ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

30 Νοεμβρίου 2024

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΡΩΤΗ Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (0,72 παιδιά ανά γυναίκα). ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΣΕΡΒΙΑ, ΤΡΙΤΗ Η ΙΑΠΩΝΙΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΤΑΪΒΑΝ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

 


Le Monde: Οι υδάτινοι πόροι έχουν μολυνθεί από την αλόγιστη χρήση του φυτοφαρμάκου «flufenacet», το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στις καλλιέργειες δημητριακών (ιδιαίτερα του σιταριού και του κριθαριού - δηλαδή στο ψωμί μας). Το φυτοφάρμακο αυτό πρόσφατα ταξινομήθηκε ως «ενδοκρινικός διαταράκτης», Τι είναι η κομψή αυτή έκφραση «ενδοκρινικός διαταράκτης»; Πρόκειται για ουσίες που μετατρέπουν τους άνδρες σε πούστηδες και προκαλούν καρκίνο στις γυναίκες.






Το 2100 (σε 75 χρόνια) στην Ελλάδα θα ζουν περίπου 2.500.000 γέροντες και γριές και θα ανάβουν τα καντήλια στα κοιμητήρια.

 

Η υπογεννητικότητα εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για πολλές χώρες, με τη Νότια Κορέα να κατέχει πλέον το αρνητικό ρεκόρ του χαμηλότερου ποσοστού γεννήσεων στον κόσμο, μόλις 0,72 παιδιά ανά γυναίκα. Αυτός ο αριθμός είναι μακράν κάτω από το απαιτούμενο 2,1 για τη διατήρηση του πληθυσμού, και οι δημογραφικές προβλέψεις είναι ανησυχητικές. Η Νότια Κορέα και η Σερβία  έχουν ποσοστό γονιμότητας είναι μικρότερο από 1,1 παιδί ανά γυναίκα.

Το παγκόσμιο ποσοστό αναπλήρωσης είναι στα 2,2 παιδιά ανά γυναίκα. Στις ΗΠΑ είναι ήδη χαμηλότερο. Το ποσοστό της Νότιας Κορέας, το χαμηλότερο στον κόσμο, ήταν κάποτε αδιανόητο. Η Ελλάδα ακολουθεί την Ν. Κορέα.


Με τον πληθυσμό να μειώνεται και τη γήρανση να αυξάνεται ραγδαία, η Νότια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική και κοινωνική κρίση. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στην Κορέα. Ιαπωνία και Ταϊβάν ακολουθούν επίσης με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα βρίσκονται κοντά στον ίδιο δρόμο.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η έλλειψη στήριξης στις οικογένειες, οι οικονομικές δυσκολίες και η έντονη εργασιακή πίεση είναι μερικοί από τους παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση. Αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις πολιτικές, κάποιες χώρες μπορεί να δουν τον πληθυσμό τους να σβήνει από τον χάρτη.

Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η γονιμότητα έπεσε κάτω από το ποσοστό αναπλήρωσης στη δεκαετία του 1970. Σήμερα υποχωρεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα πέρυσι, ωστόσο η γονιμότητά της είναι τώρα κάτω από την αντικατάσταση. «Ο δημογραφικός χειμώνας πλησιάζει», προειδοποιεί στη WSJ ο Χεσούς Φερνάντεζ-Βιλαβέρντε, οικονομολόγος που ειδικεύεται στα δημογραφικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσδιορίσει την υπογεννητικότητα ως μεγαλύτερη απειλή για τον δυτικό πολιτισμό. Πριν από ένα χρόνο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, δήλωνε ότι η κατάρρευση του ποσοστού γεννήσεων «μας οδηγεί στα όρια του αν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία». Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, έχει δώσει προτεραιότητα στην αύξηση του «δημογραφικού ΑΕΠ» της χώρας.

Το 2017 όταν το παγκόσμιο ποσοστό γεννήσεων ήταν 2,5, παιδιά ανά γυναίκα, τα Ηνωμένα Έθνη πίστευαν ότι θα πέσει στο 2,4 στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Ωστόσο ήδη από το 2021 είχε μειωθεί στο 2,3 – κοντά σε αυτό που οι ειδικοί της δημογραφικής επιστήμης θεωρούν το παγκόσμιο ποσοστό αναπλήρωσης (2,2). Ειδικότερα, το ποσοστό αναπλήρωσης, που διατηρεί σταθερό τον πληθυσμό με την πάροδο του χρόνου, είναι 2,1 στις πλούσιες χώρες και ελαφρώς υψηλότερο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου γεννιούνται λιγότερα κορίτσια από αγόρια και περισσότερες μητέρες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας τους.

Ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για το 2022 και το 2023, αλλά τα στοιχεία που ανακοινώνει η κάθε χώρα χτυπούν πραγματικά καμπανάκι.

Η Κίνα ανέφερε 9 εκατομμύρια γεννήσεις πέρυσι, 16% λιγότερες από ό,τι προβλέπεται στο κεντρικό σενάριο του ΟΗΕ. Στις ΗΠΑ, 3,59 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πέρυσι, 4% λιγότερα από το σενάριο του ΟΗΕ. Σε άλλες χώρες, η απόσταση της εκτίμησης από την πραγματικότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη: Η Αίγυπτος ανέφερε 17% λιγότερες γεννήσεις για το 2023 και η Κένυα ανέφερε 18% λιγότερες για το 2022. Ο Ντιν Σπίαρς, οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα πληθυσμού, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε στη WSJ πως «έχουμε αρκετά στοιχεία για να είμαστε αρκετά σίγουροι πως το σημείο καμπής δεν είναι μακριά».

Το 2017 ο ΟΗΕ προέβλεπε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, τότε 7,6 δισεκατομμύρια, θα συνεχίσει να αυξάνεται, σκαρφαλώνοντας στα 11,2 δισεκατομμύρια έως το 2100. Μέχρι το 2022 είχε αναθεωρήσει την εκτίμησή του, βλέποντας κορύφωση στα 10,4 δισεκατομμύρια στη δεκαετία του 2080. Και αυτό είναι πιθανότατα πια ξεπερασμένο. Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πιστεύει τώρα ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα κορυφωθεί γύρω στα 9,5 δισεκατομμύρια το 2061 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται.

Η μελέτη στο The Lancet προβλέπει ότι 155 από 204 χώρες, ή το 76%, θα έχουν ποσοστά γονιμότητας κάτω από τα επίπεδα αντικατάστασης πληθυσμού έως το 2050. Μέχρι το 2100, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 198 ή 97%, εκτιμούν οι ερευνητές.



ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...