ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

17 Αυγούστου 2024

ΟΟΣΑ: «Η κυβέρνηση δεν απορροφά - για άγνωστους λόγους - τα κονδύλια για την δασοπυρόσβεση. Ύποπτη και επικίνδυνη η διαχείριση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των 2 δισ ευρώ του ΑΙΓΙΣ. Μεγάλο φαγοπότι». Aπορρόφηση μόλις 5 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για πυροπροστασία

 


Ισραηλινός Τύπος: «Οι ΗΠΑ παρακαλούν τον Ερντογάν για τουρκική διαμεσολάβηση για την αποτροπή του πολέμου στη Μέση Ανατολή»







Δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης µόλις 1% έχει πραγµατοποιήσει το υπουργείο Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας έως και το α΄ τρίµηνο του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισµός των έργων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΤΑΑ για την πυροπροστασία ανέρχεται σε 556,63 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες που έχουν δηλωθεί έως και το α΄ τρίµηνο του 2024 είναι µόλις 5,34 εκατ. ευρώ.


Οπως προκύπτει από το Focus Report Παρατηρητηρίου Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, οι δαπάνες αφορούν έναν πολύ µικρό αριθµό έργων που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΑ, ενώ για την πλειονότητα των έργων δεν έχει δηλωθεί καµία δαπάνη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει το Focus Report, «η ετοιµότητα του υπουργείου σε όρους εξοπλισµού, τεχνογνωσίας και επάρκειας ανθρώπινου δυναµικού είναι καθοριστική για το πόσο αποτελεσµατικά θα αντεπεξέλθει στον κίνδυνο των πυρκαγιών και µεγάλο µέρος των αναγκών έχει προβλεφθεί να καλυφθεί µέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας».

Στον πίνακα στον οποίο καταγράφονται τα ενταγµένα έργα του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο «Ελλάδα 2.0», περιλαµβάνονται συνολικά 24 έργα. Μεταξύ αυτών για τα οποία δεν έχει δηλωθεί έως τα τέλη του α΄ τριµήνου καµία δαπάνη, περιλαµβάνονται η προµήθεια σταθµών επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης και παροχής κλιµατικών δεδοµένων περιοχών ενδιαφέροντος προϋπολογισµού 23,5 εκατ. ευρώ, η προµήθεια µετεωρολογικών σταθµών 6,2 εκατ. ευρώ, η αγορά οχηµάτων για την Πολιτική Προστασία και Εθελοντικών Οργανώσεων προϋπολογισµού 44,3 εκατ. ευρώ, η προµήθεια 11 αµφίβιων µονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συµπλέγµατα προϋπολογισµού 78,3 εκατ., η αγορά µηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχηµάτων για το πυροσβεστικό σώµα προϋπολογισµού 80,6 εκατ., η αγορά ελικοπτέρων βαρέος τύπου, για υγειονοµικές αποστολές και για τη µεταφορά της οµάδας διαχείρισης περιστατικών της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας προϋπολογισµού 174 εκατ. ευρώ κ.ά.


Η τεράστια καταστροφή που η κυβέρνηση άφησε να προκληθεί από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα και κατέληξε να φτάνει να καίει ολοσχερώς σπίτια στα Βριλήσσια, δεν έμεινε απαρατήρητη από τους διεθνείς οργανισμούς.

Έκθεση του ΟΟΣΑ ασκεί δριμεία κριτική στην χώρα μας για την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και τις καθυστερήσεις στα έργα δασοπροστασίας και αεροπυρόσβεσης.

Η αεροπυρόσβεση, η οποία αποτελεί τον κύριο μοχλό της προσπάθειας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, φέτος χαρακτηρίζεται από τρία βασικά προβλήματα: την ποιοτική ανεπάρκεια των εναέριων μέσων, τον άθλιο σχεδιασμό και την χαμηλή αξία των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρούσας, έχουν αποτύχει επί σειρά ετών να προμηθευτούν κατάλληλα εναέρια μέσα.

Παρά το «μεγάλο φαγοπότι» του περίφημου προγράμματος ΑΙΓΙΣ, η ασάφεια παραμένει γύρω από την αντικατάστηση των παλαιών CL-215 και CL-415 Canadair, με την νυχτερινη αεροπυροσβεση να εξακολουθεί να παραμένει… άπιαστο ονειρο, παρά την ύπαρξη των δυνατοτήτων σε σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ακόμα και η έγκαιρη προειδοποίηση που υποτίθεται ότι υπήρχε στην Αττική (με μόλις 25 drones) είτε αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα ή δεν ήξεραν να τα επιχειρήσουν, κάτι το οποίο δεν θα μάθουν ποτέ, καθώς η Αττική κάηκε. 

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ακόμη, επιπλέον, σοβαρές καθυστερήσεις στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα δασοπροστασίας.

«Οι δημόσιες επενδύσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών επικεντρώνονταν ολοένα και περισσότερο στην καταστολή εις βάρος της πρόληψης, με την χρηματοδότηση για το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα να αυξάνεται και τους πόρους για την Δασική Υπηρεσία να συρρικνώνονται σταθερά» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Eπιβεβαιώνεται και από τον Οργανισμό ότι τα κονδύλια για την Δασική Υπηρεσία μειώνονται δραματικά ενώ δικαιώνει τους δασολόγους στην χώρα μας, οι οποίοι διαμαρτύρονται επί χρόνια για την υποβάθμιση και απαξίωση του θεσμού που είναι κατεξοχήν αρμόδιος για την προστασία των δασών.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...