ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

15 Οκτωβρίου 2024

"Οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι το 95% του ωοθηκικού αποθέματός τους έχει χαθεί έως την ηλικία των 35 ετών". ΑΡΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΚΝΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ 15 ΜΕΧΡΙ ΤΑ 35. ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 35. Έτσι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο.




Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ. «Βουτιά» κάνει ο πληθυσμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. 100 εργαζόμενοι θα συντηρούν 169 συνταξιούχους στην Ελλάδα το 2060.

 

Η Μάριαμ Ναμπατάνζι, 39 ετών, είναι μια γυναίκα από την Ουγκάντα. Έχει 44 παιδιά από 28 γέννες. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ: Η ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ 12 ΠΑΙΔΙΑ. Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ 6 ΠΑΙΔΙΑ. Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΙΧΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ. ΑΥΤΗ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΚΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΣΚΥΛΟ.

 

Η ΑΝΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΚΑΤΑ 45% ΕΩΣ ΤΟ 2050.



ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΗΣΑΝ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ, ΤΙΣ ΦΙΕΣΤΕΣ, ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΚΑΙ, ΣΑΝ ΦΤΩΧΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ. Οι Βούλγαροι θα επιτρέψουν στους ανίκανους Έλληνες να συμμετάσχουν στην επόμενη βουλγαρική αποστολή στον Νότιο Πόλο. Θα ταξιδέψουν με το ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ερευνητικό σκάφος «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος». Για το διάστημα διαμονής στην παγωμένη ήπειρο, η ελληνική αποστολή θα μένει σε βουλγαρική βάση. Ο υποναύαρχος ε.α. Συμεών Κωνσταντινίδης του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών» ευγνωμονεί τους Βουλγάρους που «άνοιξαν τις πόρτες της βουλγαρικής βάσης στην Ανταρκτική για εμάς».


 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ

Οι  ελληνίδες» (τρομάρα τους) σήμερα δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, δεν επιδιώκουν  να στήσουν σωστή παραδοσιακή οικογένεια. Αποφασίζουν ότι θέλουν «να ζήσουν την ζωή τους» πριν αντρευτούν. Μετά, ορισμένες, θα υιοθετήσουν ένα νεγράκι, όπως κάνουν  οι βαλτές  «σταρ» του Χόλυγουντ. Έτσι έχουμε κάπνισμα, εκτρώσεις και ηλικία προς τεκνοποίηση περίπου στα 35. Αντί να αρχίζουν την τεκνοποίηση στα 15-16, μετανοούν και προσπαθούν απεγνωσμένα να τεκνοποιήσουν περίπου στα 35 με 40. (Ο καρκίνος του μαστού ενοχοποιείται για αυτούς τους τρεις παράγοντες: καθυστέρηση στην τεκνοποίηση, κάπνισμα, εκτρώσεις). Στην γυναίκα των 35 χρονών το ποσοστό γονιμότητος είναι 5%.

Στην γυναίκα των 40 ετών το ποσοστό γονιμότητος είναι 0%.



Έλεγχος του ωοθηκικού αποθέματος: Υπολογίζεται μέσω εξετάσεων αίματος της AMH (Αντιμυλλέριος ορμόνη – Anti-Müllerian hormone), η οποία παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων που υπάρχουν στις ωοθήκες. Η ΑΜΗ εκφράζει το ωοθηκικό απόθεμα. Η μέτρησή της δεν εξαρτάται από την ημέρα του κύκλου.


 Ζητήματα που σχετίζονται με την γονιμότητα φαίνεται ότι αγνοούν οι Ελληνίδες. Πολιτεία και επιστημονική κοινότητα αναλαμβάνουν δράση για να καλυφθεί το κενό. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι το 95% του ωοθηκικού αποθέματος τους έχει ήδη χαθεί έως την ηλικία των 35 ετών, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο κι από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί, τόνισαν οι ομιλητές στο πλαίσιο του 19ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ (Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ), που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Μάνδρας-Ειδύλλιας (10-13 Οκτωβρίου 2024). Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, όταν οι γυναίκες συνειδητοποιούν τα ελαττωμένα επίπεδα AMH, το 83% αλλάζει τα αναπαραγωγικά τους σχέδια, το 36% επιταχύνει την πρώτη τους εγκυμοσύνη για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό γύρω στο 28% εξετάζει την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

 

«Οι οικογένειες πλέον τείνουν να είναι μικρότερες, ο αριθμός των γυναικών που θα μπορούσαν να γεννήσουν εάν το επιθυμούν μειώνεται, η ηλικία της γυναίκας όταν αποκτά το 1ο της παιδί είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και του ΕΔΔΙΠΠΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 76.541 βρέφη, με τα νέα δεδομένα για το 2023 να βρίσκουν τις γεννήσεις στις 71.456, μία επιπλέον μείωση 6.1%, ενώ αντίστοιχα οι θάνατοι για το 2022 έφθασαν τους 140.801, και το 2023 τους 128.101.



Δράσεις ενημέρωσης για την αναγκαιότητα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης


Το ΕΔΔΥΠΠΥ υλοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τη αναγκαιότητα της Αντιμυλλέριου Ορμόνης (AMH).

Σημειώνεται ότι η εξέταση αίματος για την AMH αποτελεί έναν αποτελεσματικό βιοδείκτη πρόβλεψης και ενημέρωσης, για το ωοθηκικό απόθεμα, των γυναικών. Ο  Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, στο 19ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ, το σύνολο των ωαρίων που διαθέτει μια γυναίκα στις ωοθήκες της σχηματίζεται κατά την εμβρυική ζωή και το απόθεμα αυτό συνεχώς μειώνεται χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης.

Το πρόγραμμα μέτρησης της ΑΜΗ έχει ξεκινήσει από τον ΕΔΔΙΠΠΥ πιλοτικά, σε 5 δήμους της Αττικής, στους οποίους οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία, να ενημερωθούν για τη σημαντική αυτή εξέταση και να την κάνουν δωρεάν. Ειδικότερα έχουν υλοποιηθεί δράσεις στους δήμους Μάνδρας Ειδυλλίας, Κηφισιάς, Λοκρών, Ηρακλείου Αττικής και Αγ. Παρασκευής. Μάλιστα, στο συνέδριο ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλους δήμους και σε περισσότερες γυναίκες.

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η μέτρηση της ΑΜΗ προσφέρει μια αξιόπιστη εκτίμηση του ωοθηκικού αποθέματος και μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα, τα περιθώρια που τους δίνει η ίδια η φύση. Δίνει την δυνατότητα, για λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε επίπεδο πρόληψης και προάσπισης της γονιμότητας με επιλογές είτε απόκτησης παιδιού νωρίτερα εφόσον το επιθυμούν είτε κρυοσυντήρησης ωαρίων έγκαιρα, δηλαδή πριν τα 35 έτη.

«Η ένταξη της εξέτασης ΑΜΗ στα ΚΕΠ Υγείας των δήμων σηματοδοτεί την εμπέδωσης μιας κουλτούρας ενημέρωσης και πρόληψης σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας οικογένειας. Η συνεργασία των διαφόρων φορέων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και η δωρεάν συνταγογράφηση της ΑΜΗ έχει ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για την αναχαίτηση της υπογονιμότητας. Η παροχή της εξέτασης ΑΜΗ στους δημότες, κυρίως για το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ των 30-35 ετών είναι πράγματι η απαρχή μιας νέας εποχής που θα επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις, για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό», τόνισε ο κ. Πατούλης.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΠΡΩΙΜΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

    Μέχρι τον 19ο αιώνα οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν αυτήν την ηλικιακή ομάδα που εμείς ονομάζουμε σήμερα «νεολαία».
    Υπήρχε η παιδική ηλικία και μετά μία απότομη μετάβαση στις ευθύνες της ζωής, που ονομάζουμε "ηλικία δράσης και παραγωγής".
    Τα αγόρια που ανήκαν σε μια ευγενή τάξη, έκαναν συχνά στρατιωτική καριέρα όταν ήταν δώδεκα χρονών.
    Μια ηλικία που αρκετά κορίτσια παντρευόταν.

    Ο Πρώσος στρατηγός Καρλ φον Κλαούζεβιτς. Την άνοιξη του 1793, ήταν απλά ένα παιδί που κουβαλούσε ένα λάβαρο. Ήταν μόλις 12 χρονών. Το λάβαρο ήταν τόσο βαρύ γι αυτό, διότι ήταν μικρόσωμος, που οι άλλοι στρατιώτες τον βοηθούσαν στις πορείες κατά την διάρκεια των πολέμων και αρκετοί τον επευφημούσαν για την προσπάθεια που έκανε και ήταν τόσο περήφανος. Μετά από έναν χρόνο, στα 13 του, χρήστηκε Fähnrich (δόκιμος) και συνέχισε να πολεμά πάνω σε άλογο με στολή αξιωματικού.

    Ο Ουίλιαμ Πιτ ο Νεότερος (William Pitt The Younger,γεν. 1759 - 1806) ήταν Βρετανός πολιτικός.
    Ο Πιτ ήταν ένας έξυπνος και καλός μαθητής και έμαθε γρήγορα καλά Λατινικά και Ελληνικά. Το 1773 στην ηλικία των 14 ετών παρευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου σπούδασε Πολιτική Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Γεωμετρία, Χημεία και Ιστορία. Έγινε ο νεότερος Πρωθυπουργός το 1783 σε ηλικία 24 ετών. Εγκατέλειψε το γραφείο του το 1801, αλλά έγινε ξανά πρωθυπουργός από το 1804 έως το θάνατό του το 1806. Ήταν επίσης Υπουργός Οικονομικών καθ' όλην τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...