ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

18 Ιανουαρίου 2025

Οι παραλογισμοί Μητσοτάκη: ο Μητσοτάκης έκλεισε τα εργοστάσια λιγνίτη, πουλάει 80.000 τόνους λιγνίτη το μήνα σε χαμηλή τιμή στα Σκόπια και εισάγει από αυτά πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Καταστροφή της ελληνικής παραγωγής ενέργειας και αγαθών και πλήρης υποδούλωση στις αγαπημένες τράπεζες του Μητσοτάκη.

 



ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΤΖΙΔΗΣ: "ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ"

 





Άλλο ένα παράδοξο που στοιχίζει ακριβά στη χώρα κατάφερε να δημιουργήσει κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς η Ελλάδα εξάγει λιγνίτη στα Σκόπια και εισάγει από την γειτονική χώρα ηλεκτρικό ρεύμα!

Συγκεκριμένα τα Σκόπια εισάγουν 80.000 τόνους λιγνίτη το μήνα.

Ο λιγνίτης βρίσκεται σε αφθονία στο ελληνικό έδαφος και ήταν επί σειρά δεκαετιών το «πετρέλαιο» της Ελλάδας.

Μία φθηνή και άφθονη πηγή ενέργειας για τη χώρα που με την χρήση του επιτυγχάνονται οι πολίτες να έχουν ηλεκτροδότηση σε χαμηλές τιμές.

Αντίθετα η κυβέρνηση έκλεισε τις παραγωγικές μονάδες πολλών ετών της ΔΕΗ οι οποίες χρησιμοποιούσαν λιγνίτη, αλλά χωρίς να έχει εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας και στο αντίστοιχο χαμηλό κόστος.


Η διακρατική συμφωνία για μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα υπεγράφη προ δύο ετών και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας στο Μοναστήρι οπως και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απέκοψε την χώρα από την πιο σημαντική πηγή ενέργειας στις άλλες χώρες πολύ πιο «πονηρές» επανέφεραν σε λειτουργία εργοστάσια λιγνίτη που είχαν κλείσει διασφαλίζοντας έτσι την ενεργειακή τους επάρκεια.

Έτσι λοιπόν η Γερμανία για να προστατεύσει το δικό της συμφέρον έθεσε ως προτεραιότητα τις χαμηλές τιμές μέσω του «κακού» λιγνίτη αφήνοντας στην άκρη τα περί «πράσινης» μετάβασης.

Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έμεινε «κολλημένη» στις περιβόητες ανανεώσιμες πηγές ενεργείας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κά), οι οποίες όμως δεν μπορούν να παράξουν την ενέργεια που παρήγαγαν τα εργοστάσια λιγνίτη και όσοι παράγουν είναι κατά πολύ ακριβότερη.

Στην περαιτέρω αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος συνέβαλε και το γεγονός ότι υποστηρίζεται ενεργειακά από τις χώρες της ΕΕ η Ουκρανία

Αυτό έχει ως συνέπεια το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει πανάκριβο.

Την στιγμή που η Ελλάδα εξάγει λιγνίτη σε χαμηλή τιμή στα Σκόπια, αυτά αποκτούν ενεργειακή επάρκεια, παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια το εξάγουν στην Ελλάδα στις τιμές της αγοράς, δηλαδή πολύ ακριβά.

Φυσικά εννοείται ότι όσο αυξάνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τα κέρδη για τα Σκόπια μεγαλώνουν αντιστοίχως.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

6 σχόλια:

  1. Ο Κούλης δεν δίνει δεκάρα για την ηλεκτρική αυτάρκεια της Ελλάδας και την τιμή του ρεύματος. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να κρατά ικανοποιημένο το καρτέλ των Λάτση-Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου που έχουν βγάλει μια δεύτερη περιουσία από την ηλεκτρική ενέργεια.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απόσταση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στο Μοναστήρι στα Σκόπια, που λειτουργεί, (από το πολύ νεότερο εργοστάσιο της Μελίτης Φλώρινας που έχει πάψει να λειτουργεί), απέχει περί τα 12 χιλιόμετρα αλλά η περιοχή της Φλώρινας τρώει όλους τους εισαγόμενους ρύπους.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πουλάμε τον υπέροχο λιγνίτη μία δεκάρα τον τόνο και πληρώνουμε ένα χιλιάρικο το ρεύμα που μας δίνουν...
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαφανίστηκαν 2,5 τόνοι ουρανίου από τη Λιβύη.
    Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) αποκάλυψε χθες Τετάρτη πως έχουν εξαφανιστεί περίπου 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου που βρίσκονταν αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση στη Λιβύη.
    Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους προχθές Τρίτη, επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, διαπίστωσαν πως δέκα δοχεία, με περίπου 2,5 τόνους φυσικού ουρανίου σε συμπυκνωμένη μορφή («yellow cake»), «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές», αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη.
    Ο ΔΟΑΕ διευκρίνισε πως θα κάνει «συμπληρωματικές» έρευνες για να «εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».
    Η επιθεώρηση επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, εξηγείται.
    Στο κείμενο του κ. Γκρόσι δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.
    Η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
    Την πτώση του το 2011 έπειτα από 42 χρόνια δικτατορία ακολούθησε χάος και μείζων πολιτική κρίση, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφόρους διασκορπισμένους στη χώρα, με φόντο την ανάμιξη ξένων δυνάμεων.
    Δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία, η μια με έδρα την Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, με αναγνώριση του ΟΗΕ, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Γερμανία κατάργησε την πυρηνική ενέργεια για να την εισάγει ακριβότερη από τη Γαλλία.

    Η Γερμανία εισάγει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια λόγω των πρόσφατων δυσμενών καιρικών συνθηκών για την παραγωγή από ΑΠΕ – θέτοντας την απόφαση της αριστερής κυβέρνησης να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεση ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του επόμενου μήνα.

    Αντί να παράγει τη δική του καθαρή πυρηνική ενέργεια, το Βερολίνο εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Γαλλία με πολύ υψηλότερο κόστος αυτήν την εβδομάδα, καθώς ο χειμώνας επικρατεί στη χώρα, με ψυχρότερες θερμοκρασίες, συννεφιασμένο ουρανό και ασθενείς ανέμους που μειώνουν δραστικά την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
    Με υψηλή ενεργειακή ζήτηση αλλά ανεπαρκή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων της Γερμανίας έπρεπε να καταφύγουν στην εισαγωγή ενέργειας με υψηλό κόστος – κυρίως από τη Γαλλία, όπου οι πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα.
    Η Γερμανία είχε ακόμη τις δικές της εγκαταστάσεις πυρηνικής παραγωγής μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αλλά η αριστερή ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο του Σοσιαλδημοκράτη (SPD) Olaf Scholz, υποστηριζόμενη από τους Πράσινους, τις έκλεισε όλες.
    Η κίνηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη, σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας ήταν στα ύψη λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και τα ευρωπαϊκά έθνη προσπαθούσαν να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο.

    Μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης του SPD – Πρασίνων βρίσκεται υπό έντονες επικρίσεις, με τους κινδύνους εφοδιασμού και τις αυξημένος τιμές να πυροδοτούν κοινωνική οργή.
    Ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας, καθηγητής Manuel Frondel του Ινστιτούτου RWI, περιέγραψε την παράδοξη κατάσταση: «Με τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και του άνθρακα, έχουμε εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ξένες χώρες και αποδεχόμαστε υψηλότερους κινδύνους εφοδιασμού».
    Αυτός ο στρατηγικός λάθος υπολογισμός δεν είναι κάτι νέο.
    Παρόμοιες ελλείψεις τον Δεκέμβριο οδήγησαν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία να εκτιναχθούν σε ύψος ρεκόρ, με ορισμένες επιχειρήσεις να αναγκάζονται να σταματήσουν την παραγωγή τους λόγω δυσβάσταχτων ενεργειακών δαπανών.
    Αυτό οδήγησε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά ενέργειας υπερδεκαπλασιαστούν φτάνοντας έως και τα 1.156 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Development of net public electricity generation from renewable sources since 2002.
      Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Diba, προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται, παρά τις εισαγωγές πυρηνικών από τη Γαλλία. «Υποθέτω ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
      Αυτό δεν επηρεάζει άμεσα όλους τους καταναλωτές, καθώς πολλοί έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής.
      Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούν μοντέλα δυναμικής τιμολόγησης θα αισθανθούν τα αποτελέσματα».
      Αν και ο Brzeski δεν αναμένει ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η συνεχιζόμενη αστάθεια παραμένει μια σοβαρή ανησυχία.

      Πολιτική ανησυχία

      Μόλις πέντε εβδομάδες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αντιμετωπίζει αυξανόμενες αντιδράσεις.
      Η απόφαση να διακοπεί η πυρηνική ενέργεια ενώ εξαρτάται από ακριβές εισαγωγές από τη Γαλλία θεωρείται όλο και περισσότερο ως αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης, ειδικά καθώς οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται πιο συχνές.

      Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης επέκριναν εδώ και καιρό την απόφαση, συμπεριλαμβανομένης της συναρχηγού της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Alice Weidel η οποία έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει την πολιτική και να αναζωογονήσει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Γερμανίας.
      Δεσμεύθηκε να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια και να κατασκευάσει περισσότερους σταθμούς παραγωγής από άνθρακα.
      «Έσβησαν και τον τελευταίο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο έλλειψη ενέργειας, επομένως ή πρέπει να είσαι πολύ ανόητος ή απλώς μισείς τη χώρα σου», είπε ο Weidel για την τρέχουσα κυβέρνηση.

      Ο Musk σε διάλογο που είχε με τη Waidel εξέφρασε ευθυγράμμιση με τις θέσεις του AfD, ιδιαίτερα στην ενεργειακή πολιτική.
      «Η Γερμανία πρέπει πραγματικά να διατηρήσει σε λειτουργία τους πυρηνικούς σταθμούς της.
      Νομίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...