ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

03 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 31 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΝΟΥ (Wolf 1069b), ΠΕΡΙΞ ΕΡΥΘΡΟΥ ΝΑΝΟΥ. ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΖΩΗ, ΜΕ ΜΑΖΑ 1,3 ΤΗΣ ΓΗΣ, ΑΚΤΙΝΑ 1,08, ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ -7 ΜΕΧΡΙ -23 ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 16 ΗΜΕΡΕΣ.

 

 

 

 

ΜΑΚΡΟΝ: «Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ». Το Ισραήλ παραδέχτηκε μετά από δύο δεκαετίες ότι διαθέτει οπλισμένα UAV: «Μπορούν να μεταφέρουν 1 τόνο όπλων».

 

Ο λαμπρότερος αστέρας για το βόρειο ημισφαίριο είναι ο Βέγας, ο α του αστερισμού της Λύρας, ενός μικρού αστερισμού,  που απέχει από τον ήλιο 27 έτη φωτός και έχει φαινόμενο μέγεθος 0,1.

Αριστερά και κάτω του Βέγα είναι ο αστερισμός του Κύκνου. Οι λαμπρότεροι αστέρες του οποίου σχηματίζουν ένα σταυρό, από τον οποίο διέρχεται η ζώνη του γαλαξία, η οποία και διχάζεται. Ο λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού είναι ο Ντένεμπ, με φαινόμενο μέγεθος 1.3 και απόσταση 544 έτη φωτός. Είναι ένας γίγαντας αστέρας αλλά επειδή ευρίσκεται 20 φορές πιο μακριά από τον Βέγα, ο οποίος είναι νάνος, φαίνεται αμυδρότερός του.


Έναν ακόμη σπάνιο βραχώδη εξωπλανήτη με διαστάσεις ανάλογες της Γης και συνθήκες δυνητικά φιλόξενες για ζωή, σε απόσταση μόνο 31 ετών φωτός από τη Γη ανακάλυψε μια ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων.

Πρόκειται για τον Wolf 1069b στον αστερισμό του Κύκνου, ο οποίος κινείται πέριξ ενός άστρου ερυθρού νάνου.

 


Ο εξωπλανήτης, ο οποίος είναι ο έκτος κοντινότερος που έχει βρεθεί, εμφανίζει ομοιότητες με τον δικό μας πλανήτη. Η μάζα του εκτιμάται σε μόνο 1,3 φορές μεγαλύτερη εκείνη της Γης, η ακτίνα του σε 1,08 της γήινης (άρα είναι οριακά μεγαλύτερη) και η μέση θερμοκρασία του σε μείον 7 έως μείον 23 βαθμούς Κελσίου (είναι συνεπώς παγωμένος αλλά όχι υπερβολικά). Χρειάζεται σχεδόν 16 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για να διαγράψει μια πλήρη περιφορά πέριξ του άστρου του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ντιάνα Κοσακόφσκι του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”, πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με το ισπανικό τηλεσκόπιο Calar Alto στο πλαίσιο του προγράμματος Carmenes.

Το άστρο Wolf 1069 εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τον Ήλιο και ο εξωπλανήτης δέχεται μόνο το 65% της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο. Η απουσία κάποιας δραστηριότητας ή έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας στο μητρικό άστρο του αυξάνει τις πιθανότητες ο εξωπλανήτης να έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του, συνεπώς θα μπορούσε να διαθέτει συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη ζωής.

Άρα θα αποτελέσει έναν ακόμη στόχο μελλοντικών παρατηρήσεων με ισχυρότερα τηλεσκόπια (όπως το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο ELT στη Χιλή), μαζί με εξωπλανήτες άλλων κοντινών άστρων όπως οι Proxima Centauri b και Trappist e.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 5.000 εξωπλανήτες, αλλά μόνο το 1,5% έχουν μάζες έως διπλάσιες της Γης. Ακόμη λιγότεροι – περίπου δέκα – κινούνται στη λεγόμενη “κατοικήσιμη” ζώνη γύρω από το άστρο τους, δηλαδή σε απόσταση κατάλληλη για να υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια τους.

 

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ 






ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΓΗ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Ο ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΧΕΙΡΩΝ. ΘΑ ΑΠΟΙΚΙΣΤΕΙ ΑΡΑΓΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ;

 

 

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 11 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ. Ο ΕΝΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΖΩΝΗ ΦΙΛΟΞΕΝΗ ΓΙΑ ΖΩΗ.

 

 

 

ΤΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΑΣ ΑΣΤΡΟ, ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 4,2 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ, Ο ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ. ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ Ή Η ΡΑΤΣΑ ΜΑΣ, ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΠΑΜΕ, ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ;

 

 

Ο ΕΓΓΥΤΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Εντοπίστηκε και τρίτος εξωπλανήτης γύρω από το κοντινότερο άστρο Εγγύτατο Κενταύρου.

 

 

 

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 100 ΕΤΩΝ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΜΑΖΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΣΕ ΔΙΠΛΟ ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΣ ΟΛΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΒΑΘΥ ΩΚΕΑΝΟ. ΤΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΚΡΥΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ !

 

2 σχόλια:

  1. TO ΣΧΕΔΙΟ RAND – ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ.
    Η εταιρεία βιοτεχνολογίας «BionTech» μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς της για τον καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Τα γραφειοκρατικά γρανάζια ήταν η αιτία της μετακόμισης, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.
    Λίγες ημέρες νωρίτερα, η συνιδρύτρια της εταιρείας και σύζυγος του Oυγκούρ Σαχίν, Οζλέμ Τουρετσί, ανακοίνωσε ότι η BionTech συνήψε συνεργασία με το Λονδίνο κι ότι μεταφέρει σημαντικό μέρος της έρευνάς της για τον καρκίνο στη Γηραιά Αλβιώνα.

    Η ατμομηχανή της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ο,τι αφορά τις επενδύσεις στην έρευνα, όπως η γραφειοκρατία, οι υψηλοί φόροι και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.
    Την Πέμπτη, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι ιδρυτές της εταιρείας παρουσίασαν τις νέες εγκαταστάσεις στο Μαρμπούργκ, όπου στο μέλλον θα παράγεται «DNA πλάσματος » (σημαντικό για τη μεταφορά του γονιδιακού υλικού).
    Το κόστος των νέων εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

    Με αφορμή τα εγκαίνια, ο καγκελάριος Σολτς επισκέφθηκε τα γραφεία όπου συνομίλησε αλλά και επαίνεσε τους επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας:

    «Η επένδυση της BioNTech σημαίνει πολύ καλά νέα. Η πανδημία της νόσου Covid έδειξε τι μπορεί να κάνει η Γερμανία ως τοποθεσία για καινοτομία και παραγωγή φαρμάκων», τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος.
    Ο Σολτς υπογράμμισε επίσης τα εξής: «Γερμανία και Ευρώπη γίνονται πιο ανθεκτικές μέσω της ανάπτυξης τοπικών κερδοφόρων αλυσίδων». To γεγονός αυτό μεταφράζεται από την εφημερίδα «Bild» ως εξής προς τους ιδρυτές της εταιρείας: «Παρακαλώ μην μας αφήνετε!»

    Η BioNTech έχει στήσει, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις στη Βιέννη, τη Σαγκάη και την Κωνσταντινούπολη. Τώρα θα προστεθεί και το Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας, κοντά στο έγκριτο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκεί υπάρχει διαφορετικό κλίμα για έρευνα και ανάπτυξη απ' ό,τι στο Μάιντς της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

    Υπενθυμίζεται ότι, η Οζλέμ και ο σύζυγός της Ουιγκούρ Σαχίν, Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, δημιούργησαν τον γίγαντα βιοτεχνολογίας τo 2008, με έδρα το Μάιντς.

    «Η ανάπτυξη φαρμάκων είναι γίνεται σαφώς πιο γρήγορα στην Μεγάλη Βρετανία καθώς οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται στενά με τις εταιρείες», είχε δηλώσει πρόσφατα η Οζλέμ Τουρετσί προσθέτοντας:

    «Στην έρευνα και την ανάπτυξη, η BioNTech βασίζεται στα δυνατά σημεία των αντίστοιχων χωρών. Στο μέλλον, θα είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθούν σύγχρονες συνθήκες πλαισίου με γνώμονα την επέκταση σε διάφορους τομείς».
    Αυτό ισχύει «μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ταχύτερη μετατροπή της σε εφαρμογή, την προώθηση των βιοτεχνολογικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη και τους αντίστοιχους κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές».

    Υπενθυμίζεται ότι το ζεύγος Σαχίν- Τουρετσί, επικεφαλής της BioNTech που συνεργάστηκε με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer για τη δημιουργία του πρώτου mRNA εμβολίου για τη νόσο Covid, ανακοίνωσαν ότι, οι τελευταίες ανακαλύψεις τους τροφοδοτούν την αισιοδοξία για ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου έως το 2030.

    Στα χνάρια της BionTech και άλλες γερμανικές εταιρείες

    Εκτός από την εταιρεία «BionTech», o ιατρικός κολοσσός Bayer θέλει να μεταφέρει τη φαρμακευτική του επιχείρηση στην Κίνα και τις ΗΠΑ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν είναι «φιλική προς την καινοτομία», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

    Από την πλευρά του, ο χημικός γίγαντας «BASF« κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στην επαρχία Zhanjiang, της νότιας Κίνας, καθώς η ενέργεια εκεί είναι φθηνότερη.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην έδρα του εργοστασίου «BASF» στο Λουντβιχσχάφεν, 39.000 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν με απόλυση.

    Μελέτη του επιχειρηματικού ιδρύματος «Foundation for Family Businesses» δείχνει ότι η Γερμανία δεν είναι πλέον ελκυστική για τις επιχειρήσεις καθώς το 2022 έχει κατρακυλήσει στην 18η θέση των χωρών με τα εχέγγυα για επενδύσεις.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΣΙΦΑ.
    Με την ομάδα RENEA της αλβανικής αστυνομίας η οποία σκότωσε στις 28 Οκτωβρίου του 2018 τον Έλληνα βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα πραγματοποίησε κοινή άσκηση η ΕΚΑΜ υπό το βλέμμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.
    Το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αποτελεί άλλο ένα δείγμα διεύρυνσης της αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, με γνώμονα την προστασία του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες. Και όπως σημείωσε, τέτοιου είδους συνέργειες καταδεικνύουν το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
    «Τέτοιου είδους δράσεις και η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών, αυξάνουν τη μαχητική ικανότητα των στελεχών αμφοτέρων των Μονάδων, ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και την ικανότητα συνέργειας σε περίπτωση διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ επιτυγχάνεται μεγάλος βαθμός ετοιμότητας για την αντιμετώπιση προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Οι προσπάθειες αυτές είναι καθοριστικές για την εν γένει ενίσχυση και ενδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας στις δύο χώρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
    Η πρεσβευτής της Αλβανίας στην Ελλάδα, Luela Hajdaraga, ευχαρίστησε τον υπουργό για τη φιλοξενία και τη συνεργασία και τόνισε ότι «αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει, την ασφάλεια αλλά και τις σχέσεις των δύο χωρών».
    Η άσκηση που έγινε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στις εγκαταστάσεις της ΕΚΑΜ, αφορούσε στην απελευθέρωση επιβατών λεωφορείου που ήταν όμηροι.
    Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, η ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είχε αποφασισθεί σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο Απρίλιο στην Αθήνα ο κ. Θεοδωρικάκος με τον Αλβανό υπουργό Εσωτερικών, Bledar Cuci.
    Ζ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...