ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

16 Μαΐου 2022

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ; [Του Χρίστου Γούδη]







 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ



http://panusis.blogspot.com/2022/03/blog-post_9.html

 Γράφει ο Χρίστος Γούδης 

Ο μύθος του ορθού λόγου πλησιάζει στο τέλος του. Αυτά που βιώνουμε σήμερα είναι τα πρόδρομα συμπτώματα της κατάρρευσης του ούτως ή αλλιώς εύθραυστου οικοδομήματος του ορθολογισμού και της συμπαρομαρτούσης αλαζονείας του «σώφρονος ανθρώπου» (homo sapiens). H εγγενής εγκεφαλική αδυναμία του έμβιου αυτού όντος να αντιληφθεί την ασήμαντη κοσμική του διάσταση και το εφήμερο της παρουσίας του στον πλανήτη Γη, αγνοώντας τις μεγάλης κλίμακας γεωφυσικές και πλανητικές αναταραχές που προκάλεσαν στο παρελθόν δραματικές αλλαγές του γήινου περιβάλλοντος και την συνεχή εξαφάνιση πολύπλοκων ειδών που κυριαρχούσαν στη γη για μακρές χρονικές περιόδους (οι δεινόσαυροι, για παράδειγμα, κυριαρχούσαν στη γη για 150 εκατομμύρια χρόνια πριν να εξαφανισθούν δια παντός πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια!), πολύ πριν το όποιο ανθρωποειδές έκανε την πρόσφατη εμφάνισή του (πριν από 4-5 εκατομμύρια χρόνια) στην επιφάνεια της Γης, κατέστησε τον κατά βάση «παράφρονα άνθρωπο» να οδεύει στην εθελούσια εξαφάνισή του με το να υπηρετεί ακουσίως με τον «ορθολογισμό» του τα κοσμικά σχέδια «κάποιου» ή «κάποιων» απροσδιόριστων οντοτήτων που κινούν τα αόρατα νήματα και κατευθύνουν την πορεία της δημιουργίας στην πραγμάτωση των δικών του (ή δικών τους) στόχων και σκοπών (της τυχαιότητας συμπεριλαμβανομένης).

 

Μπορεί κανείς να προβλέψει το επόμενο είδος που για κάποιο απροσδιόριστο χρονικό διάστημα θα διαδεχθεί την ανθρώπινη παραφροσύνη επί γης; Μόνον υποθέσεις εργασίας μπορούν να γίνουν. Μία από αυτές είναι συνυφασμένη με την μελέτη της υποψηφιότητας ενός ήδη υπάρχοντος είδους (εδώ και 150-300 εκατομμύρια χρόνια), δεδομένου ότι είναι προικισμένο στην αντιμετώπιση της ανθρωποκτόνου εφευρέσεως της πυρηνικής ενέργειας, ως διαθέτοντας από την φύση του ένα ισχυρότατο αντιπυρηνικό κέλυφος προστασίας της ζωούλας του. Το είδος αυτό είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα κατσαρίδα (coackroach στα αγγλικά, coquerelle στα γαλλοκαναδικά, scarafaggio στα ιταλικά, la cucaracha στα ισπανικά, barata στα πορτογαλικά,  die Kakerlake στα γερμανικά, таракан στα ρωσικά, και karafatmá στα τουρκικά)!

Το ότι μάλιστα η κατσαρίδα από της εμφανίσεώς της διαθέτει ήδη μια τέτοια αντιπυρηνική άμυνα πριν καν να προκύψει μια εξελικτική αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο, εμβάλλει σε ορισμένους τη σκέψη μήπως το αθώο και συμπαθές αυτό είδος ήταν εξ αρχής προγραμματισμένο να σπρώξει την ανθρωπότητα στην αυτοκαταστροφή του με τη χρήση των πυρηνικών όπλων, παρεισφρέοντας αρχικά στο κυτταρικό υπόβαθρο των ανθρωποειδών, με αποτέλεσμα την ανάδυση σήμερα μιας σύγχρονης γενιάς ηγετών της ανθρωπότητας οι οποίοι συνιστούν ένα άλλο ενδιάμεσο κρίκο της εξελικτικής αλυσίδας, μέχρι την πλήρη και ολοκληρωτική επικράτησή της αυθεντικής κατσαρίδας επί της γης. Μιλούμε για τον σύγχρονο «άνθρωπο-κατσαρίδα» που ηγείται σήμερα σε πολλά κράτη, λαούς, έθνη, και σε χαβούζες εθνών και φυλών και φύλων, και συμμοριών τοκογλύφων και μαφιών, και  άλλων πολλών μικροβιακών αποικιών όπου γης, και ο οποίος κινεί πέρα-δώθε την πυρηνική κεφαλή του απρόσεκτα σαν κολοκύθα έτοιμη να διαρραγεί καθώς την κτυπά απρόσεκτα στον τοίχο της αδήριτης πραγματικότητας. Ο καθένας μας μπορεί εύκολα να τον ανιχνεύσει σε γνωστά του αηδιαστικά, απεχθή, ανυπόληπτα, και φρικιαστικά «γκραν γκινιόλ» πρόσωπα που, κακή τη τύχη μας, κυβερνούν ως  σαρκοβόρα έντομα-μαριονέτες και παμφάγοι (κατά φύση και παρά φύση) πεταλούδες-γελωτοποιοί,  τον πλανήτη.

 

Χρίστος  Γούδης  









ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ

«Μακροπρόθεσμο  Σχέδιο: Αναφορά στο Μεγάλο Συμβούλιο των  

Κατσαρίδων  (Ή Τι Πραγματικά Συνέβη στους Δεινόσαυρους)».


Αποσπάσµατα από τα πρακτικά της 1.431.237ής  συνεδριάσεως του µεγάλου συµβουλίου των κατσα­ρίδων, παράρτηµα 3, αναφορά της επιτροπής µακρό­θεσµων σχεδιασµών, τµήµα 1: αναφορά από τη φω­λιά 2394 επί του σχεδίου για διαπλανητικό αποικισµό.


[Μεταφρασµένο από τα πρωτότυπα φεροµονικά αρ­χεία οσµο-γλώσσας].

 

«Εργαζόµαστε µε τους µεγάλους φολιδωτούς επί 200.000.000 χρόνια [κυριολεκτική µετάφραση: 6 εις την 3η ο αριθµός-µεγάλων-φωλιών επί την περίοδο ­κύκλου-φωλιών], και δεν έχουν πλησιάσει περισσότε­ρο στο να κατασκευάζουν διαστηµόπλοια απ' όσο ή­ταν πριν από 6.000.000 χρόνια.

Όλοι συµφωνούµε [κυ­ριολεκτική µετάφραση: συγκεντρωνόµαστε στο ίδιο µέ­ρος] ότι αυτή η µηχανολογική προσέγγιση είναι αδιέ­ξοδη [κυριολεκτική µετάφραση: κρύο µέρος φωλιά­σµατος] και ότι θα έπρεπε να προσεγγίσουµε το ζή­τηµα των διαπλανητικών ταξιδιών από άλλη σκοπιά [κυριολεκτική µετάφραση: να διαγράψουµε ένα µονο­πάτι φεροµονών από ψηλές κρύες σε καινούριες ζε­στές περιοχές φωλιάσµατος].

Προτείνουµε να εγκαταλείψοuµε [κυριολεκτική  μετάφραση: να φάμε  τα  αυγά  τους],   την  μηχανολογική προσέγγιση της χρήσης των  μεγάλων    φολιδωτών  και  να ξεκινήσουµε το σχέδιο από την αρχή   με  τους  ζεστούς τριχωτούς.

Αν αυτή η προσέγγιση φέρει απο­τελέσµατα, προσδοκούµε φωλιές σε κοντινούς  πλα­νήτες σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, ίσως σε µόλις 60 ή 70 εκατοµµύρια χρόνια.

Υποβληθέν µετά του δέοντος σεβασµού, φωλιά 2394».

 

(Η πρόταση υιοθετείται, υπό τον όρο ότι θα υπο­βάλλονται αναφορές σε τακτά χρονικά διαστήµατα στους ωοφέροντες της µεγάλης φωλιάς των φωλιών).

 

 



ΤΖΕΦΡΥ ΛΑΝΤΙΣ


Ο  Τζέφρυ  Αλαν  Λάντις  (Geoffrey Alan Landis)  είναι  αμερικανός   επιστήμονας,  φυσικός, ηλεκτρολόγος,  συγγραφέας  και  ποιητής,   με  διδακτορικό  δίπλωμα  στην   Φυσική  στερεάς  καταστάσεως.  Επίσης  είναι γνωστός συγγραφέας  λογοτεχνίας  επιστημονικής  φαντασίας.   

Γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1955. Είναι κάτοχος εννέα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κυρίως στον τομέα των βελτιώσεων των ηλιακών  κυψελών           και των φωτοβολταϊκών συσκευών.   Εργάζεται  για  την  ΝΑΣΑ  στον  τομέα  εξερεύνησης  του   διαστήματος   και  για  την  κατασκευή  μονίμων  βάσεων  στην  Σελήνη,  στο  Άρη  και   στην Αφροδίτη.  Έχει συγγράψει  περισσότερες από 300 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες  στους τομείς της αστροναυτικής  και των φωτοβολταϊκών.  Το 2002  μελέτησε  τις δυνατότητες και τις προκλήσεις ενός  διαστρικού ταξιδιού σε αυτό που περιγράφηκε ως: «η πρώτη σοβαρή συζήτηση για το πώς η ανθρωπότητα θα μεταφερθεί μια μέρα στο πλησιέστερο αστέρι». Εκεί  περιέγραψε  την  κατασκευή  ενός  αστροσκάφους,  που  τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, το  οποίο  θα μπορούσε να επιτύχει  το  "10% της ταχύτητας του φωτός". Ο  Λάντις έχει δημοσιεύσει πάνω από 70  διηγήματα  και  νουβέλες   επιστημονικής  φαντασίας  καθώς   και  δύο  μυθιστορήματα,  που  κέρδισαν    πολλά  βραβεία  στον   χώρο  της  λογοτεχνίας  της  Ε.Φ.   Μια  πολύ  αξιόλογη  συλλογή διηγημάτων  με  τίτλο:  «Η  παράμετρος  κρούσεως  και άλλες  κβαντικές πραγματικότητες», δημοσιεύθηκε  το 2001.

 

Το  παραπάνω  μικρό  διήγημα  «Μακροπρόθεσμο  Σχέδιο:  Αναφορά  στο  Μεγάλο  Συμβούλιο  των  Κατσαρίδων  (Ή  Τι  Πραγματικά  Συνέβη  στους  Δεινόσαυρους)»,  [“Long-term  Project:  Report  to  the  Great   Council  of  Roaches   (Or,  What  Really  Happened  to  the  Dinosaurs)”],   δημοσιεύθηκε  το  1995  στο  αμερικανικό  περιοδικό  Ε.Φ.  Asimov’s.  

Στα  ελληνικά  μεταφρασμένο  δημοσιεύθηκε  στο  περιοδικό  Ε.Φ. «Απαγορευμένος  Πλανήτης»,  τεύχος  1,  Ιούνιος  1996.     

 

Ανάλογα, πιο «προχωρημένα» άρθρα:

Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΜΥΓΑΣ  http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/07/blog-post_18.html

 

ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: «Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΙΟΜΥΓΑΣ»;

http://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/07/blog-post_71.html

 

ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ: «ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ, ΣΕ ΑΔΕΛΦΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΕΡΩΤΑ». «Πούστηδες και παλληκάρια, θα γίνουνε μαλλιά κουβάρια».

https://zenonpapazaxos.blogspot.com/2021/01/blog-post_317.html



Ζ.Π.  ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ, ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ: Εάν, λέμε εάν, δεν πέθαινε στα 33 του χρόνια (ή δεν τον δηλητηρίαζαν στην Βαβυλώνα)  ο Μέγας Αλέξανδρος, εάν π.χ. ζούσε μέχρι τα 80, όλη η Γη θα γινόταν ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Θα είχαμε ένα παγκόσμιο Ελληνικό κράτος από το 300  π.Χ. Η Ελληνική γλώσσα δεν θα ήταν απλώς η διεθνής γλώσσα, θα γινόταν η Μοναδική γλώσσα της Γης.  Όλα τα έθνη θα εξελληνίζονταν.  Θα  είχαμε μία Ελληνική Πρωτεύουσα, ένα ενιαίο στρατό, μία ενιαία κυβέρνηση, ένα ενιαίο νόμισμα.  Δεν θα υπήρχαν πόλεμοι. Και όπως έγραψε ο ιουδαίος αστρονόμος Σαγκάν:  «οι  Έλληνες θα πήγαιναν στον Άρη πριν από 1000 χρόνια».

Εάν…






ΕΝΤΟΜΑ: Ζώα ασπόνδυλα που αποτελούν ομοταξία των αρθροπόδων. Περίπου από το ένα εκατομμύριο ζωικών ειδών, που είναι σήμερα γνωστά και έχουν ταξινομηθεί, γύρω στα 750.000 είναι έντομα, από τα οποία τα 300.000 είναι κολεόπτερα και τα 150.000 λεπιδόπτερα. 

Βλαττοειδή:

Οι κατσαρίδες είναι έντομα, τα οποία αποτελούν μια τάξη: τα Βλαττοειδή (Blattodea, Blattaria). Από μερικούς ειδικούς το Βλαττοειδή θεωρούνται υπόταξη των δικτυόπτερων

Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται επί 150 είδη, στην Ελλάδα είκοσι.

Το επιστημονικό όνομα της τάξης «Βλαττοειδή» προέρχεται από το γένος «Βλαττή» το (Blatta).

Τα Βλαττοειδή είναι παμφάγα αλλά κατά κανόνα δεν είναι θηρευτές. Μερικά είδη μπορούν να επιβιώνουν σε μακρές περιόδους πείνας. Για την Perplaneta americana αναφέρονται 42 μέρες χωρίς τροφή και νερό. Με νερό χωρίς τροφή μπορούν να επιβιώνουν μερικούς μήνες.

Επίσης, το 2008 Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα έντομα αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι πιο ανθεκτικά όταν έχουν συλληφθεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

 Κατσαρίδα:

Ένα έντομο των ημερών η κατσαρίδα: μία κατσαρίδα υποδέχθηκε έναν υπουργό στο γραφείο του. Λεγόταν στα αρχαία ελληνικά κανθαρίς, με γενική κανθαρίδος. Ήταν η λέξη που δήλωνε διάφορα είδη εντόμων, αλλά και ψαριών. Έναν τύπο της, μάλιστα, είχε μελετήσει ο Αριστοτέλης. 

Μια ποικιλία κανθαρίδων ήταν επιβλαβείς για τα σιτηρά, ενώ ένας τύπος μεγάλης κατσαρίδας, μεγάλου σκαθαριού, ομόρριζης λέξης (από αυτήν προέρχεται η κατσαρίδα) γνώρισε δόξες στην Αίτνα της Σικελίας. 

Η κατσαρίδα ως είδος σκαθαριού ήταν δημοφιλής και στην αρχαία Αίγυπτο. Ένα σημείο στη γλώσσα ενός αιγυπτιακού θεού λεγόταν κάνθαρος, επειδή ήταν κανθαροειδές. Τόσο στην Αττική όσο και στην Αίγυπτο αποτελούσε ο κάνθαρος αγαπημένο κόσμημα. Ο κάνθαρος, βέβαια, και ελπίζω όχι η κατσαρίδα.

Για τις κατσαρίδες υπάρχουν τα κατσαριδοκτόνα, για να μην προκληθεί ψυχικός και υλικός κανθαρώλεθρος, λέξη δημοφιλής στην αρχαιότητα, αλλά και τοπωνύμιο στη Θράκη. Ποιος ξέρει ο τόπος θα ήταν γεμάτος κατσαρίδες, οι οποίες θα είχαν προκαλέσει μάλιστα μεγάλες καταστροφές. 

Η κατσαρίδα έχει υποκοριστικό την κατσαριδούλα και το κατσαριδάκι. Ειδικά για τους πιο παλιούς το κατσαριδάκι αντιπροσώπευε το σκαραβαίο ή σκαθάρι, το θρυλικό τύπο του Volks Wagen.

Το λεξικό Μπαμπινιώτη (έκδοση 2005) γράφει ως εξήγηση στο λήμμα της λέξης: έντομο με σκληρό και γυαλιστερό δέρμα μαύρου ή σκούρου καφέ χρώματος, λεπτές κεραίες στο μέγεθος περίπου τού σώματος που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή – ανάλογα με το είδος- πετά και ζει στις αποχετεύσεις, στα σπίτια και στις αυλές.

Η κατσαρίδα: Βλάττη είναι το επιστημονικό της όνομα.

Βλάττη:  Πορφυρή βαφή κατά τους Βυζαντινούς. Το αντίστοιχο βαμμένο ύφασμα ονομαζόταν βλαττίον.

κατσαρίδα < ελληνιστική κοινή κανθαρίς < αρχαία ελληνική κάνθαρος


(εντομολογία) το έντομο με σκληρό και γυαλιστερό δέρμα μαύρου ή σκούρου καφέ χρώματος, λεπτές κεραίες στο μέγεθος περίπου του σώματος, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή, ανάλογα με το είδος, πετά και ζει στις αποχετεύσεις, στα σπίτια και στις αυλές


Εκφράσεις:

γεμίζω / πιάνω κατσαρίδες: φράση που χρησιμοποιείται όταν απουσιάζει η καθαριότητα ή υπάρχει πολλή βρομιά σε ένα χώρο

αποφάσισε να καθαρίσει, διότι θα έπιανε κατσαρίδες

Συνώνυμα

  • βλάττη
  • βρωμομαμούνα
  • μαυρομαμούνα
  • σίλφη


Κανθαρίδα - Κανθαριδίνη:

 (Lytta vescicatoria). Κολεόπτερο έντομο της οικογένειας των μηλοϊδών. Ζει σε πολυάριθμες ομάδες, κατοικώντας κυρίως σε μελιές, κουφοξυλιές και άλλα φυτά, τρεφόμενο από το φύλλωμά τους. Το σώμα του είναι επίμηκες (γύρω στα 20 χιλιοστά) και καλύπτεται από πράσινα γυαλιστερά έλυτρα με γαλάζιες και χρυσές ανταύγειες. 

Οι κ. συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε σκόνη, γιατί περιέχουν μία ουσία που λέγεται κανθαριδίνη (C10H12O4), η οποία χρησιμοποιείται στην ιατρική σε μορφή σκόνης ή βάμματος ως επισπαστικό και διουρητικό φάρμακο. Παλαιότερα η κανθαριδίνη είχε φήμη ως αφροδισιακό.  Η κανθαρίδα είναι κολεόπτερο έντομο από το οποίο παράγεται η κανθαριδίνη, ουσία που χρησιμοποιείται στην ιατρική ως επισπαστικό και διουρητικό φάρμακο.


η (κανθαρίς)

ζωολ. λόγια ονομασία τού είδους Lytta vesicatoria

αρχ.

1. έντομο επιβλαβές στα σιτηρά και τα οπωρικά

2. είδος θαλάσσιου ψαριού

3. σκαθάρι, κάνθαρος.


[ΕΤΥΜΟΛ. < κάνθαρος + κατάλ. -ίδα (< -ίς), πρβλ. ενυδρ-ίδα, σφυρ-ίδα

Από το κανθαρίς προήλθε και το κατσαρίδα με τσιτακισμό.


τσιτακισμός:   η μεταβολή συμφώνου (του τ, σ, νθ, σκ, κτ, σθ, στ, σσ, ψ, ξ και κυρίως του κ) σε τσ μπροστά από τα φωνήεντα ι και ε, π.χ. στις λέξεις: Κόσσυφος κότσυφας, ατάσθαλος άτσαλος, κανθαρίδα κατσαρίδα, κύριος τσύριος, και τσάι κτλ …   

Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας 



ΚΑΝΘΑΡΙΔΙΝΗ, XHMEIA: τοξική ουσία (οργανική χημική ένωση) που λαμβάνεται από ένα είδος σκαθαριού (κανθαρίδα - Lytta vesicatoria) και παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν ως αφροδισιακό

Η ουσία κανθαριδίνη παράγεται από την αποξήρανση και επεξεργασία ενός ισπανικού σκαθαριού γνωστό και ως Spanish fly (επιστημονική ονομασία Lytta vesicatoria). Παραδοσιακά η κανθαριδίνη καταναλώνεται από ζώα ως ενισχυτική τροφή για την αναπαραγωγή τους. Στον άνθρωπο όμως μπορεί να συνδεθεί με σοβαρή τοξικότητα.

H κανθαριδίνη σαν αφροδισιακό είναι εδώ και πολλά χρόνια απαγορευμένη συνεχίζει, όμως, να διατίθεται παράνομα σε διάφορα Sex Shops στην Eυρώπη, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα σεβαστό αριθμό σοβαρών δηλητηριάσεων, ακόμη και θανάτων.

H κανθαριδίνη προκαλεί ιστική υπεραιμία και χρησιμοποιείται σήμερα σαν επίστρωμα στα έμπλαστρα και τοπικά, στη θεραπεία δερματικών κονδυλωμάτων και ακροχορδόνων.
Στην ιατρική βιβλιογραφία περιγράφονται πολλά περιστατικά δηλητηρίασης από χρήση παράνομα διακινούμενης "Spanish fly" (κανθαριδίνης) ή από μεγάλες δόσεις κανθαριδίνης που χρησιμοποιήθηκαν στη θεραπεία δερματικών νοσημάτων, ενώ αναφέρονται περιπτώσεις δηλητηριάσεων σε μικρά παιδιά από κατάποση σκαθαριών.
H "Spanish fly" (Lytta vesicatoria) είναι ένα σκαθάρι μήκους περίπου 12-20 χιλ., χρυσοπράσινου χρώματος που ζει στις ζεστές περιοχές της νότιας Eυρώπης. Aνήκει στην οικογένεια των Mελοειδών και τρέφεται από φύλλα ελαιοειδών δένδρων όπως της ελιάς, μελιάς, πασχαλιάς κ.λπ.
Tο σκαθάρι παράγει την κανθαριδίνη που είναι ο ανυδρίτης του απλού κανθαριδικού οξέος. Σύμφωνα με τον Schmidt και τους συνεργάτες του, μόνο το αρσενικό σκαθάρι είναι σε θέση να παράγει τη δραστική ουσία την οποία μεταφέρει κατά το ζευγάρωμα στο θηλυκό.
H κανθαριδίνη παράγεται αφού τα σκαθάρια ξηραθούν και κονιοποιηθούν. H ποσότητα του σκαθαριού σε κανθαριδίνη ανέρχεται περίπου σε 0,3 μέχρι 2,5% του βάρους του.

H κανθαριδίνη παρουσιάζει μία εξαιρετικά δυνατή ερεθιστική δράση στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Xορηγούμενη σε μορφή κρέμας επιφέρει τοπικό καύσος, πομφόλυγες και βαθιές δερματικές και επιθηλιακές νεκρώσεις.
H χορήγηση από το στόμα σε μορφή χαπιού ή σταγόνας προκαλεί βαριές βλάβες κατά μήκους του γαστρεντερικού σωλήνα και επειδή αποβάλλεται από τους νεφρούς, νεκρώσεις στα νεφρικά σωληνάρια και την οδό αποχέτευσης των ούρων. Πρώτα συμπτώματα συστηματικής τοξίκωσης είναι στοματίτιδα, δυσφαγία, έμετος. Aκολουθούν γαστρεντερικές αιμορραγίες, αιματουρία, νέκρωση των νεφρικών σωληναρίων και τελικά, ο θάνατος. O ουρολόγος εμπλέκεται λόγω του συχνού επώδυνου πριαπισμού, ενώ σε καμιά περίπτωση δε σημειώνεται αύξηση της Libido.
Στις εργαστηριακές εξετάσεις βρέθηκε λευκοκυττάρωση, αύξηση της SGOT και του ουρικού οξέος στον ορό, αιματουρία, πρωτεϊνουρία, γλυκοζουρία και κυλινδρουρία.

 

Tην κανθαριδίνη χρησιμοποίησε ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης σε άνδρες με σεξουαλική δυσλειτουργία στο πρώτο μισό του 1ου μ.X. αιώνα.  O Iπποκράτης θεράπευε με κανθαριδίνη οιδήματα και τον ύδρωπα.

 

 

ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ









4 σχόλια:

  1. ΥΠΕΞ Αυστρίας: «Δεν θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ». ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ.
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ξεκαθάρισε πώς η χώρα του, δεν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
    Όπως εξήγησε, η περίπτωση της χώρας του διαφέρει από αυτές της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
    «Έχουμε μια εντελώς διαφορετική γεωγραφική κατάσταση. Έχουμε επίσης μια εντελώς διαφορετική ιστορία και νομίζω πρέπει αυτό να το λάβει κανείς υπ’ όψιν», δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αυστρία δεν είναι πολιτικά ουδέτερη.
    «Δεν υπάρχει ουδετερότητα σε μια πολεμική επίθεση», τόνισε αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας.
    «Έχουμε τοποθετηθεί πολύ ξεκάθαρα, υποστηρίζουμε όλες τις κυρώσεις και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προσφέρουμε υποστήριξη», πρόσθεσε.
    Αυστρία: Πόσο εγγυημένη είναι η ασφάλεια της χώρας;
    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η ασφάλεια της Αυστρίας εξακολουθεί να είναι εγγυημένη παρά την ουδετερότητα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αυστριακές ένοπλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να υποτιμώνται. Αλλά είναι επίσης αλήθεια, σημείωσε, ότι τώρα η Βιέννη θέλει να επενδύσει περισσότερα χρήματα στην ασφάλειά της.
    «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο φιλικός όσο θα θέλαμε. Υπάρχουν κράτη που δυστυχώς είναι πρόθυμα να καταφύγουν σε στρατιωτική ισχύ προκειμένου να διεκδικήσουν τα συμφέροντά τους», επισήμανε.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 17 ΜΑΪΟΥ 1821. «Ο Αρχηγός και Προστάτης της Μακεδονίας».
    Οι συγκρούσεις που έγιναν στον Πολύγυρο στις 17/29 Μαΐου μεταξύ Ελλήνων κατοίκων και Τούρκων στρατιωτών, ανάγκασαν τον Εμμανουήλ Παπά να κηρύξει στις Καρυές του Αγίου Όρους την έναρξη της Επαναστάσεως στην Μακεδονία, όπου οι μοναχοί τον ανακήρυξαν «Αρχηγό και Προστάτη της Μακεδονίας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 17 ΜΑΪΟΥ 1914. Στις 17 Μαΐου υπογράφηκε μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου, το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και η ελληνικότητα των επαρχιών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 17 ΜΑΪΟΥ 1920. Η αμερικανική Γερουσία αναγνώρισε με ψήφισμά της τα δικαιώματα της Ελλάδος επί της Βορείου Ηπείρου.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...