ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

22 Νοεμβρίου 2023

Το Hubble εντόπισε βραχώδη εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης (1,07 φορές τη διάμετρο της Γης), σε απόσταση 22 έτη φωτός μακριά, γύρω από ένα ερυθρό νάνο αστέρα τριπλού συστήματος. Έχει την ίδια επιφανειακή βαρύτητα της Γης, αλλά με θερμοκρασία επιφάνειας 260 βαθμών Κελσίου. Μοιάζει δηλαδή περισσότερο με την Αφροδίτη. που έχει θερμοκρασία επιφάνειας 460 βαθμούς Κελσίου.

 

«ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΣΤΕΡΝ» ΕΒΡΑΪΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ







Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το αστέρι LTT 1445A, το οποίο είναι μέρος ενός τριπλού συστήματος τριών ερυθρών νάνων αστέρων.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, κατάφερε και μέτρησε το μέγεθος του πλησιέστερου εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης που περνά από την όψη ενός γειτονικού άστρου.
 

Αυτή η ευθυγράμμιση, που ονομάζεται διέλευση, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες ώστε να δούμε τι είδους ατμόσφαιρα, αν υπάρχει, μπορεί να έχει αυτός ο βραχώδης κόσμος.
Αλλά η γεωμετρία του τροχιακού επιπέδου του πλανήτη σε σχέση με το αστέρι του όπως φαίνεται από τη Γη ήταν αβέβαιη επειδή το TESS δεν έχει την απαιτούμενη οπτική ανάλυση.

Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευση θα μπορούσε να ήταν μια λεγόμενη διέλευση βόσκησης, όπου ένας πλανήτης διασχίζει μόνο ένα μικρό τμήμα του δίσκου του γονικού αστεριού. Αυτό θα έδινε ένα ανακριβές κατώτερο όριο της διαμέτρου του πλανήτη.

Ο μικροσκοπικός πλανήτης, με το όνομα LTT 1445Ac, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από το Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA το 2022.
«Υπήρχε μια πιθανότητα αυτό το σύστημα να έχει μια ατυχή γεωμετρία και αν συμβαίνει αυτό, δεν θα μετρούσαμε το σωστό μέγεθος. Αλλά με τις δυνατότητες του Hubble πετύχαμε τη διάμετρό του», δήλωσε η Emily Pass του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard & Smithsonian στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Οι παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι ο πλανήτης κάνει μια κανονική πλήρης διέλευση από το δίσκο του άστρου, αποδίδοντας ένα πραγματικό μέγεθος μόνο 1,07 φορές τη διάμετρο της Γης.

Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι ένας βραχώδης κόσμος, όπως η Γη, με περίπου την ίδια επιφανειακή βαρύτητα. Αλλά σε μια θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 500 βαθμών Φαρενάιτ, είναι πολύ ζεστό για ζωή όπως το ξέρουμε.

Ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το αστέρι LTT 1445A, το οποίο είναι μέρος ενός τριπλού συστήματος τριών ερυθρών νάνων αστέρων που βρίσκεται 22 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ηριδανού.

Το αστέρι έχει δύο άλλους αναφερόμενους πλανήτες που είναι μεγαλύτεροι από τον LTT 1445Ac.

Ένα σφιχτό ζεύγος δύο άλλων νάνων αστέρων, LTT 1445B και C, βρίσκεται περίπου 3 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από το LTT 1445A. Η ευθυγράμμιση των τριών αστεριών και η τροχιά του ζεύγους BC υποδηλώνει ότι τα πάντα στο σύστημα είναι ομοεπίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών πλανητών.

«Οι διερχόμενοι πλανήτες είναι συναρπαστικοί αφού μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ατμόσφαιρά τους με φασματοσκοπία, όχι μόνο με το Hubble αλλά και με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Η μέτρησή μας είναι σημαντική γιατί μας λέει ότι πρόκειται για έναν πολύ κοντινό επίγειο πλανήτη. Ανυπομονούμε να επακόλουθες παρατηρήσεις που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε καλύτερα την ποικιλομορφία των πλανητών γύρω από άλλα αστέρια», δήλωσε ο Pass.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και της ESA. Το διαστημικό κέντρο πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο.
Το Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου (STScI) στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, διεξάγει επιστημονικές επιχειρήσεις Hubble. Το STScI λειτουργεί για τη NASA από την Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στην Αστρονομία, στην Ουάσιγκτον, D.C.





Βρέθηκε το πιο ενδιαφέρον ηλιακό σύστημα με 7 πλανήτες σαν τη Γη


http://physics4u.gr/blog/2017/02/22/%CE%B2%CF%81%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD-%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84/





Written by Δ.Μ.

Το νέο πλανητικό σύστημα που βρέθηκε με το νάνο υπέρ-ψυχρο αστέρι “Trappist-1», έχει επτά πλανήτες σαν τη Γη και τουλάχιστον τρεις από αυτούς μπορεί να έχει ήδη φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.


Το νέο πλανητικό σύστημα που βρέθηκε με το νάνο υπέρ-ψυχρο αστέρι “Trappist-1», έχει επτά πλανήτες σαν τη Γη και τουλάχιστον τρεις από αυτούς μπορεί να έχει ήδη φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή.

  • Αυτό το μικροσκοπικό αστρικό σύστημα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι μόλις 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη και είναι γνωστό ως Trappist-1

  • Έξι εσωτερικοί πλανήτες βρίσκονται σε μια εύκρατη ζώνη όπου οι θερμοκρασίες της επιφάνειας κυμαίνονται από 0-100° C 

  • Από αυτούς, τουλάχιστον τρεις πιστεύεται ότι είναι ικανοί να έχουν ωκεανούς, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα της ζωής 

  • Κανένα άλλο αστρικό σύστημα που μας είναι γνωστό δεν περιέχει έναν τόσο μεγάλο αριθμό πλανητών στο μέγεθος της Γης και κατά πάσα πιθανότητα είναι βραχώδεις πλανήτες

  • Θα γνωρίζουμε αν υπάρχει ζωή σε μια δεκαετία, αλλά είναι πιθανό να περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσουμε ατο σύστημαThe_Trappist_1_star_an_ultra_cool_dwarf_has_seven_Earth_size

3D7E41EE00000578-4245424-This_chart_shows_on_the_top_row_artist_conceptions_of_the_seven

Earth_and_the_TRAPPIST_1_system_are_both_located_in_the_Milky_Way

Ήδη το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνά τις ατμόσφαιρες γύρω από αυτούς τους πλανήτες.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θεώρησε αρκετά σημαντικό το γεγονός για να το προβάλει, διοργανώνοντας σχετική συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη.

Το άστρο είναι ένας πολύ ψυχρός ερυθρός νάνος με την ονομασία Trappist-1, με μέγεθος μόλις το 8% του Ήλιου μας και οριακά μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου.

Από τους επτά εξωπλανήτες (Trappist – 1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.

Στο ερώτημα αν κάποια από τις επτά «αδελφές» της Γης διαθέτει όντως κάποια μορφή ζωής, η απάντηση των επιστημόνων προς το παρόν είναι «δεν γνωρίζουμε».

Η NASA πάντως θεωρεί ότι το εν λόγω σύστημα εξωπλανητών θα αποτελέσει τον κατ’ εξοχήν στόχο του υπό κατασκευή νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της «Τζέημς Γουέμπ».

Οι μάζες, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά εξωπλανητών είναι παρόμοια με της Γης. Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist – 1e, f και g), κάτι που προς το παρόν πάντως αποτελεί απλή εικασία, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για να επιβεβαιωθεί.

Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους).Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, επειδή το Trappist – 1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις εξωπλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, που ονομάσθηκε έτσι επειδή η ανακάλυψη έγινε με τη «μέθοδο της διάβασης» από το ρομποτικό μικρό βελγικό τηλεσκόπιο Trappist διαμέτρου 0,6 μέτρων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.

Τώρα, συνδυάζοντας νέες παρατηρήσεις και από άλλα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια (μεταξύ των οποίων το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο – VLT του ESO και το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA), εντόπισαν άλλους τέσσερις εξωπλανήτες στο ίδιο σύστημα.

Οι αστρονόμοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την μελέτη για να μάθουν περισσότερα για το εν λόγω σύστημα, που – όσον αφορά τις τροχιές των πλανητών του – θυμίζει το σύστημα του Δία με τα φεγγάρια του, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλανητικό σύστημα. Όχι μόνο επειδή βρήκαμε τόσους πολλούς πλανήτες σε αυτό, αλλά επειδή όλοι είναι απρόσμενα όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη», δήλωσε ο Γκιγιόν.

Αρχικά οι επιστήμονες νόμιζαν ότι οι περισσότεροι εξωπλανήτες είναι γιγάντιοι, σαν τον Δία ή μεγαλύτεροι. Αλλά όσο αυξάνουν οι παρατηρήσεις εξωπλανητών, τόσο οι αστρονόμοι πείθονται ότι οι πλανήτες με μέγεθος ανάλογο της Γης αφθονούν στο γαλαξία μας.

Πιθανότατα το ηλιακό μας σύστημα που, στο εσωτερικό τμήμα του, διαθέτει τη Γη και άλλους τρεις μικρότερους από αυτήν πλανήτες (Άρη, Αφροδίτη, Ερμή), είναι τελικά κάτι συνηθισμένο.

Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων στη γειτονιά μας είναι πολύ ψυχρά άστρα όπως το Trappist – 1, πράγμα που τα καθιστά στόχους των αστρονόμων για μελλοντική έρευνα σε αναζήτηση εξωπλανητών γύρω τους.

Πηγή


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...