ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΕΚΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μετράμε ήδη 135 νεκρούς εργαζόμενους το 2023.

 




ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ (ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ) ΧΤΙΖΟΥΝ ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ - ΤΟ ΤΡΙΤΟ - ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ. ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΡΩΜΙΟΙ, ΑΦΟΥ ΚΑΨΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΕΣ, ΠΛΟΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ CIA". ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. Τούρκος ΥΠΕΝ: «Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Ανατ.Θράκη». Στόχος είναι να παράγει η Τουρκία 20 γιγαβάτ από τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

 





Σοκαριστικά είναι τα τελευταία στοιχεία για την καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας όπως προκύπτουν από την ανεξάρτητη διαρκή έρευνα που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία των Συλλόγων εργαζομένων στις Τεχνικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ηδη το 2023 σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχασαν την ζωή τους 135 εργαζόμενοι, ενώ 229 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πανελλαδικά, οι νεκροί ανήλθαν σε 57 το πρώτο τετράμηνο, 69 το δεύτερο και 9 έως σήμερα, δίχως να έχουμε τη συνολική εικόνα των ανθρώπων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια ή από και προς την εργασία τους στις τελευταίες φυσικές καταστροφές.

 
Η ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει ότι το 2023 έρχεται ως συνέχεια μιας επίσης πολύ κακής χρονιάς για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας, καθώς το 2022 συνολικά 104 εργαζόμενοι πλήρωσαν με τίμημα την ζωή τους τις κακές συνθήκες εργασίας και τα εγκληματικά λάθη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων ενώ 142 εργαζόμενοι είναι όσοι φέρουν σοβαρά τραύματα και αναπηρίες. Οι απώλειες την περσινή χρονιά ανήλθαν σε 20 το πρώτο τετράμηνο, 27 το δεύτερο και 57 το τρίτο.

«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε τετράμηνο δίνει περισσότερα θύματα από το προηγούμενο του, οδεύουμε σε νέο διπλασιασμό των θανάτων κατά την εργασία. Να σημειωθεί ότι στις μετρήσεις των απωλειών δεν περιλαμβάνονται όσοι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς δεν έχουμε μηχανισμό να παρακολουθείται η εξέλιξη της υγείας τους» αναφέρει η ΟΣΕΤΕΕ.

Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αδυνατεί να παρακολουθήσει και να καταγράψει εγκαίρως το πραγματικό βάθος αυτής της τραγωδίας που συντελείται καθημερινά και μόνο για το 2020 και '21 έχει καταγράψει απώλειες που 41 και 31 θανάτων αντιστοίχως.

«Την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν μία αδιαμφισβήτητη ραγδαία επιδείνωση στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία Η περαιτέρω ελαστικοποίηση μέσω των συμβάσεων μηδενικών ωρών, η εντατικοποίηση μέσω της 13ωρης ημερησίως εργασίας και η αποδυνάμωση των συνδικάτων μέσω νέων μορφών διώξεων κατά την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας και άλλες πολλές αρνητικές διατάξεις που έρχονται μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά δημιουργούν ακόμα πιο εφιαλτικές προοπτικές για τις συνθήκες εργασίας στη χώρα μας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης τονίζει σε δήλωσή του ότι «Απαιτείται αποκατάσταση του εργασιακού δικαίου που ισοπεδώθηκε τα τελευταια 11 χρονια με ενίσχυση του ΟΜΕΔ, επέκταση της μετενέργειας, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επιστροφή του ΣΕΠΕ στο Υπουργείο Εργασίας,ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος Κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων σε θέματα ΥΑΕ και δεκάδες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι οποίες θα επαναφέρουν την αξιοπρέπεια και την υγεία και ασφάλεια στην εργασία στη χώρα μας» υποστηρίζει ο Πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης αναδεικνύοντας ποια θέματα θα έπρεπε να προταχθούν σήμερα, όχι μόνο νομοθετικά αλλά και ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων που διατυπώνουν τα συνδικάτα. Γιατί πάντα αυτό που προέχει 
 είναι οι συνθήκες εργασίας που προστατεύουν την ζωή, την υγεία και ασφάλεια.


ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

28 σχόλια:

  1. Εργατικό ατύχημα στο Ηράκλειο: Υπάλληλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στα μάτια.
    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε διερευνώνται από τα αρμόδια κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας.

    Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (20/9) στη Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου με έναν υπάλληλο να τραυματίζεται στα μάτια.
    Όπως αναφέρει το cretapost.gr, ο υπάλληλος υπέστη εγκαύματα β’ βαθμού και στα δύο του μάτια και διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ευτυχώς δεν κινδυνεύει η όραση του.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγρίνιο: Νεκρός 24χρονος εργάτης σε έργα αποχέτευσης – Ήταν η πρώτη μέρα που πήγε στη δουλειά.
    Το εργατικό ατύχημα συνέβη περίπου στις 10:15 το πρωί της Παρασκευής στο Ρέμα Ρεμπελιά.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Πολωνία χρησιμοποιεί αντλίες νερού για να εμποδίσει τους παράνομους αλλοδαπούς να εισέλθουν στο έδαφός της.
    Η Βαρσοβία πολεμάει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωνσταντοπούλου για Σ.Κασσελάκη: «Ένα golden boy τους παίρνει το κόμμα σε 20 μέρες».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑΖ: «Ο Σ.Κασσελάκης σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  6. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Συνταγματάρχης που είχε συλληφθεί για κλοπή υποκαταστήματος τράπεζας εξέπεσε στο βαθμό του Στρατιώτη.
    Είχε δηλώσει ότι έκανε τις ληστείες λόγω οικονομικών προβλημάτων.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Τουρκία ανακοίνωσε κοινές γεωτρήσεις με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.
    Ρ.Τ.Ερντογάν με Μ.Νετανιάχου είχαν συναντηθεί χθες στη Νέα Υόρκη.
    ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩΝΤΑΣ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Έτοιμη να πέσει στο νερό η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI «Belharra» με όνομα «Κίμων».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI «Belharra» με όνομα «Κίμων» είναι έτοιμη να πέσει στο νερό καθώς προετοιμάζεται η επίσημη τελετή για την καθέλκυσή της στις 4 Οκτωβρίου, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας.

      Οι φωτογραφίες από την κατασκευή της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα ετοιμάζεται να πέσει στο νερό σε μια τελετή, στην οποία αναμένεται να παρευρεθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός του ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.

      Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Γαλλία.

      Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Naval Group, οι FDI θα παραδοθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ξεκινώντας από το 2025 για τις δύο πρώτες μονάδες («Κίμων» και «Νέαρχος») και το 2026 για την τρίτη («Φορμίων»).

      Επίσης, ο ιστός αισθητήρων PSIM (Panoramic Sensor Intelligence Module) που θα τοποθετηθεί στην ελληνική Belharra και έχει ύψος 40 μέτρων και βάρος 150 τόνων, έχει ήδη μεταφερθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των ναυπηγείων στη Λοριάν και έχει ξεκινήσει τις δοκιμές.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  9. Ο Κ.Μητσοτάκης πρότεινε στον ΟΗΕ την δημιουργία παγκόσμιας συμμαχίας (κυβέρνησης) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής!


    https://www.facebook.com/photo?fbid=10159035564465793&set=a.10150685057950793
    ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγιασμό του Ιεχωβά στον Άρειο Πάγο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
    «Να είναι ένας χρόνος ευλογημένος με υγεία, δύναμη και υπομονή» ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την τελετή αγιασμού στον Άρειο Πάγο με αφορμή την έναρξη της νέας Δικαστικής χρονιάς.
    Μετά ο αρχιεπίσκοπος σίγουρα θα μίλησε στην Κλάπα και στην Αδειλίνη κατ' ιδίαν: "ο Μητσοτάκης σας διόρισε για ένα μόνο σκοπό. Να κυνηγήσετε τον Κασιδιάρη. Μη το ξεχάσετε ποτέ. Αυτή είναι η μοναδική αποστολή σας. Άλλωστε είσαστε ανίκανες να κάνετε και κάτι άλλο".
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Κασιδιάρης: Αναβλήθηκε επ’ αορίστον η αίτησή του για πενθήμερη άδεια.
      Ο λόγος της αναβολής είναι η απεργία πείνας που πραγματοποιούν οι κρατούμενοι.
      Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΗΣ ΚΛΑΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗ. ΑΛΛΑ ΕΣΣΕΤ' ΗΜΑΡ...

      Το Συμβούλιο Φυλακών Δομοκού αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης για το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη να του χορηγηθεί πενθήμερη άδεια.
      Ο λόγος της αναβολής είναι η απεργία πείνας που πραγματοποιούν οι κρατούμενοι.
      Στο Συμβούλιο Φυλακών Δομοκού μετέχει η εισαγγελέας Λαμίας και ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος. Η απόφαση επί του αιτήματος Κασιδιάρη έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες διεκδικεί την δημαρχία της Αθήνας.

      Αφού οι κρατούμενοι κάνουν «απεργία πείνας», το Συμβούλιο Φυλακών Δομοκού, το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς, αποφάσισε να αναβάλει επ' αόριστον την αίτηση του Κσσιδιάρη για πενθήμερη άδεια, γιατί προφανώς οι «απεργοί πείνας» θα πέθαιναν από την πείνα, αν συζητιόταν το αίτημα.

      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  11. Η Ρωσία σχεδιάζει για το επόμενο έτος μια κολοσσιαία αύξηση στις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες θα ανέλθουν στο 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), από 3,9% το 2023 και 2,7% το 2021, ανέφερε σήμερα το Bloomberg News.
    Η Μόσχα διπλασίασε τους στόχους της ως προς τις αμυντικές της δαπάνες το 2023 υπερβαίνοντας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters τον Αύγουστο, καθώς το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται και επιβαρύνει όλο και πιο πολύ τα οικονομικά της Ρωσίας.
    Το αυξανόμενο κόστος του πολέμου στηρίζει την περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας φέτος με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά έχει ήδη ωθήσει τα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού σε έλλειμμα περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα ποσό που επιδεινώνεται από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές.

    Η κυβέρνηση επρόκειτο να συζητήσει σήμερα σχέδιο προτάσεων για τον προϋπολογισμό.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο "ΝΑΥΑΡΧΟΣ" ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΕ. Αποστολάκης: «Δεν είναι μόνο o Σ.Κασσελάκης που δεν γνωρίζει τα εθνικά θέματα – Κανείς δεν τα γνώριζε».
    «Ούτε ο Α.Τσίπρας τα ήξερε», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυνικός ο Ζ.Μπορέλ: «Το μεταναστευτικό μπορεί να διαλύσει την Ευρώπη αλλά όμως χρειαζόμαστε εργάτες»!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα «βρήκε» ο Κ.Μητσοτάκης με τον Ρ.Τ.Ερντογάν για το μεταναστευτικό – Να «μιλούν» τα λιμενικά των χωρών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τις ηγεσίες αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.
    Σήμερα (22/09), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τις ηγεσίες των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων American Jewish Committee και American Israel Public Affairs Committee, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το Ισραήλ και την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη Λευκωσία, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

    Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, για τη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ κατά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Ελλάδα.
    Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Διάδρομο Ασίας – Μέσης Ανατολής, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει «γέφυρα» με την Ευρώπη.
    Ζ.Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιουδαίος Μπλίνκεν: «Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα».
    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι «η απόφαση του Ιράν να αφαιρέσει τη διαπίστευση ορισμένων επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που ήταν επιφορτισμένοι με την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, καταδεικνύει πως δεν ενδιαφέρεται να επιδείξει υπεύθυνη στάση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα».

    Τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει με δυσπιστία την εκπεφρασμένη προθυμία της Τεχεράνης να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.


    Το Σάββατο, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι καταδίκασε την απόφαση του Ιράν που αποκλείει το 1/3 της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στη χώρα, εμποδίζοντας την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος.
    Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία είχαν ζητήσει νωρίτερα από το Ιράν να συνεργαστεί αμέσως με τον ΔΟΑΕ και να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις αδήλωτες από την Τεχεράνη τοποθεσίες.

    Ένας από τους κύριους στόχους του ΔΟΑΕ είναι να αποτρέψει τη διάδοση πυρηνικών όπλων, επαληθεύοντας ότι τα κράτη τηρούν τη δέσμευσή τους να χρησιμοποιούν πυρηνική τεχνολογία μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.


    Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι επιφορτισμένος με την επαλήθευση της συμμόρφωσης του Ιράν με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία προέβλεπε τον περιορισμό του σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και ΟΗΕ.

    Οι προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας, από την οποία αποχώρησαν το 2018 οι ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, κατέρρευσαν πέρυσι και η Ουάσινγκτον αναζητεί νέους τρόπους για να υποχρεώσει την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο Α.Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους: «Προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε εμμέσως με το Ιράν, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ακόμη και με τη Ρωσία και την Κίνα, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να επιτύχουμε την εκ νέου συμμόρφωση της Τεχεράνης με τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα».

    Και τόνισε: «Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε να απομακρύνουν επιθεωρητές του ΔΟΑΕ… που είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίσουν ότι το Ιράν είναι συνεπές σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύει ότι το Ιράν ενδιαφέρεται πραγματικά να είναι υπεύθυνος παράγοντας».
    Η αφαίρεση της διαπίστευσης επιθεωρητών είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τεχεράνης, αφού τα κράτη μπορούν να ασκήσουν βέτο σε εμπειρογνώμονες στους οποίους έχει ανατεθεί η επιθεώρηση πυρηνικών εγκαταστάσεων βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κάθε χώρα έναντι του ΔΟΑΕ.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι «Υδροωκεάνιοι» πλανήτες ίσως διαθέτουν εξωγήινη ζωή.
    Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής. Ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων, τα αναβαθμισμένα και ολοένα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια καθώς και νέες μέθοδοι παρατήρησης του Διαστήματος έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να ξεκινήσουν τα τελευταία 20 χρόνια ένα μεγάλο… κυνήγι για τον εντοπισμό πλανητών που διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.
    Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονται στην αναζήτηση πλανητών με χαρακτηριστικά κοντινά με αυτά της Γης όσον αφορά το μέγεθος και τις γεωατμοσφαιρικές συνθήκες τους. Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Κέιμπριτζ υποδεικνύουν στους αστρονόμους ένα νέο στόχο αναζήτησης ζωής.
    Οι ερευνητές εργάστηκαν πάνω στην ιδέα ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο από πλανήτες κάθε είδους και μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι φιλικοί στην παρουσία της ζωής χωρίς απαραίτητα να διαθέτουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστρονόμοι θα πρέπει να αναζητούν και να μελετούν όταν τους εντοπίσουν πλανήτες που διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή αλλά η ατμόσφαιρα τους κυριαρχείται από υδρογόνο. Πρόκειται για τους αποκαλούμενους πλανήτες «Υδροωκεανών».
    Γνωρίζουμε ότι οι πλανήτες αυτοί είναι κατά βάση ως και 2,5 φορές μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τη Γη και διαθέτουν μεγάλους ωκεανούς κάτω από την γεμάτη από υδρογόνο ατμόσφαιρα τους. «Οι πλανήτες υδροωκεανών ανοίγουν ένα νέο μεγάλο δρόμο στην προσπάθεια αναζήτησης ζωής μακριά από τη Γη» αναφέρει ο Νικού Μαντχουσουχάν, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ επικεφαλής της μελέτης.
    Σε περίπτωση που οι ερευνητές έχουν δίκιο και οι πλανήτες αυτοί μπορούν πράγματι να υποστηρίζουν κάποιες μορφές ζωής αυτό θα αποτελέσει πολύ σημαντική εξέλιξη αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέα μελέτη υποδεικνύει εξωγήινες μορφές ζωής ριζικά διαφορετικές από αυτές που γνωρίζουμε.

      Μπορεί να βασίζονται σε αυτοσυντηρούμενες χημικές αντιδράσεις εντελώς διαφορετικές βιολογικά.
      Αυτοσυντηρούμενες χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη βιολογία ριζικά διαφορετική από τη ζωή όπως γνωρίζουμε μπορεί να υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς πλανήτες χρησιμοποιώντας μια ποικιλία στοιχείων πέρα από τον άνθρακα στον οποίο βασίζεται η ζωή της Γης, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
      https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jacs.3c07041
      Στη Γη η ζωή βασίζεται σε οργανικές ενώσεις. Αυτά τα μόρια αποτελούνται από άνθρακα και συχνά περιλαμβάνουν άλλα στοιχεία όπως υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορο και θείο. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναρωτηθεί εάν η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε να εξελιχθεί με βάση σημαντικά διαφορετική χημεία. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εικάζουν εδώ και καιρό ότι το πυρίτιο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως ραχοκοκαλιά για τη βιολογία.
      «Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε αυτές τις πιθανότητες, ώστε να έχουμε μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζουν όλες οι μορφές ζωής, όχι μόνο η ζωή στη Γη», η Μπετούλ Κασάρ, αστροβιολόγος, βακτηριολόγος και εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γουσκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
      Ένα είδος χημικής αλληλεπίδρασης που είναι το κλειδί για τη ζωή στη Γη είναι γνωστό ως αυτοκατάλυση. Οι αυτοκαταλυτικές αντιδράσεις είναι αυτοσυντηρούμενες, μπορούν να παράγουν μόρια που ενθαρρύνουν να επαναληφθεί η ίδια αντίδραση. Σκεφτείτε έναν αυξανόμενο πληθυσμό κουνελιών. Ζεύγη κουνελιών ενώνονται και παράγουν πλήθη από νέα κουνέλια και στη συνέχεια τα νέα κουνέλια μεγαλώνουν για να ζευγαρώσουν και να κάνουν ακόμα περισσότερα κουνέλια. Δεν χρειάζονται πολλά κουνέλια για να αποκτήσετε σύντομα πολλά περισσότερα κουνέλια.
      «Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι ερευνητές της προέλευσης της ζωής ενδιαφέρονται για την αυτοκατάλυση είναι επειδή η αναπαραγωγή, ένα βασικό χαρακτηριστικό της ζωής, είναι ένα παράδειγμα αυτοκατάλυσης. Η ζωή καταλύει το σχηματισμό περισσότερης ζωής. Ένα κύτταρο παράγει δύο κύτταρα, τα οποία μπορούν να γίνουν τέσσερα και ούτω καθεξής. Καθώς ο αριθμός των κυττάρων πολλαπλασιάζεται, ο αριθμός και η ποικιλομορφία των πιθανών αλληλεπιδράσεων πολλαπλασιάζονται ανάλογα» εξηγεί η Κασάρ.
      Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές έψαξαν για αυτοκατάλυση πέρα από οργανικές ενώσεις. Σκέφτηκαν ότι η αυτοκατάλυση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αβιογένεσης, την προέλευση της ζωής από την έλλειψη ζωής από μη έμβια ύλη. Οι επιστήμονες εστίασαν σε αυτούς που ονομάζονται κύκλοι αναλογίας, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν πολλαπλά αντίγραφα ενός μορίου. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά έναρξης για να βοηθήσουν αυτούς τους κύκλους να επαναληφθούν, με αποτέλεσμα την αυτόματη κατάλυση.
      «Η αναλογία είναι αναμφισβήτητα μοναδική επειδή είναι μια ενιαία αντίδραση που παράγει πολλαπλάσια μιας παραγωγής και μοιάζει πολύ με την αναπαραγωγήΛέει ο Ζεν Πενγκ εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
      Με απλά λόγια η ζωή που όπως ομολογούν όλοι οι επιστήμονες «είναι επίμονη» μπορεί να έχει βρει πολλούς τρόπους και μεθόδους για να κάνει την εμφάνιση της, να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί σε πολλών ειδών περιβάλλοντα και συνθήκες που στα δικά μας μάτια και γνώσεις θεωρούνται μη φιλικά στη ζωή και θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε πιθανώς τις μεθόδους και τα εργαλεία αναζήτησης εξωγήινης ζωής τα οποία βασίζονται στον εντοπισμό δεδομένων και στοιχείων της ζωής όπως εμείς την γνωρίζουμε και άρα να περνά κάτω από τα ραντάρ μας εξωγήινη ζωή που υπάρχει κάπου εκεί έξω.
      Naftemporiki.gr
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
  18. Ζακ Μπουσάρ: «Ελληνική γλώσσα, η μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού».
    Ο παγκοσμίου φήμης φιλέλληνας καθηγητής φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο Παρέα» τον Ιανουάριο του 2021.
    Γνήσιος φιλέλληνας, διακεκριμένος διδάκτωρ της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας εδώ και 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο Καναδός Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1940.
    Έχοντας τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 αλλά και με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005, μιλά άπταιστα ελληνικά και αποτελεί έναν εξέχοντα πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
    Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής, Ζακ Μπουσάρ, μίλησε αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο Παρέα” για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και “μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού”, καθώς επίσης και για τη διδασκαλία της στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ
    Ο Ζακ Μπουσάρ, είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Καναδά. Γεννήθηκε και ζει στο Μόντρεαλ και, από το 1973, είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της καναδέζικης μεγαλούπολης.
    Ο Ζακ Μπουσάρ είναι μεταφραστής κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας στα γαλλικά, είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, αλλά και ένας πραγματικά ένθερμος και φανατικός οπαδός της ελληνικής γλώσσας.
    Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 καθώς και με τον Τίτλο του Φιλέλληνα από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ στις 24 Μαΐου 2000. Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005.
    Ακόμη, περιέγραψε την πεντέμισι μηνών μάχη του με τον κορωνοϊό, τον οποίο με ισχυρή θέληση κατάφερε να νικήσει.
    Ζακ Μπουσάρ: Ακολουθούν αποσπασματικά, οι δηλώσεις του
    «Ανήκω σε μια γενιά που μαθαίναμε αρχαία Ελληνικά από μικρά παιδιά στο σχολείο. Μου ήρθε μια έμπνευση. Είπα, αφού μαθαίνουμε αρχαία Ελληνικά, γιατί δεν μαθαίνουμε και νέα Ελληνικά;
    Εμείς δεν λέμε ποτέ Καναδοί, αλλά Κεμπεκιανοί. Η Ελληνική είναι η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι στην πυραμίδα των πολιτισμών.
    Οι νέοι Έλληνες είναι απόγονοί τους και κουβαλούν μέσα τους τον πολιτισμό. Καμιά φορά λέω στα παιδιά μου, να μάθουν τουλάχιστον στοιχειώδη αρχαία Ελληνικά».
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές στατιστικές οι ρωμιοί, οι σημερινοί νεοέλληνες, έχουν τον μικρότερο στην Ευρώπη μέσο δείκτη νοημοσύνης (μόνο 92 μονάδες - το 2020 σε νέα μέτρηση κατέβηκε στις 90 μονάδες), όταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη διαθέτουν δείκτη νοημοσύνης περίπου 99 – 100 μονάδες. Άρα οι σημερινοί ρωμιοί έχουν 7 με 8 μονάδες τουλάχιστον χαμηλότερη μέση νοημοσύνη από τους κυριότερους ευρωπαϊκούς λαούς.
    Ο Γκάλτων έδινε στους αρχαίους Έλληνες μέσο δείκτη ευφυΐας περίπου 120 με 130 μονάδες. Αν αυτό αληθεύει, τότε πως φθάσαμε σήμερα να έχουμε μέσο δείκτη νοημοσύνης 92;
    Τώρα τι σημαίνει πρακτικά η διαφορά μας στον μέσο δείκτη ευφυΐας στις 8 μονάδες από τους βασικούς ευρωπαϊκούς λαούς: Σε μελέτη στην Γαλλία βρέθηκε ότι ο δείκτης νοημοσύνης των Γάλλων έπεσε μεταξύ του 1990 και 2010, σε 20 μόλις χρόνια, κατά 4 μονάδες, λόγω των λαθρομεταναστών. Οι Γάλλοι επιστήμονες τόνισαν ότι 4 μονάδες στην Ψυχολογία είναι ασύλληπτη - χαοτική την είπαν - διαφορά για την μέση εξυπνάδα.
    Εάν 4 μονάδες διαφορά στον μέσο δείκτη ευφυΐας είναι ασύλληπτη, χαοτική διαφορά, που δεν γεφυρώνεται με τίποτε και προήλθε στον Γαλλικό λαό από την ενσωμάτωση λαθρομεταναστών, όπως τονίζουν οι ειδικοί Ψυχολόγοι, φανταστείτε την χαοτική διαφορά της νοημοσύνης των ρωμιών, που υπολείπονται στην μέση εξυπνάδα 8 ολόκληρες μονάδες από τους ευρωπαϊκούς λαούς.
    Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή της ιατρικής Ιωαννίδη από τα περίπου 20 εκατομμύρια επιστήμονες που έχουν κάνει τουλάχιστον μία επιστημονική δημοσίευση, το 1% (περίπου 200.000) έχει ελληνικά ονόματα.
    Αν εστιάσει κάποιος μόνο στους κορυφαίους επιστήμονες (εν ζωή ή όχι), το ποσοστό των Ελλήνων πλησιάζει το 3%, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό δεδομένου ότι οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτούς τους Έλληνες του 3%, μόλις ένας στους επτά (14%) έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ όλοι οι άλλοι (86%) στο εξωτερικό.
    Για να διαθέτουμε τόσους πολλούς εξαιρετικούς επιστήμονες με υψηλή νοημοσύνη, σημαίνει ότι ένα τμήμα του λαού που τους παράγει διαθέτει μέση νοημοσύνη 120 -130 μονάδες και παραπάνω, νοημοσύνη αρχαίων Ελλήνων κατά Γκάλτων.
    Γιατί τότε ο μέσος δείκτης ευφυΐας των σημερινών ρωμιών είναι 92; Τα συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία του λαού έχει πολύ χαμηλότερη νοημοσύνη από το 92, πιθανόν στο 80 με 85, δηλαδή στα όρια της καθαρής ιδιωτείας – βλακείας, για να δίνει συνολικό μέσο όρο 92 μονάδες. Έτσι εξηγείται και η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά των ρωμιών στην πολιτική, όπου εκλέγουν σαν κυβερνήτες τους διεφθαρμένα τέκνα μαφιόζικων οικογενειών.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ FACEBOOK, ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΝΜΠΕΡΓΚ, ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕ ΣΤΟΝ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟ!..
    Για χρόνια, ο Mark Zuckerberg στη σελίδα του προφίλ του στο Facebook προσδιοριζόταν ως «άθεος».
    Αλλά στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook φαίνεται ότι επέστρεψε στη θρησκεία.
    Ο Mark Zuckerberg έγραψε τις ημέρες των γιορτών: «Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Χανουκά από την Priscilla, τον Max, τον Beast και εμένα!». Ένας χρήστης του απάντησε «Δεν είσαι άθεος;», και το αφεντικό του Facebook του απάντησε «Όχι»!
    Συγκεκριμένα ο Zuckerberg του έγραψε: «Μεγάλωσα σε μια εβραϊκή οικογένεια και στη συνέχεια πέρασα μια περίοδο όπου αναρωτήθηκα αρκετά πράγματα όπως η θρησκεία. Αλλά τώρα πιστεύω ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική».
    Μάλιστα στο profile του δεν γράφει πια «άθεος».
    Ο ιδρυτής του Facebook κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κίνα το 2015 είχε γράψει: «Ο Βουδισμός είναι μια καταπληκτική θρησκεία και γενικότερα φιλοσοφία. Ελπίζω να συνεχίσω την κατανόηση του Βουδισμού πιο βαθιά».
    Όμως ο Mark Zuckerberg κάτι αντίστοιχο είχε πει και όταν είχε γνωρίσει τον Πάπα!
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΗΣ CIA, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟΥ, Μάρτιος 2011. «Facebook: Το καλύτερο εργαλείο της CIA».
      Τό Facebook δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πείραμα της CIA καί μάλιστα πείραμα τό όποιο πήγε πολύ καλύτερα άπ' ό,τι οι ίδιοι περίμεναν.
      Τό εύσημα, σύμφωνα με τόν διευθυντή τής ΟΙΑ, ανήκουν στον Mark Zuckerberg ο οποίος στην CIA είναι γνωστός με τήν κωδική ονομασία " The Overlord " (Ο Επικυρίαρχος).

      Ο διευθυντής τής CIA, άφοΰ έδωσε συγχαρητήρια στον Mark Zuckerberg, δήλωσε τά έξης στην συνεδρίαση του Κονγκρέσου γιά τήν συνέχιση τής χρηματοδότησης του πειράματος:

      «Μετά από χρόνια δημόσιας παρακολούθησης, μείναμε πραγματικά έκπληκτοι με τό γεγονός πόσοι πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυ¬μοι νά δημοσιεύσουν τήν διεύθυνση τους, τίς θρησκευτικές καί πολιτικές τους πεποιθήσεις, την αλφαβητική λίστα με όλους τους φίλους τους, προσωπικά e-mail, τηλέφωνα, εκατοντάδες φωτογραφίες τοΰ εαυτού τους, ακόμα καί πληροφορίες γιά τό τί ακριβώς κάνουν από λεπτό σέ λεπτό. Πραγματικά είναι ένα όνειρο πού γίνεται πραγματικότητα γιά την CIA».

      Επίσης υπογράμμισε πόσα λεφτά γλυτώνει η CIA από το Facebook.
      Δυστυχώς, όπως δήλωσε, άλλα προγράμματα όπως το Twitter δεν πηγαίνουν τόσο καλά: «400 δισ tweets και ούτε μια χρήσιμη πληροφορία…»
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    2. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπίρα. Πρώτο είναι το ipod. Κάθε μέρα 200.000 άνθρωποι δημιουργούν σελίδα στην υπηρεσία. Κάθε χρήστης «ανεβάζει» κατά μέσο όρο 44 φωτογραφίες συνδεδεμένες με το προφίλ του. Το facebook είναι ο έκτος δημοφιλέστερος δικτυακός τόπος στο Internet. Χώρες με τους περισσότερους χρήστες: ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Τουρκία.

      «Αυτήν τη στιγμή, ο μόνος πραγματικά τρόπος ώστε να είναι σίγουρος και ασφαλής ένας χρήστης είναι να αφαιρέσει όλες τις εφαρμογές και να μην τις χρησιμοποιεί».
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    3. 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 https://youtu.be/cqggW08BWO0
      Το facebook είναι μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, ένα παγκόσμιο φακέλωμα, προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία.

      Το facebook περιγράφεται εύσχημα ως μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν καινούργιες σχέσεις, να συγκροτήσουν ομάδες κοινού ενδιαφέροντος. Ο μέσος χρήστης ξοδεύει 20 λεπτά τη μέρα στο facebook. Τις τρεις πρώτες εβδομάδες, όμως, διαθέτει ώρες ολόκληρες αναζητώντας φίλους και ανταλλάσσοντας μηνύματα.

      Αυτή είναι η καλή επεξήγηση της υπηρεσίας. Η κακή λέει πως το facebook είναι ένα παγκόσμιο φακέλωμα προς χάρη των μεγάλων πολυεθνικών και των διαφημιστών, που αποθεώνουν τα εξειδικευμένα δημογραφικά στοιχεία. Φιλικό στο χρήστη.

      Μπορείτε να δημιουργήσετε μία προσωπική σελίδα, η οποία ουσιαστικά υποδηλώνει το δικτυακό σας στίγμα. Αν θέλετε, όμως, να σας βρουν οι παλαιοί συμμαθητές και οι φίλοι, είστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε το όνομα που αναγράφεται στην ταυτότητά σας.

      Για πρώτη φορά στην Ιστορία τόσα εκατομμύρια άνθρωποι έδωσαν με προθυμία το αληθινό τους όνομα σε ένα μέσο που είναι προσβάσιμο από όλους. Η εγγραφή, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μία έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση. Έχουμε, λοιπόν, περίπου 70 εκατομμύρια ονόματα, που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό ηλεκτρονικών διευθύνσεων. Το σύστημα σε προτρέπει να αναρτήσεις τη φωτογραφία σου και φωτογραφίες φίλων.

      Χαριτωμένο; Όχι και τόσο. Το facebook είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε ποτέ. Στους υπολογιστές του είναι αποθηκευμένες 2 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, ούτε το σύστημα συνοριακών ελέγχων των ΗΠΑ δεν έχει τόσες. Μέχρι να διαβάσετε αυτήν την πρόταση στη βάση θα έχουν προστεθεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Κάθε μέρα 14 εκατομμύρια φωτογραφίες εμπλουτίζουν το φωτογραφικό άλμπουμ της υπηρεσίας.

      Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών έχει τοποθετήσει προσωπική φωτογραφία. Μπορεί να είναι και η δική σας κάπου εκεί, εν αγνοία σας και μάλιστα ταυτοποιημένη στο πρόσωπό σας. Πώς; Κάποιος φίλος σας «ανέβασε» φωτογραφία σας στο προσωπικό του άλμπουμ, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα λεζάντας και έτσι όταν ο δείκτης του mouse περάσει πάνω από το πρόσωπό σας, αποκαλύπτεται και το όνομά σας. Οι χρήστες έχουν κάποιους περιορισμούς στην περιήγηση των προφίλ. Ούτως ή άλλως, δεν μπορείς να βουτήξεις σε εκατομμύρια εγγραφές, θα πνιγείς. Αλλά το facebook μπορεί να τους δει όλους. Και να τους περάσει από λεπτό κόσκινο.

      Διατίθεται ένα πλήθος εφαρμογών με τεστ προσωπικότητας, τα οποία σου αποκαλύπτουν πόσο καλός εραστής είσαι ή σε ποιο είδος καταστροφής αντιστοιχείς. Για να δεις, όμως, τα αποτελέσματα, θα πρέπει να καλέσεις και άλλους είκοσι φίλους να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή. Έτσι, όσο εσύ απαντάς σε ερωτηματολόγια για να μάθεις με ποιον τρόπο φιλάς, προσφέρεις στην καλή υπηρεσία την ευκαιρία να μάθει όχι μόνο τα δημογραφικά σου στοιχεία, αλλά και από ποιο πλευρό κοιμάσαι το βράδυ.
      Ζ.Π.

      Διαγραφή
    4. Δωρεάν τυρί. 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 https://youtu.be/cqggW08BWO0

      Το facebook δεν κρύβει πως δωρεάν τυράκι σερβίρεται μόνο σε ποντικοπαγίδες.
      Οι μεγαλύτερες εταιρίες μετρήσεων συνεργάζονται μαζί του, όπως, βέβαια, και οι ισχυρότερες πολυεθνικές, αφού διαπιστώνουν ότι μπορούν να κατευθύνουν τη διαφημιστική τους καμπάνια στο πλέον εξειδικευμένο κοινό που δημιουργήθηκε ποτέ. Ήδη οι μεγαλύτερες εμπορικές επωνυμίες του πλανήτη έχουν υπερήφανα ανακοινώσει τη συνεργασία τους με την υπηρεσία. Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε και εσείς να διαφημιστείτε σε κοινό της επιλογής σας με προσιτό κόστος. Η διαφημιστική πλατφόρμα του facebook είναι τόσο έξυπνη που το μήνυμά σας θα φτάσει μόνο στους σωστούς αποδέκτες.

      Μεταξύ μας, πρόκειται για ένα τεράστιο πείραμα του σύγχρονου καπιταλισμού.
      Μπορείς να κάνεις λεφτά από τη φιλία; Ναι, μπορείς, αρκεί να αντικαταστήσεις τα λόγια από τον ήχο του πληκτρολογίου. Αρκεί να δείξεις πως το εύρος της δικτυακής κοινωνικότητας είναι σημαντικότερο από την ουσία της πραγματικής επαφής. Έτσι, διαβάζουμε στις τελευταίες μελέτες για το φαινόμενο πως η επιτυχία του βασίζεται στην τάση των ανθρώπων να ομαδοποιούνται και να μιμούνται ο ένας τον άλλο. Ο ένας φίλος προσελκύει τον άλλο. Για τις νεαρές ηλικιακά ομάδες η εγγραφή στο facebook είναι τόσο απαραίτητη όσο η κατοχή κινητού τηλεφώνου. Αφού είναι όλοι εκεί! Οι άνθρωποι λένε τα πάντα στο facebook και τα υπογράφουν με το πραγματικό τους όνομα, την ηλεκτρονική διεύθυνση και τη φωτογραφία τους. Και το facebook διαθέτει τεράστια μνήμη και όλη την καλή διάθεση για να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν του ζητηθεί.

      Δεν χρειάζεται να σας το πει κάποιος τρίτος, το λέει και η άδεια χρήσης της υπηρεσίας, εκείνο το μακρύ κείμενο κάτω από το οποίο πάντα δηλώνουμε πως συμφωνούμε με όσα γράφει. Μεταφράζουμε: «Όταν χρησιμοποιείτε το facebook ίσως δημιουργήσετε το προσωπικό σας προφίλ, σχέσεις, ανταλλάξετε μηνύματα και κάνετε χρήση των εφαρμογών του διοχετεύοντας προσωπικές πληροφορίες σε διάφορα κανάλια. Εμείς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες εφαρμογές». Τι μας λέει; Πως επεξεργάζονται προσωπικά στοιχεία. Το κάνουν όλοι, αλλά στο facebook οι χρήστες κάνουν μια καθημερινή online ψυχανάλυση καταθέτοντας τις προτιμήσεις τους ακόμα και για τα πλέον προσωπικά θέματα.
      Ζ.Π.


      Διαγραφή
    5. Το facebook δεν χρειάζεται να δημιουργεί περιεχόμενο για να προσελκύσει χρήστες. Οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και αυξάνουν τον αριθμό των συνδέσεων. Το facebook μόνο ρωτάει με έξυπνο τρόπο. Ρωτάει αλλά δεν ξεχνάει:

      «Όταν τροποποιείτε τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε διαθέσει, το facebook κρατάει αντίγραφο των προηγούμενων πληροφοριών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα».
      Ευτυχώς, όμως, μας λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να εκτεθούν σε κακόβουλα μάτια: «Δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα δεν θα εκτεθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Αντιλαμβάνεστε και αποδέχεστε ότι ακόμα και αν διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, αυτές μπορεί να έχουν μείνει αποθηκευμένες σε σελίδες τρίτων».
      Οι περισσότεροι χρήστες δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα να απομονώσουν το προφίλ τους, επιτρέποντας την προβολή του μόνο στους φίλους τους. Αν, όμως, έχουμε να κάνουμε με εξουσιοδοτημένες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τότε το facebook θα χαρεί να εξυπηρετήσει: «Χρησιμοποιώντας το facebook συμφωνείτε στη μεταφορά προσωπικών σας δεδομένων στις Η,Π.Α. Μπορεί να υποχρεωθούμε να διαθέσουμε τα προσωπικά σας στοιχεία έπειτα από νομικές αιτήσεις ή δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διανομή πληροφοριών σε τρίτες εταιρίες, δικηγόρους ή πράκτορες κυβερνητικών υπηρεσιών».
      Οι άνθρωποι πίσω από το facebook
      Το facebook δεν πωλείται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η κεφαλαιοποίησή του αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο σταρ, αυτός που αναλαμβάνει να δανείζει πρόσωπο και φωνή στο facebook, είναι ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ, ο πρώην φοιτητής που δημιούργησε την υπηρεσία. Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν άλλοι δύο άνδρες. Ο Τζιμ Μπρέιερ, που εκπροσωπεί ένα venture capital και ο Πίτερ Θίελ, που ξέρει από επενδύσεις. Το τρίτο μέλος είναι ο Τζιμ Μπρέιερ, που μέσω των συμμετοχών του σε άλλες εταιρίες, είναι στενά, πολύ στενά, συνδεδεμένος με την In-Q-Tel, ένα venture capital, ένα επενδυτικό κεφάλαιο, που ελέγχεται, επισήμως, από τη CIA. Σκοπός του είναι να συνδέει την καλή υπηρεσία με την τεχνολογία αιχμής, επενδύοντας σε εταιρίες με αντικείμενο χρήσιμο για τα ζωτικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν μη τι άλλο, φακέλωμα τέτοιου μεγέθους έχει και ενδιαφέρον, αλλά και ζωτική χρησιμότητα για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
      Ζ.Π.



      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...