Τα αλβανικά Bayraktar TB2 άρχισαν περιπολίες πάνω από την Βόρειο Ήπειρο. Απογειώθηκαν από τη Βάση Kukove και πέταξαν στην περιοχή της Αυλώνας, κοντά στην Χιμάρα. Με την παραλαβή Bayraktar η Αλβανία γίνεται η τρίτη χώρα του ΝΑΤΟ που αξιοποιεί τα τουρκικά ΜΕΑΜ, μετά την ίδια την Τουρκία και την Πολωνία.
Οι συμβουλές του Ιεχωβά, του "Θεού" των Χριστιανών, στον Ιουδαϊκό λαό:
¨Τω αλλοτρίω εκτοκιείς, τω δε αδελφώ σου ουκ εκτοκιείς, ίνα ευλογήση σε Κύριος ο Θεός σου¨ (Παλαιά Διαθήκη, Βιβλίο Δευτερονόμιο, ΚΓ΄21) "Τους ξένους να δανείζεις με τόκο, τους δε εβραίους χωρίς τόκο".
"Και δανιείς έθνεσι πολλοίς, σύ δε ου δανιεί και άρξεις εθνών πολλών, σου δε ουκ άρξουσιν" (Παλαιά Διαθήκη, Βιβλίο Δευτερονόμιο, ΙΕ΄6)
"Να δανείζουν τους άλλους λαούς, αλλά αυτοί να μην δανείζονται από κανένα, για να καταφέρουν να κυβερνήσουν πολλά έθνη"...
O Τζον Πόλσον είναι διαχειριστής hedge fund και ιδρυτής της Paulson & Co., εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη που ίδρυσε το 1994. Είναι βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε περίπτωση επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. Ο Πόλσον και ο Τραμπ γνωρίζονται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Μάλιστα, ο επενδυτής είχε αποτελέσει μέλος της οικονομικής ομάδας του Τραμπ στις προεκλογικές εκλογές του 2016. ελληνικές επενδύσεις του Αμερικανού. O Πόλσον ήταν ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Τραμπ στην προεδρική καμπάνια του 2016, ενώ μεταξύ 2000 και 2010 συνεισέφερε 140.000 δολ. σε πολιτικούς υποψηφίους και κόμματα, το 45% των οποίων πήγε στους Ρεπουμπλικάνους, το 16% στους Δημοκρατικούς και το 36% σε ειδικά συμφέροντα...
ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ... ΤΣΙΠΡΑ
"Προσπάθησε να «κερδοσκοπήσει» στο Ελληνικό πολιτικό παιχνίδι, κτίζοντας συμμαχίες με στελέχη ή παρατρεχάμενους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωνε αισιόδοξος και πιστός στην προοπτική της ελληνικής ανάκαμψης, που ακόμα αναμένεται. Ήταν – υποτίθεται- έτοιμος για νέες επενδύσεις εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από τον Αλέξη Τσίπρα – έναν «επιδέξιο πολιτικό αρχηγό», όπως ο ίδιος τον χαρακτήριζε σε συνέντευξή του. Στην Ελλάδα θαύμαζε τον «αριστερό» πρωθυπουργό, αλλά στις ΗΠΑ ήταν από τους πλέον πιστούς υποστηρικτές του Ντόναλτ Τραμπ, με τον οποίο συμφωνούσε κυρίως στην εξαγγελία για μείωση των φορολογικών συντελεστών στους πλούσιους".
O Τζον Πόλσον διατηρεί το 18,6% στην Τράπεζα Πειραιώς και με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις αξίζει 890 εκατ. ευρώ, ενώ να μην ξεχνάμε και το 9,99% που διαθέτει στην ΕΥΔΑΠ, το οποίο αντιστοιχεί σε 63 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Πόλσον έχει επενδύσει περισσότερα από 400-500 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς, ενώ σε τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ ανέρχονταν οι επενδύσεις στην Alpha Bank, από την οποία άρχισε σταδιακά να αποχωρεί το 2022, έπειτα από επτά χρόνια παρουσίας.
Μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, το 2013, εν μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών, ο Πόλσον αποφάσισε να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά. Επένδυσε στην Τράπεζα Πειραιώς, λίγο μετά στην Alpha Bank και τελικά (τέλη Απριλίου του 2014) στην ΕΥΔΑΠ, με ποσοστό 10% και στόχο να αντισταθμίσει τις μεγάλες ζημιές του από τις τοποθετήσεις στις δύο ελληνικές τράπεζες. Ο Πόλσον τοποθέτησε 795 εκατ. ευρώ στους δύο γύρους των ανακεφαλαιοποιήσεων (του 2014 και του 2015) της Πειραιώς και της Alpha Bank, βάζοντας στην πρώτη 465 εκατ. ευρώ και ελέγχοντας το 9,13% και στη δεύτερη 330 εκατ. ευρώ για ποσοστό 6,48%. Στα τέλη του 2020 το χαρτοφυλάκιο του Πόλσον στις ελληνικές τράπεζες είχε σχεδόν εξαϋλωθεί, καταγράφοντας ζημιές περίπου 711 εκατ. ευρώ, οι σχέσεις του με τα διοικητικά συμβούλια είχαν περάσει δια πυρός και σιδήρου και οι φήμες για πλήρη έξοδό του από την Ελλάδα είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.
Τα πράγματα άλλαξαν το 2021, όταν ο «Ηρακλής» απέδιδε ήδη καρπούς στην εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και ο Πόλσον αναφερόταν στις «υγιείς οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη» και στην πρόθεσή του να αυξήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα «μέσω των εισηγμένων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών». Στην Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, όπου ο Πόλσον κατά την περίοδο των «πέτρινων χρόνων» είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει, ανεπιτυχώς, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αύξησε τη συμμετοχή του μέχρι το 18,62%. Ποσοστό που, σύμφωνα με πληροφορίες, διατήρησε και μετά το πρόσφατο επιτυχημένο placement του 27% της Τράπεζας, με το οποίο η Πειραιώς πέρασε εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικά χέρια. Στην Alpha Bank, μετά την δυναμική είσοδο του Ολλανδού της Reggeborgh, Χένρι Χόλτερμαν, ο Πόλσον έχει μειώσει τη συμμετοχή του οριακά κάτω του 5%.
Mεγαλομέτοχος της Αlpha Bank ο Τζον Πόλσον | Οικονομία Ειδήσεις (thetoc.gr)
Τζόν Πόλσον: Αν εκλεγεί η Χάρις οι αγορές θα συντριβούν - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr
Τζον Πόλσον: Από τη Λεωφόρο Αθηνών στο… ταμείο του Τραμπ; (naftemporiki.gr)
Πόλσον, ο κερδοσκόπος που έπαιξε Ελλάδα και έχασε | Protagon.gr
Ηχηρή προειδοποίηση για κατάρρευση στις αμερικανικές μετοχές και, στη συνέχεια στα παγκόσμια χρηματιστήρια, απηύθυνε ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς (και κάτοχος ποσοστού της Alpha Bank), Τζον Πόλσον, σε περίπτωση που εκλεγεί η Καμάλα Χάρις ως πρόεδρος των ΗΠΑ!
Σύμφωνα με τον Τζον Πόλσον, που απέκτησε μεγάλο πλούτο κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 «σορτάροντας» assets που συνδέονταν με τη «φουσκωμένη» αγορά ακινήτων, αρνητικό καταλύτη εξελίξεων θα μπορούσε να αποτελέσει εκλογή της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στον προεδρικό θώκο μετά τις επερχόμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου – οι αγορές εξαρτώνται από το ποιος θα εκλεγεί.
Όπως είπε, «θέλουν να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21 σε 28%, θέλουν να αυξήσουν τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και, στη συνέχεια, θέλουν να προσθέσουν έναν φόρο στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη 25%.
Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, θα δούμε συντριβή στις αγορές, χωρίς αμφιβολία».
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία πρότεινε φόρο 28% στα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου για κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, χαμηλότερο από το ποσοστό 39,6% που όρισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025.
Ύφεση
Ο 68χρονος επενδυτής πιστεύει ότι, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών, η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.
«Εάν όντως επικρατήσει η Χάρις και εφαρμόσει την πλατφόρμα της, που είναι ένας φόρος στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, θα προκληθούν μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης.
Και αυτό θα μπορούσε να μας βάλει σε ύφεση, οπότε ελπίζουμε ότι, αν εκλεγούν, δεν θα το επιδιώξουν» είπε.
Από την άλλη, ο επενδυτής είπε ότι οι χαμηλότεροι φόροι θα πυροδοτήσουν οικονομικά κέρδη που θα συμβάλουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων και στην κάλυψη του ελλείμματος.
«Το εθνικό χρέος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές (αύξηση στις αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων).
Είχαμε μια φούσκα στο δημόσιο χρέος (χρόνοι αρνητικών επιτοκίων), αλλά δεν τη βλέπουμε πια.
Αλλά εάν συνεχίσουμε να έχουμε υψηλά ελλείμματα και αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βλάψουμε την οικονομία» υποστήριξε.
Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Fed θα έπρεπε στην επόμενη συνεδρίασή της να χαμηλώσει τον πήχη των επιτοκίων κατά 50 μ.β., στο εύρος 4,5% – 5%.
Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, «η καλύτερη εκτίμησή μου θα ήταν περίπου 3%, ίσως 2,5%» (από εύρος 5,25% – 5,50% αυτή τη στιγμή) για το επιτόκιο πολιτικής», σημείωσε.
Υπέρ της δημιουργίας κρατικού fund στις ΗΠΑ
Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Τζον Πόλσον είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης για δημιουργία ενός κρατικού αμερικανικού fund, ως αντίπαλου δέους στο νορβηγικό (assets υπό διαχείριση ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων).
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, υποστηρικτής του Τραμπ εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ένα κρατικού fund των ΗΠΑ να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο.
«Θα ήταν υπέροχο να δούμε την Αμερική αντί να έχει χρέος, να έχει αποταμιεύσεις», είπε ο κ. Τζον Πόλσον.
«Θα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα funds».
Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία συνήθως χρησιμοποιούνται από χώρες με σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων και πλεονάσματα προϋπολογισμού -κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, με δημόσιο χρέος 35 τρισ. δολαρίων και «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό.
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις 10 Εταιρείες σε Ελέγχουν
Οι 10 εταιρείες που αποφασίζουν τι αγοράζεις, με τι τρέφεσαι και πως ζεις. Kraft, Coca Cola, Pepsico, Kellogs, Mars, Unilever, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Nestle, και General Mills. Η δομή του δικτύου ελέγχου…
Γιγαντιαία Δομή Δολοφόνων
Η Ψευδαίσθηση της «Επιλογής»
– Ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός
η «ελεύθερη» αγορά είναι, απλώς, ευκολοχώνευτος μύθος για άνοα ανθρώπινα ζώα.
Ολοφάνερη η δόλια πολυπλοκότητα των εταιρικών διαπλοκών.
ΟΛΗ Η ΦΡΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟ…
https://terrapapers.com/wp-content/uploads/2019/08/business-death.jpg
.
https://terrapapers.com/molis-10-etaireies-se-elegchoyn/
.
.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
15 Σεπ 2024
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος.
Την δυσάρεστη είδηση γνωστοποίησε ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος, της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο Αντώνης Φώσκολος τοποθετήθηκε για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, του διοξειδίου του άνθρακα και των ανεμογεννητριών,
διαχωρίζοντας τη θέση τους από το κεντρικό αφήγημα.
https://www.youtube.com/watch?v=3HmiI9blWok
.