ΑΡΘΡΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Αρχαία ελληνική αποικία ανακαλύφθηκε στο νησί Φαϊλάκα του Κουβέιτ, η οποία φέρεται να συνδέεται με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο ελληνικό κτίριο και μια αυλή 2.300 ετών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των greekreporter.com, ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο ελληνικό κτίριο και μια αυλή 2.300 ετών.
Το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού, Τεχνών και Γραμμάτων του Κουβέιτ (NCCAL) ανακοίνωσε την ανακάλυψη, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του ποικίλου ιστορικού τοπίου του νησιού.
Το εύρημα, που έγινε δυτικά της τοποθεσίας Al-Qurainiya στη βόρεια περιοχή του νησιού, προσφέρει μια σπάνια ματιά στις αρχιτεκτονικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή της εποχής.
Η περιοχή χρησίμευε ως πολιτιστικός και εμπορικός κόμβος κατά την ελληνιστική περίοδο, ενώ αποτελούσε μέρος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, ενός από τα ελληνιστικά κράτη που προέκυψαν μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η θέση του το κατέστησε σημείο-κλειδί κατά μήκος των αρχαίων θαλάσσιων εμπορικών δρόμων που συνέδεαν τη Μεσοποταμία, την Περσία και τον ευρύτερο ελληνιστικό κόσμο.
Το δημοσίευμα έγραψε ότι η ανακάλυψη ενισχύει τους ιστορικούς δεσμούς της περιοχής με τον ελληνικό κόσμο, γιατί φαίνεται να κατοικούνταν και από αρχαίους Έλληνες (κυρίως πλούσιους) και όχι ντόπιους που υπηρετούσαν τους Σελευκίδες.
Επίσης, παρέχει στοιχεία για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν ελληνικές αποικίες στην Ασία μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ώστε οι διάδοχοι του να ελέγξουν τους ντόπιους πληθυσμούς που νωρίτερα κατέκτησαν ως στρατηγοί του μεγάλου στρατηλάτη.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ