ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

20 Ιουλίου 2023

Ανησυχία του... Μητσοτάκη για την πολεμική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων του... Ισραήλ. Λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης πάνω από 180 ανώτεροι εβραίοι αξιωματικοί παραιτήθηκαν.

 


Όταν ένας ηγέτης ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τα συμφέροντα της δικής του χώρας, - και όχι για τα συμφέροντα του Ισραήλ. Μέσα σε λίγους μήνες ο Ερντογάν εξασφάλισε πάνω από 100 δισ. δολάρια από Σ.Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ, Λιβύη και ΗΠΑ. Υπέγραψε και μία συμφωνία-«μαμούθ» για πώληση τουρκικών drones στο Ριάντ.

 



Εκατόν ογδόντα (180) ανώτεροι αξιωματικοί και διοικητές του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από τον Στρατό ως απάντηση στην αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Σε γραπτή τους δήλωση, οι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι εγκαταλείπουν τη στρατιωτική θητεία, υποστηρίζοντας ότι η αμφιλεγόμενη δικαστική ρύθμιση της ισραηλινής κυβέρνησης θα μετέτρεπε τη χώρα από δημοκρατία σε δικτατορία.

 



Σε γραπτή του ανακοίνωση, οι στρατιωτικοί αυτοπαρουσιάστηκαν ως «χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεχνικοί χειριστές, πληρώματα αεροπορίας και άλλες μονάδες» που εργάζονται στο αρχηγείο επιχειρήσεων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Στην ανακοίνωση, όπου περιλαμβάνονταν τα ονόματα και οι βαθμοί, αξιοσημείωτο ήταν ότι πήραν θέση οι έφεδροι στρατιωτικοί σε επίπεδο στρατηγού, υποστράτηγου, συνταγματάρχη και λοχαγού.

Οι διαμαρτυρίες και η πολιτική ανυπακοή συνεχίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα καθώς ο συνασπισμός με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμαζόταν να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο που θα μείωνε τον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της κυβέρνησης στον επίμαχο δικαστικό κανονισμό.

Η «δικαστική μεταρρύθμιση» που ανακοίνωσε ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίν Λεβίν στις 5 Ιανουαρίου περιλαμβάνει αλλαγές όπως ο περιορισμός των εξουσιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και η τρέχουσα εξουσία να έχει λόγο στους δικαστικούς διορισμούς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ανέβαλε τη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία προκάλεσε αυξανόμενες μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες σε ολόκληρη τη χώρα, στις 27 Μαρτίου, αλλά ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τον δικαστικό κανονισμό στην ημερήσια διάταξη μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2023-2024 από το Κοινοβούλιο στα τέλη Μαΐου.

Μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για τη δικαστική ρύθμιση μεταξύ του συνασπισμού Νετανιάχου και της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση πρόσφατα πάτησε ξανά το κουμπί για την εφαρμογή της δικαστικής ρύθμισης.

Η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει το σχέδιο νόμου, που ονομάζεται «αληθοφάνεια» που θα αφαιρούσε τον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί της κυβέρνησης, στην πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή στις 10 Ιουλίου. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος πρέπει να περάσει και τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το νομοσχέδιο για την «αληθοφάνεια», το οποίο προβλέπει την αφαίρεση της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέπει τις αποφάσεις της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι είναι «παράλογες» για λόγους όπως «δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων», θα οδηγηθεί στην Κνεσέτ (Βουλή) αυτή την εβδομάδα για τη δεύτερη ψηφοφορία.

Το αντικυβερνητικό κίνημα  ανακοίνωσε δράσης πολιτικής ανυπακοής  και διοργάνωσε διαμαρτυρία την Τρίτη 18 Ιουλίου, ενάντια σε αυτό το βήμα της κυβέρνησης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο αντιτίθεται στη δικαστική ρύθμιση και σε άλλες δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, συνεχίζει τις διαδηλώσεις του σε όλη τη χώρα εδώ και 6 μήνες.

Εκατοντάδες έφεδροι στον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένων πιλότων μαχητικών, αξιωματικών υποβρυχίων και επίλεκτων μονάδων κομάντο, ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα συνεχίσουν τα καθήκοντά τους εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίσει την αμφιλεγόμενη δικαστική της ρύθμιση.

Ο ισραηλινός στρατός ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εφέδρων που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης της ισραηλινής κυβέρνησης, μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός των ενόπλων δυνάμεων.

Η πολύμηνη αντιπαράθεση και ο διχασμός της ισραηλινής κοινωνίας γύρω από την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση έχει εισχωρήσει και στις τάξεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ενός θεσμού που πάντα έμενε μακριά από πολιτικά ζητήματα και οι Ισραηλινοί τον θεωρούσαν ως χωνευτήρι των διαφορών της κοινωνίας, σημειώνει το Reuters.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για την πολεμική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

Σκηνή από ταινία, που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο, δείχνει έναν οπλίτη εν ώρα μάχης να καλεί απεγνωσμένα μέσω ασυρμάτου για αεροπορικές επιδρομές, με τον πιλότο στην άλλη γραμμή του ασυρμάτου να τον ρωτά: «Είσαι υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων;»

Ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ ανήρτησε την ταινία, αλλά στη συνέχεια την κατέβασε αφού ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι είναι «προορισμένη να προκαλέσει ρήγματα στις τάξεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων». Ωστόσο, ο Ζοχάρ επέμεινε στο Twitter, ότι η ταινία μετέφερε ένα «μήνυμα ενότητας».

Το γραφείο του εκπροσώπου του στρατού δεν έχει δώσει επίσημα στοιχεία για τους εφέδρους που έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα παρουσιαστούν να υπηρετήσουν, όταν κληθούν. Εντούτοις, ο σταθμός των ενόπλων δυνάμεων, τον οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι «μερικές εκατοντάδες» έφεδροι (οι περισσότεροι από την αεροπορία) έχουν ανακοινώσει ότι θα δεν θα απαντήσουν σε κλήσεις για να παρουσιαστούν για στρατιωτική υπηρεσία.

Τα τιμωρητικά μέτρα που εξετάζονται κατά όσων αρνούνται να παρουσιαστούν, περιλαμβάνουν σύλληψη, αναστολή και απόλυση, τόνισε το ραδιόφωνο – σημειώνοντας ωστόσο πως, επειδή οι έφεδροι της αεροπορίας ορίζονται ως εθελοντές, μπορεί να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους έφεδρους εκείνους για τους οποίους είναι υποχρεωτικό να παρουσιαστούν όταν κληθούν.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα ενάντια σε αυτό που χαρακτήρισε ως ανυποταξία.

«Δεν γίνεται να υπάρχει μια ομάδα εντός του στρατού που απειλεί την εκλεγμένη κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ.

 «Η άρνηση για στρατιωτική υπηρεσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια κάθε πολίτη του Ισραήλ», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία του στρατού, που δημοσίευσε η εφημερίδα Globes τον Μάρτιο, το 4% των Ισραηλινών ηλικίας 22 έως 45 ετών καλούνται ως έφεδροι.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...