ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Μαρτίου 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. Βρετανία: Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα χρησιμοποιώντας την τεχνική του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Αντιδρούν οι ευφυείς ακροδεξιοί ρωμιοί: "Δεν θα κάνουμε το εμβόλιο του διαβόλου κι ας πάθουμε καρκίνο του πνεύμονα"...

 


Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: ΕΑΝ ΤΟ ΑΛΑΣ ΜΩΡΑΝΘΕΙ... Η Αστυνομία διοργάνωσε ημερίδα για ρατσισμό και ΛΟΑΤΚΙ – Συντονιστής ο Γ.Καπουτζίδης

 


Η ΕΛΛΑΔΑ καταλαμβάνει την4η θέση παγκοσμίως σε νέες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί διεθνώς τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και τον τρίτο για τις γυναίκες.  Διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες και σε μη καπνιστές.

Παγκοσμίως, το 2020, διαγνώστηκαν 2.206.771 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την 4η θέση παγκοσμίως σε νέες διαγνώσεις. Ταυτόχρονα, ο καρκίνος του πνεύμονα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της συνολικής θνησιμότητας από όλους τους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη (23.1% στη χώρα μας) και για το 8% της συνολικής θνησιμότητας των ανδρών.

Πηγή: iatronet.gr



Επιστήμονες στην Βρετανία ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για την πρόληψη της νόσου σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. 

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Francis Crick, το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησαν το «LungVax», ένα εμβόλιο που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να σταματήσει τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το εμβόλιο δημιούργησαν οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας τεχνολογία παρόμοια με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca Covid-19, αναφέρει το Sky News.

 

Η ομάδα έχει λάβει έως και 1,7 εκατομμύρια λίρες από την Cancer Research UK και το CRIS Cancer Foundation για την παραγωγή 3.000 δόσεων του εμβολίου.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν κλώνο DNA που «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τυχόν πρωτεΐνες «κόκκινης σημαίας» στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, γνωστά ως νεοαντιγόνα, και να τα σκοτώνει.

Τα νεοαντιγόνα εμφανίζονται στην επιφάνεια του κυττάρου λόγω μεταλλάξεων στο DNA του κυττάρου.

Υπάρχουν περίπου 48.500 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο σύμφωνα με την Cancer Research UK. Περίπου το 72% των περιπτώσεων προκαλούνται από το κάπνισμα. Το LungVax παρέχει ένα «πραγματικά σημαντικό βήμα όπου ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί περισσότερο», δήλωσε η διευθύντρια της Cancer Research UK Michelle Mitchell.


«Η επιστήμη που οδήγησε με επιτυχία τον κόσμο έξω από την πανδημία θα μπορούσε σύντομα να μας καθοδηγήσει προς ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν περισσότερο, καλύτερες ζωές απαλλαγμένες από τον φόβο του καρκίνου», είπε.

«Βρισκόμαστε σε μια χρυσή εποχή έρευνας και αυτό είναι ένα από τα πολλά έργα που ελπίζουμε να μεταμορφώσουν την επιβίωση του καρκίνου του πνεύμονα». Το εμβόλιο θα περάσει σε κλινική δοκιμή εάν δείξει επιτυχώς ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Τα θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δοκιμές για άτομα υψηλού κινδύνου για τη νόσο, συμπεριλαμβανομένων των καπνιστών ηλικίας 55 έως 74 ετών.

Η καθηγήτρια Mariam Jamal-Hanjani, η οποία θα ηγηθεί της δοκιμής, είπε: «Λιγότερο από το 10% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα επιβιώνουν από τη νόσο τους για 10 χρόνια ή περισσότερο. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»

«Αυτή η έρευνα συμπληρώνει τις υπάρχουσες προσπάθειες μέσω ελέγχων υγείας των πνευμόνων για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι με βάση τις πρώιμες προβλέψεις το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να καλύψει περίπου το 90% όλων των καρκίνων του πνεύμονα.

Επίσης επισήμανε: «Το LungVax δεν θα αντικαταστήσει τη διακοπή του καπνίσματος ως τον καλύτερο τρόπο για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα». Όμως, το εμβόλιο θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη οδό για την πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων από τους καρκίνους σε πρώιμο στάδιο.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ξένοι οι μισοί κάτοικοι σε γειτονιές της Αθήνας - Γκετοποίηση και απελπισία για τους κατοίκους.
    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εφημερίδες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Οι μισοί κάτοικοι σε Πατήσια, Πλ. Βικτωρίας και αλλού είναι αλλοδαποί, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να έχουν μετατραπεί σε "γκέτο".
    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η "Εστία" - που επικαλείται για τους ισχυρισμούς της μυστικές εκθέσεις των αρχών ασφαλείας- πρόκειται περί "βόμβας" που απειλεί την κοινωνική συνοχή της πρωτεύουσας. Αποδίδει μάλιστα τις ευθύνες γι' αυτό στις πολιτικές που υιοθετεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος για να "αποσυμφορήσει" τα νησιά, μεταφέρει τους μετανάστες στην Αθήνα.
    Όμως η ζωή των κατοίκων της Αθήνας έχει μετατραπεί σε κόλαση και όπως οι ίδιοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία αισθάνονται αυτοί οι ξένοι στις γειτονιές που μεγάλωσαν. Ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψιν του τις τελευταίες συλλήψεις μελών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και πλήθως άλλων συλλήψεων από "εξειδικευμένες μαφίες" καταλαβαίνει κανείς ότι αυτοί διατρέχουν καθημερινό κίνδυνο.
    Πέραν και αυτού όμως, υπάρχει και το πρόβλημα της μετατροπής των συγκεκριμένων περιοχών σε "μικρές Καμπούλ" καθώς η "νέα πλειοψηφία" μεταναστών δεν επιβάλλει απλά γλώσσα και αισθητική αλλά και ήθη και έθιμα. Τα οποία σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τα δικά μας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...