά ρητή πρόβλεψη υφίσταται νομιμοποίησης των δράσεών τους αναφορικά με τη λειτουργία τους κατά τις αφίξεις λέμβων στη Λέσβο.

Επίσης, για Μ.Κ.Ο. για τις οποίες έχουν σχηματισθεί κατά το έτος 2020 και 2021 αντίστοιχα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης ποινικές δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα και ερευνήθηκαν, ουδεμία νομιμοποίηση δραστηριότητας υφίσταται ακόμη και σήμερα στην ελληνική επικράτεια λόγω της μη εγγραφής τους στο προαναφερόμενο Μητρώο.

‘Αξια ειδικότερης αναφοράς σύμφωνα με την Αστυνομία χρήζουν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εν γένει ερευνητική διαδικασία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ότι:

* Υφίστανται επικοινωνίες διακινητή με διακινούμενα πρόσωπα.

* Υφίστανται επικοινωνίες διακινητή με μέλος Υποστηρικτικής Ομάδας.

* Υφίσταται επικοινωνία συνεργαζόμενου με τους διακινητές προσώπου που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού, με διακινούμενο πρόσωπο.

Από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που παρείχαν πληροφορίες για μεταναστευτικές αφίξεις σε Μ.Κ.Ο., σημαντικός αριθμός αυτών δεν έκαναν χρήση ελληνικών τηλεφωνικών δικτύων, ενώ για επίσης σημαντικό αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων διαπιστώθηκε ότι, είτε λειτουργούσαν σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας από αυτήν της Λέσβου (Σάμος, Έβρος, Ροδόπη, Αθήνα), είτε εμφάνιζαν δραστηριότητα κίνησης που δεν συνδέονται με συγκεκριμένες μεταναστευτικές ροές – αφίξεις.

Τα μη ταυτοποιηθέντα πρόσωπα που παρείχαν πληροφορίες στις Μ.Κ.Ο. σε σημαντικό αριθμό τετελεσμένων αφίξεων λέμβων, διαπιστώθηκε και η διασύνδεσή τους με διακινητές.

Υφίσταται συχνή αλλαγή συσκευών κινητής τηλεφωνίας, αριθμών τηλεφωνικών συνδέσεων από στελέχη των Υποστηρικτικών Ομάδων, καθώς και τακτικές μεταξύ τους επικοινωνίες. Επίσης διαπιστώθηκε η χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων που ανήκουν σε γνωστής ταυτότητας φυσικό πρόσωπο, αγνώστου όμως διαμονής, στο όνομα του οποίου λειτουργεί σημαντικός αριθμός τηλεφωνικών συνδέσεων .

Υφίστανται επικοινωνίες μέλους Υποστηρικτής Ομάδας, με τηλεφωνικές συνδέσεις χώρας εξωτερικού, οι οποίες χρησιμοποιούνται από Μ.Κ.Ο. δύο στελέχη της οποίας είναι επίσης ενταγμένα σε Υποστηρικτική Ομάδα.

Υφίσταται σειρά επικοινωνιών Μ.Κ.Ο. με στελέχη Υποστηρικτικής Ομάδας.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

8 σχόλια:

  1. Νιγηρία: «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε στην πατρίδα».
    «Στην πατρίδα επέστρεψε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο» αναφέρει νιγηριανός λογαριασμός αναφερόμενος στην παρουσία του διάσημου παίχτη του ΝΒΑ σε τουρνουά μπάσκετ για νέους στο Λάγος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέα εισβολή μουσουλμάνων αλλοδαπών στην Λέσβο: 53 άτομα με μηχανοκίνητη λέμβο έφτασαν στην περιοχή «Αγριελιά».
    Χωρίς διακοπή η πληθυσμιακή αλλοίωση της χώρας.
    Χωρίς ανάπαυλα συνεχίζονται οι συνεχείς εισβολές αλλοδαπών μουσουλμάνων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με το λ.σ. να περιορίζεται σε ρόλο μεταφορέα.


    Έτσι και σήμερα το λ.σ. «εντόπισε» 53 μουσουλμάνους οι οποίοι επέβαιναν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο στην θαλάσσια περιοχή «Αγριελιά» ανοιχτά της Λέσβου.

    Ειδικότερα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης λ.σ., στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιπολίας μεταφοράς μεταναστών, εντόπισε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με πενήντα τρεις μουσουλμάνους αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
    Βάσει πάγιας διαδικασίας οι επιβαίνοντες στην πενυστή λέμβο προέβησαν στην αφαίρεση του εξωλέμβιου κινητήρα και στην απόρριψη του στη θάλασσα, καθώς και στο σκίσιμο του αεροθαλάμου της λέμβου με αποτέλεσμα την εισροή υδάτων.

    Σκάφη του λ.σ. μετέφεραν τους αλλοδαπούς στον λιμένα Μυτιλήνης Λέσβου.

    Οι επιβαίνοντες πλήν έξι, μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ «Μαυροβούνι».

    Οι αλλοδαποί αφού συμπληρώσουν την απαραίτητη αίτηση ασύλου προκειμένου να εξασφαλίσουν μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα, θα προωθηθούν στην ενδοχώρα για τα περαιτέρω.

    Εχθές το λ.σ. είχε μεταφέρει στο Βαθύ Σάμου 16 αλλοδαπούς ενώ την προηγούμενη είχαν μεταφερθεί άλλοι 38 σε Χίο και Ρόδο.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΧΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ “ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ” (ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ) ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΤΩΝ F16 ΠΟΥ ΕΞΕΡΡΑΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ.
    Νέα τροπή στις έρευνες για τις εκρήξεις που έγιναν σε αποθήκη πυρομαχικών σκορπώντας τρόμο στη Νέα Αγχίαλο το απόγευμα της Πέμπτης (28/7). Οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού διερευνούν πρώτα από όλα σε ποιο σημείο βρίσκονταν τα βλήματα που εξερράγησαν, σπέρνοντας τρόμο αλλά και προκαλώντας πολλές ζημιές στην περιοχή.

    Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το πιθανό σενάριο που εξετάζουν είναι οι βόμβες να ήταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών. Αυτό προκύπτει από τους δύο κρατήρες που βρέθηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τις εκρήξεις.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για δύο ντάνες πυρομαχικών που βρίσκονταν εκτός της αποθήκης πυρομαχικών με βόμβες γενικής χρήσης ΜΚ82 (500 λιβρών) και Μ64. Οι τελευταίες φέρεται να μη χρησιμοποιούνται πλέον από τα F-16.
    Αν και αρκετές φορές αφήνονται βλήματα εκτός των αποθηκών – τα συγκεκριμένα ήταν βόμβες γενικής χρήσης – ερωτήματα ανακύπτουν πώς και γιατί ήταν εκτός εν μέσω συνθηκών καύσωνα και υψηλού κινδύνου για φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

    Γιατί είναι αλλιώς να μένουν εκτός αποθηκών τον χειμώνα και αλλιώς το καλοκαίρι και μάλιστα στον καύσωνα.

    πυρομαχικα, βομβες, βληματα,εκρηξη, νεα αγχιαλος, m82

    Απαντήσεις αναμένεται να δώσουν οι πυροτεχνουργοί που διεξάγουν την έρευνα. Μάλιστα, την περιοχή «σκανάρει» drone με ειδική κάμερα, εντοπίζοντας πού έχουν σκορπιστεί τα θραύσματα μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο.

    Προς την καρατόμηση του διοικητή της 111ΠΜ κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Η κίνηση αυτή αφορά σε λόγους πλημμελούς εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο το υλικό, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αποθήκη πυρομαχικών.

    Όπως προέκυψε συγκεκριμένα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας, τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν είχαν ληφθεί στο μέτρο και στην έκταση που θα έπρεπε, αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
    Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
    Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;

    «Υπάρχουν ευθύνες και αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό και του Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα και να δώσουν τις αναγκαίες εντολές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό σε κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις.

    Τέλος, έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην εκτίθενται μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτη φορά σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ανατινάζεται αποθήκη με βόμβες.
    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή μέρους της αποθήκης οπλισμού τις 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου και ίσως γίνουμε μάρτυρες πλέον ενός «πολέμου» ευθυνών ΠΑ και Πυροσβεστικής.

    Από την πρώτη στιγμή εντύπωση είχε προκαλέσει ότι μεταξύ των ευρημάτων που αναζητούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ύπαρξη εκτεθειμένων πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλών εντός του στρατοπέδου.

    Την ίδια ώρα, η κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

    Η πρώτη εικόνα

    Πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής εντός της αποκλεισμένης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από το στρατόπεδο Καράμπα και «χτενίζουν» την περιοχή για εκρηκτικές ύλες και ενεργά πυρομαχικά.

    Προχωρώντας λίγα μέτρα κάθε φορά λόγω της υψηλής επικινδυνότητας θα φτάσουν τελικώς στον χώρο των αποθηκών για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να ελέγξουν ένα προς ένα τα όπλα των F-16 που φυλάσσονται εκεί.

    Η πρώτη εικόνα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάντως, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες – πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα – και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα.

    Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα, εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950.


    Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι κάμερες των drone έδειξαν ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι κρατήρες στον χώρο όπου βρίσκονταν οι κλίνες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δύο μεγάλες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Νέα Αγχίαλο θα μπορούσαν να προέρχονται από την πυροδότηση των όπλων που είχαν αφεθεί εκεί.

    Αν και η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε πως είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρασφάλειας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου, εντούτοις, η «καρατόμηση» του διοικητή της 111ΠΜ, η διενέργεια ΕΔΕ και η αναθεώρηση των σχεδίων πυρασφάλειας σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, φανερώνουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της ηγεσίας για όσα πήγαν στραβά στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου.


    Εμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν μια σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χώρας.

    Είναι «αδιανόητο» επεσήμαναν στελέχη της ΠΑ, να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιά.

    Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαίνονταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή.


    Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων

      Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι πληροφορίες που έρχονται από την πυροσβεστική σχετικά με την πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου που επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας, ενώ από την πλευρά του, το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί ότι η πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει μέχρι τις αποθήκες οπλισμού.

      Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού έχουν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές χωρίς τα τραγικά αποτελέσματα της Νέας Αγχιάλου.

      Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως, τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

      Αποκλεισμένη σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων για αρκετό καιρό θα παραμείνει η στρατιωτική περιοχή που βρισκόταν η αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας και έπιασε φωτιά την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απανωτές εκρήξεις που ταρακούνησαν όλη την περιοχή, σπάζοντας από το ωστικό κύμα τα τζάμια σε σπίτια και καταστήματα της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν με τον παραμικρό κραδασμό.

      \Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των πρωτοκόλλων σε μια ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων, όχι απλώς δεν θα πρέπει να κινούνται αυτοκίνητα αλλά και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται είτε να περπατούν με τα πόδια είτε με ποδήλατο για να μην υπάρχουν κραδασμοί.
      Πάντως τα πυρομαχικά που εξερράγησαν δεν ήταν τα πιο σύγχρονα της 111 Πτέρυγας Μάχης, ούτε αυτά που είναι απαραίτητα για να φορτωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναφέρουν πηγές. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην «Χορηγία Α’», δηλαδή στον φόρτο μάχης που βρίσκεται εντός της 111 Π.Μ. Νέας Αγχιάλου.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  5. Δυο ελικόπτερα Puma διαθέτει ως βοήθεια για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ο… Λίβανος!
    Είναι από την παρτίδα ελικοπτέρων που είχαν δωρίσει οι Ρουμάνοι στην μεσανατολική χώρα.
    Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δέχθηκε τηλεφωνική επικοινωνία από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου Στρατηγό Joseph Aoun.


    Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, ο Στρατηγός Joseph Aoun εξέφρασε την συμπαράστασή του προς την φίλη χώρα την Ελλάδα που δοκιμάζεται το τελευταίο διάστημα από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές, και έθεσε στην διάθεση της χώρας μας 2 Ελικόπτερα Puma για τις ανάγκες της πυρόσβεσης.
    Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την έκφραση της συμπαράστασής του, καθώς και για την παροχή βοήθειας προς την χώρα μας με την διάθεση των Ελικοπτέρων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρωσικά Be-200 στην Τουρκία για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Ανταπόκριση στο τουρκικό αίτημα από την ρωσική πλευρά.
    Η Τουρκία έχει ζητήσει και έχει λάβει βοήθεια για την αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στα νότια από την Ρωσία.


    Η βοήθεια ακούει στο όνομα των γνωστών αμφίβιων αεροσκαφών Be-200 που μπορούν να κάνουν ρίψεις 12 τόνων νερού ενώ μπορούν να ανεφοδιαστούν ακόμα και από μικρές λίμνες.

    Βίντεο ανάρτησε και η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Δύο ιρανικές φρεγάτες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση για την Ημέρα του Ναυτικού στη Ρωσία.
    Οι φρεγάτες κλάσης Kaman με εκτοξευτήρες πυραύλων, οι οποίες ανήκουν στον Βόρειο Στόλο του Ναυτικού του Ιράν.
    Δύο ιρανικές φρεγάτες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση της Κυριακής στην Αγία Πετρούπολη για την Ημέρα του Ναυτικού στη Ρωσία.

    Οι φρεγάτες κλάσης Kaman με εκτοξευτήρες πυραύλων, οι οποίες ανήκουν στον Βόρειο Στόλο του Ναυτικού του Ιράν που σταθμεύει στην Κασπία Θάλασσα, απέπλευσαν με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται ήδη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Σαχράμ Ιρανί.

    Ο Iρανός ναύαρχος θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του από άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στην παρέλαση.
    Η επίδειξη ναυτικής ισχύος θα πραγματοποιηθεί υπό το βλέμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Κάθε χρόνο η Ημέρα του Ναυτικού γιορτάζεται στη Ρωσία την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, με μεγαλοπρεπείς παρελάσεις στον ποταμό Νέβα της Αγίας Πετρούπολης και στο λιμάνι της Κροστάνδης.

    Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότερα από 40 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, 42 στρατιωτικά αεροσκάφη και 3.500 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...