ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ; ΙΝΔΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ. ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ. ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΙΝΔΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΛΕΟ ΒΑΡΑΝΤΚΑΡ, ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ(;) ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΑΡΕΤ. Μουσουλμάνος ο νέος πρωθυπουργός της Σκωτίας – Αναλαμβάνει από σήμερα καθήκοντα. ΖΗΤΩ Ο ΣΟΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ: ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ 144.000 ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ».
Δεν υπάρχει καμία σχέση
με τον εβραίο φυσικό. Εδώ ο όρος «einstein» προέρχεται από τη
γερμανική λέξη «ein Stein», που σημαίνει «μια πέτρα», και χρησιμοποιείται για
να περιγράψει ένα πολυγωνικό σχήμα που έχει βαφτιστεί ως «καπέλο».
Το «καπέλο» μπορεί να
κάνει κάτι που κανένα άλλο γνωστό σχήμα δεν μπορεί να κάνει: συστοιχίζεται με
τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει μια άπειρη επιφάνεια
χωρίς ποτέ να δημιουργήσει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Πρόκειται για μια
ανακάλυψη που προετοιμαζόταν εδώ και 50 περίπου χρόνια. Το πιο διάσημο μη
περιοδικό πλακίδιο –δηλαδή ένα πλακίδιο που δεν επαναλαμβάνεται ποτέ,
δημιουργήθηκε από τον Roger Penrose το 1974, αλλά απαιτούσε δύο επιμέρους
πλακίδια για να λειτουργήσει. Από τότε, όμως, οι μαθηματικοί αναρωτιούνται: θα
μπορούσε να γίνει το ίδιο με τη χρήση ενός μόνο πλακιδίου;
Τώρα, χάρη
στον ερασιτέχνη μαθηματικό David Smith, μαζί με μια ομάδα ακαδημαϊκών
ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η απάντηση φαίνεται να έχει
βρεθεί.
«Όλοι είναι έκπληκτοι
και χαρούμενοι», δήλωσε στο Science News η Marjorie Senechal, ομότιμη καθηγήτρια
Μαθηματικών και Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Smith College, η
οποία δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη. «Δεν ήταν καν σαφές ότι κάτι τέτοιο
θα μπορούσε να υπάρχει».
Προτού ο Smith έρθει σε
αυτόν και τους συναδέλφους του με το νέο σχήμα, «θα είχα ζωγραφίσει κάποιο
τρελό, τεθλασμένο, δυσάρεστο πράγμα, αν μου ζητούσαν να προτείνω ένα
πιθανό πλακίδιο “αϊνστάιν”», δήλωσε στο Science News ο Chaim
Goodman-Strauss, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο και
συν-συγγραφέας μιας νέας προδημοσίευσης σχετικά με την ανακάλυψη.
Παρόλο που το
επιστημονικό άρθρο δεν έχει ακόμα ελεγχθεί επίσημα από την κοινότητα,
οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα αντέξει στον έλεγχο. Η εύρεση του πλακιδίου και η
απόδειξη της μη περιοδικότητάς του απαιτούσε τόσο τη χρήση ισχυρών υπολογιστών
όσο και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, δήλωσε ο Goodman-Strauss στο New
Scientist.
«Ψάχνεις κυριολεκτικά
για ένα πράγμα που υπάρχει μία στο εκατομμύριο. Φιλτράρεις τα 999.999 από τα
βαρετά, και τότε έχεις μείνει με κάτι που είναι παράξενο και που αξίζει
περαιτέρω διερεύνηση».
«Και μετά με το χέρι
αρχίζεις να τα εξετάζεις, να προσπαθείς να τα καταλάβεις, και αρχίζεις να
συμπεραίνεις τη δομή τους», πρόσθεσε. «Σε αυτό το σημείο
ένας υπολογιστής θα ήταν άχρηστος, καθώς θα έπρεπε να συμμετέχει ένας
άνθρωπος στην εύρεση μιας κατανοητής απόδειξης».
Αυτή η απόδειξη, στην
πιο βασική της μορφή, αποτελείται από δύο βήματα. Η πρώτη ένδειξη ότι τα
«καπέλα» οργανώνονται σε μεγαλύτερες ομάδες ή «μετα-πλακίδια». Αυτά, με τη
σειρά τους, διατάσσονται σε ακόμη μεγαλύτερα «υπερ-πλακίδια», και ούτω
καθεξής, μια συμπεριφορά που είναι συνηθισμένη σε μη
περιοδικές πλακοστρώσεις, και ήταν μια σημαντική ένδειξη ότι το σχήμα θα
μπορούσε να είναι ένα πιθανό πλακίδιο «αϊνστάιν».
Ωστόσο, η απόδειξη της
μη περιοδικότητάς του απαιτούσε μια ελαφρώς διαφορετική τεχνική. Για τον σκοπό
αυτό η ομάδα επέκτεινε και διαμόρφωσε το «καπέλο» για να δημιουργήσει μια
οικογένεια πλακιδίων, όλα με το ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αλλά σε διάφορα στάδια
μεταξύ δύο ακραίων σχημάτων.
Εξετάζοντας την
κατάσταση σε αυτά τα άκρα, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι το πλακίδιο που
δημιουργήθηκε από το καπέλο ήταν όντως μη περιοδικό.
Ενώ το νέο σχήμα μπορεί
να ενθουσιάσει τους γεωμέτρες, οι συνέπειες της ανακάλυψης ενός πραγματικού
πλακιδίου «αϊνστάιν» εκτείνονται πέρα από το πανεπιστημιακό τμήμα καθαρών
μαθηματικών.
Τα μη περιοδικά πλακίδια
είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των quasi-κρυστάλλων, οι οποίοι με τη σειρά
τους έχουν βρει εφαρμογές σε διάφορους τομείς, με πιο εντυπωσιακές τις
προσπάθειες δημιουργίας ρομπότ που αλλοιώνουν το σχήμα τους, τύπου
Terminator.
Για κάποιους, όμως, οι
πιθανές χρήσεις του ομολογουμένως χαριτωμένου νέου σχήματος είναι πιο γήινες
και πεζές, ξεκινώντας από το ίδιο το σπίτι:
«Θα δείτε ανθρώπους να τα βάζουν αυτά σε ένα
μπάνιο επειδή είναι απλά ωραία», δήλωσε ο Κόλιν Άνταμς, καθηγητής Μαθηματικών
στο Κολέγιο Γουίλιαμς, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Εγώ θα τα
έβαζα στο μπάνιο μου αν έπρεπε να βάλω πλακάκια αυτή τη στιγμή».
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Τα οφέλη για την υγεία μας από τις κόκκινες πιπεριές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κόκκινες πιπεριές είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, δεν περιέχει ανθυγιεινά λίπη και είναι χαμηλές σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά έχει μόνο 46 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Όσον αφορά τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, λαμβάνετε επίσης:
• 317% της βιταμίνης C
• 93% της βιταμίνης Α
• 22% της βιταμίνης Β6
• 17% φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9)
• 12% της βιταμίνης Ε
• 9% καλίου
• 8% μαγγανίου
Τα οφέλη υγείας που μας παρέχουν οι κόκκινες πιπεριές
Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλες φυτικές ενώσεις στις κόκκινες πιπεριές προσθέτουν μερικά σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πρόληψη του καρκίνου
Η κόκκινη πιπεριά περιέχει βήτα-κρυπτοξανθίνη, μια ένωση που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι πλούσιες σε βήτα-κρυπτοξανθίνη τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.
“Η βήτα-κρυπτοξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών έχουν συνολικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου”, λέει η διαιτολόγος.
Υγεία του εγκεφάλου
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν ανθοκυανίνες, φυσικές ενώσεις που ευθύνονται για το κόκκινο χρώμα τους. Αυτές οι χρωστικές ουσίες, που βρίσκονται σε πολλά σκούρα κόκκινα ή μοβ φρούτα και λαχανικά, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες επιβραδύνουν τα προβλήματα μνήμης και γνωστικής εξασθένησης καθώς γερνάμε.
Αρθρίτιδα
Ο χόνδρος είναι ο ελαστικός ιστός που καλύπτει τα άκρα των οστών και τα εμποδίζει να τρίβονται μεταξύ τους. Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, είναι αποτέλεσμα φλεγμονής και διάσπασης του χόνδρου.
Πολλοί αναπτύσσουν ΟΑ από φυσιολογική φθορά. Αλλά τα σωστά θρεπτικά συστατικά, όπως μερικά που υπάρχουν στις κόκκινες πιπεριές, θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις.
“Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία θεραπεύει και αναζωογονεί τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του χόνδρου. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μειώνει τον πόνο από την αρθρίτιδα του γόνατος. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ΟΑ”, εξηγεί η διαιτολόγος.
Παχύ έντερο
Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 25-35 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα, αλλά οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά και πιο εύκολο να διέλθουν από το έντερο.
“Οι κόκκινες πιπεριές έχουν εξαιρετική ποσότητα φυτικών ινών με λίγες θερμίδες, επομένως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου”, σημειώνει η διαιτολόγος.
Κάθε χρώματος πιπεριές “για γεμιστά” κάνουν καλό στην υγεία
Αν και οι κόκκινες πιπεριές έχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά ειδικά λόγω του κόκκινου χρώματός τους, όλες οι πιπεριές είναι καλές για εσάς. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ότι χάνετε εάν προτιμάτε κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες πιπεριές.
“Η κατανάλωση διαφορετικών χρωμάτων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Αν οι κόκκινες πιπεριές δεν σας αρέσουν, δοκιμάστε κάτι άλλο με κόκκινο χρώμα, όπως πιπεριές τσίλι, κόκκινο λάχανο ή παντζάρια. Στη συνέχεια, προσθέστε άλλα χρώματα, όπως πράσινη σαλάτα ή γλυκοπατάτες. Εάν το πιάτο σας είναι γεμάτο χρώμα, είστε στο σωστό δρόμο”, κατέληξε η διαιτολόγος.
Ζ.Π.